این مراسم در روز پنجشنبهی "هفته درخشان"، یعنی هفته پس از عید پاک، گرامی داشته میشود. در محل کلیسای امروزی، در گذشته، کلیسایی متعلق به قرن هفتم میلادی وجود داشته، اما تنها بنای بازسازیشده از سده هجدهم تاکنون باقی مانده است. در روز جشن، زوجهای نازا از سراسر گرجستان برای زیارت به این کلیسا میآیند و طلب رحمت و یاری میکنند. زائران معمولاً گهوارههای کوچکی با خود به کلیسا میآورند (که گاه در آنها عروسکی نیز گذاشته شده است).
زوجهای نازا گهوارههایی تزئینشده در دست، به کلیسا میآیند؛ شمار آنها گاه به ۱۰ تا ۱۵ هزار نفر نیز میرسد. بیشتر زائران را همین زوجهای نازا تشکیل میدهند که با ایمان کامل باور دارند خداوند دعای آنها را خواهد شنید و فرزندی که آرزویش را دارند به آنها عطا خواهد کرد. در این روز، در کلیسا برای زوج های نازا، مراسم مذهبی ویژهای برگزار میشود. پس از برگزاری مراسم عشای ربانی، گهوارهها تبرک میشوند و زوجها گهوارههای تبرکشده را با خود به خانه میبرند. این رسم، آیینی سنتی و کهن است؛ سنت تبرک گهوارهها در این صومعه به قرون پانزدهم تا شانزدهم میلادی بازمیگردد.
همچنین کسانی به کلیسا میروند که پس از دعا و طلب از "تمثال شنوندهی سریع" دارای فرزند شده اند و اکنون در نشانهی شکرگزاری، فرزندان خود را به کلیسا می آورند، تا از این برکت الهی سپاسگزاری کنند.
جشن " تْساچْخورُوبا " ریشهای در آیینی باستانی و قبل از مسیحیت دارد که بعدها با اندکی تغییر در فرهنگ مسیحی ادغام شد. در روز این جشن، در روستای تْساچْخوری، در هر خانه سفرهای ویژه چیده میشود و هر فرد میتواند آزادانه وارد حیاط هر خانه شود و غذا میل کند. باور بر این است که خانوادهای که از زائران بیشتری پذیرایی کند، برکت و رحمت الهی بر آن خانواده نازل خواهد شد. جشن تْساچْخورُوبا یکی از جالب ترین و برجستهترین آیینهای کهن گرجی به شمار میرود که تا به امروز حفظ شده و رد پای فرهنگ قبل از مسیحیت در آن نمایان است، فرهنگی که بهخوبی با آیین مسیحیت تطبیق و آمیخته شده است.
https://sputnik-georgia.com/20250424/wachxuroba-uzvelesi-qartuli-tradicia-293026885.html
نظر شما