اجلاس سران کوالالامپور ۲۰۱۹ ، که اخیراً به پایان رسید بسیاری از مالزیایی ها را رنجانده و مضطرب کرده است. آنها احساس می کنند که حمایت ماهاتیر محمد از ۱.۷ میلیارد مسلمان در سرتاسر جهان، مشکلات اجتماعی - سیاسی و اقتصادی زیادی را برای مالزیایی ها پس از انتخابات ۲۰۱۸ بوجود آورده است.

اجلاس سران کوالالامپور ۲۰۱۹ ، که اخیراً به پایان رسید ، بسیاری از مالزیایی ها را رنجانده و مضطرب کرده است. آنها احساس می کنند که حمایت غیر ضرور نخست وزیر دکتر ماهاتیر محمد از  ۱.۷ میلیارد مسلمان در سرتاسر جهان، مشکلات اجتماعی - سیاسی و اقتصادی زیادی را برای مالزیاییها پس از انتخابات ۲۰۱۸ بوجود آورده است.

بزرگترین استدلال آنها این است که هویت ملی ما با کمی بیش از ۶۱٪ (۱۷ میلیون) شهروند مالایی مسلمان شکل می گیرد. لذا، احساس می کنند این وظیفه اخلاقی و سیاسی ماهاتیر و ائتلاف امید است که نماینده همه مالزیاییها باشند نه فقط مسلمانان.

۳۹٪ غیرمسلمان هم به طور گسترده در پیشرفت ملت نقش دارند. این مالزیاییهای مولد از برخی از دیدگاهها که میگویند « اگر (غیر مسلمانان) خوشحال نیستند می توانند اینجا را ترک کنند" ناراضی هستند. شاید این حرفها از نظر اخلاقی قابل قبول باشند ولی از نظر قانون اساسی قابل قبول نیست.

با این حال ، اگر بخواهیم این حرفها را با معیارهای جهانی ارزیابی کنیم ، قطعاً مالزی طبق مد روز است.

نه تک قومی و نه تک مذهبی، مالزی همراه با دیگر قدرت های بزرگ جهان سوار قطار محافظه کارانه شده اند. ولی در هر حال، برای کشور مالزی، چنین جهت گیری های مدرنی آتش به پا خواهد کرد. مگر این که سرمان را پایین بیندازیم و به مشکلات روزمره بپردازیم و کیفیت سیستم آموزش ابتدایی خود را نادیده بگیریم. پیروی از اینگونه جریانهای جهانی باعث از بین رفتن جایگاه ما به عنوان یک بازیکن معتبر جهانی خواهد شد.

افزون بر این ، مناقشات داخلی مداوم در درون ائتلاف امید ، برنامه جانشینی نامشخص و شیوه نابالغ در برخورد با مخالفان درون حزبی، وضعیت خنده دار سیاست ما را آشکار می کند.

فراخوان اجلاس سران کوالالامپور برای وحدت مسلمانان، به عنوان یک درخواست قابل احترام برای همه مالزیاییها تلقی نمی شود. در بین اقلیت های مالزی از جمله اورنگ اصلی ها و سایر گروه های بومی در مورد رهبران سیاسی و مذهبی خودشان بدگویی و بدبینی وجود دارد.

اما آیا برگزاری این اجلاس اتلاف وقت و منابع بود؟

یکی از تحولات مهم اجلاس کوالالامپور، مقابله با افسانه پاکی و صداقت شکل گرفته پیرامون خاندان آل سعود بود. سرانجام در این اجلاس افکار عمومی جامعه مالزی در معرض تحول شگفت انگیز و بدبینانه نسبت به خادم الحرمین الشریفین (متولی دو مسجد مقدس) قرار گرفت. عربستان سعودی علی رغم تبلیغاتش مبنی بر آغاز اصلاحات اجتماعی داخلی ، همچنان در ترساندن دیگر ملت های مسلمان خشمگین است.

وادار کردن به انصراف نخست وزیر پاکستان، عمران خان از شرکت در اجلاس یازده ساعت مانده به برگزاری آن، نشانگر چنین ظلم و ستم است. جالب این که به لطف این برخورد، کثافت کاری عربستان سعودی در ضمیر مالزیاییها آشکار شد.

