حکومت نظامی در دوران ریاست جمهوری دوترته نخستین بار در ۲۳ ماه مه ۲۰۱۷ میلادی یک روز پس از حمله جنگ جویان داعش به شهر اسلامی مراوی که با هدف تاسیس خلافت اسلامی در میندانائو انجام شد ، اعلام گردید.
با پایان مهلت قانونی حکومت نظامی در ۲۴ ماه جولای ۲۰۱۷ دولت این کشور یکبار دیگر آن را تا ۳۱ دسامبر همان سال تمدید کرد. کنگره فیلیپین دوبار دیگر ادامه حکومت نظامی را در سال های ۲۰۱۸ و ۲۰۱۹ میلادی تمدید نمود و سرانجام وزیر دفاع این کشور به دستور رئیس جمهور پایان حکومت نظامی را رسما اعلام کرد.
بنا بر گزارشات موجود، تصمیم نهایی رئیس جمهور فیلیپین پس از توصیه مسئولین امنیتی مبنی بر بلامانع بودن لغو حکومت نظامی اتخاذ شد. حوزه امنیت کشور عقیده دارد، دولت توانسته است با مدد از حکومت نظامی به اهداف خود در استقرار صلح و امنیت دست یابد.
استقرار سریع نیروهای ارتش در نقاط مختلف مجمع الجزایر میندانائو پس از اعلام حکومت نظامی
نیروهای ارتش و امنیتی این کشور عقیده دارند از این پس می توانند صلح و امنیت را در منطقه برقرارکنند. آنها اعلام نمودند وقایعی مانند آنچه در سال ۲۰۱۷ میلادی رخ داد دیگر اتفاق نمی افتد و به گروههای مُعاند بویژه گروه " ماهوتی" از حامیان عمده داعش که عامل اصلی این حملات بودند اجازه اقدامات مشابه را نخواهند داد.
وزیر دفاع فیلیپین از کنگره این کشور به خاطر سه بار موافقت با تمدید حکومت نظامی تشکر نمود. او همچنین مراتب قدردانی خود را از ساکنان مجمع الجزایر میندانائو به خاطر همراهی با نیروهای مسلح فیلیپین در دفع حملات داعش ابراز و افزود به افراد دلسوزی که بیانیه هایی را در زمینه لزوم تمدید مجدد حکومت نظامی خطاب به دولت صادر کرده اند اطمینان می دهم که نیروهای مسلح فیلیپین قادر به کنترل اوضاع هستند.
لورنزانا تاکید کرد، البته تعدادی از نیروهای مسلح برای مقابله با هرگونه رخداد احتمالی آینده در منطقه باقی خواهند ماند. او همچنین سال جدید مسیحی را از سوی خود و نیروهای مسلح فیلیپین به مردم این کشور تبریک گفت.
قابل توجه اینکه:
· با توجه به تجربیات تلخی که مردم فیلیپین در اعلام نخستین حکومت نظامی این کشور در زمان فردیناند مارکوس دیکتاتور وقت فیلیپین داشتند، اعلام حکومت نظامی که در قانون اساسی از اختیارات رئیس جمهور است بسیاری را نگران کرد که تجربه تلخ سالهای تاریک این کشور مجددا تکرار شود. دولت این کشور و در راس آن رئیس جمهور با آگاهی کامل از مشکلات ، اعلام حکومت نظامی و در راستای جلب حمایت اقشار مختلف در سراسر مملکت و احساس خطر در بروز اختلافات داخلی که بر مبارزه همه جانبه با نیروهای مهاجم اثر دارد تعهد کردند، اعلام حکومت نظامی در محدوده قانون خواهد بود و ملت فیلیپین تجربیات تلخ سالهای دیکتاتوری مارکو س و در اختیار قرار گرفتن کامل قدرت در دستان یک نفر را نخواهد دید. علیرغم این اظهارات ، سه بار تمدید حکومت نظامی شایعات گوناگونی را بر سر زبان ها انداخت که دولت و رئیس جمهور راه دیکتاتوری را بتدریج می پیمایند.
دوترته در پاسخ به نگرانی جدید افکار عمومی طی یک سخنرانی مهم خطاب به ملت فیلیپین اظهار داشت، لحظه ای که مسئولین امنیتی و قوای مسلح به او اطلاع دهند قادر به کنترل اوضاع هستند بی درنگ حکومت نظامی را لغو خواهد کرد و در واقع می توان لغو پیش بینی شده حکومت نظامی را هدیه رئیس جمهور و دولت او در آستانه سال نوی مسیحی به مردم فیلیپین تلقی نمود.(سابقا رئیس جمهور وعده کرده بود که در پایان سال ۲۰۱۹ ، اقدام به لغو حکومت نظامی خواهد نمود که اینک به وعده خویش عمل کرد)
با اعلام حکومت نظامی اگر چه مبارزات همه جانبه بر علیه داعش و حامیان آنان آغاز شد اما محدودیت ها وسیعی برای سفر سرمایه گذاران در مجمع الجزایر فیلیپین نیز پیش آمد که جریان اقتصادی را در یکی از نقاط سرشار از مواد معدنی و منابع طبیعی کشور با مشکلات عدیده ای روبرو کرد.
استقرار دولت موقت خود مختار مسلمانان جنوب نیز با حضور دائمی نیروهای دولت مرکزی در منطقه به بهانه حکومت نظامی مغایرت پیدا نمود زیرا از یک طرف بر سلسله مراتب اداره امور منطقه اثر گذاشت و از سویی دیگر هزینه های سنگینی را بر دولت فیلیپین که بتدریج در حال بهبود وضع اقتصادی خود است تحمیل کرد.
· صاحبنظرانی معتقدند دولت مرکزی به خوبی آگاه است که دست مسلمانان برای مبارزه با افراط گرایان مسلمان در منطقه بازتر از دست سربازان دولتی است که اکثریت بالای آن ها را مسیحیان تشکیل می دهند. هرچند که از سرعت خلع سلاح مبارزان مسلمان عضو جبهه اسلامی آزادی بخش مورو که بخش مهمی از موافقتنامه اولیه صلح با مسلمانان و اعطای خود مختاری به آنان است به دلایل متعددی کاسته شده است زیرا هنوز گروههای مُعاند مانند گروه تروریستی و آدم ربای ابوسیاف و برخی دیگر از گروه های کوچک و حامی داعش که به موافقتنامه صلح با دولت نپیوسته اند موانعی را ایجاد کرده و در مواردی نیز برخورد های خشونت باری با مسلمانان حامی موافقتنامه صلح با دولت داشته اند که موضوع را پیچیده تر کرده و لازم است دولت دوترته که یکی از مبتکران اصلی و تمام کننده این موافقتنامه صلح است در ایامی کمتر از دو سال که از عمر این دولت باقی مانده مسئله را به گونه ای حل نماید در غیر این صورت ثبت امتیاز میراث صلح با مسلمانان در تاریخ این کشور به نام دولت " رودریکو دوترته" رئیس جمهور فعلی این کشور ثبت نخواهد شد.
· استقرار حکومت نظامی باعث شده بود که تردد خارجیان به این منطقه بسیار سخت و تابع تشریفات خاص برای صدور مجوز شود که اینک با لغو حکومت نظامی ، احتمالا بتدریج تردد خارجیان آسانتر گردد.
دِلفین – ان – لورنزو وزیر دفاع فیلیپین
منبع خبر:
نظر شما