“اسلام آلمانی”، “فرهنگ و ارزش‌های آلمانی”، “ادغام و همگرایی” و ... این‌ها عبارت‌هایی است که در سال‌های اخیر، بارها از سوی سیاستمداران و رسانه‌های آلمانی مطرح شده‌اند. عبارت‌هایی که نشان می‌دهند، اکثر سیاستمداران آلمانی برخلاف آنچه ادعا می‌کنند، چندان به تنوع و تکثر در جامعه خود اهمیت نمی‌دهند. آن‌ها از افزایش شمار مهاجران در آلمان نگرانند و می‌ترسند که ارزش‌های جامعه مهاجران جایگزین ارزش‌های آلمانی شود. به‌همین دلیل تلاش می‌کنند تا از طریق سرمایه‌گذاری در بخش فرهنگی، آموزشی و تحقیقاتی در خارج از مرزهای خود، شهروندان کشورهای دیگر را پیش از مهاجرت به آلمان با ارزش‌ها و فرهنگ این کشور آشنا کنند. در این میان، به نظر می‌رسد که دولتمردان آلمانی به خصوص به کشورهای خاورمیانه که پناهجویان و مهاجران بیشتری در آلمان دارند، توجه ویژه‌ای نشان می‌دهند. در این گزارش، نگاهی انداخته‌ایم به فعالیت‌های فرهنگی دولت آلمان در عراق که در ادامه می‌خوانید:

گزارش جدید اداره فدرال آلمان نشان می‌دهد که در سال ۲۰۲۰، عراقی‌ها پس از شهروندان سوریه، بیشترین درخواست پناهندگی را به آلمان داده‌اند. این در حالی است که تا دهه ۸۰ میلادی، اکثر عراقی‌های مقیم آلمان، دانشجویانی بودند که برای ادامه تحصیل به آلمان سفر می‌کردند. اما به یکباره اوضاع تغییر کرد. با روی کار آمدن صدام حسین در سال ۱۹۷۹ و جنگ‌های خلیج‌فارس، تعداد زیادی از شهروندان عراق به کشور آلمان پناهنده شدند. براساس آمارهایی که از سوی نشریه تسایت منتشر شده است، در فاصله سال‌های ۱۹۹۱ تا ۲۰۰۳، بیش از ۹۵ هزار نفر از اتباع عراق در آلمان درخواست پناهندگی داده‌اند. اما این تنها دوره‌ای نیست که عراقی‌ها به آلمان مهاجرت کرده‌اند. در سال ۲۰۱۵ نیز شمار زیادی از عراقی‌ها در آلمان، درخواست پناهندگی داده‌اند. حتی تعدادی از آن‌ها در دو سال گذشته به آلمان مهاجرت کرده‌اند. آنطور که آمارها نشان می‌دهند، اکثر عراقی‌ها در این سال‌ها در ایالت‌های بزرگی مانند نوردراین-وستفالن، بایرن، بادن-وورتمبرگ، نیدرزاکسن و مونیخ ساکن شده‌اند. بیشتر آن‌ها به زبان عربی صحبت می‌کنند و اکثرا مسلمان هستند. مجموع این اتفاقات، سیاستمداران آلمانی را بر آن داشته تا دوره‌های آموزشی و فرهنگی زیادی را برای شهروندان عراق در نظر بگیرند. هدف سیاستمداران آلمانی این است که شهروندان عراق را پیش از مهاجرت با فرهنگ و ارزش‌های آلمانی آشنا کنند. آن‌ها همچنین تلاش کرده‌اند تا پروژه‌هایی را برای ارتباط بیشتر با جوانان عراقی طراحی کنند.

موسسه تبادلات آکادمیک آلمان

یکی از مهم‌ترین اقدامات آموزشی دولت فدرال، تاسیس موسسه تبادلات آکادمیک آلمان در عراق است. این موسسه در اربیل عراق تاسیس شده است و هر سال، کمک‌هزینه‌های زیادی به دانشجویان عراقی که مایل به ادامه تحصیل در عراق هستند، اهدا می‌کند. در سایت موسسه تبادلات آکادمیک آلمان در اربیل، اطلاعات زیادی درباره آلمان، زندگی در این کشور، دانشگاه‌ها، موسسات تحقیقاتی و بورس‌های تحصیلی وجود دارد. همچنین در بخش دیگری از سایت، اطلاعات مفیدی درباره تبادل دانشجو با عراق و فرصت‌های تحصیلی و تحقیقاتی در این کشور دیده می‌شود. این در حالی است که در سال‌های اخیر به دلیل ناامنی موجود در عراق، هیچ کمک‌هزینه‌ای برای دانشجویان آلمانی که به ادامه تحصیل در عراق تمایل دارند، در نظر گرفته نشده است. سایت زیر مربوط به موسسه تبادلات آکادمیک آلمان در اربیل عراق است:

