دمشق قدیم شهری غنی از آثار باستانی بسیار ارزشمند است که در سال ۱۹۷۹ وارد فهرست میراث فرهنگی جهانی یونسکو شده است ولی هم اکنون با خطر حذف از این فهرست مواجه می باشد که ناشی از حوادث و آثار جنگ است .

مقدمه

دمشق قدیم که بخشی از شهر کنونی دمشق را تشکیل می دهد ، قدیمی ترین شهر آباد کنونی و همچنین قدیمی ترین پایتخت کنونی در جهان می باشد .  بر اساس آثار تاریخی یافت شده در منطقه تل الرماد ، تاریخ دمشق به هزاره نهم قبل از میلاد بر می گردد . این شهر غنی از آثار باستانی بسیار ارزشمند است و در سال ۱۹۷۹ وارد فهرست میراث فرهنگی جهانی یونسکو شده است ولی هم اکنون با خطر حذف از این فهرست مواجه می باشد که ناشی از حوادث و آثار جنگ است .  روزنامه البعث گزارشی در این زمینه تهیه کرده است که در پی می آید :

۴۰ مسجد ، ۱۶ کلیسا ، ۲۲ بازار مسقف و ۶ بازار بدون سقف در دمشق قدیم وجود دارد و مساحت آن ۱۲۸ هکتار با جمعیتی بالغ بر  ۶۲۵۰۰   نفر می باشد . در سال ۱۹۷۶ به عنوان منطقه باستانی برخوردار از انسجام معماری متمایز و منحصر به فرد ثبت گردید و سپس در سال ۱۹۷۹ وارد فهرست میراث فرهنگی جهانی یونسکو شد . در دمشق قدیم  ۱۵۶ رستوران و قهوه خانه دارای مجوز ، ۵۶ هتل و مهمانپذیر ، ۳۸ مدرسه ، ۵ حمام از جمله حمام نورالدین ، الملک الظاهر و البکری ، ۱۸ خان ( سرا )  و ۱۹ جایگاه سنتی و همچنین  ۶۰۰۰  ملک و ۲۰۶۰  منزل مسکونی وجود دارد . خانم ایمان السماره معاون مدیر شهر دمشق قدیم در گفتگو با روزنامه البعث با اعلام اطلاعات و آمار فوق ، افزود طرح های متعددی در دستور کار استانداری در ارتباط با دمشق قدیم وجود دارد که اجرای برخی از آن ها قبل از جنگ شروع شده بود و با جنگ متوقف گردید و هم اکنون اجرایشان از سر گرفته شده است . از جمله اجرای طرح مدیریت بحران ( بلایای طبیعی و آتش سوزی )  و طرح صندوق حمایت دمشق قدیمی که کمیته مربوطه تشکیل شده و در مرحله تنظیم مقررات و موارد حمایت صندوق است . بودجه صندوق نیز از تبرعات و کمک های مردمی تأمین می شود . از جمله طرح های در دست اجرا ، استاندارد سازی و حفظ اصالت مواد ساختمانی بناهای دمشق قدیمی می باشد چون از ویژگی های ساخت و سازهای دمشق قدیم مصالح ساختمانی سنتی اش می باشد که متأسفانه به دلیل شرایط جنگی و بایکوت تأمین مصالح سنتی و به ویژه چوب با مشکل مواجه شده است ولی ما از طریق دفتر عمران مدیریت دمشق قدیم سعی می کنیم اهالی ساکن در این منطقه را با نمونه های ساخت و ساز سنتی آشنا سازیم و اداره تعمیر و نگهداری نیز قالب های سنتی را در اندازه ها و حجم های متفاوت به طور پیش ساخته آماده می کند و به ساکنین دمشق قدیم برای استفاده در ترمیم و بازسازی بناهایشان می فروشد . از دیگر طرح های در دستور کار ، طرح دمشق قدیم بدون خودرو است که از سال ۲۰۱۱ کلید خورد ولی در همان سال نیز متوقف شد ( به دلیل آغاز جنگ و بحران )  . بر اساس نظرسنجی صورت گرفته از ساکنین این منطقه ، اجرای این طرح به دلیل امتیازات آن از جمله تمیزی آب و هوا ، حفاظت از زیرساخت ها مورد تأیید آن ها می باشد . در خصوص معابر و مسیرهای جهانگردی نیز که مطالعات آن در سال های ۲۰۰۸ تا ۲۰۱۰ آغاز شده بود ، اجرای آن از سر گرفته شده و در همین چارچوب بازسازی معابر و رفع موانع از آن ها با همکاری دستگاه های مختلف در حال انجام می باشد . با دانشگاه دمشق نیز برای تبادل تجارب و استفاده از پژوهش ها و پایان نامه های دانشجویان در مورد دمشق قدیمی و دادن تسهیلات به این دانشجویان برای انجام طرح ها و پایان نامه هایشان ، موافقتنامه امضا شده است .

خانم السماره در خصوص احتمال حذف دمشق قدیم از فهرست میراث فرهنگی جهان گفت پس از این که دمشق قدیم از سوی یونسکو به دلیل حوادث ناشی از جنگ ، در لیست خطر قرار گرفت و تهدید حذف آن از فهرست میراث فرهنگی جهانی ، جدی شد ، اخیراً با همکاری اداره کل موزه ها و آثار باستانی گزارشی در مورد وضعیت دمشق قدیم و تمامی طرح ها و نقشه هایی که در آن اجرا شده است تهیه و به یونسکو داده شد تا دمشق قدیم از لیست خطر خارج شود .

خانم السماره در خصوص سرمایه گذاری و بهره برداری از ساختمان های دمشق قدیم گفت در سال های ۲۰۰۵ و ۲۰۰۶  مطالعات برای تهیه طرح توجیهی این کار انجام گرفت و در سال ۲۰۰۸  تصویب و اعلام گردید . در این طرح محورهای مجاز برای سرمایه گذاری و شروط عمومی برای هر نوع سرمایه گذاری و شروط ویژه هر کسب و کار تعیین شده است و چارچوب حاکم بر آن حفظ سبک معماری ویژه دمشق قدیم می باشد به گونه ای که بین دمشق قدیم به عنوان قدیمی ترین پایتخت دایر جهان و اجازه به سرمایه گذاری با شرایط مشخص که خطری برای آن نباشد ، توازن ایجاد شود .          

برگرفته از روزنامه البعث شماره  ۱۶۵۰۶  تاریخ ۲۴/۱۲/۲۰۱۹

تصاویری از دمشق قدیم در دل دمشق کنونی

کد خبر 684

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
8 + 7 =