انتخابات فیلیپین با همه فراز و نشیب هایش در روز دوشنبه بیست و سوم اردیبهشت ماه ۹۸ برابر سیزدهم ماه مه ۲۰۱۹ برگزار شد و رای دهندگان برای انتخاب دوازده نفر از مجموع بیست و چهار نفر سناتورهای مجلس سنا و تعداد ۲۹۷ نفر نمایندگان مجلس نمایندگان، فرمانداران و شهرداران سراسر کشور به پای صندوق های رای رفتند.
مکانیسم انتخابات مجلس سنا به گونه ای در این کشور طرح ریزی شده است که هیچگاه تعداد ۲۴ نفر سناتورهای مجلس سنا که از اهمیت خاصی برخوردار است به یکبار برگزیده نمی شوند. دوره مسئولیت هر سناتوری در پایان شش سال به پایان می رسد، لذا در انتخابات سال جاری مسئولیت ۱۲ سناتوری که شش سال دوره خدمت آن ها به پایان رسید تمام شد و اکثر آن ها برای شش سال بعدی کاندید شدند که برخی با رای مستقیم مردم انتخاب و عده ای رای نیآوردند. ۱۲ سناتور باقی مانده که از زمان تصدی آن ها تنها سه سال سپری شده است همچنان برای گذراندن سه سال بعدی خدمت خود در مجلس سنا باقی ماندند تا در پایان دوره شش ساله خود کنار بروند و در صورت تمایل در انتخابات بعدی شرکت نمایند.
این انتخابات اگر چه با برخوردهای قهری در برخی نقاط همراه بود اما در مجموع نسبت به سالهای گذشته با آرامش بیشتری برگزار شد. همه دوازده نفر کاندیداهای معرفی شده از سوی هیئت حاکمه و شخص " رودریکو دوترته" رئیس جمهور برای تصدی پست سناتوری مجلس سنا رای آوردند و اگر چه نتایج حاصل از انتخابات کاندیداهای نمایندگان مجلس نمایندگان هنوز رسما اعلام نشده است اما نتایج غیر رسمی حاکی از پیروزی قابل توجه نمایندگان حزب حاکم در مجلس نمایندگان نیز هست و به این ترتیب پایه های قدرت رئیس جمهور فعلی که دارای اختلافات گسترده ای با کلیسای قدرتمند کاتولیک است مستحکم تر شده است.
اختلافات میان رئیس جمهور فعلی و کلیسا، اختلافاتی بسیار گسترده است. رئیس جمهور با کمک ایادی خود در مجلسین سنا و نمایندگان لایحه لزوم اجرای تنظیم خانواده را گذراند که با دکترین کلیسای کاتولیک مبنی بر مخالفت در کاربرد ابزار مصنوعی در جلوگیری از بارداری های ناخواسته کاملا مغایرت دارد.
اقدامات قهرآمیز و شدید پلیس و مقامات مبارزه با مواد مخدر و قاچاقچی ها با نظارت مستقیم رئیس جمهور که تاکنون هزاران قربانی از طریق شلیک مستقیم پلیس به سوداگران مرگ داشته و زندانی کردن هزاران معتاد همواره با اعتراضات گسترده کلیسا و حامیان حقوق بشر روبرو شده است. رئیس جمهور بدون اتلاف وقت هر فرد در هر رده و مقام کلیسایی و سازمانهای اجتماعی را که مخالف علنی این گونه اقدامات او بوده اند با الفاظی رکیک و بدور از شان یک رئیس جمهور مورد حمله قرارداده است و در مواردی آن ها را مستقیم و غیر مستقیم تهدید به مرگ نموده به طوری که در یکی از سخنرانی های خود خطاب به مردم گفت " این اسقف ها را بکشید و از شر آن ها راحت شوید" . این اقدامات که در فیلیپین به " جنگ بر علیه مواد مخدر" معروف شده است انعکاسات جهانی نیز داشته است بطوریکه مجله تایم برخی از تصاویر کشت و کشتارها را منتشر کرد.
