گزارش سخنرانی خانم "فریبا عدلخواه" در دانشگاه آمریکایی بیروت
دانشگاه آمریکایی بیروت میزبان "فریبا عدلخواه" در جلسهای با عنوان "تأثیرات انقلاب 1979 در عمل به ایمان" شد.
پیرو خبر قبلی مبنی بر سیاست جدید دانشگاه امریکایی در بیروت؛ این دانشگاه نشستی دانشگاهی با دکتر فریبا عدلخواه با عنوان «تأثیرات انقلاب 1979 در عمل به ایمان، چگونه به مساله دین در ایران بپردازیم» را برگزار نمود.
فریبا عدلخواه یک آنتروپولوژیست(انسان شناسی_ قدرت روحی) و مدیر تحقیقات در پژوهشگاه مطالعات سیاسی پاریس (CERI) است. تحقیقات میدانی او بر ایران و افغانستان پس از انقلاب در دهه دوم قرن بیست و یکم متمرکز بوده است.
در ابتدای جلسه، عدلخواه نگاه خود به دین از زاویه یک متخصص در تاثیرات دین در جامعه، سیاست، اقتصاد، انسان و... را توضیح داد. سپس نظام جمهوری اسلامی را به عنوان نمونه مورد بحث قرار داد. به گفته وی انقلاب اسلامی در ایران یک انقلاب الهام بخش و یک منبع اقتدار برای ایران بود. و سپس به تفسیر و تشریح دلایل این اقتدار دینی پرداخت. از جمله مباحثی که مطرح شد مساله اربعین امام حسین علیه السلام بود، که به گفته وی یک مظهر وحدت جامعه شیعه و در نتیجه اقتدار برای شیعیان میباشد، علاوه بر روابط صمیمانه که در اربعین بین مردم و به خصوص بین جامعه زنان شکل میگیرد.
او در مورد سید موسی صدر صحبتی داشت به عنوان شخصیتی با سلطه دینی و قدرتمند و جذاب برای جوانان که سعی داشت نظام ایران را در لبنان تطبیق بدهد که حزب الله شکل گرفت. صحبت وی درباره ایشان کاملا عینی و بدون هیچ گرایش عاطفی بود، و هدف از مطرح کردن این نمونه ها این بود تا دلایل موفقیت این نظام یا به گفته میزبان "رژیم" را نشان دهد. از جمله دلائل بی طرفی وی، عدم به کار بردن کلمه "امام" موقع سخن گفتن از رهبران اسلامی بود.
مسائل مختلفی در این جلسه مطرح شد که همگی رنگ و بوی بی طرفی داشت. و میهمان در مقابله با سؤالات برخی معترضان نظام جمهوری اسلامی، سعی داشت بدون موضعگیری نظر کاملا بی طرف و به گفته دانشجویان علمی را ارائه دهد. تا جایی که یک دانشجوی ایرانی معترض از وی انتقاد کرد که چرا وی از اینکه در ایران همجنسگرایان هیچ حق و حقوقی ندارند، انتقاد نمیکند.
ملاحظه:
به طور کلی میتوان گفت این پژوهشگر ایرانی مقیم در فرانسه، در این نشست، تلاش کرده است تا تاثیرات دین بر جامعه وسیاست و عرصه های مختلف دیگر را توضیح دهد، طوریکه وانمود میکند دین ظرفیت کاملا جداگونه ای نسبت به این عرصه ها دارد، کما اینکه دین با هرکدام از این عر ها به صورت یکسان یا در خط موازی پیش میرود و هیچ نقطه اتصالی بین دین و سیاست یا دین و اقتصاد وجود ندارد.
آنچه در این جلسه ملاحظه شد حضور چند تن از دانشجویان شیعه طرفدار مقاومت و حزب الله بود (4 نفر). اما سؤالاتی که آنها مطرح کردند به طور کلی سطحی بود و نمیتوان گفت در سطح یک گفتگوی برابر بوده که فرصتی برای تفکر انتقادی و پرسش و پاسخ را فراهم کند. سؤالات اکثرا در سطح آشنایی با فرهنگ و تفکر ایرانی بود نه در سطح تبیین و تصحیح افکار مشکوکی که امروز اذهان عمومی را هدف قرار میگیرد.
لازم به ذکر است، حضور در این سخنرانی برای دانشجویان مطالعات اسلامی دانشگاه الزامی بوده است. اما در ظاهر، این تخصص در دانشگاه آمریکایی نیز رنگ تحقیقات شرقشناسان غربی را میگیرد، به دلیل اینکه سؤالات این دانشجویان خالی از آشنایی عمیق و درست با اسلام و نقش آن در ساختن انسان و جامعه بود.
https://www.aub.edu.lb/Events/Pages/Details.aspx?ItemId=6567
نظر شما