سمیناری با عنوان « آینده امت، صدای وحدت و هماهنگی» توسط چند نهاد و مؤسسه علمی-فرهنگی در سالن کنفرانس ابن خلدون مؤسسه بین المللی اندیشه و تمدن اسلامی( ISTAC) وابسته به دانشگاه بین الملل اسلامی مالزی برگزار شد.

روز شنبه ششم مهر ماه جاری، سمیناری تحت عنوان « آینده امت، صدای وحدت و هماهنگی» توسط چند نهاد و مؤسسه علمی-فرهنگی در سالن کنفرانس ابن خلدون مؤسسه بین المللی اندیشه و تمدن اسلامی( ISTAC) وابسته به دانشگاه بین الملل اسلامی مالزی برگزار و شخصیتصهایی همچون دکتر چاندرا مظفر رییس جنبش بین المللی برای صلح (Just)، دکتر فاروق موسی رییس جبهه رنسانس اسلامی، دکتر سید فرید العطاس جامعه شناس و استاد دانشگاه ملی سنگاپور ، دکتر شریفه منیره العطاس استاد دانشگاه یو ام مالزی و پروفسور داتوک عثمان بکر رییس مؤسسه بین المللی اندیشه و تمدن اسلامی پیرامون تضییقات و فشارهای وارده به جامعه شیعیان مالزی و تبعات آن سخنرانی نمودند.

در این سمینار که به دنبال دستگیریهای اخیر گروهی از شیعیان که در ایام محرم از سوی پلیس امور مذهبی ایالت های سلانگور و جوهور مالزی صورت گرفت برگزار شد، سخنرانان ضمن تقبیح این دستگیریها اعلام کردند که اگر این روند ادامه پیدا کند، مالزی به یک کشور اسلامی غیر قابل تحمل و مدارا تبدیل خواهد شد.

آقای فرید العطاس در این سمینار اظهار داشت: مالزی به دلیل برخورد با اقلیت شیعه در جامعه خود، به سرعت در حال تبدیل شدن به یک کشور غیرقابل تحمل است. وی از فرهیختگان و دانشگاهیان مسلمانان خواست علیه این اقدامات اعتراض کنند.

این استاد جامعه شناسی اظهار داشت: اگر چه تبلیغ عقاید شیعیان در مالزی به عنوان فرقه انحرافی اعلام شده و ممنوع است، اما بایستی چنین برداشت هایی تغییر کند.

وی گفت: « ما باید در مقابل روند این جریان بایستیم. ای کاش وزیر امور مذهبی، داتوک سری دکتر مجاهد یوسف علیه آزار و اذیت مسلمانان شیعه بیشتر صحبت می کرد.»

وی اظهار داشت: « به نظر می رسد که از نظر وزیر اینگونه حملات علیه شیعه اشکالی ندارد. مالزی به یکی از افراطی ترین کشورهای اسلامی جهان تبدیل شده است ... باید اهل سنت از خواب بیدار شوند. »

مجاهد پیشتر گفته بود که این حملات توسط مقامات مذهبی طبق روال و قوانین استاندارد انجام شده است.

سید فرید اظهار داشت: مالزی باید به دهه ۱۹۸۰ برگزدد که طی فتوایی (حکم) شیعه به عنوان یک فرقه مشروع اسلامی به رسمیت شناخته می شد.

وی گفت: دانشمندان برجسته بین المللی اهل سنت باید به مالزی دعوت شوند تا به مسلمانان در این کشور نشان دهند که در بین علمای اهل سنت عقاید و آرایی وجود دارد که با افکار ضد شیعه مطابقت ندارد.

امروز شیعه را منحرف اعلام کرده اند و مانع برگزاری مراسم شیعیان میشوند، قردا بقول خودشان از فعالیت لیبرالها جلوگیری خواهند کرد، روز دیگر مانع فعالیت صوفیان خواهند شد و این روند همچنان ادامه خواهد یافت.

وی گفت: « این گفتمان مقامات رسمی مذهبی مالزی است که تصویری از شیعه ایجاد کرده که به آرامی در ذهن مردم فرو رفته است. این دیدگاه های ضد شیعه به آرامی در جامعه پذیرفته می شوند. بنابراین، اگر ما مراقب نباشیم نسل بعدی نسبت به مسلمانانی که مثل اهل سنت اعتقاد ندارند و عمل نمی کنند را تحمل نخواهند کرد».

