نگاه اول:
دوران پساکرونا، شکل تازهای از روابط فردی و اجتماعی پدید میآورد
بحران کرونا، ماهها است که بر زندگی افراد در اقصی نقاط جهان تاثیر گذاشته و نحوه کار، ورزش، خرید و ارتباط انسانها را تغییر داده است. این در حالی است که در هفتههای اخیر، محدودیتهای ناشی از شیوع کرونا در بسیاری از کشورها کمرنگتر شده، فعالیت اقتصادی در برخی از حوزهها دوباره به جریان افتاده است و مراکز مذهبی نیز مجوز برگزاری مراسم دینی را کسب کردهاند. با این وجود، بسیاری از کارشناسان معتقدند که حتی در دوران پساکرونا نیز باید فاصلهگذاری اجتماعی رعایت شود. به اعتقاد آنها، محدودیتهای ناشی از دوران کرونا، در آینده موجب شکلگیری مرحله جدید از روابط انسانی و زندگی اجتماعی خواهد شد.
ترامپ، رئیس جمهور ایالات متحده آمریکا در ماه مارس، ضمن اعلام دستورالعملهای کاخ سفید برای مقابله با ویروس کرونا، تاکید کرد که این محدودیتها تنها برای چند هفته انجام میشود تا شمار مبتلایان به بیماری کرونا کاهش یابد. این در حالی است که هرگاه طرح فاصلهگذاریهای اجتماعی در ایالتهای آمریکا کاهش یافته، شمار مبتلایان به این بیماری افزایش داشته است. در چین نیز ماهها طول کشید تا طرح فاصلهگذاری اجتماعی باعث کاهش شمار مبتلایان به این بیماری شود. با این وجود، در این کشور نیز هنوز بسیاری از مقررات بهداشتی فردی و اجتماعی رعایت میشود. به طور کلی، هر بار که در کشوری، محدودیتهای ناشی از شیوع کرونا کاهش مییابد، شمار مبتلایان افزایش پیدا میکند. بهنظر میرسد؛ تا زمانی که این ویروس در سطح جهان وجود دارد، نمیتوان محدودیتهای اجتماعی را کاهش داد. برخی از کارشناسان حتی معتقدند که در دوران پساکرونا نیز شرایط به شکل قبل بازنمیگردد و این بیماری باعث شکلگیری مرحله جدیدی از زندگی فردی و اجتماعی خواهد شد.
دوران پساکرونا
پژوهشهای جدید محققان امپریال کالج لندن شان میدهد که محدودیتهای ناشی از بحران کرونا تنها وقفهای چندماهه در زندگی ما ایجاد نخواهد کرد. به اعتقاد آنها، این بیماری آغاز دوره جدیدی از زندگی اجتماعی انسانها را رقم میزند و دیگر خبری از حضور گسترده مردم در رویدادهای فرهنگی و اجتماعی نیست. بهطور مثال، شکل حضور مردم در سینماها و کنسرتها تغییر میکند و حتی در حوزه کاری نیز، جلسات مجازی جایگزین ملاقاتهای حضوری خواهند شد.
همچنین تخقیقات آنها نشان میدهد که این بیماری تاثیر زیادی بر اقتصاد کشورهای مختلف میگذارد. مشاغل زیادی در دوران کرونا به حالت تعطیل درآمدهاند و افراد زیادی در این مدت بیکار شدهاند. این امر در طولانی مدت میتواند تاثیرات مخربی برای اوضاع اجتماعی کشورها داشته باشد و باعث شورش و درگیری شود. این در حالی است که صاحبان کسب و کارهای آنلاین در این مدت توانستهاند کار خود را گسترش دهند. بنابراین، به نظر میرسد که در آینده شاهد افزایش شمار مشاغل آنلاین خواهیم بود. این امر نیز میتواند شیوه روابط فردی و اجتماعی در آینده را تغییر دهد.
بخش دیگری از تحقیقات امپریال کالج لندن به شرایط آموزشی در دوران کرونا و پساکرونا پرداخته است. براساس این تخقیقات، شرایط آموزشی در بسیاری از مناطق با مشکل مواجه شده است و با وجود بازشدن بسیاری از مدارس، خانوادهها حاضر نیستند که کودکان و نوجوانان خود را به مدارس بفرستند. این شرایط نیز میتواند در طولانی مدت بر روند آموزشی جهان تاثیر بگذارد. بیشک شمار مدارس و دانشگاههای مجازی در آینده افزایش مییابند و شیوه جدیدی در امر آموزش شکل خواهد گرفت.
در عینحال به گفته پژوهشگران امپریال کالج لندن، میتوان امیدوار بود که برخی عادتهای بد گذشته نیز تغییر کنند. به طور مثال، افراد توجه بیشتری به محیطزیست نشان دهند و از خوردن حیوانات وحشی دوری کنند. همچنین تولیدات محصولات محلی و بومی رونق یابد. علاوه بر اینها، به نظر میرسد که سیستم درمانی کشورهای مختلف برای مقابله با همهگیریهای آینده، قویتر میشوند.
