اوضاع سیاسی کشور سوریه درچند سال اخیر وخصوصا بعد از شروع بحران می توان گفت به نوعی رو به گشایش رفت، در این راستا ما شاهد بعضی از تغییرات در زیر ساخت های سیاسی کشور بودیم که مواردی را برای نمونه در این بحث ذکر می کنیم

اوضاع سیاسی کشور سوریه درچند سال اخیر وخصوصا بعد از شروع بحران می توان گفت به نوعی رو به گشایش رفت، در این راستا ما شاهد بعضی از تغییرات در زیر ساخت های سیاسی کشور بودیم که مواردی را برای نمونه در این بحث ذکر می کنیم :

تعدیلات قانون اساسی سوریه :

در ماه فبرایر سال ۲۰۱۲ ، تعدیل قانون اساسی سوریه و حذف ماده شماره ۸ در قانون اجرا شد. لازم به ذکر است این ماده بر حاکمیت مطلق حزب بعث در سوریه تأکید می کرد ولغو آن امکان ورود احزاب جدید به سلطه را فراهم می آورد. کما اینکه دوره حکم ریاست جمهور فقط به دو دوره منحصر گردید.

این گونه تغییرات سیاسی ودرگیری های مسلحانه مستمر بین لشکریان و هواداران نظام سوریه و جنگجویان مسلح معارض که از داخل و خارج کشور به جنگ علیه نظام رسمی سوریه برخواستند باعث تغییر وتحولات بنیادینی در سیاست داخلی سوریه گردید.

همچنین در عرصه سیاست خارجی باعث شد حکومت سوریه موضع گیری سرسختی در قبال کشورهای غرب، آمریکا ، ترکیه و کشورهای عرب ( به جز عراق، لبنان، الجزایر و مصر پس از سقوط مرسی) داشته باشد. در خط مقابل این جبهه، سوریه با جمهوری اسلامی ایران وحزب الله همبستگی خود را دو چندان نمود و از موضع گیری وکمک سیاسی و اقتصادی کشورهایی مانند روسیه، چین وکشورهای گروه بریکس(پنج قدرت نوظهور اقتصادی در جهان شامل: برزیل،روسیه،هندوستان،چین و آفریقای جنوبی)، جهت تقویت بخشیدن به جبهه خارجی خود در مقابل توطئه گران ودشمنان، استفاده نمود.

تغییرات در انتخابات پارلمانی کشور:

بنا بر تعدیلات انجام شده بر قانون اساسی در سال ۲۰۱۲ انتخابات در سوریه بر سه نوع و در سه سطح پیش بینی شده است که عبارتند از :

۱- انتخابات اعضای پارلمان سوریه که هر ۴ سال صورت می گیرد.

۲- انتخابات ریاست جمهوری ، این انتخابات به وسیله انتخاب مستقیم مردم هر ۷ سال جهت تعیین رئیس جمهور برای یکبار صورت می گیرد.

۳- انتخابات شوراهای محلی که هر ۴ سال انجام می شود.

پس از تعدیل قانون اساسی کشور در سال ۲۰۱۲ انتخاب رئیس جمهور به شکل مشارکت کاندیداهای متعدد صورت می گیرد ، در حالی که از سال ۱۹۷۳ میلادی تا این تاریخ انتخابات ریاست جمهوری به صورت همه پرسی و آنهم بر کاندیدای معرفی شده از سوی رهبری حزب بعث صورت می گرفت. این تعدیل پس از جریانات اخیر سوریه رخ داد و به عنوان اجرای اصلاحات اساسی در نظام سیاسی سوریه می باشد.

در همین راستا، در تاریخ ۷ /۵/۲۰۱۲ و پس از تعدیل قانون اساسی کشور ، انتخابات جدید اعضای مجلس پارلمان سوریه با مشارکت افراد کاندیدای معارض داخلی جدید در کشور انجام شد. بر اساس آمار رسمی اعلام شده از سوی مقامات دولتی ، در این انتخابات ۵۱۸۶۹۵۷ نفر شرکت کردند و نسبت مشارکت به بیش از ۵۱% رسید.