در شرح این عکس مورخ ششم دسامبر سال ۲۰۱۸ در نشریه تایم آمده است از زمان تصدی پست ریاست جمهوری فیلیپین توسط رودریکو دو ترته تاکنون ۶۰۰۰ نفر جان خود را در اقداماتی که تحت عنوان " جنگ بر علیه مواد مخدر" اعمال می شود از دست داده اند.
در این عکس نیز که در شماره ششم دسامبر ۲۰۱۸ میلادی در همان نشریه منتشر شد زندانهای مملو از معتادان به مواد مخدر را در فیلیپین نشان می دهد که با کمترین امکانات در زندان نگاهداری می شوند.
دامنه اختلافات رئیس جمهور و کلیسای کاتولیک تنها به خاطر تصویب قانون تنظیم خانواده و یا مبارزات قهری هیئت حاکمه بر علیه قاچاقچیان مواد مخدر نیست، بلکه آن گونه که گفته می شود و شخص رئیس جمهور نیز اشاره گذر ایی به آن نمود ، او در زمان کودکی مورد آزار جنسی یکی از کشیشهای کاتولیک قرارگرفته است و لذا بنا بر گفته او، احترامی برای روحانیون کلیسا قایل نیست و با وجود این که اعتراضات مقامات کلیسا عاملی در برخورد های حتی غیر اخلاقی بر علیه آنان شده است، شواهد نشان می دهد در بسیاری از موارد مگر برخی کشیشهای جوان و تندرو بدنه کلیسا در برابر عکس العمل های رئیس جمهور که نیمی از دوران تصدی شش ساله خود را بدون حق تصدی مجدد پست ریاست جمهوری گذرانده است سیاست صبر و انتظار را در پیش گرفته است و در موارد حاد نیز ظاهرا سفیر واتیکان در فیلیپین که فردی بسیار صبور و متفکر است سعی در آرام کردن محیط و کاهش تنش میان رئیس جمهور و کلیسا کرده است که در این کار بعضا موفق بوده است.
انتخابات اخیر فیلیپین شکاف هایی را در میان برخی از پیروان آئین کاتولیک که اکثریت جمعیت این کشور را تشکیل می دهند نیز ایجاد کرد.
حرکت گروه " اِ ل شادای " از گروههای منشعب کاتولیک به رهبریت " مایک والرده" که با معیار های فعلی این سرزمین رهبری کارزماتیک محسوب می شود و حمایت از کاندیداهای خاص ورود به مجلس سنا که مورد نظر هیئت حاکمه نیز بودند عامل مهمی در انتخاب این عده برای تصدی پست سناتوری مجلس سنا شد این اقدام نتایجی را حاصل کرد که خوش آیند سلسله مراتب کلیسای کاتولیک این کشور نیست زیرا جبهه رئیس جمهور که کلیسا را علنا به چلش کشیده است قویتر می کند.
در این عکس " مایک ولارده " در سمت چپ در کنار بنیگنو آکینوی دوم رئیس جمهور سابق فیلیپین دیده می شود.
" ماریانو زونیکا ولارده" متولد بیست اوت ۱۹۳۹ میلادی معروف به برادر " مایک ولارده" در سال ۱۹۹۲ میلادی جنبشی را به نام جنبش کاریزماتیک کاتولیک با کمک پدر روحانی " تئودور باکانی" از روحانیون کاتولیک ناراضی پایه گزاری نمود. سخنرانی های خاص و جالب توجه او که طی آن به نیازهای امروزی جامعه کاتولیک پرداخته شد، تعداد زیادی را مجذوب او نمود و به رقیبی اعلام نشده در برابر سلسله مراتب کلیسای کاتولیک فیلیپین تبدیل شد. گفته می شود تعداد حامیان او در حال حاضر به مرز هشت میلیون نفر در سراسر کشور می رسند. برادر " مایک ولارده " در زمان ریاست جمهوری بنیگنو اکینوی دوم رئیس جمهور سابق فیلیپین مشاور معنوی رئیس جمهور بود که این امر بر میزان نفوذ او در میان اقشار مختلف فیلیپین افزود.