به طور کلی، این پژوهشگران معتقدند که هر چند کشورهای مختلف برای مقابله با بحران کرونا با مشکلات زیادی روبرو شدهاند، اما گذار از این بحران میتواند تجربه مفیدی برای جهان داشته باشد.
لینک گزارش:
https://www.heise.de/hintergrund/Die-Zeit-nach-Corona-Keine-Rueckkehr-zum-Normalzustand-4700775.html
نگاه دوم:
توزیع عادلانه ثروت؛ نیاز جوامع در دوران پساکرونا
هیچکس نمیتواند با اطمینان بگوید که جهان پس از کرونا چگونه خواهد بود، اما تقریبا همه میدانند که بیماری کرونا مانند هر بحران دیگری، مشکلات زیادی را در آینده برای مقامات و مردم کشورهای مختلف جهان ایجاد خواهد کرد. برخی کارشناسان معتقدند که اگر دولتها، کمبودها و نقایص موجود در زمان شیوع کرونا را شناسایی و رفع کنند، در آینده با مشکلات کمتری روبرو خواهند شد. به گفته آنها بخش خدمات عمومی بیش از سایر حوزهها، نیاز به بازسازی دارد و توزیع عادلانه ثروت در جوامع میتواند شرایط بهتری برای مردم در سراسر جهان ایجاد کند.
بحران کرونا نشان داد که بخش خدمات عمومی در بسیاری از کشورها با مشکلات و نواقص زیادی روبرو است. خدمات عمومی باید بدون درنظرگرفتن سطح درآمد شهروندان و به شکل همگانی در دسترس همه قرار گیرد. این خدمات ممکن است به شکل مستقیم توسط دولت به مردم ارائه شود یا با پشتیبانی دولت از بخش خصوصی انجام پذیرد. آموزش و پرورش، بهداشت و درمان، مسکن، انرژی و حمل و نقل عمومی از جمله این خدمات هستند. بحران کرونا نشان داد که نواقص و مشکلات زیادی در زمینه تامین خدمات عمومی در سراسر جهان وجود دارد و دولتها باید شرایط بهتری در حوزههایی مانند بهداشت و مسکن برای شهروندان فراهم کنند. البته این به معنای سلطه دولت بر تمام حوزهها و کنار گذاشتن بخش خصوصی نیست، بلکه بدان معناست که دولتها باید شرایط یکسانی برای زندگی شهروندان طبقات اجتماعی مختلف فراهم کنند.
در شرایط کنونی اجاره مسکن، قیمت اجناس، هزینه درمان و حتی سیستم آموزشی جهان، تحت تاثیر بحران کرونا قرار گرفته است و بخش بزرگی از مردم، شرایط سختی را سپری میکنند. برخی از خود میپرسند که آیا این شرایط در دوران پساکرونا نیز ادامه خواهد یافت؟ همانطور که پیشتر نیز گفتیم هیچکس نمیتواند با اطمینان بگوید که جهان پس از کرونا چگونه خواهد بود. با این وجود، دولتها موظفند تا نواقص و مشکلات موجود را برطرف کنند. تنها در این شرایط آنها در دوران پساکرونا با مشکلات کمتری روبرو خواهند شد.
به طور مثال در سالهای اخیر بیشتر خدمات درمانی در آلمان در کلینیکهای خصوصی انجام میشود. به همیندلیل در زمان اوج بحران کرونا، بیمارستانهای دولتی آلمان با کمبود تخت بیمارستانی و تجهیزات پزشکی مواجه بودند. این در حالی است که دسترسی به خدمات درمانی و بهداشتی رایگان حق همه انسانها است و هیچکس نباید از این حق محروم شود. بنابراین دولت فدرال در آینده باید نظارت بیشتری بر این حوزه داشته باشد و خدمات درمانی و بهداشتی را برای همه اقشار جامعه فراهم کند. علاوه بر این، بازار مسکن آلمان در حالحاضر با نوسانات قیمت مواجه شده و این امر مشکلات زیادی را برای شهروندان با درآمد پایین به وجود آورده است. این در حالی است که مسکن از نیازهای اولیه هر انسانی است و بحران جهانی نباید باعث آوارگی گروههای ضعیف در جامعه شود. بهنظر میرسد در آینده احزابی که برنامههای بهتری برای توسعه خدمات درمانی آلمان داشته باشند، شانس بیشتری برای حضور در بوندستاگ و دولت فدرال پیدا میکنند. البته این مسئله تنها مختص آلمان نیست. در تمام جهان، دولتها باید به فکر توسعه خدمات عمومی باشند. همه میدانیم که این امر بدون توزیع عادلانه ثروت در سطح جوامع امکانپذیر نیست. در واقع توزیع ناعادلانه ثروت در هر کشوری، موجب افزایش شکاف طبقاتی آن میشود و در چنین شرایطی، اقشار مختلف جامعه نمیتوانند به نسبت مساوی از امکانات بهرهمند شوند. بنابراین هر کشوری که میخواهد در دوران پساکرونا با مشکلات کمتری روبرو شود، باید در راستای توزیع عادلانه ثروت و ارائه خدمات یکسان به تمام اقشار جامعه خود تلاش کند.
لینک گزارش:
https://www.fr.de/politik/coronavirus-serie-welt-nach-corona-13632278.html
نظر شما