شاید یکی از مهمترین موضوعات مورد بحث امروز کشور یونان حضور مهاجرین در این کشور باشد. اغلب بخش های خبری، سایت ها، مراکز تحلیلی و حتی برنامه های زنده تلویزیونی پیوسته به این موضوع اشاره و نظرات خود را حول این موضوع (چه مثبت و چه منفی) منتشر می کنند. از سال ۲۰۱۱ به این سو و دقیق تر با آغاز درگیری های داخلی سوریه و عراق و حضور تکفیری ها در این دو کشور، موج جدیدی از مهاجرت ها به سایر کشورها بلاخص اروپا آغاز گردید.
هزاران شهروند عراقی و سوری روازنه با عبور از مرز سوریه وارد خاک ترکیه و از آنجا با قایق های بادی به یونان بعنوان اولین کشور اروپایی هم مرز با ترکیه می آمدند که این مسیر سبب غرق شدن صدها نفر تا به امروز شده است. این افراد با هدف یافتن زندگی بهتر در کشورهایی مانند آلمان، فرانسه، انگلستان و امثالهم که شاخص های بالاتری در زمینه ها مختلف بخصوص اقتصادی دارند، جان خود را در این مسیر به خطر می انداختند. شاید بتوان گفت که به غلط در ذهنشان آرمان شهری از اروپا و مردمان این منطقه دنیا ترسیم کرده اند. موج مهاجرین سوری و عراقی سبب شد تا سایر کشورهای خاورمیانه مانند افغان ها نیز از این فرصت استفاده کرده و در شرایطی که عبور از مرزها بسیار سختگیرانه نبود خود را به یونان و یا حتی به سایر کشورهای اروپایی رساندند. بروز مشکلات مختلف و سیاست های کشورهای دیگر اروپا مانند لهستان باعث شد تا امکان عبور این مهاجرین که با پای پیاده مسافت بین شهر ها را می پیمودند، سخت گردد و از این رو یونان را به گفته خودشان با عنوان "باتلاق" آمال و آرزوهایشان یاد می کنند.
حضور روزافزون مهاجرین در یونان، کشوری که خود در شرایط ریاضت اقتصادی قرار داشت، سبب گشت تا اسکان آنها و کمک رسانی مردمی به آنها، مخالفان و موافقان سرسخت زیادی داشته باشد. حزب فاشیستی "فجر طلایی" که ۹% رای جامعه رای دهنده یونانی را بین سالهای ۲۰۱۱ تا ۲۰۱۷ در دست داشت، مخالفت علنی خود را هم در رسانه ها و هم در صحن علنی پارلمان، با حضور و اسکان مهاجرین به شدت اعلام داشت. حزب نئودموکراسی (دموکراسی نو) نیز بصورت ضمنی و با اعمال قوانین سختگیرانه مهاجرتی عملا حضور و اسکان این مهاجرین و پناهندگان را سخت و یا محدود کرد.
پس از سال ۲۰۱۵ وبا روی کار آمدن حزب چپگرای سیریزا به رهبری الکسیس چیپراس که اقبال عمومی را در سطح کشور در دست داشت، وضعیت مهاجرین از لحاظ اعطای پناهندگی، اسکان، کمک های اعتباری به هر خانوار و ... بهتر شد ولی حضور بیش از حد این مهاجرین که در دو سال اخیر بیشتر فارسی زبانان افغان بودند، و نبود زیرساخت های کافی در مراکز نگهداری که اغلب در جزایر :ساموس، لزووس و حتی شهر های بزرگ یونان از قبیل آتن و تسالونیک هستند، انگشت اتهام را به سوی دولت چپگرای سیریزا برد. در انتخابات سراسری امسال پس از چهار سال حزب مخالف یعنی نئودموکراسی (دموکراسی نو) با اکثریت قاطع (در ۹۸ درصد شهرهای یونان) توانست قدرت را به دست بگیرد و دولت تشکیل داد. پس از روی کار آمدن دولت جدید دموکراسی نو، وضعیت پناهندگان به ویژه کمپ هایی که با داشتن امکانات بسیار محدود، هزاران نفر را در آنها اسکان داده و تا بحال چند بار موجب درگیری های شدید بین ساکنین و پناهندگان و دخالت ماموران پلیس شده و تلفات جانی و مجروحینی داشته است.
آقای میچوتاکی بعنوان نخست وزیر جدید مقررات سختگیرانه تری را برای مهاجرین اعمال نموده است.
نقشه تقسیمات کشوری یونان
رنگ آبی : بیشترین رای به حزب دموکراسی نو
رنگ قرمز: بیشترین رای به حزب سیریزا
سایت خبری "پروتو ثِما" به تازگی مقاله ای در خصوص موضوع مهاجرین و پناهندگان منتشر کرده که این نمایندگی با ترجمه این مقاله که آمار و اطلاعات جزئی تری در خصوص این موضوع ( بعنوان یکی از مهمترین موضوعات این روزهای کشور یونان) سعی در آگاه سازی مسئولین ج.ا. داشته تا در این حوزه با برنامه ریزی منظم (با درنظر گرفتن این مهم که بسیاری از این افراد فارسی زبان هستند) بتوانند نقش سازنده و مثبتی را در این کشور بازی کنند.