در چند روز گذشته، گزارش های خبری، پست های رسانه های اجتماعی و مصاحبه های رادیویی و تلویزیونی بر دخالت و اخلال بیش از حد عربستان سعودی در اجلاس کوالالامپور متمرکز بود. روزنامه نگاران از خود برتر بینی و رهبری خود خوانده رهبران سعودی نسبت به امت اسلامی انتقاد کردند.

تا همین اواخر، انتقادات از عربستان سعودی در مالزی عمدتاً در سطح آکادمیک صورت می گرفت که از نفوذ نرم و ناخواسته ایدئولوژی وهابی و سلفی در جامعه مالزی ناراضی بودند. این کار همچنین به طور خاص در دو حوزه گفتمان سیاسی، سیستم آموزشی و اجرای احکام اسلام در ایالت های مختلف مالزی نیز انجام شده است.

اما اکنون نارضایتی عموم مردم از واقعیت واریز شدن پولهای هنگفت به حساب های بانکی شخصی نخست وزیر نجیب رزاق، آگاه شده اند و میدانند که چگونه آل سعود موجب شرمسار شدن رئیس ارشد دولت ما شده است. تلاش ناموفق آنها برای متوقف ساختن اجلاس کوالالامپور به عنوان جایگزین OIC ، باید مالزیاییهای عادی را عصبانی کند.

هیچ بهانه ای وجود ندارد که دخالت عربستان سعودی در سیاست های خارجی و داخلی سایر ملل مسلمان از جمله مالزی دست اندازی می کند را نادیده بگیریم. اکنون زمان آن رسیده است که مسلمانان مالزی رهبران سعودی را آنگونه که هستند( قلدرهای مداخله گری که هر کاری را برای حفظ قدرت خود میکنند، واسطه گرانی که برای خواسته های آمریکا و سایر قدرتهای غربی به هر کاری دست میزنند)، ببینند.

این در حالی است که، آنها قساوت هایی که میلیون ها مسلمان دیگر در یمن ، فلسطین و سین کیانگ  با آن روبرو هستند، را نادیده می گیرند.

رهبری مالزی و مردم باید از حمایت خود از این پادشاهی چشم پوشی کنند. به عنوان مثال، تقویت اقتصاد عربستان سعودی از طریق انجام سفر برای زیارت مکرر (حج یا عمره) که صورت می گیرد. این زیارتهای (غیر واجب) اکنون باید به عنوان عمل گناه تلقی شود، نه به عنوان یک مزیت.

بسیاری از مسلمانان کم اطلاع مالزی، کار سعودیها را توجیه می کنند. آنها می گویند این اعتراضها بخاطر به حضور رئیس جمهور ایران حسن روحانی بوده است.

با این حال، این یک واقعیت است که رهبر یک ملت پیشرفته و با عزت شیعه، در اجلاس یک کشور با اکثریت "سنی" شرکت و از ماهاتیر حمایت و درباره پتانسیل وحدت در میان امت اسلامی صحبت می کند.

عدم توجه سران عربستان سعودی به این اجلاس نشان از عدم تحمل آنها نسبت به ایران و شیعیان است. سخنرانی عالی روحانی در این اجلاس چهره تروریسم اقتصادی جهانی را برجسته کرد. این مطالب با تحقیر ماهاتیر نسبت به امپریالیسم اقتصادی و تحریم قدرتهای بزرگ همگام بود.

روحانی و ماهاتیر ظاهراً در یک مسیر قرار دارند.

تنها دستاورد اجلاس Kکوالالامپور، احیای ایده های مطرح شده در پیام امان در سال ۲۰۰۴ است. این اجلاس مجدداً جوهره ایدئولوژیک وحدت و همکاری را دوباره زنده کرد.

اهل تسنن در مالزی باید این اجلاس را گامی مترقی در جهت گفتگوهای آینده اهل سنت و شیعه بدانند که تهدیدهای مشترک مسلمانان را مورد نوجه و در معرض دید عموم قرار داد.

همچنین، کلیدی ترین دستاورد اجلاس کوالالامپور را باید آشکار شدن کج فکری، برده حساب کردن دیگران و  عملکرد خودخواهانه عربستان سعودی دانست.

نویسنده: خانم شریفه منیره العطاس

منبع: سایت خبری و تحلیلی فری مالزیا تودی (FMT) ۳۰ دسامبر ۲۰۱۹

کد خبر 708

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
1 + 6 =