چندین کشور عضو اتحادیه کشورهای جنوب شرق آسیا (آسهآن) و همچنین دیگر کشورهای آسیایی، به سرعت به چالشهای ناشی از تعرفههای جدید آمریکا واکنش نشان دادند، در حالی که یکی از منتقدان دولت، تایلند را به سردرگمی و بیتفاوتی متهم کرده است. سیریکانیا تانساکون، عضو حزب مخالف مردم، روز گذشته ۵ آوریل اعلام کرد که کشورهای آسیایی و عضو آسهآن که با نرخهای متفاوت تعرفهای مواجه شدهاند، هرکدام اقدامات مستقلی را آغاز کردهاند. او توضیح داد که ویتنام گفتوگوهایی را با واشنگتن برای رفع نابرابریهای تجاری آغاز کرده و موفق به جلب رضایت رئیسجمهور ایالات متحده، دونالد ترامپ، شده است. کامبوج نیز برای تسهیل مذاکرات تجاری، تعرفه واردات از آمریکا را به ۵ درصد کاهش داده است.
در همین حال، کرهجنوبی بسته کمک اقتصادی اضطراری برای بخشهایی که به شدت تحت تاثیر تعرفههای آمریکا قرار گرفتهاند – از جمله صنعت خودروسازی – اعلام کرده است. نخستوزیر سنگاپور نیز به مردم کشورش درباره پیامدهای افزایش تعرفهها هشدار داده است. در مقابل، نخستوزیر تایلند، پتونگتارن شیناواترا، ظاهراً مسئله افزایش تعرفهها از سوی آمریکا را بیاهمیت دانسته و به مردم توصیه کرده نگران نباشند.
تانساکون با انتقاد از وضعیت موجود، به ابهامات و اختلافنظرهایی در خصوص رهبری مذاکرات با آمریکا اشاره کرد. به گفته او، نخستوزیر اعلام کرده که پانساک وینیارات، رئیس شورای مشاوران سیاستگذاری نخستوزیر، هدایت تیم مذاکره را بر عهده خواهد داشت؛ در حالی که وزیر دارایی، پیچای چونهاواجیرا مدعی شده که خودش این نقش را ایفا خواهد کرد. همچنین دبیر دائمی وزارت بازرگانی نیز به عنوان گزینهای برای ریاست تیم مذاکرات تعرفهای مطرح شده است. تانساکون افزود که وزیر بازرگانی، پیچای ناریپتهافان، برای تماس با واشنگتن و بحث درباره اختلافات تعرفهای تلاش کرده، اما پاسخی دریافت نکرده است.
جیرایو هوانگساپ، سخنگوی دولت، روز گذشته ۵ آوریل ادعاهای مخالفان مبنی بر کندی واکنش دولت ائتلافی در برابر تعرفههای اعلامشده توسط دونالد ترامپ در هفته گذشته را رد کرد. او گفت که دولت، از سه ماه پیش پیشبینی تعرفههای جدید آمریکا بر واردات از تایلند را کرده بود و در تاریخ ۸ ژانویه نشستی برای تدوین راهحل برگزار کرده است. تایلند اکنون با تعرفهای معادل ۳۶ درصد از سوی دولت ترامپ مواجه است؛ رقمی که فراتر از انتظار بسیاری بود. مخالفان هشدار دادهاند که عدم واکنش مؤثر دولت، میتواند به زنجیره تامین کسبوکارهای کوچک و متوسط لطمه وارد کند. اپوزیسیون، دولت را به بیتدبیری و عدم هماهنگی در مواجهه با مسئله تعرفهها متهم کرده و خواستار تشکیل یک کارگروه ویژه به رهبری پتونگتارن برای رسیدگی به این چالش شده است.
در واکنش، جیرایو اعلام کرد که دولت از پایان سال گذشته، تعرفههای احتمالی را بهطور مداوم زیر نظر داشته است. او افزود که در تاریخ ۳ آوریل، نخستوزیر متعهد شده یک ابتکار همکاری بین دولت و بخش خصوصی برای مقابله با تعرفهها راهاندازی کند. وی همچنین تاکید کرد که دولت آماده گفتوگو با واشنگتن در نخستین فرصت برای تضمین تجارت منصفانه میان دو کشور است و بستههای حمایتی برای صادرکنندگان تایلندی به بازار آمریکا نیز تهیه شدهاند. نخستوزیر تایلند، روز یکشنبه اعلام کرد که وزیر دارایی، این هفته در رأس هیأتی به ایالات متحده سفر خواهد کرد تا درباره مسائل تجاری گفتوگو کند و به آمریکا یادآور شود که تایلند نه تنها یک صادرکننده، بلکه دوستی قابل اعتماد برای ایالات متحده است. وی گفت که آمریکا تعرفهای ۳۶ درصدی بر کالاهای صادراتی تایلند اعمال کرده و بسیاری از کشورها نیز با شرایط مشابهی روبهرو هستند. این تصمیم تأثیر زیادی بر صادرات تایلند بهویژه در حوزه الکترونیک، مواد غذایی فرآوریشده و محصولات کشاورزی دارد. وی گفت که در این مذاکرات پیشنهادهایی از جمله افزایش واردات از آمریکا در بخشهای انرژی، هواپیما و کشاورزی و درخواست برای تسهیل صادرات تایلند و حمایت از سرمایهگذاران تایلندی در آمریکامطرح خواهد شد. خانم شیناواترا ابراز امیدواری کرد که آمریکا این پیشنهادها را بپذیرد تا روابط دوستانه و تجاری دو کشور حفظ شود و تأکید کرد که دولت برای حمایت از منافع ملی و فعالان اقتصادی داخلی، اقدامات کوتاهمدت و بلندمدت اتخاذ خواهد کرد.
منابع :
https://www.bangkokpost.com/business/general/2996772/pm-tells-us-thailand-is-reliable-friend-not-just-exporter
https://thethaiger.com/news/national/asean-nations-swiftly-react-to-us-tariffs-thailand-faces-criticism
نظر شما