در این انتخابات که بر طبق قانون اساسی جدید تحت اشراف قوه قضاییه صورت گرفت، تعداد ۷۱۹۵ نفر کاندیدا شدند. لازم به ذکر است تعداد کلی اعضای پارلمان سوریه ۲۵۰ نفر است که در انتخابات اخیر ۳۰ زن در میان انتخاب شدگان به عضویت مجلس جدید در آمدند.

لازم به ذکر است مجلس سوریه بر طبق ماده ۱۹ قانون اساسی شامل دو گروه کلی می باشد که عبارتند از: گروه کارگران و کشاورزان و کسبه که نسبت آنان در پارلمان حد اقل ۵۰% میباشد و گروه دیگر شامل بقیه طبقات اجتماعی مردم می باشد. راجع به جناح بندی احزاب در پارلمان اطلاعات دقیقی وجود ندارد چرا که انتخابات مجلس بر اساس جناح بندی صورت نمی گیرد بلکه بر طبق دو گروه مشار الیه ( کارگران وکشاورزان وگروه مستقل) صورت می گیرد.

البته در انتخابات مجلس جدید احزاب مختلفی همچون حزب قومی گرای اجتماعی سوریه ، حزب اصلاح ملی ، نهضت سوسیالیسم عرب ، حزب اراده ملی ، حزب جوانان ملی در رشد وعدالت ، با اعداد کمی وارد پارلمان شدند. به طور کلی می توان گفت نسبت حضور حزب بعث در پارلمان سوریه همچون گذشته بیشتر از تمامی احزاب دیگر می باشد. اما افراد مستقل و احزاب دیگر فقط به صورت جداگانه و تک تک در این پارلمان اخیر می باشند. با این حال افراد مستقل بیش از ۴۰ % از تعداد اعضای پارلمان را تشکیل می دهند.

احزاب سوریه قبل و بعد از آغاز بحران :

قبل از حوادث و بحران اخیر در مجموع احزاب تحت عنوان "جبهه ملی پیشرو سوریه" فعال بودند ، که در این راستا می توان به بعضی از این احزاب اشاره نمود :

أحزاب "الجبهة الوطنیة التقدمیة" ( جبهه ملی پیشرو سوریه)

حزب البعث العربی الاشتراکی

الحزب الشیوعی السوری الموحد

الحزب الشیوعی السوری - بکداش

الاتحاد الاشتراکی العربی

حزب الوحدویین الاشتراکیین

حرکة الاشتراکیین العرب

الحزب الوحدوی الاشتراکی الدیموقراطی

الاتحاد العربی الدیموقراطی

الحزب السوری القومی الاجتماعی - عصام محایری

- حزب البعث العربی الاشتراکی : ( حزب بعث عربی سوسیالیسم) این حزب در سال ۱۹۴۷ توسط میشیل عفلق تأسیس گردید. حزب بعث در ماه مارس ۱۹۶۳ میلادی رسما حاکمیت کشور را به عهده گرفت. در سال ۱۹۷۱ آقای حافظ اسد که وزیر دفاع سوریه بود، جنبش اصلاحات در این کشور را انجام داد تحت عنوان:( الحرکة التصحیحیة ) سپس در همان سال در انتخابات ریاست جمهوری پیروز شد وی همزمان هم رئیس جمهور سوریه وهم دبیر کل حزب بعث گردید.

در سال ۲۰۰۰ وپس از فوت آقای حافظ اسد، معاون وقت رئیس جمهور آقای عبد الحلیم خدام مجلس پارلمان را به انعقاد دعوت نمود . در این اجلاس مجلس ماده قانون اساسی را که شرط سنی کاندیدا شدن به ریاست جمهوری را ۴۰ سال می دانست را به ۳۵ سال تعدیل نمود. وپس از آن آقای بشار اسد در همه پرسی ریاست جمهوری به عنوان رئیس جمهور سوریه انتخاب گردید.