تحقیق: یونانیان از پناهندگان حمایت ولی از حضور مهاجرین در کشورشان ناخرسندند
یونانیان بدبین به مقوله مهاجرت، اما همسو در راستای حقوق پناهندگان – مقاله ای بر اساس اطلاعات موسسه تحقیقاتی Ipsos که با حمایت های مرکز ActionAid صورت گرفته است.
از نظر ۶۴% یونانیان، حضور مهاجرین در این کشور آثار منفی زیادی دارد، در مطالعه ای که حول این موضوع انجام شد، اکثریت سوال شوندگان حرکت موسسات بین المللی و غیر دولتی که برای اداره حضور و ورود این افراد ایجاد شده اند را منفی می دانند. با این وجود یونانیان از حقوق پناهندگان حمایت می کنند، و در سطح بسیار گسترده ای مخالف برگشت کشتی های مهاجرین و پناهندگان به کشور لیبی هستند.
این تحقیق همزمان در یونان، ایتالیا، اتریش و مجارستان و در چهارچوب برنامه CIAK Migraction صورت گرفت که توسط کمیسیون اروپا منابع مالی آن تامین شده است.
هدف اصلی این تحقیق مورد بررسی قرار دادن ذائقه و درک مردم این چهار کشور درمورد موضوع مهاجرت بود. در هر یک از این کشورها بیش از ۱۰۰۰ مصاحبه شفاهی با افراد ۱۸-۷۰ سال از ۲۷ جون الی ۵ جولای ۲۰۱۹، صورت پذیرفت.
آنطور که به نظر می رسد، برای یونانی های دیدن جنبه های مثبت موضوع مهاجرت در بسیار سخت است. تنها ۶% این موضوع (مهاجرت خارجی ها ) را مثبت ارزیابی می کنند و ۲۹% معتقدند که حضور مهاجرین و پناهندگان هیچ تاثیری بر این کشور نداشته است. در حالی که ۶۴% معتقدند که مقوله مهاجرت تاثیرات بدی در سطح بسیار بالا در این کشور داشته است.
به نظر می آید که یونانیان به این موضوع سختگیرانه تر نگاه می کنند و در ادامه ایتالیایی ها با ۵۷% و سپس مجارستانی ها با ۵۶% قرار دارند. اتریشی ها نسبت به سایرین به این موضوع خوشبینانه تر نگاه می کنند. اتریشی ها:۴۹ % منفی، بی اثر ۲۹% و ۲۰% با نتایج مثبت. تقریبا ۷۰% یونانیان نسبت به آیین و رسوم مهاجرین احترام قائلند، در صورتی که مخالف قوانین کشور نباشد و درچهارچوب قانون اساسی باشد، اما ۱۳% براین باورند که مهاجرین بر فرهنگ کشور اثر مثبت دارند (این عدد در بین چهارکشور حاضر در این تحقیق پایین تر است: اتریش ۳۶%، مجارستان ۱۷% و ایتالیا ۲۶%) البته ۵۶% یونانیان معتقدند که حضور مهاجرین سبب دو قطبی شدن جامعه شده و به همین دلیل حضور خارجی ها را منفی ارزیابی می کنند.
در حوزه مشاغل، اکثر یونانیان (۷۴%) معتقدند که در بازار کار یونان بیشتر از خارجی ها (مهاجرین) استفاده می گردد، (۶۸%) اغلب مشاغلی که یونانیان تمایل زیادی به کار در این حوزه ها ندارند به خارجی ها واگذار می شود، (۷۴%) بازار کار باید به سطح تحصیل و مهارت های آنها نیز توجه کند، بالای ۵۰% شهروندان معتقدند که با حضور مهاجرین، پیدا کردن کار برای یونانیان سخت تر شده و (۵۵%) معتقدند که شرکت ها باید در هنگام استخدام اولویت را به یونانیان بدهند.
در خصوص دسترسی به خدمات رفاهی، نیمی از سوال شوندگان (۵۳%) بر این باورند که نوعی رقابت با مهاجرین وجود دارد، زیرا تفکری در بین آحاد مختلف مردم شکل گرفته که خارجی ها نسبت به یونانی ها، از امکانات رفاهی بالاتری و از اولویت برخوردار هستند. این طرز فکر بیشتر در بین سن ۳۵-۵۴ و خانواده هایی که فرزند پایین تر از سن قانونی دارند، دیده می شود.(۶۵%)
در خصوص نظراتی که در حوزه اجتماعی-اقتصادی و فشاری که بر حوزه بازار کار و سیستم رفاهی کشور از طرف مهاجرین وارد می شود، مجارستان بیشترین میزان دشمنی را با مهاجرین در این حوزه دارد. اتریش نیز با کمترین میزان در بین چهار کشور و یونان در موضوع رقابت در بازار کار بسیار بسته عمل می کند.
