واگلیس میماراکیس، نماینده پارلمان اروپا و رئیس پیشین حزب نیو دموکراسی یونان، با عنوان رئیس مشترک کمیته گفتگوی بینادیانی و آزادیهای دینی در حزب مردم اروپا، با اسقف اعظم آتن و کل یونان، جناب ایرونیموس، دیدار کرد. این دیدار با هدف ارتقای همکاریها در زمینه دیپلماسی دینی و تحکیم پیوند میان ادیان در دورهای برگزار شد که بحرانهای داخلی و خارجی اروپا، مقاومت و همبستگی مردمان را به چالش کشیده است.
در این دیدار، نقش پررنگ و تأثیرگذار کلیسای یونان در مواجهه با تحولات اروپا و چالشهای موجود مورد بحث قرار گرفت. میماراکیس با اشاره به نقش کلیسا در عرصه بینالمللی گفت: «نقش کلیسا پیوندی تنگاتنگ با مسائل اجتماعی و چالشهای پیش روی ما در پارلمان اروپا دارد.» او همچنین بر لزوم ارتقای ارتباط و همکاری میان ادیان در راستای ترویج صلح و رفع مشکلات اجتماعی تاکید کرد.
پس از این دیدار، میماراکیس در اظهاراتی ضمن تشکر از اسقف اعظم ایرونیموس گفت: «بهدنبال عهدهدار شدن ریاست مشترک کمیته گفتگوی بینادیانی و آزادیهای دینی، دیدار با اسقف اعظم اولویت من بود. کلیسای یونان با روشهای محبتآمیز و بشردوستانهاش در برخورد با مسائل اجتماعی، شهرتی جهانی یافته است. همکاری ما در سالهای گذشته مستحکم بوده و امیدوارم بتوانیم در راستای یافتن راهحلهایی برای مسائل اجتماعی، این همکاری را ادامه دهیم.»
اسقف اعظم نیز در سخنانی ضمن ابراز خوشحالی از این دیدار، بر اهمیت همکاری در راستای حفظ صلح تاکید کرد و گفت: «آرزوی همه ما، زندگی در صلح و دوستی است، و بر همین اساس، ضروری است که برای رسیدن به این هدف با هم همکاری کنیم. وظیفه ما بهعنوان اعضای جامعه مسیحی، همکاری با دولت و تلاش برای صلح و همکاری همه انسانهاست.»
این دیدار بهعنوان گامی در راستای ایجاد همبستگی میان ادیان و تقویت گفتگوی بینالمللی تلقی میشود و با توجه به مسئولیتهای جدید میماراکیس، میتواند به تسهیل تعاملات و کاهش اختلافات مذهبی و فرهنگی در سطح بینالمللی کمک کند.
تحلیل:
با وجود تاکید اسقف اعظم ایرونیموس بر ضرورت صلح و همکاری میان انسانها، عملکرد و واکنشهای کلیسای ارتدکس یونان در قبال درگیریهای بینالمللی با تناقضاتی همراه بوده است. اگرچه اسقف اعظم و دیگر مقامات کلیسا بهعنوان نمایندگان دینی با نفوذ، بهویژه در مواردی مانند جنگ اوکراین، موضعی صریح در محکومیت جنگ و خشونت اتخاذ کردهاند، اما در قبال وقایع خشونتبار و بحرانهای انسانی در غزه و لبنان تا کنون واکنش آشکاری نداشتهاند. این امر میتواند به شکلی بازتابدهنده مسائل پیچیدهتری در روابط بینالمللی و دیدگاههای دینی کلیسای ارتدکس یونان باشد. رویکرد کلیسای ارتدکس یونان در واکنش به بحرانهای خاورمیانه، بهویژه در قبال جنایات صورتگرفته توسط اسرائیل در مناطق فلسطینی و لبنان، تا حد زیادی به سکوت برگزار شده است. این در حالی است که درگیریها و کشتارهای نظامی در غزه و دیگر مناطق فلسطینی در سالهای اخیر بارها مورد اعتراض افکار عمومی و نهادهای حقوق بشری قرار گرفته و واکنشهای جهانی را برانگیخته است. تاکید بر صلح و همکاری در دیدار میماراکیس و ایرونیموس، هرچند نشانهای از اراده و تعهد دینی به ارزشهای انسانی و صلحطلبی است، اما با تناقضاتی در سیاستهای عملی کلیسا همراه است. این تناقض به وضوح در موضع کلیسا نسبت به جنگ اوکراین مشاهده میشود، جایی که کلیسای ارتدکس یونان صریحاً جنگ و درگیری را محکوم کرد و خواستار پایان خشونتها شد. این موضعگیری در حالی صورت میگیرد که در خصوص درگیریهای خاورمیانه سکوت اختیار شده و به نظر میرسد کلیسا تمایل کمتری به درگیر شدن در مباحث مرتبط با جنایات رژیم صهیونیستی در غزه و لبنان دارد. به هر حال، رویکرد متناقض کلیسای ارتدکس یونان در قبال مسائل بینالمللی، از جمله بیتفاوتی نسبی به درگیریهای خاورمیانه و واکنش فعال به جنگ اوکراین، این پرسش را مطرح میکند که آیا کلیسا در رویکرد صلحطلبی و ارزشهای دینی خود به شکلی انتخابی عمل میکند؟ در صورت ادامه این رویه، امکان دارد جایگاه کلیسا بهعنوان نهادی مستقل و اخلاقی تضعیف شود. شاید ضروری باشد که کلیسای ارتدکس یونان، با بازبینی در سیاستهای خود، واکنشهایی شفاف و قاطعانه نسبت به تمامی موارد خشونت و جنایت انسانی، بدون توجه به شرایط جغرافیایی یا سیاسی، اتخاذ کند تا نقش مؤثرتر و عادلانهتری در تقویت صلح و کاهش خشونتهای جهانی ایفا نماید.
منبع:
https://www.newsbeast.gr/politiki/arthro/۱۱۷۷۸۳۱۵/episkepsi-meimaraki-ston-archiepiskopo-ieronymo-chreos-mas-na-ergastoume-gia-tin-eirini
نظر شما