در ۴ مه سال جاری گروه با نفوذ کاتولیک " اِل شادای" اسامی ۱۴ نفر از کاندیداهای مورد نظر خود را که اکثر آن ها از حامیان دوترته رئیس فعلی جمهوری فیلیپین هستند اعلام نمودند. اعلامی که با مخالفت کلیسای کاتولیک و اپوزسیون روبرو شد.
برخی معتقد بودند کاندیداهای حمایت شده از سوی گروه " اِل شادای" افرادی فاسد و فاقد شایستگی های لازم عهده دار شدن تصدی امور هستند. همین امر باعث شد که تظاهر اتی به نفع گروه های اپوزسیون که مخالف دولت فعلی فیلیپین هستند در نقاط مختلف مانیل برگزار گردد.
حامیان کاندیداهای مجلس سنا تصاویری را از شخصیت های مورد نظر خویش در پنجم ماه مه و قبل از برگزاری انتخابات روی دست بلند کرده اند.
صحنه ای دیگر از تظاهرات مخالفان هیئت حاکمه و حامیان آن ها در مانیل
ارتش و نیروهای پلیس این کشور نیز با توجه به اخطار برخی از ناظران انتخاباتی که انتخابات امسال را انتخاباتی خونین پیش بینی کرده بودند فعالانه در صحنه حاضر شدند.
بنا بر گزارشات منتشر شده در رسانه های این کشور مسئولین انتخابات فیلیپین با هماهنگی نیروهای مسلح این کشور نسبت به گماشتن تعداد ۹۸۰۰۰ سرباز و ۱۴۳۰۰۰ پلیس برای حفاظت از برگزاری انتخابات سال جاری که در سیزده ماه مه در سراسر کشور انجام شد اقدام نمودند.
سربازان فیلیپینی وابسته به نیروهای ارتش در مراسم بر پا شده هفتم ماه مه سال جاری شرکت نمودند تا آمادگی خود را برای مقابله با هر گونه خراب کاری احتمالی در انتخابات فیلیپین که در سطوح کشوری و منطقه ای بر گزار شد نشان دهند.
رسانه های جمعی در تاریخ پنجم ماه مه فاش ساختند افراد مسلح ناشناس بر روی گروهی از رهبران کلیسای کاتولیک که راهی محل ملاقات برای بررسی اقدامات احتمالی بر علیه انتخابات بودند آتش گشودند. در این حمله که در پنجم ماه مه میلادی رخ داد، حداقل سه نفر از افراد وابسته به کلیسا که مسئولیت اداره امور کلیسای کاتولیک در نقاط مختلف استان " میسامیس اکسیدنتال" را بر عهده داشتند را بشدت مجروح کردند.
نقش کلیسای کاتولیک در انتخابات این کشور بویژه انتخابات سراسری همواره نقشی بی طرف بوده و سلسله مراتب کلیسا بطور معمول از کاندیدای خاصی حمایت نمی کند و بیشتر نقش ناظر بی طرف را ایفا می کنند و مشاهدات خود را علنا اعلام می نمایند که برخی افراد مغرض با بهانه قرار دادن لزوم جدایی دین از سیاست، کلیسا را مورد سرزنش قرار می دهند. لذا حمله فیزیکی به ناظران انتخابات کلیسا نیز بعضا دیده می شود.
