طبق یافتههای پژوهش مرکز ملی اسناد و محتوای الکترونیکی یونان (ΕΚΤ) در پروژه «جذب مغزها» یا Brain Gain، بهبود وضعیت اقتصادی و اجتماعی کشور انگیزهای برای بازگشت بسیاری از متخصصان یونانی مقیم خارج فراهم کرده است. این پژوهش از تصمیمات و تجربیات متخصصانی که به دلیل بحران اقتصادی بین سالهای ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۹ به خارج مهاجرت کرده بودند، پرده برداشته و چالشها و فرصتهای بازگشت آنها را تحلیل کرده است.
آمار بازگشتکنندگان و عوامل مؤثر بر تصمیم بازگشت
طبق این گزارش، ۶۷.۶ درصد از بازگشتیها دارای خانواده هستند و عوامل شخصی و خانوادگی از مهمترین دلایل بازگشت این افراد بوده است. با این حال، بهبود وضعیت داخلی و مسیر مثبت کشور، به ویژه از سال ۲۰۱۹ به بعد، به عنوان انگیزهای اصلی برای بسیاری از یونانیان جهت بازگشت به کشور عمل کرده است.
از میان پاسخدهندگان به این پژوهش، ۷۹ درصد عملکرد بهتر نهادها و ۷۸ درصد مدرنسازی زیرساختها را از عوامل مهم برای تشویق بازگشت بیشتر یونانیان مقیم خارج دانستهاند.
مزایای اقتصادی و اجتماعی بازگشت نیروی متخصص
یکی از مهمترین یافتههای این پژوهش، سود اقتصادی قابل توجه حاصل از بازگشت متخصصان یونانی به کشور است. سه نفر از هر چهار نفر بازگشتی تأکید دارند که تجربه کار در خارج آنها را رقابتیتر کرده و ۷۴ درصد از این افراد اکنون در شغلهای خود در یونان از دانش و مهارتهای کسب شده در خارج بهره میبرند.
بررسی شرایط شغلی و درآمدی بازگشتیها
این پژوهش که با همکاری شرکت تحقیقاتی Kapa Research و با نظرسنجی از ۶۰۲ نفر از ۱۳ منطقه یونان در اکتبر ۲۰۲۴ انجام شده، تصویری جامع از وضعیت شغلی و درآمدی بازگشتیها ارائه داده است. نتایج نشان میدهد که ۵۰ درصد از بازگشتیها در بخش خصوصی مشغول به کار هستند و ۲۶ درصد از آنها به فعالیتهای کارآفرینی پرداختهاند؛ به طوری که ۲۱ درصد به عنوان فریلنسر و ۵ درصد به عنوان صاحب کسبوکار مشغول به کارند. در مقابل، ۱۱ درصد از بازگشتیها در بخش دولتی شاغل هستند.
در خصوص وضعیت درآمدی، ۴۴ درصد از بازگشتیها درآمد ماهیانه بالای ۱,۵۰۰ یورو دارند؛ از این میان، ۲۷ درصد بین ۱,۵۰۱ تا ۳,۰۰۰ یورو و ۱۷ درصد بیش از ۳,۰۰۱ یورو درآمد دارند.
چالشهای بازگشتیها و نیاز به سیاستهای حمایتی
بر اساس نتایج این پژوهش، نبود مشوقهای مالیاتی ویژه برای یونانیان بازگشتی یکی از چالشهای عمده است؛ ۸۴ درصد از بازگشتیها از هیچ مشوق مالیاتی بهرهمند نشدهاند. با این حال، بازگشت آنها کمک قابل توجهی به افزایش بهرهوری و رشد اقتصادی کشور داشته و بخشهای کلیدی مانند ساخت و ساز (۱۱ درصد)، آموزش (۱۰ درصد)، فناوری اطلاعات و فناوریهای نوین (۱۰ درصد)، خدمات مشاورهای (۷ درصد)، بهداشت (۷ درصد)، عمدهفروشی و خردهفروشی (۶ درصد)، و گردشگری (۶ درصد) بیشترین سهم را در جذب نیروی کار متخصص بازگشتی داشتهاند.
توزیع جغرافیایی و مقاصد پیشین بازگشتیها
بیشتر افرادی که از خارج به کشور بازگشتهاند، در دوره بحران اقتصادی یونان (۲۰۱۰-۲۰۱۲) به خارج مهاجرت کرده بودند. در میان کشورهای مقصد، آلمان با ۲۵ درصد بیشترین مقصد مهاجرتی بوده و پس از آن بریتانیا با ۱۶ درصد و هلند با ۸ درصد قرار دارند. ۶۰ درصد از بازگشتیها در خارج از کشور جذب بخش خصوصی شده بودند و ۱۱ درصد در بخش دولتی و ۱۳ درصد به عنوان فریلنسر و ۳ درصد به عنوان صاحب کسبوکار مشغول به کار بودهاند. این افراد اغلب درآمد بالایی کسب میکردند، به طوری که ۵۸ درصد آنها درآمد ماهانه بالای ۳,۰۰۰ یورو داشتند.
کیفیت زندگی و آینده بازگشتیها در یونان
در نظرسنجی از بازگشتیها، ۵۵ درصد یونان را به عنوان مکانی خوب برای زندگی ارزیابی کردهاند. کیفیت زندگی از ویژگیهای برتر یونان است که ۵۶ درصد از پاسخدهندگان نظر مثبتی نسبت به آن دارند. همچنین، در پاسخ به پرسش "چه چیزی میتواند به بازگشت تعداد بیشتری از یونانیان مقیم خارج کمک کند؟ " ۷۹ درصد پاسخ عملکرد بهتر نهادها و ۷۸ درصد پاسخ مدرنسازی زیرساختها را مطرح کردهاند.
چشمانداز آینده و توصیهها برای تشویق بازگشت
در خصوص آینده، ۵۱ درصد از بازگشتیها نسبت به آینده یونان خوشبین هستند و ۴۹ درصد به دوستان یا بستگان خود که در خارج از کشور کار میکنند توصیه کردهاند که به یونان بازگردند.این پژوهش، ضمن تأکید بر تأثیرات مثبت بازگشت متخصصان به یونان، به نیاز به بهبود زیرساختها و سیاستهای حمایتی در کشور برای حفظ نیروی کار متخصص اشاره دارد. با استفاده از این دادهها، دولت یونان میتواند با تقویت و توسعه زیرساختهای اقتصادی و اداری، زمینه بازگشت و ماندگاری افراد متخصص را فراهم کرده و در نهایت از خروج نیروی انسانی متخصص در آینده جلوگیری کند.
منبع:
https://www.newsbeast.gr/greece/arthro/۱۱۷۷۲۳۷۱/erevna-tou-ekt-gia-to-brain-gain-i-thetiki-poreia-tis-choras-leitourgise-os-kinitro-epanapatrismou-gia-pollous
نظر شما