جو بایدن و شی جین پینگ، در نشست نوامبر خود متعهد شدند که تبادلات حضوری مانند گردهماییهای فرهنگی و تجاری را که با بسته شدن مرزهای چین در طول همهگیری کووید، متوقف شده اند، افزایش دهند. در بیانیۀ کاخ سفید آمده است: طرح احیای ارتباطات پروازی کاهش یافتۀ آمریکا و چین برای هموار کردن راه گسترش تبادلات آموزشی، دانشجویی، جوانان، فرهنگی، ورزشی و تجاری».
مشکلات دوجانبۀ سفر دانشجویان به چین و آمریکا: سفیر آمریکا در چین، نیکلاس برنز، گفته است که این نوع «تبادلات مردم با مردم»، برای پایدار نگه داشتن روابط ضروری است. اما سه ماه میگذرد و انتظار میرود تا ۳۱ مارس، پروازها فقط به یک سوم سطوح پیش از همهگیری برسد. این نشاندهندۀ هزینههای گزاف بلیت و مسیرهای پروازی است که ساعتهایی را به هر سفر اضافه میکنند تا از حریم هوایی روسیه عبور کنند. همچنین دو مانع بزرگ بوروکراتیک وجود دارد که تلاشها برای افزایش تعداد شهروندان آمریکایی و چینی - به ویژه دانشجویان - برای سفر مجدد به کشورهای یکدیگر را به زانو درآورده است و آن، توصیۀ سفر وزارت امور خارجه است. پکن با سادهسازی مراحل درخواست ویزا و اعلام برنامۀ بورسیۀ تحصیلی فرستادگان جوان با هدف جذب ۵۰۰۰۰ دانشجوی آمریکایی در طی پنج سال آینده، تلاش زیادی کرده است تا آمریکاییها را به چین بازگرداند. این بلندپروازانه است - طبق دادههای سازمان غیرانتفاعی آموزش و پرورش چین-آمریکا، در حال حاضر تنها حدود ۱۰۰۰ دانشجوی آمریکایی در چین حضور دارند. اما توصیۀ سطح ۳ وزارت امور خارجۀ آمریکا مبنی بر «بازنگری در سفر» به چین که در سپتامبر ۲۰۲۰ اعمال شد، دربارۀ «اجرای خودسرانۀ قوانین محلی، از جمله در رابطه با ممنوعیت خروج، و خطر بازداشتهای غیرقانونی» هشدار میدهد. این خطرها واقعی هستند. سازمان غیرانتفاعی حمایت از آزادی زندانیان، بنیاد «دوی هووا» تخمین میزند که حداقل ۲۰۰ آمریکایی بهطور ناعادلانه در چین زندانی؛ و حداقل ۳۰ نفر مشمول ممنوعیت خروج غیرقانونی هستند.
مادلین راس، رئیس آموزش و پرورش آمریکا و چین گفت: دانشگاهها مایلند برنامههای آموزش زبان و فرهنگی تابستانی را در چین برقرار کنند، اما این برنامهها متوقف میشوند؛ زیرا والدین نمیخواهند فرزندانشان را به مکانهایی بفرستند که مشمول توصیههای امنیتیاند. راس گفته است کمبود دانشجویان آمریکایی در چین، میتواند آمریکا را در مضیقۀ بلندمدت در مدیریت روابط در آینده قرار دهد.
سازماندهندگان طرحهای آموزشی دوجانبه میگویند توصیههای مسافرتی، خطر تهدید را نشان میدهند. نیسون محبوبی، مدیر پروژۀ پن دربارۀ آیندۀ روابط آمریکا و چین گفت: «برای اکثر قریب به اتفاق دانشجویان آمریکایی که ممکن است برای تحصیل زبان به چین بروند، خطر بازداشت خودسرانه یا ممنوعیت خروج از کشور بینهایت است.» لیو پنگیو، سخنگوی سفارت چین گفت: وزارت امور خارجه باید «در اسرع وقت»، آن را به سطح کمتری تنظیم کند. وزارت امور خارجه از اظهار نظر خودداری کرد.