اسقف اعظم " مارتین هوموآد" از استان " میسامیس" حمله به پرسنل کلیسا را محکوم کرد و افزود، بیابید اجازه ندهیم احساسات ما بر لزوم اهمیت قایل شدن برای تقدس زندگی فائق آید. ایشان خاطر نشان کرد، نباید آنقدر درگیر حزب و حزب بازی شویم به طوری که ظرفیت های ما برای استفاده از عقل ما در اداره امور تضعیف شوند. اسقف اعظم مارتین همچنین خطاب به رای دهنده گان اظهار داشت، به کسانی که افراد خصوصی مسلح دارند رای ندهید. ( اصطلاح ارتش خصوصی )
پدر روحانی " ادیل برتو باکولی" یکی از مسئولین کلیسای منطقه اظهار داشت، این حمله می تواند یک حمله در رابطه با انتخابات فعلی باشد زیرا بسیاری از افراد در منطقه حامی یکی از کاندیداهای انتخاباتی هستند و جای شکر باقی است که از میان تعداد زیادی که در گروه خادمین کلیسا بودند تنها تعداد کمی آسیب دیدند. او افزود، زندگی مهم است و توطئه کنند گان نیز خود حیات دارند و امیدوارم این امر را درک کنند و خداوند را پیدا کرده و از چنین اقداماتی شیطانی پرهیز نمایند.
این گونه اعمال خلاف جدای از کشت و کشتار رقبای انتخاباتی است که حذف فیزیکی رقیب را از عوامل پیروزی خود به حساب می آورند. در انتخابات سالهای گذشته نیز کشت و کشتارهای رقبای انتخاباتی در استان ها، شهرستان ها و نواحی مختلف این کشور رخ داده است.
ناظران انتخابات قبل از آن اخطار کرده بودند، اگر سیاستمداران نظارت دقیقی بر حامیان خود نداشته باشند، انتخابات سیزده ماه مه سال جاری می تواند یکی از خونین ترین انتخابات تاریخ فیلیپین باشد.
در ششم ماه مه سال جاری سربازان ارتش و پلیس فیلیپین که قرار بود در روز انتخابات در سراسر کشور بکار گرفته شوند در اقدامی نمادین که در مانیل برگزار شد آمادگی خود را برای انجام این ماموریت به نمایش گذاشتند.
بنا بر گزارش پلیس این کشور در کمتر از یک هفته مانده به انتخابات ۲۲ مورد حملات وابسته به انتخابات رخ داد که منجر به کشته شدن ۱۰ نفر از قربانیان و مجروح شدن عده زیادی شد.
در تحولی دیگر، رهبران کلیسا از کاندیداهای انتخابات فیلیپین درخواست نمودند از مراسم مذهبی همچون ایام " لن تن" برای جلب رای استفاده نکنند.
در حین اجرای مراسم " لن تن" از جمله اقداماتی که انجام می شود،احیاء صحنه های دستگیری و مصلوب شدن عیسی مسیح است. برخی از کاندیداها با شرکت در چنین مراسم و ایراد سخنرانی سعی در کسب آراء رای دهندگان می کنند.
یک کشیش کاتولیک از کاندیداها در خواست نمود، قداست مراسم مذهبی همچون " لن تن" را حفظ کرده و از این طریق برای منافع شخصی خود استفاده نکنند.
پدر روحانی " هِرومه سیسیلیانو" دبیر اجرائی کمیته روابط عمومی کنفرانس اسقف های کاتولیک فیلیپین این مطالب را قبل از برگزاری انتخابات امسال فیلیپین بیان کرد. او از کاندیداها درخواست نمود هنگام اجرای مراسم مذهبی از حامیان خود بخواهند که کارناوال های تبلیغاتی را دورتر از کلیساها ادامه دهند تا مزاحم دعای مردم در هنگام عبادت نشوند.
پدر روحانی مسئول امور اجرائی و برگزاری مراسم مذهبی کلیسای کیاپو ( از کلیساهای مهم مانیل ) نیز تقاضای مشابه ای را مطرح نمود. پدر روحانی " دوگلاس بدونگ" افزود، خوب است که کاندیداها به دنبال شرکت در کلیساها هستند اما به شرطی که برای دعا و شرکت در مراسم مذهبی حرکت نمایند نه امور سیاسی مربوط به انتخابات و امور نمایشی.