در همان وقت جلسه ای در رهبری کل حزب بعث منعقد گردید و ایشان را به عنوان دبیر کل این حزب انتخاب نمودند. شایان ذکر است هم اکنون دبیر کل حزب بعث آقای بشار اسد می باشد. وی در چند سال اخیر و در کنفرانس های حزبی متعددی که برگزار شد، تغییراتی در مسؤلین حزب بعث انجام داد. وی سعی نمود افراد جدید وجوان تری به رهبری حزب اضافه شوند. لذا در آخرین انتخاباتی که در سال ۲۰۱۳ در اجلاس کمیته مرکزی حزب بعث صورت گرفت، تمامی اعضای رهبری حزب بعث بجز آقای بشار اسد ( دبیر کل حزب) عوض شدند و به جای آنها افراد جدیدی روی کار آمدند. از جمله این افراد جدید آقای جهاد اللحام رئیس پارلمان سوریه ، آقای وائل الحلقی نخست وزیر سوریه ، آقای عمار ساعاتی رئیس انجمن دانشجویان ، آقای عماد خمیس وزیر برق ، آقای محمد شعبان عزوز رئیس اتحادیه کارگران ، آقای یوسف الأحمد سفیر سابق سوریه در مصر و آقای حسین عرنوس وزیر کار در سوریه، به عضویت شورای رهبری حزب بعث انتخاب گردیدند.

لازم به ذکر است آقای هلال هلال نیز به عنوان معاون دبیر کل حزب به جای آقای محمد سعید بخیتان که در انفجار مرکز امنیت قومی در دمشق کشته شد، انتخاب گردید. اعضای جدید دیگری همانند آقایان: عبد الناصر شفیع ، عبد المعطی مشلب، ارکان الشوفی ، نجم الاحمد، خلف المفتاح ومالک علی، به عنوان اعضای مسؤل در رهبری حزب انتخاب شدند. هم چنین خانم فیروز موسی نیز به عنوان یکی از مسؤلین اعضای رهبری این حزب منتخب شد. بدین صورت تعداد اعضای دفتر رهبری حزب بعث جدید به ۱۶ نفر رسید در حالی که در دفتر رهبری حزب که در سال ۲۰۰۵ تشکیل شد ۱۵ نفر بودند، در بین آنها آقای حسن تورکمانی وزیر دفاع سابق وآقای هشام بختیار رئیس دفتر امنیت قومی در سوریه بودند. ( این دو نفر در انفجار دفتر امنیت قومی که در تاریخ ۱۸ ژولای ۲۰۱۲ بوقوع پیوست، کشته شدند).

لازم به ذکر است که در انتخابات اخیر حزب، آقای فاروق الشرع نیز از سمت معاون دبیر کل حزب بعث برکنار شد. وی یکی از شخصیتهای سنی و معروف نظام بود ایشان به مدت ۲۲ سال وزیر خارجه سوریه بود و از سال ۲۰۰۶ تا انتخابات اخیر معاون رئیس جمهور سوریه بود. اما آقای عبد الله الأحمر یکی از معروف ترین شخصیتهای سنی حزب بعث که از سال ۱۹۷۱ تا کنون به عنوان معاون کل دبیر کل حزب بعث انجام وظیفه کرده است همچنان در منصب خود باقی ماند.

موضع گیری های این حزب ودبیر کل آن همسو با جمهوری اسلامی ایران می باشد. شایان ذکر است این حزب هم اکنون به عنوان تنها حزب حاکم در سوریه بشمار نمی رود، وهمانطور که اشاره شد تغییرات بنیادینی در اعضای اصلی آن حاصل گردید.

- حزب السوری القومی الاجتماعی ( حزب قومی گرای اجتماعی سوریه) این حزب در سال ۱۹۳۲ در لبنان به دست انطوان سعاده تأسیس گردید. هم اکنون دبیر کل این حزب در سوریه آقای دکتر علی حیدر وزیر آشتی ملی سوریه می باشد. موضع گیری های این حزب ودبیر کل آن همسو با جمهوری اسلامی ایران می باشد.