وزارت امور خارجۀ چین و رسانههای دولتی، ماهها از رفتار توهینآمیز مأموران گمرک و حفاظت مرزی در بنادر ورودی آمریکا با دانشجویان چینی دارای ویزای آمریکا شکایت کردهاند. وانگ ونبین، سخنگوی وزارت خارجۀ چین ماه گذشته گفت: «برخی از دانشجویان بدون دلیل موجه بازجویی، زندانی، مجبور به اعتراف، القا و حتی اخراج شدند.» پکن گفته است که بدرفتاری ادعایی با دانشجویان چینی که وارد آمریکا میشوند، تصادفی نیست. سفارت چین در واشنگتن در ماه گذشته در پست ایکس نوشت: این امر نشاندهندۀ «سیاسیکردن و استفاده از سلاحهای تحقیقاتی دانشگاهی توسط دولت آمریکا و گسترش بیش از حد مفهوم امنیت ملی برای سرکوب عمدی و بدرفتاری با دانشجویان چینی است».
حامیان تبادلات آموزشی آمریکا و چین میگویند لفاظیها موجه است و این یک عامل بازدارنده برای دانشجویان چینی است که به آمریکا بیایند. طبق گزارش USCET، در حال حاضر ۲۹۰,۰۰۰ دانشجوی چینی در آمریکا حضور دارند که ۲۰ درصد کاهش نسبت به سطح قرنطینه قبل از همه گیری چین دارد. استفان اورلینز، رئیس کمیتۀ ملی غیرانتفاعی روابط آمریکا و چین، گفته است: «این برای تعدادی از دانشجویان چینی اتفاق میافتد... و یک مانع باورنکردنی برای تبادلات مردم با مردم است». و افزوده است: دانشجویان چینی «نمیدانند که قرار است برای آنها اتفاق بیفتد یا نه، بنابراین، به این نتیجه میرسند که ارزش رفتن به آمریکا را ندارد».
گمرک و حفاظت مرزی آمریکا گفته است شهروندان چینی را که برای بررسی دقیقتر وارد آمریکا میشوند، مشخص نمیکند. سخنگویCBP در بیانیه ای گفته است: «همۀ مسافران بین المللی که قصد ورود به آمریکا را دارند، از جمله همۀ شهروندان آمریکایی، بررسی میشوند.»
بایدن تهدید دادههای شخصی چین را هدف قرار میدهد: بایدن دستوری اجرایی صادر کرد که هدف آن، حفاظت از اطلاعات شخصی شهروندان آمریکایی در برابر دسترسی چین، ایران، روسیه، کره شمالی، ونزوئلا و کوبا بود. در برگۀ اطلاعات ضمیمۀ این فرمان آمده است که این کشورها از طریق «روابط تجاری شرکتهایی که تحت صلاحیت آنها هستند»، دادههای شخصی حساس آمریکاییها را خریداری میکنند یا به آنها دسترسی دارند و از آنها «برای مشارکت در فعالیتهای مخرب سایبری فعال، جاسوسی، اجبار، نفوذ و باجگیری» استفاده میکنند. پکن از این امر خشنود نیست. لیو در سفارت چین در واشنگتن گفت: «آمریکا بدون شواهد معتبر، به یک نتیجۀ غیرموجه رسیده و اتهامات بیاساسی علیه چین ایراد کرده است.»
اعتراض آمریکا به سیاستهای تولیدی و تجاری پکن: کاترین تای، نمایندۀ تجاری آمریکا، در کنفرانس وزیران سازمان تجارت جهانی در ابوظبی، نارضایتی آمریکا در مورد سیاستهای تولیدی و تجاری پکن را تکرار کرد.USTR در بیانیهای اعلام کرد که تای به وانگ ونتائو، وزیر بازرگانی چین، دربارۀ «ظرفیت مازاد فولاد چین در بازار جهانی و عدم تعادل مداوم ناشی از رویکرد دولتی و غیربازاری چین در سیاست تجاری»، نگرانیهای آمریکا را ابراز کرده است. این امر پس از آن صورت گرفت که وزارت بازرگانی چین در بیانیهای،USTR را به نادیده گرفتن «دستاوردهای بزرگ چین در اجرای تعهداتش در سازمان تجارت جهانی» و رد «ادعاهایی مبنی بر ایجاد مازاد ظرفیت توسط چین» به عنوان نادرست متهم کرد.