پدر روحانی " ادوین گاری کز" رئیس دبیر خانه امور اجتماعی کنفرانس اسقف های کاتولیک فیلیپین نیز خاطر نشان کرد، ملاحظه می شود برخی از کاندیداها در مراسم مذهبی " لن تن" دیده می شوند که همراه مردم به اجرای مراسم مذهبی می پردازند تنها به خاطر تظاهر به دیندار بودن و نه در راه پروردگار.
چندی پیش کنفرانس اسقف های کاتولیک فیلیپین از کاندیداهای انتخابات سراسری و محلی درخواست کرده بود فهرستی را امضاء نمایند که یادآور اطمینان خاطر از برگزاری انتخابات آرام و صلح آمیز است.
اسقف " برودریک پابی لیو" جانشین اسقف اعظم مانیل اظهار داشت، هدف از تشویق کاندیداها، بویژه کاندیداهای انتخابات محلی، استقرار آرامش در هنگام برگزاری انتخابات و نهادینه شدن لزوم رعایت صلح و آرامش در زمان برگزاری انتخابات است.
اسقف " جرالد آلمینازا" اسقف کلیسای سان کارلوس از نواحی مرکزی فیلیپین نیز افزود، کلیسا مدعی کسانی خواهد شد که علیرغم امضاء تعهد رعایت صلح و آرامش آن را نادیده بگیرند. امضاء معاهده صلح کمیسیون انتخابات نیز کار شایسته ای است زیرا امید به صحت انتخابات را افزایش می دهد.
" هایمه هِمه نسگ " سخنگوی کمیسیون انتخابات اذعان داشت، همانگونه که آگاه هستید انتخابات محلی معمولا به خاطر حمایت های طرفداران کاندیداها با درگیری های زیادی همراه است.
اسقف اعظم " آنتونیو له دسما" از استان " کاگایان دی اورو" از رای دهندگان درخواست نمود در رای دادن، آگاهانه عمل کرده و از خداوند طلب کمک نمائید. او افزود رای دهندگان مختارند کسی را انتخاب کنند که شایسته آن پست باشد بویژه افرادی که دارای ارزشهای معنوی هستند زیرا امور جامعه وابسته به رهبران آن است. وی تقاضا نمود خود را آلوده امور ناشایست نکنید زیرا انعکاس این نا شایستگی به خود شما بر می گردد و آنچه مهم است تمرکز بر دست آورد های مثبتی است که به مردم امکان بدهد چه انجام دهند.
بازوی جنبش تبعه ملی برای یک انتخابات پاک ابراز امیدواری کرد، رای گیری بدور از خرید رای، تهدید و ارعاب باشد. نماینده این جنبش در استان " کاگایان دی اورو" گفت، ما معتقد به نیروی امید و امیدواری هستیم.
در تحولی دیگر ناظران انتخابات خطر وقوع تقلب های گسترده در شمارش آراء از طریق ماشین های الکترونیک را گوشزد کرده اند.
مسلمانان این کشور نیز در مناطق مختلف این کشور فرصت یافتند کاندیداهای خود را برای تصدی شغل های تعیین شده انتخاب نمایند.
گروه سکوی صلح جامعه فیلیپین که گروه بزرگ وابسته به کلیسای کاتولیک فیلیپین هستند روز نهم ماه مه از رای دهندگان فیلیپین خواستند به صلح رای بدهند که منظور آن ها به کاندیداهایی است که حامی صلح و آرامش در جامعه هستند. سرپرست این گروه اسقف اعظم "آنتونیو له دسما" اسقف اعظم استان " کاکایان دی اورو" از رای دهندگان درخواست کرد، به کاندیداهایی رای دهند که حامی برگزاری مذاکرات میان دولت فیلیپین، کمونیست های این کشور و گروههای مسلح مسلمانان مورو باشند. این اسقف اعظم برقراری مذاکرات را عامل مهمی در حل مشکلات جامعه دانست.
کلیسای کاتولیک فیلیپین عملا از کاندیدای خاصی حمایت نکرد اما از رای دهندگان خواست که کاندیداهایی را انتخاب کنند که حرف و عمل آن ها یکی است.
نظر شما