شوکت میرضیایف با تجربه ۱۳ ساله در مدیریت عالی کشور به محض پذیرش رهبری ازبکستان،  توانست  با اقدامات اصلاحی خود ، در همه حوزه ها اعم از سیاسی، اقتصادی، بین المللی، فرهنگی و دینی، چهره ازبکستان را هم در نزد مردم ازبکستان و هم در نگاه جهانیان تغییر دهد.

   بعد از در گذشت اسلام کریم اف رییس جمهور ازبکستان در سال ۲۰۱۶ ، شوکت میرضیایف که بیش از یک دهه در مقام نخست وزیر ایشان بود بعنوان دومین رییس جمهور بعد از استقلال برگزیده شد.

شوکت میرضیایف با تجربه ۱۳ ساله در مدیریت عالی کشور به محض پذیرش رهبری ازبکستان،  توانست  با اقدامات اصلاحی خود ، در همه حوزه ها اعم از سیاسی، اقتصادی، بین المللی، فرهنگی و دینی، چهره ازبکستان را هم در نزد مردم ازبکستان و هم در نگاه جهانیان تغییر دهد.

از مهمترین ویژگی های  اصلاحات میرضیایف نگاه متوازن به همه بخش ها براساس مقتضییات جامعه ازبکستان بود در اینجا به برخی از برنامه های ایشان در حوزه فرهنگ ، دین و آموزش نظر می افکنیم.

· در سه سال گذشته یکی از برنامه های ارزشمند دولت میرضیایف که با قوت و جدیت پیگیری می شود رسیدگی به بناهای تاریخی ، آرامگاه مشاهیر دینی و فرهنگی این سرزمین است  که این مشاهیر بخشی از میراث ملی و دینی ایران هم محسوب می شود و در سال ۲۰۱۸ بعد از اتمام مرمت مقبره پهلوان پوریای ولی در شهر خیوه ، رییس جمهور ازبکستان به این شهر سفر کرد و از مجموعه پوریای ولی بازدید کرد و دهها مورد از این دست که در چند سال گدشته انجام شده است  .

· احداث مساجد در سراسر کشور که با مدیریت اداره مسلمانان انجام می شود در این دوره از رشد چشمگیری برخوردار بوده است در سال ۲۰۱۸ بیش از ۱۳ مسجد در شهرهای ازبکستان احداث و افتتاح گردید .

· نشر کتب دینی و توزیع آن در مساجد در تیراژ قابل ملاحظه نسبت به گذشته ، توسط اداره وقف ازبکستان از دیگر اقدامات دولت ایشان است در دوسال گدشته بالغ بر ۱۰ هزار جلد کتاب دینی که عموما از تالیفات و اثار شیخ محمد صادق محمد یوسف مفتی فقید ازبکستان است به مساجد سراسرکشور اهدا شده است

· چاپ و نشر قرآن کریم که در دوسال گدشته به چاپ سوم رسید چاپ اول و دوم قرآن کریم در تیراژ  ۱۰۰۰۰ نسخه و چاپ سوم در ۵۰ هزار نسخه  به چاپ رسید که بعد از نشر و در هنگام توزیع مردم برای خریدن قرآن در جلوی کتابفروشی ها صف های طولانی تشکیل دادند.

· اجازه پخش اذان از ماذنه های مساجد ازبکستان که فضای شهر ها را از یک شهر خاموش به یک بلدالاسلام تبدیل کرد.

· برای اولین بار تاسیس مجموعه های دینی و فرهنگی در ازبکستان بنام شیخ محمد صادق محمد یوسف مفتی فقید ازبکستان در منطقه چیلان زار شهر تاشکند با مساحت ۱۰۰۰۰ متر ( شبیه به فرهنگسراهای ایران ولی با کارکردهای دینی ) که دارای مسجد ، کتابخانه ، کتابفروشی کتب دینی ، قرائت خانه و....

· اهتمام برای راه اندازی گردشگری دینی و برگزاری اولین همایش گردشگری دینی در شهر بخارا در سال ۲۰۱۸ و دعوت از کشورهای اسلامی (ازبکستان با داشتن شهرهای چون سمرقند ، بخارا ، ترمذ ، خیوه و... که آرامگاه دهها عالم ، محدث ، مفسر قرآن و پیشوایان طریقت های صوفیه است  که در سراسر جهان پیرو ان و علاقه مندان فراوان  دارند )  اقدام ارزشمند و سنجیده ای است

· تاسیس مرکز تمدن اسلامی با اهداف  ویژه در مجموعه حضرت امام (هستی امام) شهر تاشکند است. در چهارچوب این طرح، آکادمی، کتابخانه، آرشیو و بانک نسخ خطی و سالن همایش برای ۳۰۰ نفر احداث خواهد شد. مقرر شده است که علاوه بر شهروندان ازبکستان، اتباع خارجی نیز بتوانند در آن تحصیل کنند. همچنین در این مرکز به کارگیری آموزش از راه دور برای محققان امکان پذیر خواهد بود.
 

· افزایش سهمیه حج به ۱۲۰۰۰ در سال ۲۰۱۸ رسید که  در دوره های  قبل بسیار محدود بود

· برگزاری مسابقات قرآن کریم  درشهر تاشکند و بعضی از شهرهای ازبکستان و موافقت با اعزام قاری و حافظ قرآن برای شرکت در مسابقات بین المللی قرآن در ایران که هر ساله تعدادی از برترین ها به ایران اعزام می شوند.

