کشورهای در حال توسعه شاهد خروج استعدادهای خود به کشورهای دیگر هستند، زیرا ایالات متحده و سایر اعضای سازمان همکاری اقتصادی و توسعه (OECD) متخصصان باکیفیت را به مهاجرت و بهرهمندی از فرصتهای شغلی بهتر، درآمد و حمایتهای رفاهی در کشورهای خود ترغیب میکنند.
کشورهای با درآمد بالا مانند ایالات متحده، کانادا و چین برای جذب کارگران ماهر، برنامههای مهاجرتی را راهاندازی کرده و حقوق و کیفیت زندگی بالا را ارائه میدهند. در آسیا، توکیو بیشترین تعداد متخصصان خارجی را دارد، ۲۰۰۱۶۰ نفر در سال ۲۰۲۳، که افزایش ۱۶۰ درصدی نسبت به ۷۵۱۴۴ نفر سال ۲۰۱۴. شرکتهای ژاپنی به کارگران خارجی همان حقوق را پرداخت میکنند که به کارگران ژاپنی پرداخت میشود و از همان استاندارد ارزیابی کارکنان استفاده میکنند.خروج مغزها از کشورهای در حال توسعه باعث آسیب به توسعه اقتصادی آنها میشود، در حالی که سیاستها ناتوان از خروج و فرار آنهاست کشورهای آسهآن نیز با بحران خروج مغزها روبرو هستند.
مالزی یکی از کشورهایی است که بیشترین آسیب را از خروج مغزها میبیند، با نرخ خروج مغز ۵٫۵ درصد از جمعیت خود، که بالاتر از میانگین جهانی ۳٫۳ درصد در سال ۲۰۲۳ است.
بر اساس دادههای اداره مهاجرت اندونزی، تقریباً ۴۰۰۰ اندونزیایی بین سالهای ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۲ تابعیت سنگاپور را گرفتند.لوهوت پاندجایتان، وزیر هماهنگی امور دریایی و سرمایهگذاری اندونزی، گفت که اندونزی قصد دارد متخصصان اندونزیایی را به کشور خود بازگرداند.
ویتنام نیز از بحران خروج مغزها رنج میبرد. از ۳۵۰۰۰۰ دانشجو در منطقه، ۱۳۲۰۰۰ نفر ویتنامی هستند. اندونزی و مالزی هر کدام ۵۶۰۰۰ نفر و تایلند ۳۲۰۰۰ نفر از این آمار را تشکیل میدهند خروج مغزها باعث تضعیف اقتصاد ویتنام شده است، زیرا دولت ویتنام دانشجویان را برای تحصیل در خارج از کشور حمایت میکند. آنها به دلیل زیرساختهای بهتر و درآمد بالاتر به کشورهای خارجی جذب شده و دیگر باز نمیگردند.
در فیلیپین، مهاجران به اقتصاد کشور کمک میکنند. مهاجران فیلیپینی به طور مداوم پول و کمکهای دیگر را به خانوادهها و بستگان خود در کشور ارسال میکنند که ۹ درصد از تولید ناخالص داخلی کشور را تشکیل میدهد.
بر اساس آمار دانشگاه فیلیپین در مانیل، این کشور رتبه اول در صادرات پرستاران و دوم در ارسال پزشکان به خارج از کشور دارد.نتیجه این است که نسبت جمعیت فیلیپین به پرستاران عمومی از سال ۲۰۱۹ کاهش یافته است، که باعث کمبود کارکنان بهداشتی در کشور شد. برای مبارزه با کمبود کارکنان بهداشتی، دولت فیلیپین سقف سالانه ۷۰۰۰ نفر برای کارکنان بهداشتی جدید را در سال ۲۰۲۰ تعیین کرد.
تایلند اخیراً شاهد خروج بسیاری از متخصصان جوان و کارگران ماهر به کشورهای خارجی است این روند چالشی جدید برای دولت تایلند است، زیرا خروج مغزها میتواند به توسعه اقتصادی کشور آسیب برساند.
پیشبینی میشود که تایلند به دلیل ساختار جمعیتی در حال تغییر، با کمبود کارگر روبرو شود. انتظار میرود تایلند اولین کشور در حال توسعه در آسیا باشد که به جامعه فوق مسن تبدیل میشود، و این میتواند به صنایع نیازمند به کارگر مانند کشاورزی و خدمات آسیب برساند.
بر اساس تحقیقات انجام شده توسط مانپاورگروپ در سال ۲۰۲۱، تایلند هر سال ۵۷۰۰۰۰ فارغالتحصیل از رشته های کامپیوتری تربیت میکند، اما فقط ۱۵ درصد از آنها در بخش فناوری اطلاعات کار میکنند. علاوه بر این، تایلند فقط میتواند ۵۰۰۰ فارغالتحصیل حوزه فناوری اطلاعات را که برای کار در بخش تجاری واجد شرایط هستند، تولید کند که این میزان در مقایسه با نیاز کشور به نیروی متخصص بسیار کم بوده و این موضوع تاثیر زیادی در بخش های مختلف خواهد گذاشت .
حتی این تأثیر به حدی شدید بوده که بسیاری از شرکتهای بزرگ عملیات مربوط به مدیریت داده و تحقیقات علمی خود را به کشورهای با سیاستهای کارگری آزادتر مانند سنگاپور منتقل کردهاند، زیرا نیروی کار متخصص با مهارت مدیریت داده در تایلند به اندازه کافی وجود ندارد
صنایع صادراتی کلیدی تایلند مانند تولید غذا و لاستیک به کارگران مهاجر برای نیمی از نیروی کار خود وابسته هستند. تایلند حدود سه میلیون کارگر مهاجر قانونی دارد که بیشتر از میانمار و کشورهای آسهآن برای کار در تایلند می آیند ولی با این حال تقاضا برای حدود ۳۹۰۰۰۰ کارگر بیشتر نیز همچنان وجود دارد .
خروج مغزها از کشورهای در حال توسعه را تضعیف میکندو همچنان دولت تایلند سیاست مشخصی برای جلوگیری از این موضوع ندارد این در حالیست که کارفرمایان جهانی به شدت برای جذب استعدادهای برتر با هم رقابت می کنند، به نظر می رسد تایلند تنها نظاره گر این وضعیت است بدون اینکه استراتژی روشنی را اجرا کند. از طرفی وجود سیاست های ضد خارجی در سیستم مهاجرتی این کشور نیز موجب شده که نیروهای متخصص خارجی نیز کشورهای دیگر را برای مهاجرت به آن ترجیح داده و و یا اگر در اینجا مشغول هستند به کشورهای دیگر نقل مکان کنند چون دیدگاهی در جامعه وجود دارد که افزایش نیروی کار خارجی میتواند تهدیدی برای امنیت شغلی شهروندان خود تایلند باشد ولی کارشناسان معتقدند این ایده که خارجی ها تهدیدی برای مشاغل مردم تایلند هستند، مانع بزرگی برای فرصت های توسعه کشور است. زیرا چیزی که واقعاترسناک است از دست دادن توان رقابت کشور با سایرین است ودقیقا همین موضوع منجر به از دست رفتن مشاغل مردم تایلند خواهد شد نه نیروی کار خارجی .
منبع :
https://www.nationthailand.com/blogs/life/40038005
نظر شما