سخنرانان بعدی آقای دکتر چاندرا مظفر رئیس جنبش بین المللی برای جهانی عادلانه (JUST) ، داتوک دکتر احمد فاروق موسی بنیانگذار جبهه رنسانس اسلامی، پروفسور داتوک دکتر عثمان بکر رییس مؤسسه بین المللی اندیشه و تمدن اسلامی (ISTAC-IIUM) بود که با ریاست خانم دکتر شریفه منیره العطاس، استاد متخصص ژئوپلیتیک دانشگاه یو ام به طرح دیدگاههای خود پرداختند.

آقای چاندرا مظفر طی سخنانی اظهار داشت: باید علمای مالزی ذهن و فکر خود را باز کنند تا بتوانند مسلمانان شیعه را که در این کشور در معرض بازداشت و نقض حقوق قرار دارند، درک کنند.

وی گفت: « ما در مالزی گروهی از علما را داریم که بصورت غیر منطقی ضد شیعه هستند. آنها (شیعیان) آموزه های خود را تبلیغ صحبت نمی کنند، آنها فقط جلسات . مراسم خاص خودشان را برگزار میکنند.»

وی گفت: «علما باید ذهن آزادی داشته باشند و سعی کنند آنچه را که اتفاق می افتد درک کنند. به نظر می رسد که ما می خواهیم اسلام را به عنوان دینی که مخالف اندیشه و غیر قایل تأمل است نشان دهیم».

چاندرا افزود: آنچه بیش از اختلافات مذهبی موجب تفرقه بین این دو فرقه شده، تأثیرات ژئوپلیتیکی و وقایع مهم سیاسی دهه های اخیر است که شکاف بین سنی ها و شیعه ها را ایجاد کرده است. این رویدادها شامل انقلاب ایران در سال ۱۹۷۹ و حمله سال ۲۰۰۳ به عراق توسط قدرتهای غربی آمریکا و انگلستان است.»

وی گفت: « ما باید درک خود را از ژئوپلیتیک بالا ببریم تا در تفسیری مخالف با واقعیت گیر نکنیم.»

دکتر احمد فاروق سخنران بعدی بود که اظهار داشت: در جنوب آسیا، که در آن اقلیت های قابل توجهی از شیعه نیز وجود دارد، تا یک دهه گذشته هیچ سابقه ای از درگیری بین سنی و شیعه وجود نداشت. ما باید متوجه این ژئوپلیتیک بشویم که قدرتهای بزرگ در پیگیری منافع خود اختلافات فرقه ای را ایجاد می کنند.»

وی گفت: برای جلوگیری از وقوع درگیری فرقه ای، اولا دولت های مسلمان اعم از سنی یا شیعه باید بدون توجه به عقاید مذهبی خود به حقوق سایر شهروندان خود احترام بگذارند.

ثانیا، کشورهای مسلمان باید از استفاده از دین به عنوان ابزاری برای تأمین امنیت و پیش بردن سیاست خارجی خود، خودداری کنند و در عوض بر راههای عملی برای حل مناقشه تمرکز نمایند.

وی اضافه کرد: « دولت های مسلمان همچنین باید از ایراد هرگونه سخنرانی نفرت انگیز نسبت به اقلیت های مسلمان در کشور خود جلوگیری کنند.»

سخنران پایانی آقای عثمان بکر بود که طی سخنانی گفت: غفلت و سکوت بسیاری از دانشمندان علوم اجتماعی در جهان اسلام صدای وحدت و هماهنگی بین مسلمانان را تضعیف می کند. صدای وحدت و هماهنگی در سه حوزه اصلی دانش یعنی فلسفه، تصوف و مقاصد الشریعه (اهداف قوانین اسلامی) قابل بازخوانی است.

وی گفت: « برخی از کشورها فلسفه را از برنامه های درسی آموزشی خود حذف کرده اند و برخی حتی تصوف را ممنوع می کنند، بنابراین صدای این حوزه های علوم اسلامی خاموش می شود.»

عثمان اضافه نمود: برای ارتقاء وحدت و هماهنگی به عنوان راه حل جلوگیری از تفرقه در امت اسلامی، باید این صداها چند برابر شوند تا بتوانند نقش فعالی در جامعه ایفا کنند. بسیاری از مسلمانان از یکنواختی خوشحال و راحت به نظر می رسند، اما این امر مساوی با وحدت نیست. وحدت متفاوت است، ما نمی توانیم بدون وحدت تنوع ایجاد کنیم. باید برای این مؤلفه های متنوع فضای لازم داده شود.»

کد خبر 1459

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
3 + 3 =