افتتاح بزرگترین مسجد جامع در مینسکِ بلاروس

نخستین مسجد جامع در شهر مینسک؛ پایتخت بلاروس که عملیات بازسازی و مرمت آن توسط ترکیه انجام شده است، با حضور روسای جمهور دو کشور، رئیس سازمان امور دینی ترکیه و برخی نمایندگان دینی منطقه اوراسیا افتتاح شد.

نخستین مسجد جامع در شهر مینسک؛ پایتخت بلاروس که عملیات بازسازی و مرمت آن توسط ترکیه انجام شده است، با حضور روسای جمهور دو کشور، رئیس سازمان امور دینی ترکیه و برخی نمایندگان دینی منطقه اوراسیا افتتاح شد.

اسلام در بلاروس سابقه طولانی دارد و براساس اطلاعات موجود نخستین گروه مسلمانان را تاتارها تشکیل می‌دادند که طی قرون ۱۴-۱۶ میلادی به این کشور مهاجرت کردند که تا پیش از تشکیل اتحاد جماهیر شوروی (سال ۱۹۱۷) رو به گسترش بود.

ساخت این بنای فرهنگی –مذهبی  بیش از ده سال به طول انجامید. پیدا کردن مسجد در تقاطع خیابانهای گریبایدوف و ایگناتنکا در مجاورت قبرستان قدیمی در خیابان اصلی پابدیتلی کار چندان سختی نیست. در حوالی مسجدتازه تاسیس، هتل یوبیلینایا  قرار دارد که درقرن ۲۰ مسجد دیگری در این مکان ساخته شده بود بر اساس اطلاعات موجود این بنای سنگی زیبا با سبک و معماری خاص ظاهری، با گنبد مرکزی بزرگ ومناره چند طبقه مرتفع یکی از برجسته ترین بناها در مینسک محسوب می شد. متاسفانه این میراث تاریخی- فرهنگی در زمان شوروری سابق نابودگردید .

قبل از بنای  مسجد سنگی در مینسک تاتارهای محلی زندگی میکردند که در منطقه  خیابانهای  دمیتروا، ملنیکایته اقدام  به ساخت مسجد چوبی کردند.

http://www.belta.by/uploads/lotus/news/000023_BEAC63EA75F251AC43257F81004672DE_253090.jpg

امتداد منطقه سلوویچی وزمین منطقه تاتارها را جالیز تاتارها می نامیدند با توجه به اینکه زمان زیادی از آن دوره سپری شده است اما مسلمانان بلاروسی امیدشان را برای ساخت بنای یک مسجد از دست ندادند . بعد از گذشت سالها حامیان مالی تغییر کردند ، در ابتدا عربستان سعودی حامی مالی این مسجد بود ( مسجد جامع مینسک ) اما در ادامه دولت ترکیه مراحل ساخت آن را برعهده گرفت.

افتتاح بزرگترین مسجد جامع در مینسکِ بلاروس

 مفتی اعظم بلاروس ابوبکر شعبانوویچ

به همراه  مفتی اعظم بلاروس ابوبکر شعبانوویچ۰ به داخل مسجد می رویم . این مفتی اعظم مسجد را این گونه ترسیم کردند « تمام زیر ساختهای مسجد در طبقه اول قرار می گیرد سرویسهای بهداشتی، مکانی برای گرفتن وضوء برای آقایان و بانوان ، اتاقهای اداری، کتابخانه برای استفاده عموم ، مکانی برای ملاقاتها وهمچنین استراحتگاهی برای زائرینی که از سایر شهرهای بلاروس به اینجا می آینددر نظر گرفته شده است. »

http://www.belta.by/uploads/lotus/news/000023_BEAC63EA75F251AC43257F81004672DE_745186.jpg

کف سالنهای اصلی مسجد  مجهز به  سیستم گرمایشی است .طبقه تحتانی صحن اصلی مسجد، سالنی برای برگزاری کنفرانسهای مطبوعاتی وبرنامه های آموزشی با ظرفیت ۲۵۰ نفردر نظر گرفته شده است در این مکان ، مردان وزنان وکودکان می توانند فیلمهای آموزشی تماشا کنند .

http://www.belta.by/uploads/lotus/news/000023_BEAC63EA75F251AC43257F81004672DE_963797.jpg

سالن مخصوص همایشها وبرگزاری مراسمات

http://www.belta.by/uploads/lotus/news/000023_BEAC63EA75F251AC43257F81004672DE_458505.jpg

نمائی از صحن مسجد جامع

پنجره های کوچک تعبیه شده در این بنا واقعی نیستند وبیشتر برای بازدهی نور تعبیه گردیده اند . بزودی آیات قرآن بر روی دیوارهای مسجد  نقش می بندند سقف مسجد با نورگیری های خاص مجهز شده وبا توجه به شرایط جوی، مردم مشکلی در این زمینه نخواهند داشت.  هنگام برگزاری نماز جمعه ، سالن اصلی مسجد گنجایش ۷۲۰ نماز گزار وعملا ۱۵۰۰ نفررا داراست ،  ایشان در ادامه خاطر نشان کردند که هیچکدام از متولیان مسجد اعم از امام جماعت، منشی، حسابدارو..... حقوقی دریافت نمی کنند.

هم چنین شخص مفتی ، معلم تربیت بدنی وتاریخ  ومدیر مدرسه نوساز در منطقه فرونزنسکی بوده که پس از سالها کار وتلاش در امر آموزش، به عنوان روحانی(مفتی) در بازنشستگی انتخاب گردیده است. در کنار مسجد جامع دو مکان کوچک  موقت برای دعا قرار گرفته وهم چنین مکانی برای گرفتن وضوء.،که در حال حاضر بعد از اتمام ساخت مسجد این مکانها تخریب، وتبدیل به فضای سبز می شوند. مسجد در کنار قبرستان قدیمی تاتارها قرار دارد که در زمان شوروی سابق فضای سبزی بوده که تخریب گردیده. برخی از بستگان توانستند خویشاوندان خود را دوباره دفن کنند وباتوجه به قدمت قبرستان بسیاری از قبور بی صاحب ماندنددر حال حاضر بعضی از قبور قدیمی در کنار مسجد قرار داردکه روحانی درخواست جابجائی آنان را به مسئولین داده ولی تاکنون اقدامی در این خصوص صورت نگرفته است.در بسیاری از کشورهای دنیا سنگهای قدیمی قبور ،حتی در مرکز شهر قرار گرفته وهیچ مزاحمتی برای شهروندان ایجاد نمی کنند روحانی معتقد است این بنا، یک اثر تاریخی است وحفظ و نگهداری  چنین مکان فرهنگی ، بدون شک جزء تاریخ بلاروس خواهد بود .

هزینه های مرتبط با سیستم روشنایی، شامل نمای بیرونی و داخلی مسجد ماهانه ۱۰۰ میلیون روبل بلاروس برآورد شده است. برای افتتاح مسجد جامع، فیلم مستندی به همراه آلبوم تصویری پیش بینی شده است.

لینک خبر: http://www.muslim-info.com/v-minske-otkroetsya-sobornaya-mechet.html.

          تهیه و تنظیم:  محمود خدمتگزار

           کارشناس فرهنگی بلاروس

کد خبر 6324

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 4 =