- حرکة الاشتراکیین العرب ( نهضت سوسیالیست های عرب) این حزب در سال ۱۹۵۲ تأسیس شد وبه حزب بعث عربی پیوست ودر سال ۱۹۶۱ مستقل گردید. دبیر کل این حزب از سال ۲۰۰۱ تا کنون آقای احمد الاحمد می باشد. موضع گیری های این حزب ودبیر کل آن همسو با جمهوری اسلامی ایران می باشد.

- حزب الاصلاح الوطنی ( حزب اصلاح ملی) این حزب در سال ۲۰۰۱ به ریاست محمد صوان تحت عنوان "حزب الاصلاح الوطنی الدیمقراطی الوحدوی" تأسیس شد. هم اکنون دبیر کل این حزب آقای محمد حسین راغب الحسین می باشد. موضع گیری های این حزب ودبیر کل آن همسو با جمهوری اسلامی ایران می باشد.

شایان ذکر است در آن دوره نیز بعضی از احزاب معارض به طور غیر رسمی در سوریه که به شکل غیر علنی بودند، نیز وجود داشتند، از این احزاب می توان به جناحی از حزب کمونیست معارض سوریه وحزب اخوان المسلمین اشاره نمود.

کارگروه هماهنگی ملی جهت تغییر دمکراتیک (هیئة التنسیق الوطنیة لقوی التغییر الدیمقراطی) نیز شامل احزاب معارض متعددی می باشد که از جمله این احزاب عبارتند از :

- اتحادیه دمکراتیک سوسیالیست عرب(حزب الاتحاد الاشتراکی العربی الدیمقراطی).

- حزب کمونیستی کار سوریه(حزب العمل الشیوعی السوری).

- حزب بعث سوسیال دمکراتیک عرب(حزب البعث الدیمقراطی العربی الاشتراکی).

- تجمع چپ گرای مارکسیست(تجمع الیسار المارکسی) (تیم)

- جنبش باهم برای سوریه آزاد و دمکراتیک(حرکة معا من أجل سوریة حرة دیمقراطیة).

- حزب چپ گرای کرد در سوریه(الحزب الیساری الکردی فی سوریة).

- حزب دمکرات کردستان سوریه(الحزب الدیمقراطی الکردی السوری).

- حزب اتحاد دمکراتیک(الحزب الاتحاد الدیمقراطی).

هماهنگ کننده کل این احزاب، آقای حسن عبد العظیم می باشد وی سخنگوی رسمی "التجمع الوطنی الدیمقراطی" (تجمع ملی دمکراتیک) می باشد ، که در اینجا به ذکر نام برخی از اعضای تجمع یاد شده در داخل و خارج سوریه اشاره می کنیم :

- معاون تجمع در سوریه : آقای حسین العودات . با گرایش مستقل

- معاون تجمع در کشورهای خارج : دکتر برهان غلیون .

اعضای تجمع ملی دمکراتیک نیز عبارتند از:

- آقای رجاء الناصر از حزب الاتحاد الاشتراکی العربی الدیمقراطی (حزب سوسیالیست دمکرات عرب).

- دکتر عبد العزیز الخیر از حزب العمل الشیوعی (حزب کمونیستی کار).

- دکتر حازم النهار از حزب العمال العربی الثوری(حزب کارگران انقلابی عرب).

- آقای منیر البیطار از حرکة الشتراکیین العرب(حزب سوسیالیست های عرب).

- دکتر عارف دلیلة : مستقل و عضو کارگروه احیاء جامعه مدنی (لجان احیاء المجتمع المدنی).

- آقای میشال کیلو : مستقل و عضو کارگروه احیاء جامعه مدنی(لجان احیاء المجتمع المدنی) .

- آقای فایز سارة : مستقل و عضو کارگروه احیاء جامعه مدنی(لجان احیاء المجتمع المدنی) .

- آقای جمال مل محمود : الحرکة الوطنیة الکردیة ( جنبش ملی کردستان) .

- آقای محمد موسی : الحرکة الوطنیة الکردیة ( جنبش ملی کردستان).

- آقای صالح مسلم محمد : الحرکة الوطنیة الکردیة( جنبش ملی کردستان) .

