موزه ی یهودیت؛ موزه ای برای تاریخ، فرهنگ و دین یهودی در وین است.
این موزه دو ساختمان اصلی دارد؛ کاخ اسکلس[۲] و خانه میسراشی[۳] .
کاخ اسکلس متعلق به خانوادهی بانفوذ یهودی اسکلس بوده است که از سال ۱۹۹۳ در معرض دید قرار گرفت و در سال ۱۹۹۴ کتابخانهی آن افتتاح شد.
خانه ی میسراشی ساختمان دیگری است که بیشتر نمایشگر زندگی اجتماعی، فرهنگی و دینی یهودیان وین در دورهی قرون وسطا است. این موزه در مرکز محله آن زمان یهودیان وین واقع شده است.
موزه ی یهودیت وین در سال ۱۸۹۵ احداث شد. این موزه در نوع خود، یعنی موزه ی اختصاصی یهودیت، قدیمیترین در جهان است. حوزه ی کاری و تمرکز موزه روی تاریخ و فرهنگ یهودی در امپراطوری اتریش- مجار است. البته مجموعه های این موزه که بسیاری از آنها از فلسطین جمع آوری شده اند، بیشتر مباحث سیاسی در خصوص صهیونیسم آن دوره را انعکاس میدهند.
پیش از سال ۱۹۱۳ این موزه ۳۴۰۰ قطعه داشت و مکان آن چندین بار تغییر کرد. بلافاصله پس از پیوستن اتریش به ناسیونال سوسیالیسم آلمان و هم پیمانی با آلمان نازی در سال ۱۹۳۸، این موزه بسته شد و قطعات آن بین موزه های دیگر، از جمله موزه ی تاریخ طبیعی وین، تقسیم شد. موزه ی تاریخ طبیعی وین قطعات جدید را برای برگزاری نمایشگاهی ضدیهودی استفاده کرد.
در ابتدای ده هی پنجاه قرن بیستم، بخش عمده ای از لیست اموال موزه مجدداً جمع آوری شد. پس از جنگ جهانی دوم، ابتدا در ۳۱ دسامبر ۱۹۶۴ بود که موزه ی کوچکی تحت عنوان موزه ی یهودیت بازگشایی شد، اما انعکاس عمومی وسیعی پیدا نکرد. این موزه سه سال بعد یعنی در سال ۱۹۶۷ به دلیل تعمیرات بسته شد و دیگر هیچگاه بازگشایی نشد.
در سال ۱۹۶۸ شهردار وقت وین، هلموت تسیلک[۴] در زمان افتتاح نمایشگاه «وین ۱۹۰۰- هنر، معماری و طراحی» در نیویورک، خبر از تأسیس و افتتاح مجدد موزه ی یهودیت وین داد. کمیته ی تأسیس موزه شامل نمایندگانی از دولت وقت اتریش، شهرداری وین، جامعه ی فرهنگی اسرائیلی وین[۵]، ارکستر فیلارمونیک وین، شهردار وین و لئونارد برناشتاین موسیقیدان و نوازنده آمریکایی بود.
در سال ۱۹۹۸ موزه ی یهودیت وین به عنوان شرکت خصوصی با مسئولیت محدود[۶] تاسیس شد. نخستین رئیس موزه، کریستیان کاپ[۷] بود. وی پس از احداث موزه آن را با مجموعه ی ماکس برگر[۸] و مجموعه ی جامعه ی فرهنگی اسرائیلی وین غنای بیشتری بخشید. مجموعه ی ماکس برگر یکی از غنی ترین مجموعه های موجود در جهان در خصوص تاریخ و فرهنگ یهودی است. بخش اعظم قطعات این مجموعه متعلق به خاندان پادشاهی هاپسبورگ است. ماکس برگر یهودی اهل لهستان بود که در سال ۱۹۲۵ به دنیا آمد. وی در ده هی پنجاه قرن بیستم وارد وین شد و تا زمان مرگش در سال ۱۹۸۸ بیش از ده هزار قطعه را جمع آوری کرد. شهرداری وین بخش عمده ی این مجموعه را خریداری کرد. مجموعه ی ماکس برگر پس از مجموعه ی جامعه ی فرهنگی اسرائیلی وین، بزرگترین مجموعه ی موزه یهودیت وین است.
در سال ۱۹۹۳ هم مجموعه داری به نام مارتین شلاف[۹] مجموعه ی خود را که شامل بیش از پنج هزار قطعه میشد به این موزه اهداء کرد. این مجموعه انعکاس دهنده ی فرهنگ ضدسامی در وین بین سال های ۱۴۹۰ تا ۱۹۴۶ می شود.
تعداد بازدیدکنندگان این موزه در سال ۲۰۱۱، ۴۹۴۷۱ نفر بود. این تعداد در سال ۲۰۱۷ به ۱۳۰۰۰۰ نفر رسید. در حال حاضر موزه ی یهودیت وین یکی از ۳۰ جاذبه ی گردشگری وین است.
موزه ی یهودیت وین از ۱۹ نوامبر ۲۰۱۳ نمایشگاهی دائمی را در خود با عنوان «شهر ما! وین یهودی تا امروز» راه اندازی کرد که فرهنگ و دین یهودی در وین را از سال ۱۴۹۰ تاکنون نمایش می دهد. این مجموعه تمامی فراز و فرودهای یهودیان وین به خصوص سال های بین ۱۹۳۸ تا ۱۹۴۵ و همچنین حضور پررنگ یهودیان در جامعه ی امروزی وین را تصویر می کند.
منابع
https://de.wikipedia.org/wiki/J%C۳%BCdisches_Museum_Wien
https://www.wien.info/de/wien-fuer/juedisches-wien/juedisches-museum
نظر شما