جشن مسیحیان برای حضرت مریم(س) که هر ساله در تاریخ 15 آگوست با تقویم جدید و 28 آگوست با توجه به تقویم قدیم در کلیساهای ارتدکس مسیحی برگزار می شود. این جشن اولا برای فوت و خاک سپاری مریم مقدس(س) و دوما رستاخیز و عروج وی به آسمانها صورت می گیرد.
درباره به خواب رفتن مریم مقدس اطلاعاتی در عهد جدید وجود ندارد، در باره این اتفاق تاریخی از مردان معتمد و بزرگ کلیسا اطلاعاتی نسل به نسل به دست ما رسیده است، مانند: "یوانیس مقدس" و "زیونیسیوس مقدس"، "مزستو ایروسولیمون"، "آندرا کریتیس"،"گرمانوو کونسادینو پولیوس"،"یوانی زاماسکینو" و غیره، که از روحانیون و مبلغان بزرگ دین بودند و همچنین از اشعار و سرودهای مذهبی که سالیان دراز در کلیساها خوانده می شوند و برخی متون تاریخی که ما را از این حادثه مطلع می کنند. بر اساس سنت کلیسا ها مادر عیسی مسیح، مریم مقدس(س) از مرگ قریب الوقوع خود توسط فرشته ایی سه روز قبل از این حادثه با خبر شد و خود را برای این اتفاق آماده کرد.در نزدیکی کوهی که پر بود از درختان زیتون، شروع به عبادت کرد و دار و ندار خود را در میان دو همسایه بیوه خود تقسیم کرد.
به خواب رفتن مریم مقدس (س) در خانه "اونگلیستی یوانی" اتفاق افتاد، همان خانه ایی که مادر عیسی در آن اقامت داشت. زمانی که مریم مقدس(س) چشمانش را بست پیامبران و فرستادگان تختی که او در آن فوت کرده بود را به باغ "گثسیمانیس" حمل کردند همانجایی که او به خاک سپرده شد. در حین رفتن برای خاکسپاری وی، یهودیان تند رو و افراطی تلاش کردند که تابوت او را سرنگون کنند اما اکثر آنها کور شدند، فقط یکی از آنها موفق شد که تابوت را لمس کند که یک شمشیر غیبی دستان او را قطع کرد.تنها کسی که در مراسم خاکسپاری او غایب بود "ثوماس" پیامبر بود، وقتی که پس از سه روز بر سر مزار او رفت جسد او را نیافت که این مطمئنا به معنای زنده شدن دوباره مریم مقدس(س) و بازگشت او به زندگی است.
در بالای مزار او معبد باشکوهی ساخته شد. بعد از خراب شدن این معبد امپراطور بیزانس "مارکیانوس" (450-457) به همراهی همسر دومش "پولخیریا" یک معبد جدید در همان مکان بنا کردند که تا به امروز نیز وجود دارد. به خواب رفتن مریم مقدس در ابتدا در 13 آگوست جشن گرفته می شد اما از سال 460 به این سو در تاریخ 15 اگوست جشن گرفته می شود.
در میان کلیسای ارتدکس و کاتولیک اختلاف جزیی بر سر ماجرای به خواب رفتن مریم مقدس(س) وجود دارد.در یونان مراسم به خواب رفتن مریم مقدس با توجه و درخشش خاصی جشن گرفته می شود، که یونانیان آن را عید پاک تابستانی می نامند، در بسیاری از جزایر دریای اژه مانند:"تینوس،"پاروس"مقبره نمادین او را تزیین کرده و مراسم خاصی که شامل رژه می شود را برای بزرگداشت این روز مهم انجام می دهند.در شهر ها و روستاهای مختلف و در سراسر کشور مراسم و جشن های سنتی را در جهت بزرگداشت این روز بزرگ سازماندهی می کنند و مردم به شادی و سرور و پایکوبی می پردازند.این حادثه برای مردم یک عزا و سوگواری تلقی نمی شود، برای اینکه مریم مقدس(س) دوباره به حیات بازگشت همچنین در این روز افرادی که دارای نام های "پانایوتیس"، "ماریا" و "دسپینا" هستند جشن می گیرند.
در بسیاری از کشورها این روز را مانند یونان جشن گرفته و این روز را تعطیل رسمی اعلام کرده اند. پروتستانها ماجرای به خواب رفتن حضرت مریم(س) را یک مراسم درجه دوم تلقی می کنند زیرا در کتابهای تاریخی معتبر به آن اشاره ایی نشده است و اطلاعات کافی و موثقی درباره آن وجود ندارد. این تفاوت در کشوری مثل آلمان بیشتر خود را نشان می دهد زیرا تاریخ پانزده آگوست تنها در کلیسای کاتولیک واقع در شهرهای "سارلند" و "باواریا" این کشور تعطیل رسمی است.
برگرفته از سایت www.sansimera.gr
ترجمه : رایزنی فرهنگی سفارت ج.ا.ایران در آتن
نظر شما