معاهدۀ علمی دوجانبه هنوز نمرده است: یک پیمان ۴۵ سالۀ مهم در زمینۀ همکاری علمی آمریکا و چین اخیراً به پایان رسیده، اما تلاشها برای تجدید آن ادامه دارد. قرارداد علم و فناوری آمریکا و چین، ابتدا در ماه اوت منقضی شد، اما دولت بایدن یک تمدید شش ماهه را برای «اصلاح و تقویت» آن در نظر گرفت. سخنگوی وزارت خارجۀ چین که تنها گفته بود «دو طرف در مورد تمدید توافق با هم در ارتباط بودهاند»، از اظهار نظر بیشتر طفره رفت.
پلوسی استالوارت استیورز نقش هنگ کنگ را بر عهده میگیرد: جاناتان استیورز، مشاور ارشد سابق نانسی پلوسی رئیس مجلس وقت در امور حقوق بشر و چین، مدیر جدید کمیتۀ غیرانتفاعی برای آزادی در هنگ کنگ در آمریکا مستقر در واشنگتن است. این بنیاد در بیانیهای گفت که استیورز تلاشهای گروه را برای «طراحی، اجرا و هماهنگی کمپینهای آموزش عمومی و حمایت» رهبری خواهد کرد.
سفیر ویژۀ چین در تور اوکراین، روسیه و اروپا: پکن، نمایندۀ ویژه لی هوی، سفیر سابق در مسکو را به منظور میانجیگری در جنگ دو سالۀ اخیر به روسیه و اوکراین اعزام کرد. سخنگوی مائو نینگ روز چهارشنبه به خبرنگاران گفت در این سفر همچنین لی به لهستان، آلمان، فرانسه و مقر اتحادیۀ اروپا در بروکسل خواهد رفت. مائو که همچنان از جنگ نامیدن آن اجتناب میکند، گفت: «در حالی که درگیری ادامه دارد، فوریترین اولویت، اکنون بازگرداندن صلح است». وی افزود چین امیدوار است که برای هموار کردن راه برای گفتگوهای صلح، اجماع ایجاد کند. این اقدام چین در بحبوحۀ نگرانی غرب در مورد شراکت «بدون محدودیت» پکن با مسکو صورت میگیرد. در حالی که پکن مدعی است در جنگ بیطرف است، برای کرملین یک راه حیاتی اقتصادی فراهم کرده است. همچنین هیچ اشارهای به نیاز روسیه برای خروج نیروهایش از سرزمینهای اوکراین – که یکی از خواستههای کلیدی کیف و غرب است - نکرد.
مائو همچنین با صدور یادداشت پنهانی نسبت به امانوئل ماکرون، رئیسجمهور فرانسه، که احتمال اعزام نیرو به اوکراین را مطرح کرد، گفت: «ما از همۀ طرفها میخواهیم که اجماع ایجاد کنند و شرایط را برای کاهش تنش و آتشبس فراهم نمایند».
رهبران مخابرات اروپا برای جایگزین هوآوی آماده میشوند: تماسها میان رهبران مخابرات اروپا برای سرعت بخشیدن به توسعۀ یک جایگزین کلیدی غربی برای اتکای هوآوی در حال افزایش است. این فناوری که شبکههای دسترسی رادیویی باز یاOpen RAN نام دارد، زنجیرۀ تأمین ۵G را با اجازه دادن به سازندگان نرمافزار و سختافزار جایگزین، برای اتصال محصولات خود به سیستمهای پخشکنندۀ بزرگ باز میکند. سانتیاگو تنوریو، رئیس استراتژی شبکه در Vodafone، یکی از بزرگترین اپراتورهای تلفن همراه اروپا گفت ما به گزینههای بیشتری نیاز داریم. او افزود شبکههای دسترسی رادیویی - دکلها و آنتنهایی که به تلفنها متصل میشوند - «بزرگترین سهم کیف پول ما و با کمترین تعداد فروشنده» را به خود اختصاص میدهند.
نویسنده: رلیم کینه؛ فوریه ۲۰۲۴
منبع: https://www.politico.eu/newsletter/china-watcher/the-barriers-to-people-to-people-exchange/
نظر شما