این روزها، خانه کتاب، یک مجموعه داستانی را منتشر کرد که نخستین اثر داستانی خانم ریم القمری، شاعر و روزنامهنگار تونسی به شمار میرود که سه مجموعه شعر را در کارنامه خود دارد که در سالهای ۲۰۱۸، ۲۰۱۶ و ۲۰۱۳ به چاپ رسیدهاند. این اثر که در ۱۶۹ صفحه و تحت عنوان "زندگی دیگر برای عمری که گذشت" در قطع متوسط منتشر شد، در بردارنده ۱۵ داستان است که نویسنده به واسطه آن، مجموعه مسائلی را مطرح کرد که جامعه تونس و جوامع عربی با آن مواجهند که از آن جمله میتوان به مهاجرت غیرقانونی، زنان گرفتار در شبکههای اجتماعی به علاوه مسائل داغ جامعه از جمله زنا با محارم، جهاد نکاح، تجاوزات جنسی به کودکان و دیگر مسائلی که در محافل متعدد اجتماعی، مسکوت گذاشته شده است، اشاره کرد. خانم ریم القمری شاعری است که خوانندگان آثارش به شعر نثرگونهاش عادت دارند که آنها نیز در همان حال و هوای اثر جدید داستانیاش نوشته شدهاند. بسیاری از خوانندگان، او را شاعری جسور و پرجرأت میدانند و برخی دیگر او را شاعری میدانند که به امور ممنوعه میپردازد. وی تصمیم گرفت تا با انتقال از نگارش شعر به نگارش داستان و روایت، دست به ریسک بزند. ولید احمد الفرشیشی، شاعر و نویسنده تونسی که عصر جمعه، جلسه معرفی این اثر جدید را با حضور جمعی از شاعران و نویسندگان و کتابخوانان در خانه کتاب در تونس پایتخت مدیریت کرد، معتقد است که این خانم نویسنده در این ریسک موفق عمل کرد.
الفرشیشی درباره استفاده از شعر برای روایت در کتابی سخن گفت که تجارب حیاتی بر داستانهای آن غلبه دارد و به تمجید و تقدیر از دایرة المعارف شعری پیشرفتهای پرداخت که آن را "یک جنس جدید" دانست که خانم نویسنده به صورتی عمیق روی آن کار کرد. به گفته الفرشیشی، این کتاب، آمیختهای از داستان به شکل کلاسیکی و متن شعری است که از نهاد نویسنده برخاسته است. وی درباره نفس شعری در این اثر نیز بیان داشت که روایت و داستان پردازی در هر قالبی از قالبهای بیان از جمله شعر، امکان بروز دارد و باید گفت که شعر، والاترین قالب بیان است. ریم القمری در این کتاب به طرح مسائلی پرداخت که ما را به اندیشیدن در برخی مسائل و پدیدههای جامعه و گفتگو درباره آن وا میدارد. وی به واسطه این اثر برخی رفتارها را در جامعه محکوم میکند و به دفاع از زنانی میپردازد که در موارد بسیاری خود را قربانی جامعه مرد سالار و سنتها و رسوم و دیگر پدیدهها میبینند. "زندگی دیگر برای عمری که گذشت" کتابی است که جلد آن، با یک تابلوی زیبا از هنرمند عراقی ستار نعمه زینت داده شده است که تصویر زنی را با سایهاش نشان میدهد که در داخل او، زن دیگری وجود دارد و شاید انتخاب این تابلو، با "متونی که نویسنده به واسطه داستانهای مختلف این کتاب جدید ارائه کرده است، همخوانی داشته باشد... با همه تناقضاتی که در وجود زن نهفته است، چه به عنوان مادر، یا همسر، یا دختر و یا معشوقه، و با وجود همه خیال پردازیهایی که در نگارش داستانی وجود دارد، اما ریم القمری اشاراتی که در کتابش وجود دارد را پنهان نمیدارد و اعتراف میکند که «این کتاب، چیزی از درون من است». وی در آغاز کتاب اعلام کرد که آن را به کسانی هدیه میکند که «داستانهایشان در روحش نشسته است» و میگوید: «این کتاب را نوشتم تا از سنگینی بار خاطرات بکاهم». القمری دانش آموخته کارشناسی مرکز مطبوعات و علوم خبری در سال ۱۹۹۹ است و سه مجموعه شعر به نامهای "زنان انتظار"، "روی بدنم چشم زخم را خالکوبی کردم" و "آنچه که رؤیا نگفت" از او منتشر شده است.
این روزها، خانه کتاب، یک مجموعه داستانی را منتشر کرد که نخستین اثر داستانی خانم ریم القمری، شاعر و روزنامهنگار تونسی به شمار میرود که سه مجموعه شعر را در کارنامه خود دارد که در سالهای ۲۰۱۸، ۲۰۱۶ و ۲۰۱۳ به چاپ رسیدهاند.
کد خبر 7345
نظر شما