ارکان دیپلماسی فرهنگی یونان: بخش ششم، سایر ابتکارات و نهادهای

پاتریارک‌نشین قسطنطنیه، مؤسسه مطالعات بیزانسی و پسابیزانسی ونیز، بنیاد هلنیسم بزرگ، مرکز فرهنگی بنیاد استاوروس نیارخوس و سازمان کلان‌شهری موزه‌های هنرهای تجسمی تسالونیکی از جمله دیگر نهادهای فعال در حوزه دیپلماسی فرهنگی یونان است.

پاتریارک‌نشین قسطنطنیه

پاتریارک‌نشین قسطنطنیه یکی دیگر از مراکز مهم فرهنگی است. ممکن است برخی آن را صرفاً یک نهاد فرهنگی بدانند، اما از طریق این پاتریارک‌نشین، هویت ارتدوکسی یونانی به‌خوبی نمایان می‌شود. این نهاد در شهر استانبول مستقر است و با فعالیت‌های خود به گسترش سنت‌های ارتدوکسی و ترویج گفت‌وگوی بین‌ادیانی کمک می‌کند. نباید فراموش کرد که این پاتریارک‌نشین به دلیل موقعیت ژئوپلیتیکی خاص خود اهمیت زیادی دارد. این نهاد در منطقه‌ای قرار دارد که در آن همسایگان ارتدوکس حضور دارند و با آن‌ها اشتراکات فرهنگی، آداب‌ورسوم و سنت‌های مشترکی وجود دارد، و همچنین مسلمانانی که تمایل داریم با آن‌ها ارتباط صلح‌آمیز و همکاری داشته باشیم.

آموزش شمایل‌نگاری ارتدوکسی، موسیقی بیزانسی، معابد ارتدوکسی و کرسی‌های دانشگاهی ازجمله نمونه‌های انتقال فرهنگ ارتدوکسی هستند. یکی از نمونه‌های قابل‌توجه در دیپلماسی فرهنگی، حفظ «ملی‌گرایی سالم» در میان ملت‌های شبه‌جزیره بالکان است. ممکن است در برخی کشورها مسیحیان ارتدوکس وجود داشته باشند، اما آن‌ها مسیحیت را به زبان خود آموخته‌اند و توانسته‌اند بدون مانع، استقلال ملی خود را به دست آورند.

مؤسسه مطالعات بیزانسی و پسابیزانسی ونیز

مؤسسه مطالعات بیزانسی و پسابیزانسی ونیز یک مرکز پژوهشی یونانی است که در خارج از مرزهای یونان قرار دارد. این مؤسسه در سال 1951، بر اساس توافق فرهنگی میان یونان و ایتالیا، تأسیس شد. در سال‌های بعد، دولت یونان اموال منقول و غیرمنقول جامعه یونانیان ونیز را به این مؤسسه اهدا کرد. به همین دلیل، مؤسسه دارای بناهای تاریخی با اهمیت فرهنگی، شمایل‌ها، ظروف نیایشی و مجموعه‌ای از نسخ خطی ارزشمند است. هدف اصلی این مؤسسه، پژوهش در تاریخ بیزانسی و پسابیزانسی، به‌ویژه در مناطق یونانی تحت سلطه امپراتوری روم، است. برای دستیابی به این هدف، این مؤسسه به پژوهشگرانی که تمایل به ادامه تحقیقات خود دارند، بورسیه تحصیلی، اقامت و کمک‌هزینه ماهانه ارائه می‌دهد.

بنیاد هلنیسم بزرگ دنیای یونانی

بنیاد هلنیسم بزرگ یک نهاد فرهنگی است که از طریق یک ابتکار خصوصی تأسیس شده است. این بنیاد از سال 1993 در آتن مستقر است و هدف اصلی آن ترویج تاریخ یونان، مشارکت فرهنگ یونانی در توسعه تمدن‌ها و آگاهی از بُعد جهانی هلنیسم است. فعالیت‌های این بنیاد شامل برگزاری نمایشگاه‌ها، اجراهای تئاتر، کنسرت‌ها، اردوهای تابستانی برای فعالیت‌های خلاقانه کودکان 5 تا 12 ساله و مشارکت در رویدادهای بین‌المللی است.⁴⁸

مرکز فرهنگی بنیاد استاوروس نیارخوس

یکی از ابتکارات جدید و ارزشمند، تأسیس مرکز فرهنگی بنیاد استاوروس نیارخوس است. این مرکز به‌عنوان «یک فضای عمومی با دسترسی آزاد» تعریف شده است که به مشارکت جامعه در مجموعه‌ای از رویدادهای فرهنگی، آموزشی، ورزشی، زیست‌محیطی و تفریحی اختصاص دارد.⁴⁹ ایده تأسیس این مرکز با درخواست کتابخانه ملی یونان از بنیاد استاوروس نیارخوس برای تأمین مالی ساخت ساختمان‌های جدید آغاز شد. همچنین بنیاد قصد داشت با بازسازی ساختمان‌های اپرای ملی یونان و ایجاد فضایی آموزشی و فرهنگی، از این نهاد حمایت کند.

پس از سال‌ها برنامه‌ریزی و مذاکره با دولت یونان، قانون شماره 3785-7.08.2009 تصویب شد که ایجاد یک قطب فراملی فرهنگی، ورزشی و تفریحی را پیش‌بینی می‌کرد. این پروژه شامل «ساختمان‌های جدید کتابخانه ملی یونان، اپرای ملی یونان و یک پارک آموزشی، فرهنگی و تفریحی» بود.⁵⁰

این مرکز در سال 2016 افتتاح شد و از آن زمان میزبان رویدادها و فعالیت‌های متعدد در زمینه‌های ورزش، فرهنگ، آموزش، محیط‌زیست و توسعه کسب‌وکار بوده است. افزایش تعداد بازدیدکنندگان این مرکز نشان‌دهنده موفقیت آن است، به‌طوری‌که در سال 2018 تعداد بازدیدکنندگان از 5 میلیون نفر فراتر رفت.

سازمان کلان‌شهری موزه‌های هنرهای تجسمی تسالونیکی MOMus

سازمان کلان‌شهری موزه‌های هنرهای تجسمی تسالونیکی موسسه­ای برای همکاری میان پنج موزه است که در سال 2018 تحت نظارت وزارت فرهنگ یونان شکل گرفت. این موزه ها عبارتند از موزه هنر مدرن – مجموعه کوستاکی، موزه هنر معاصر – مجموعه موزه هنر معاصر مقدونیه و موزه ملی هنر معاصر، موزه عکاسی تسالونیکی، مرکز تجربی هنرها در تسالونیکی و موزه آلکس میلونا در آتن

هدف این سازمان جدید، ترویج و توسعه هنرهای تجسمی، عکاسی، طراحی صنعتی و معماری، پرورش زیبایی‌شناختی، مطالعات تاریخی و پژوهش‌های علمی و حمایت از طرح‌های تجربی و جایگزین برای هنرها در یونان و خارج از کشور است.

منبع:
برگرفته از فصل دوم پایان‌نامه "چارچوب اجرای دیپلماسی فرهنگی از سطح فراملی تا ملی: سیاست‌های فرهنگی اروپا، سیاست فرهنگی یونان، دغدغه‌ها و چالش‌ها برای یونان در چارچوب اروپا متحد" نوشته مارتا سیمئونیدو، دپارتمان مطالعات بین‌المللی و اروپایی، دانشگاه ارسطو

کد خبر 22066

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
9 + 1 =