اصلی ترین ترس یونانیان در مقابل مهاجرین بحث امنیت است. اکثر سوال شوندگان در خصوص حضور گروه های تروریستی در میان مهاجرین احساس ترس می کنند. و این تفکر در بین ۴۲% یونانیان رایج است که عامل بیشتر جرایم در این کشور خارجی ها هستند.
با در نظر گرفتن این ترس که در بین تقریبا نیمی از جامعه است و به نوعی همه گیر شده بیشتر سوال شوندگان اظهار کرده اند که یونان نمی تواند دیگر مهاجر جدیدی را بپذیرد و باید به نوعی مرز ها بسته شوند(۴۰%). بیشتر یونانیان موافق پناه دادن به پناهندگان و حفظ حقوق آنها هستند (۶۳%). همچنین ۷۲% معتقدند که پناهندگان از مهاجرین متفاوتند، چون آنها مجبور به ترک کشورشان شده اند. وقتی از سوال شوندگان در خصوص ارسال مجدد پناهجویان و مهاجرین به لیبی صحبت شد که اروپا باید مانع از ورود کشتی آنها به مدیترانه شود، حتی اگر منجر به از دست دادن جان عده ای شود، ۴۹% یونانیان مخالف خود را با این حرکت اعلام کردند که این عدد بالاتر از سه کشور دیگر است (اتریش ۴۰%، ایتالیا ۴۱%، مجارستان ۲۶%)
عقیده یونانیان در خصوص نهاد های بین المللی و غیر دولتی که وظیفه اداره و ارائه خدمات به پناهجویان را دارند، آنچنان مثبت نیست. کمتر از نصف یونانیان( ۳۸%) اقدامات دولت را موثر و این عدد برای سازمان های غیر دولتی تنها چیزی در حدود ۳۳% است. نقش اتحادیه اروپا تنها ۱۳% مثبت ارزیابی می شود که این اعداد در بین سه کشور دیگ نیز پایین است.
بطور کلی این چهار کشور میزان موفقیت این نهادها (دولت، اتحادیه اروپا و سازمان های غیر دولتی) را بسیار پایین ارزیابی می کنند. بالاترین میزان اعتماد در بین این چهار کشور مربوط به مجارستان و در خصوص اقدامات دولت و سازمان غیر دولتی برای معضل مهاجرین است. یک نفر از هر دو سوال شونده نسبت به اقدامات این دو نهاد دید خوشبینانه ای دارد. درحالی که در ایتالیا و در یونان یکی از هر سه نفر اقدامات سازمان های غیر دولتی در حوزه اداره صحیح جریان های مهاجرین و پناهندگان موفق ارزیابی کرده، این میزان برای فعالیت های دولت در این دو کشور یک نفر به ازای هر چهار نفر است. از طرف دیگر، اتریش کشوری با پایین ترین میزان رضایت از فعالیت های دولت تا به امروز است(۳۰%) و بالاترین میزان رضایت از سازمان های غیر دولتی است.(۴۰%)
پایان، در خصوص بازگو کردن موضوعات مرتبط با مهاجرین و پناهندگان در این کشور (یونان) توسط تریبون های ملی، می توان گفت که سه جبهه مختلف وجود دارند: کسانی که فکر می کنند، رسانه های جمعی در این کشور بیش از حد به این موضوع می پردازند (۳۲%)، کسانی که معتقدند به اندازه کافی به این موضوع پرداخته می شود (۳۳%) و کسانی که معتقدند رسانه های جمعی یونان به اندازه کافی به این موضوع نمی پردازند (۲۶%). میزان اعتماد مردم به رسانه های جمعی در یونان و دقت در ارائه اخبار مرتبط با مهاجرین بسیار پایین ارزیابی می شود و تنها ۱۳% این نوع از فعالیت ها را مثبت ارزیابی می کنند. همچنین باید اشاره کرد که میزان اعتماد در معتبر بودن و دقت خبر در رسانه های جمعی این چهار کشور(در بخش مهاجرین) بسیار پایین است. اتریش ۲۷% - مجارستان ۱۸% - ایتالیا ۱۶%.
انتشار توسط سایت خبری "پروتوثما" (اولین موضوع)
در تاریخ دهم اکتبر ۲۰۱۹
توضیح:
با توجه به تعداد زیاد جمعیت پناهندگان که از سال ۹۳ تا کنون همچنان ادامه دارد و اختلاف نظر و انتقادهای یونان از اتحادیه اروپا به دلیل عدم همکاری کافی برای پذیرش تعداد بیشتری از پناهندگان در کشورهای عضو و اعتراضات و انتظارات مردم یونان از دولت ، چگونگی سیاست مدیریت و تعامل با این مساله یکی از موضوعات اختلافی احزاب و تاثیر گذار در انتخابات سراسری پارلمانی این کشور می باشد .
نظر شما