- آقای الیاس دبانة : تجمع الیسار المارکسی (تجمع چپ گرای مارکسیست) .

- آقای محمد سید رصاص : تجمع الیسار المارکسی(تجمع چپ گرای مارکسیست).

- خانم روزا ابو علی یاسین : مستقل.

- آقای بسام الملک : عضو اتاق بازرگانی دمشق / مستقل .

- دکتر محمد العمار : عضو التیار السلمی الدیمقراطی(جریان دمکراتیک صلح طلب) .

این کارگروه در بدو تأسیس که مصادف با ماه اکتبر سال ۲۰۱۱ بود، به عنوان بزرگترین تجمع احزاب معارض محسوب می شد. این هیئت ۱۴ حزب و۴ جمعیت سیاسی و شخصیت های فرهنگی اجتماعی و دینی متعددی را در بر داشت.

رئیس کارگروه هماهنگی ملی جهت تغییر دمکراتیک (هیئة التنسیق الوطنیة لقوی التغییر الدیمقراطی): آقای حسن عبد العظیم می باشد واعضای کنونی کمیته اجرایی این هیئت عبارتند از :

أکرم الکرمی، أحمد العسراوی، بسام العیسمی ، بسام الملک ، حسن عبد العظیم ، رجاء الناصر ، صالح محمد مسلم ، طارق أبو الحسن ، عارف دلیلة ، عبد العزیز الخیر ، عبد المجید منجونة ، غسان حنفی ، کفاح علی دیب ، محمد سید رصاص، محمد سعید یوسف ، محمد العمار ، منصور التاسی ، محمود مرعی ، منذر خدام ، منیر البیطار، میس کریدی ، هیثم مناع ، یشوع کوریة ، ناصر حمو، ریاض درار.

ایجاد کارگروه تشکیل احزاب :

پس از استمرار درگیری ها در سوریه، در ماه آگوست سال ۲۰۱۱ (مرداد ماه ۱۳۹۰) کمیته امور احزاب جهت بررسی و موافقت بر تأسیس احزاب سیاسی جدید در سوریه تشکیل گردید. واین امر باعث شد احزاب جدیدی نیز در سوریه تاسیس و در عرصه سیاسی کشور بوجود آیند که برخی از مهم ترین آن ها عبارتند از :

- حزب الارادة الشعبیة ( حزب اراده ملی) در دسامبر ۲۰۱۱ تأسیس شد. این حزب از احزاب معارض داخلی سوریه می باشد و دارای گرایش کمونیستی می باشد ، دبیر کل آن آقای قدری جمیل است ( شایان ذکر است نامبرده هم اکنون معاون نخست وزیر و وزیر بازرگانی کشور می باشد). موضع گیری های این حزب ودبیر کل آن همسو با جمهوری اسلامی ایران می باشد.

- حزب الشباب الوطنی للعدالة والتنمیة ( حزب جوانان ملی برای توسعه و عدالت) این حزب در سال ۲۰۱۲ تأسیس گردید. دبیر کل این حزب خانم پروین ابراهیم است. موضع گیری های این حزب ودبیر کل آن همسو با جمهوری اسلامی ایران می باشد.

- حزب التضامن العربی الدیمقراطی ( حزب همبستگی دمکراتیک عرب) : این حزب در سال ۲۰۱۲ تأسیس شد. دبیر کل این حزب آقای ماهر شحود کرم می باشد. موضع گیری های این حزب ودبیر کل آن همسو با جمهوری اسلامی ایران می باشد.

- حزب التضامن ( حزب همبستگی) : این حزب در دسامبر سال ۲۰۱۱ تأسیس شد. دبیر کل این حزب آقای عماد الدین الخطیب می باشد.

- حزب سوریة الوطن ( حزب میهن سوریه ) : این حزب در سال ۲۰۱۲ تأسیس شد. دبیر کل این حزب خانم مجد نیازی می باشد. موضع گیری های این حزب ودبیر کل آن همسو با جمهوری اسلامی ایران می باشد.