https://www.daad-iraq.org/de/

موسسه گوته

از دیگر اقدامات مهم دولت آلمان در حوزه آموزشی و فرهنگ می‌توان به توسعه آموزش زبان آلمانی در کشورهای مختلف اشاره کرد. دولتمردان آلمانی معتقدند که ارتقاء زبان، باعث تقویت گفت‌وگو، تبادل و همکاری میان مردم کشورها و فرهنگ‌های مختلف می‌شود. در حال‌حاضر موسسه گوته در بیش از ۹۰ کشور جهان، شعبه دارد و برنامه‌های آموزشی زیادی برای زبان‌آموزان و معلمان زبان آلمانی برگزار می‌کند. آنطور که بر روی سایت موسسه گوته آمده است؛ این موسسه به دلیل ناامنی موجود در بغداد، هنوز تصمیمی برای افتتاح این موسسه در پاییتخت عراق ندارد. با این وجود، چند سالی است که موسسه گوته در اربیل تاسیس شده است. این موسسه علاوه بر آموزش زبان آلمانی، برنامه‌های فرهنگی متعددی در اربیل برگزار می‌کند و دوره‌هایی برای آموزش روزنامه‌نگاران عراقی نیز دارد. لینک زیر متعلق به سایت گوته در  اربیل است:

https://www.goethe.de/ins/iq/de/ueb.html

مدارس آلمانی

از دیگر فعالیت‌های فرهنگی آلمان در خارج از مرزهای این کشور می‌توان به گسترش فعالیت مدارس آلمانی در جهان اشاره کرد. این مدارس،‌ مکانی برای گفت‌وگوهای بینافرهنگی هستند. هزینه‌های این مدارس از وجوه دریافتی بابت ثبت‌نام و کمک‌های مالی (که به طور متوسط ۷۰ درصد بودجه این نوع مدارس را پوشش می‌دهد) تامین می‌شود. در حال حاضر مدارس آلمانی در ۷۲ کشور فعالیت دارند و براساس آمارها، حدود ۸۰ هزار دانش‌آموز در سراسر جهان در این مدارس مشغول به تحصیل هستند. در عراق نیز مدرسه آلمانی در اربیل تاسیس شده است. این مدرسه از مهدکودک تا دوره متوسطه را پوشش می‌دهد. همچنین در این مدرسه، دوره‌های آموزشی در حوزه موسیقی و ورزش وجود دارد. علاوه بر این، مدرسه آلمانی اربیل، کلاس‌های دیپلم زبان آلمانی را نیز برگزار می‌کند. سایت زیر متعلق به مدرسه آلمانی اربیل است:

https://www.dserbil.net/

موسسه باستان‌شناسی آلمان در بغداد

از دیگر فعالیت‌های فرهنگی که دولت آلمان در عراق انجام داده است، می‌توان به تاسیس موسسه باستان‌شناسی در بغداد اشاره کرد. این موسسه زیرنظر بخش شرقی موسسه باستان‌شناسی آلمان کار می‌کند. موسسه باستان‌شناسی آلمان یکی از مهم‌ترین موسسات تحقیقاتی جهان در حوزه باستان‌شناسی است. مسئولان بخش فرهنگی وزارت خارجه آلمان در سال ۱۹۵۵، شعبه‌ای از این موسسه را در شهر بغداد تاسیس کردند. اعضای موسسه باستان‌شناسی آلمان پروژه‌های زیادی را در شهرهای مختلف عراق اجرا و دوره‌های متعددی برای تربیت باستان‌شناسان در عراق برگزار کرده‌اند. از جمله پروژه‌های مهمی که توسط این موسسه اجرا شده است، می‌توان به حفاری در شهر باستانی اروک اشاره کرد. لینک زیر، اطلاعات بیشتری درباره فعالیت‌های موسسه‌باستان‌شناسی آلمان در بغداد ارائه می‌دهد:

https://www.dainst.org/standort/-/organization-display/ZI9STUj61zKB/18181?p_r_p_1690909578_redirectURL=http%253A%252F%252Fwww.dainst.org%252Fstruktur