· حضور امامان جماعت شهر سمرقند در مدارس برای تدریس دروس دینی که اخیرا در خبرها آمده بود .

· برگزاری همایش همبستگی دین در طراز جمهوری آدربایجان و ازبکستان که در سال ۲۰۱۷ در تاشکند برگزارشد که با حضور شیخ الاسلام الله شکور پاشازاده رییس اداره  مسلمانان قفقاز برگزار گردید آقای شوکت میرضیایف در دیدار با ایشان  از ایشان درخواست  که جمهوری آذربایجان  در ارتقای آموزش دینی  به مدارس دینی ازبکستان کمک نماید و در این دیدار میرضیایف  برای اولین بار از پیروان مذهب تشیع که در ازبکستان زندگی می کنند نام برد .

· میرضیایف در اقدامی کم سابقه، با صدور فرمانی در آستانه عید سعید فطر ۲۲۶ زندانی را در این کشور ، مورد عفو قرار داد

· دولت ازبکستان پیشنهاد تأسیس یک مرکز علوم اسلامی تحت حمایت سازمان همکاری‌ اسلامی را به این سازمان ارائه کرده و هدف از این پیشنهاد را انجام تحقیقات درباره میراث علوم اسلامی در دنیا اعلام کرده است. دولت ازبکستان به دنبال توسعه جایگاه خود در عرصه آموزش دینی در سطح جهان اسلام و چهره سازی از ازبکستان به عنوان یکی از مراکز تمدن اسلامی است.

· ازبکستان از پیشنهاد پشتیبانی ترکیه جهت راه اندازی مرکز پژوهش های علمی امام بخاری و مرکز تمدن اسلامی در شهرهای سمرقند و تاشکند استقبال کرد.

· از نکات جالب توجه این است  که بسیاری از برنامه ها و  اقدامات صورت پذیرفته در حوزه فرهنگ ، دین و آموزش در ازبکستان  که عموما مبتنی برمیراث تاریخی  و دینی این کشور است  پیوند لاینفک با فرهنگ و تمدن  ایران اسلامی دارد و گویی هر اقدام در این مقوله که درکشورازبکستان انجام می شود یک نوع هم افزایی با فرهنگ ایرانی دارد چون بسیاری از سنت های  فرهنگی ، دینی و تاریخی این کشور نشات گرفته از فرهنگ ایران اسلامی است و هر نوع اقدام مبتنی بر فرهنگ بومی و تاریخی به نحوی درطول اقدامی است که یا در گدشته در ایران انجام شده است یا در حال انجام شدن در ایران است  فرض بفرمایید در حوزه شعر و ادب در حوزه موسیقی کلاسیک در حوزه طریقت های صوفیه در حوزه معماری و... هر برنامه ای که انجام می شود  به نحوی  مکمل اقدامی است که  در همان حوزه در ایران انجام می شود . یکی از مهمترین این عرصه‌ها، اجرای اصلاحات در حوزه سیاست‌های دینی دولت ازبکستان است.

o تغییر جدی الفبای سرلیک با تصویب طرح الفبای نوین ازبکی

o برگزاری  روزها و هفته های فرهنگی کشورهای همسایه در تاشکند با حمایت دولت ازبکستان برای رفع  فضای سرد سالهای گدشته  و برگزاری هفته های فرهنگی ازبکستان در کشورهای همسایه در سال ۲۰۱۸ روزهای فرهنگی تاجیکستان ، ازبکستان و ترکمنستان  و...

o برگزاری جشنواره های صنایع دستی برای حمایت از هنر و صنعت بومی در تاشکند و مراکز استانها به صورت مستمر در سالهای ۲۰۱۷ و ۲۰۱۸  و با دعوت از کشورهای دیگر

o برگزاری جشنواره بین المللی موسیقی مقام  در شهر سبز با حضور دهها کشور که صاحب موسیقی مقام هستند در شهریور سال ۲۰۱۸ و ایران این در جشنواره مقام دوم را به خود اختصاص داد.

o برگزاری جشنواره بین المللی هنر بخشی ( روایت گران شفاهی ) در شهر ترمذ با حضور نمایندگان دهها کشورو هنرمندان داخلی در سال ۲۰۱۹ و با حضور هنرمندان ایرانی

o برگزاری هفته های فیلم از سوی کشورهای خارجی در ازبکستان و اولین دوره جشنواره فیلم اروپا در سال ۲۰۱۸ در شهر سبز

o تشویق و حمایت از هنر خوشنویسی و برگزاری اولین نمایشگاه خط در شهر تاشکند با حمایت اداره مسلمانان  و اهدای جوایز ارزنده به خوشنویسان برتر توسط رییس جمهور میرضیایف و در همین راستا رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی با حمایت از تشکیل کارگاه های خطاطی در بعضی دانشگاه ها و دعوت از هنرمندان خوشنویس از ایران برای شرکت در نمایشگاه های که در شهر تاشکند در سال ۲۰۱۷ و ۲۰۱۸ و ۲۰۱۹ برگزار گردید.

کد خبر 1268

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 12 =