- مجموعة شباب سوریة للتنمیة والاصلاح ( مجموعه جوانان سوریه جهت توسعه واصلاحات) : این مجموعه در سال ۲۰۱۲ تأسیس شد. رئیس این مجموعه آقای محمد ربیع خلوف می باشد. موضع گیری های این مجموعه و رئیس آن همسو با جمهوری اسلامی ایران می باشد.

- حزب الشباب الوطنی السوری ( حزب جوانان ملی سوریه ) : در سبتامبر ۲۰۱۲ تأسیس شد رئیس این حزب آقای ماهر مرهج است. موضع گیری های این حزب ورئیس آن همسو با جمهوری اسلامی ایران می باشد.

- حزب التنمیة الوطنی ( حزب توسعه ملی) : در اواخر سال ۲۰۱۱ تأسیس شد. دبیر کل این حزب آقای زاهر سعد الدین می باشد. شایان ذکر است این حزب یکی از احزاب معارض داخل سوریه می باشد.

- حزب الطلیعة الدیمقراطی ( حزب پیشاهنگ دمکراتیک) : این حزب در سال ۲۰۱۲ تأسیس گردید رئیس این حزب آقای نوفل نوفل می باشد.

- الحزب الدیمقراطی السوری ( حزب دمکراتیک سوریه) : این حزب در سال ۲۰۱۲ تأسیس گردید. رئیس این حزب آقای احمد کوسا می باشد.

- حزب الانصار ( حزب انصار ) : این حزب در سال ۲۰۱۲ تأسیس گردید : رئیس این حزب آقای یعمر الزونی می باشد.

معارضین و مخالفان خارج از سوریه :

در سی ماه اخیر یعنی پس از به وجود آمدن بحران موجود در سوریه ، احزاب معارض وشخصیت های معارض نظام سوریه بر آن شدند که در یک جبهه جمع شوند تا بتوانند با همدیگر تا حدودی متحد شوند. در همین راستا کشورهای دشمن سوریه از جمله عربستان ، ترکیه، قطر وآمریکا و اروپا تلاش کردند تا احزاب و شخصیت های معارض سوریه را با هم در یک ائتلاف جمع کنند. لذا می توان گفت که ائتلاف ملی سوریه که با کمک وحمایت این کشورها تأسیس شد بیشتر احزاب و شخصیت های معارض سوریه را در بر دارد.

«ائتلاف ملی سوریه» مجموعه مخالفین نظام سوریه است که در دوحه قطر تشکیل شد. این ائتلاف شامل ۶۳ عضو است که احزاب و گروه های وشخصیت های مختلفی را در بر دارد ، که این احزاب وگروه ها عبارتند از:

مجلس ملی معارض ، الهیئة العامة للثورة السوریة (هیات کل انقلاب سوریه)، لجان التنسیق المحلیة (کارگروه های هماهنگی محلی)، المجلس الثوری لعشائر سوریا ( مجلس انقلابی عشایر سوریه)، رابطة العلماء السوریین ( اتحاد علمای سوریه)، اتحادات الکتاب ( اتحادیه های نویسندگان)، المنتدی السوری للأعمال ( مجمع کار سوریه)، تیار مواطنة(جریان شهروندی) ، هیئة أمناء الثورة(هیات امنای انقلاب)، تحالف معا(ائتلاف با هم)، الکتلة الوطنیة الدیمقراطیة السوریة(فراکسیون ملی دمکراتیک سوریه)، المکون الترکمانی(مجموعه ترکمن ها)، المجلس الوطنی الکردی(شورای ملی کردستان)، المنبر الدیمقراطی(تریبون دمکرات)، المجالس المحلیة لکافة المحافظات(شوراهای محلی استانی)، به اضافه بعضی ازشخصیت های ملی ونمایندگانی از شخصیت های سیاسی که نظام را ترک گفته اند

- در ماه نوامبر ۲۰۱۲ احمد معاذ الخطیب ( امام جماعت سابق مسجد اموی) به ریاست ائتلاف ملی سوریه انتخاب شد. وی یکی از افراد معتدل جناحهای اسلامی می باشد، در دوران ریاست وی و در ۱۹ ماه مارس ۲۰۱۳ آقای غسان هیتو به عنوان رئیس حکومت موقت مناطق تحت نفوذ معارضین سوریه انتخاب شد پس از آن و در ۲۴ماه مارس بود که الخطیب اعلام کناره‌گیری کرد.