کمک به حفظ میراث فرهنگی عراق

یکی از مهم‌ترین اقدامات فرهنگی وزارت خارجه آلمان، کمک به حفظ میراث فرهنگی سایر کشورها است. جمهوری فدرال آلمان از سال ۱۹۸۱ در راستای برنامه‌های فرهنگی خود، برنامه حفاظت از میراث فرهنگی را در سراسر جهان آغاز کرد. هدف از اجرای این پروژه، حفاظت از میراث فرهنگی در سراسر جهان است. این برنامه در حال حاضر به ابزاری موثر برای پیشبرد سیاست فرهنگی و آموزشی آلمان در خارج از این کشور تبدیل شده است. از جمله اقداماتی که در این بخش انجام می‌شود، می‌توان به بازسازی و حفاظت از ساختمان‌ها یا اشیاء تاریخی، کمک به مرمت و نگهداری سایت‌های میراث جهانی، جمع‌آوری و مستندسازی سنت‌های شفاهی در حوزه‌های موسیقی و ادبیات، حفاظت و دیجیتال‌سازی اسناد مربوط به مجموعه‌های تاریخی، مستندسازی اطلاعات مربوط به میراث فرهنگی در معرض خطر، آموزش کارشناسان موزه و محققان حوزه‌های میراث فرهنگی، برگزاری نمایشگاه‌ها و کنفرانس‌ها و همچنین تامین تجهیزات اشاره کرد.

بنابراین عجیب نیست که بخش فرهنگی وزارت خارجه آلمان در سال‌های اخیر، برای بازسازی آثار باستانی تخریب شده توسط داعش با دولت عراق و یونسکو همکاری می‌کند. همان طور که همه می‌دانند، داعش، آثار باستانی مهم در شهرهای نمرود، الحضر، و موصل را ویران کرد. پس از آن، هایکو ماس، وزیر خارجه آلمان در سفری که به عراق داشت، به مسئولان این کشور قول داد که دولت فدرال در بازسازی آثار باستانی به عراقی‌ها کمک کند. یکی از پروژه‌هایی که در حال‌حاضر با کمک دولت فدرال انجام می‌شود، بازسازی مسجدی در شهر موصل است. این مسجد که در قرن نوزدهم میلادی ساخته شده است، یکی از برجسته‌ترین آثار تاریخی شهر موصل به شمار می‌رود. بخش‌هایی از این مسجد در زمان حضور داعش در عراق ویران شده است و از سال ۲۰۱۹ با حمایت بخش فرهنگی وزارت خارجه آلمان در حال بازسازی است. وزارت خارجه آلمان قرار است این پروژه را تا سال ۲۰۲۱ انجام دهد و برای آن ۴۵۰ هزار یورو درنظر گرفته است. از طریق لینک زیر می‌توانید اطلاعات بیشتری درباره این پروژه به دست آورید:

https://www.auswaertiges-amt.de/de/aussenpolitik/themen/kulturdialog/09-kulturerhalt/aghawat-moschee-mossul/2210450

پروژه ساعت صفر

یکی دیگر از اقدامات وزارت خارجه آلمان، حمایت از پروژه “ساعت صفر”  است. محور این پروژه، آموزش بیشتر معماران، باستان‌شناسان، محققان و پژوهشگران بناهای تاریخی، برنامه‌ریزان شهری و همچنین صنعتگران کشورهای همسایه سوریه است. در واقع نیروهای محلی سوریه که در حوزه حفظ آثار تاریخی این کشور فعالیت می‌کنند، می‌توانند در دوره‌های آموزشی در عراق، ترکیه، لبنان و اردون شرکت کنند. بدین ترتیب، با برگزاری دوره‌های آموزشی در کشورهایی مانند عراق و اعطای کمک‌های مالی، شبکه‌ای از کارشناسان و پژوهشگران حوزه حفظ بناهای تاریخی در سوریه ایجاد می‌شود. وزارت امور خارجه فدرال در فاصله سال‌های ۲۰۱۶ تا ۲۰۱۸، مجموعاً ۸.۱ میلیون یورو به این پروژه اختصاص داد. سایت زیر می‌تواند اطلاعات بیشتری درباره این پروژه در اختیار علاقمندان قرار دهد:

https://www.auswaertiges-amt.de/de/aussenpolitik/themen/kulturdialog/09-kulturerhalt/-/2101978

کد خبر 1641

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
5 + 2 =