صبح روز چهارشنبه 23/6/1401 مهدی نیک خواه قمی رایزن فرهنگی کشورمان در یونان با حمزه علی عثمان مفتی شهر دیدیموتیخوس دیدار و گفت و گو کرد. در ابتدای این نشست حمزه علی عثمان ضمن خیر مقدم به رایزن فرهنگی کشورمان گفت: در استان اوروس (evros) 22 مسجد وجود دارد که همگی باز بوده و پنج نوبت نماز برگزار میکنند. یکی از این مساجد هم در شهر دیدیموتیخوس است. البته یک مسجد باستانی 600 ساله هم به اسم بایزید داریم که امروزه به صورت موزه است و در آن فعالیتی صورت نمیگیرد. این مسجد در سال 2017 دچار آتش سوزی شد که تا امروز مشغول بازسازی آن هستند. این 22 مسجد هم به این صورت است که در این منطقه 22 روستا وجود دارد که هر روستا دارای یک مسجد است. هر کدام از این مساجد هم یک امام دارد که توسط ما یعنی مفتیگری دیدیموتیخوس تعیین میشود. تقریبا 15 هزار مسلمان در کل این منطقه یعنی اوروس زندگی میکنند. متاسفانه به دلیل شرایط اقتصادی سخت فعلی بسیاری از کسانی که در این منطقه زندگی میکردند به کشورهای اروپایی مهاجرت کردند و این موجب کاهش جمعیت مسلمانان شده است. متاسفانه آمار دقیقی وجود ندارد اما از طریق تعداد مساجد هم میتوان متوجه پراکندگی جمعیت مسلمانان شد. برای مثال در کموتینی و روستاهای اطراف 120 مسجد و نمازخانه وجود دارد، در اکثانتی و روستاهای اطراف 80 مسجد و نمازخانه داریم. بنابر این اکثریت جمعیت مسلمان در کموتینی، بعد اکثانتی و بعد از آن در دیدیموتیخوس است. به طور تقریبی 60 هزار مسلمان اعم از ترک، پوماک و روما در کموتینی، 40 هزار در اکثانتی و 15 هزار نفر در دیدیموتیخوس زندگی میکنند. که این جمعیت در شهر و روستاهای اطراف پراکنده است. همچنین باید بگویم در این منطقه سه مفتی اصلی و رسمی وجود دارد که همان مفتی های کموتینی، اکثانتی و دیدیموتیخوس است و دو مفتی ادعایی و دروغین در شهرهای کموتینی و اکثانتی (ابراهیم شریف و مصطفی ترامپا) که توسط کنسولگری ترکیه حمایت میشوند.
وی در ادامه با اشاره به وضعیت آموزشی برای مسلمان گفت: تعداد مدارس در سال های اخیر به دلیل کاهش جمعیت و کاهش زاد و لد، کاهش یافته است. بر اساس قانون هنگامی که تعداد دانش آموزان یک مدرسه به زیر 15 دانش آموز برسد آن مدسه در دیگر مدارس ادغام میشود. این قاعده به صورت عام است و صرفا مختص مدارس مسلمانان نیست. بنابر این، اینکه گفته میشود مدارس مسلمانان در این منطقه بسته میشوند صحیح نیست و طبق این قانون هر مدرسه ای که دارای این ویژگی شود بسته خواهد شد. لذا ما محدودیتی نداریم، بلکه امتیازاتی هم داریم برای مثال دانش آموزان مسلمان برای ورود به دانشگاه دارای سهمیه ویژه ای هستند. سهمیه هایی هم برای مسلمانان برای ورود به مشاغل دولتی در نظر گرفته شده است. باید از دکتر کالانجیس دبیرکل ادیان وزارت آموزش و ادیان که ما هم زیر مجموعه ایشان محسوب میشویم قدردانی نمایم. از وقتی ایشان کار را به دست گرفته سطح مفتی گری ها ارتقاء یافته است. طبق قانون جدیدی که به همت ایشان وضع شد، مفتی گری ها به عنوان یک مرکز دولتی رسمی در یونان شناخته میشود و مفتی به عنوان بالاترین مرجع رسمی مسلمانان به رسمیت شناخته شده است. همچنین اختیاراتی را درخصوص قضاوت براساس قانون شریعت به مفتی ها داده اند. این امر قدرت و نفوذ مفتی ها را افزایش داده است. اما متاسفانه مفتی های دروغین که پیش از این گفتم همواره به دنبال وارونه نشان دادن این وضعیت هستند و مدعی تبعیض و نابرابری هستند اما قدرناشناسی است که این همه اتفاق مثبت را نادیده بگیریم.
وی همچنین درخصوص آموزش تعلیمات دینی و قرآن گفت: در کنار مدارس عادی که دروس معمول تدریس می شود. مدارسی هم وجود دارد که به صورت ویژه روی تعلیمات اسلامی کار میکنند. آموزش قرآن هم در این مدارس انجام میشود. فقط آموزش قرآن هم نیست و فقه، تفسیر، سیره و زبان عربی هم تدریس میشود که مربوط به دانش آموزان دوره دوم (راهنمایی و دبیرستان) است و البته این دروس به زبان ترکی تدریس میشود. برای منابع و کتاب های این دروس که پرسیدید باید بگویم دوسال پیش قرار بود سی نفر از متخصصین جمع شوند و کتب مربوطه را تدوین کنند. اما صرفا چهار نفر پیدا شدند که این ویژگی را داشتند. بنابر این اکنون هر استاد به صورت سلیقه ای این دروس را تدریس میکند. البته در مقطع دبستان طبق توافقی که دولت یونان با دولت ترکیه از گذشته دارد کتاب های برخی دروس از جمله تعلیمات دینی از ترکیه میآید و برخی دروس دیگر مثل زبان یونانی و جغرافی توسط دولت یونان تامین میشود.
وی در ادامه گفت: یکی دیگر از خدمات دولت یونان به ما این بود که اکنون تمام فارغ التحصیلان مدارس دینی می توانند وارد دانشگاه شوند و مدارک آن ها قابل قبول است. تا چندی پیش این مدارک صرفا کاغذی بود که در یونان کاربردی نداشت.
نظر شما