- سپس اپوزیسیون سوریه با گذشت یک روز از استعفای معاذ الخطیب، جورج صبرا را به ریاست موقت ائتلاف مخالفان اسد برگزید. جرج صبرا توانست با به دست آوردن ۲۸ رای به عنوان رئیس جدید معارضان خارجی سوریه موسوم به شورای ملی سوریه در دوحه انتخاب شود. صبرا از پیشکسوتان چپ‌گرا در سوریه است. جورج صبرا، کمونیست کهنه‌کاری است که تاکنون رییس شورای ملی سوریه و معاون الخطیب بود. او ۶۶ سال دارد و مشهورترین مسیحی وابسته به اپوزیسیون سوریه به شمار می‌رود. جورج صبرا در دوران زمامداری حافظ اسد ، هشت سال در زندان به سر برده است.

- رئیس ائتلاف ملی معارض سوریه کنونی احمد عاصی الجربا می باشد. وی یکی از رؤسای شیوخ عشایر سوریه می باشد. معارضان سوری «احمد الجربا» را که از حمایت سعودی ها برخوردار است را در ماه جولای ۲۰۱۳ به عنوان رئیس گروه موسوم به ائتلاف ملی مخالفان نظام سوریه انتخاب کرد. الجربا متولد سال ۱۹۶۹ میلادی در شهر «قامشلی» است. او رئیس قبیله «شمر» در استان حسکه سوریه است. الجربا در رشته حقوق دانشگاه بیروت تحصیل کرده است. بعد از ناآرامی های سوریه، الجربا به مدت دو سال در زندان سوریه بسر برده است. در ماه نوامبر ۲۰۱۲ به عنوان نماینده عشایر سوریه در ائتلاف ملی معارض شرکت نمود و در ۶/۷/۲۰۱۳ به عنوان رئیس ائتلاف ملی معارض انتخاب شد.

لازم به ذکر است در داخل این ائتلاف اختلافاتی وجود دارد خصوصا بین دو جناح لیبرال واسلام معتدل وبین جناح اسلامی افراط گرا. لذا ۱۳ گروه اسلامی در ماه سپتامبر ۲۰۱۳ (شهریور ۹۲) اعلام کردند که به هیچ وجه و از هیچ تجمع وگروهی از معارضین خارج را به رسمیت نمی شناسند ، حتی حکومت موقت را که به ریاست احمد طعمه می باشد را نیز به رسمیت نمی شناسند. مهمترین گروه های این تجمع جبهه النصرة ، لواء التوحید «حرکة أحرار الشام» ،« لواء الإسلام» ،«کتائب نور الدین زنکی» ، «حرکة فجر الشام» ، «الفرقة التاسعة عشر» و«لواء الأنصار» می باشند.

لازم به ذکر است که در ماه ژوئن سال ۲۰۱۲ (خرداد ماه ۱۳۹۱) ریاض حجاب به عنوان نخست وزیر کشور سوریه انتخاب گردید که در ۶أگوست ۲۰۱۲ (مرداد ماه ۱۳۹۱) از سوریه به سمت اردن فرار کرد و به معارضین پیوست.

همچنین در خرداد ماه سال ۱۳۹۲ آقای جهاد مقدسی نیز که سخنگوی رسمی وزارت امور خارجه سوریه بود از کار خود کناره گیری کرد و به کشور دیگری رفت اما به هیچ حزب و گروه مخالفی نپیوست و اعلام نمود که بخاطر خون هایی که در سوریه ریخته می شود از دنیای سیاست کناره گیری نموده است ، تاکنون در مورد محل اقامت نامبرده خبرهای مختلفی گزارش شده است که از جمله به کشورهای لبنان ، فرانسه ، انگلستان ، آمریکا و ایرلند اشاره شده است.

کد خبر 4132

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
3 + 7 =