مراسم مجازی روز جهانی قدس در یونان با میزبانی جامعه شیعیان این کشور روز جمعه ۱۷ اردیبهشت ماه از ساعت ۱۸ لغایت ۲۰:۳۰ به وقت آتن برگزار شد. در این مراسم که بر روی پلت فرم اسکایپ برگزار و همزمان از طریق شبکه اینستاگرام سفارت و رایزنی فرهنگی به طور مستقیم پخش شد آقایان عشیر حیدر نماینده جامعه مسلمانان شیعه در یونان، احمد نادری سفیر ج.ا.ایران در یونان، مهدی نیک خواه قمی رایزن فرهنگی سفارت ج.ا.ایران در یونان ، دکتر اوانگلوس پیسیاس استاد دانشگاه و تحلیل گر سیاسی، دکتر عبدل لطیف درویش نماینده جامعه فلسطین در یونان، شیخ احمد امام رییس جامعه مسلمانان منطقه پوماک، خریسوستوموس لوکاس خبرنگار رادیو "کوکینو" و تحلیل گر موضوعات سیاست خارجی، اسقف اندونیوس مالوف اسقف کلیسای آگیون آکیندینون در آتن، محمد البطاء نماینده انجمن جوانان فلسطینیان و فعال فلسطینی، نکتاریوس بوقدانیس هماهنگ کننده بخش روابط بین الملل و سیاست خارجی حزب سیریزا، دکتر دیموستنیس داوتاس استاد فلسفه، شاعر، نویسنده و نامزد پارلمان اروپا از حزب دموکراسی نو و خانم ها نادیا والاوانی قائم مقام اسبق وزارت دارایی و لامیرینی ثوما خبرنگار و تحلیل گر مسائل غرب آسیا سخنرانی کردند.
در ابتدای این برنامه آقای عشیر حیدر نماینده شیعیان یونان ضمن عرض خیر مقدم به حضار گفت: روز قدس هرسال توسط انجمن شیعیان در آخرین جمعه این ماه مبارک رمضان برگزار می شود. این برنامه در چارچوب روز جهانی قدس برگزار می گردد. امسال متاسفانه شرایط ناشی از شیوع ویروس کرونا این اجازه را به ما نداد که مانند سنوات گذشته نشستی حضوری برگزار کنیم. متاسفانه اکنون در نقطه ای از عالم، همنوع های ما تحت ظلم قرار گرفته اند و از حقوق اولیه خود به دور هستند و این نشست به منظور حمایت از آنها برگزار شده است. امیدوارم سال آینده این برنامه فقط به مناسبت افطار برگزار گردد و موضوع فلسطین حل شده باشد. امسال شخصیت های برجسته ای در این حوزه داریم که می توانند ضمن صحبت در خصوص این روز ما را نسبت به این وقایع آگاه کنند و قطعا در این خصوص این موضوع حرف های زیادی دارند که با ما بزنند. بار دیگر از شما تشکر می کنم برای حضور و مشارکت در این نشست و از اینکه حمایت و اتحاد خود را با ملت صبور و رنج دیده فلسطین به اشتراک می گذارید تشکر می کنم.
در ادامه احمد نادری سفیر محترم جمهوری اسلامی ایران در یونان ضمن تشکر از برگزار کنندگان این مراسم و آرزوی قبولی دعا و نیایش همه مسلمانان و مسیحیان در ماه مبارک رمضان و ایام عید پاک گفت: امروز آخرین جمعه ماه مبارک رمضان مصادف با روز جهانی قدس است که امام خمینی (ره) با هوشمندی خود در اعلام روز قدس بذر امید را قلب مردم مظلوم فلسطین زنده کرد و میلیون ها نفر از مردم آزاده جهان را علیه رژیم غاصب صهیونیستی بسیج کردند. همچنین بنا به فرموده رهبر معظم انقلاب مسئله فلسطین و آزاد سازی قدس همیشه در راس امور مسلمین قرار دارد و نباید اجازه داده شود که این موضوع مهم جهان اسلام در لابلای اقدامات و تلاش های رژیم صهیونیستی برای عادی سازی روابط با برخی کشور های اسلامی به فراموشی سپرده شود. ما هیچ تردیدی نداریم که سرانجام قدس مقدس با کمک خدا و با همت همه آزاد مردان جهان و مقاومت مردم قهرمان فلسطین آزاد خواهد شد و همه آوارگان مظلوم فلسطینی به خانه های خود باز خواهند گشت. قدس نخستین قبله مسلمانان جهان است که از سال ۱۹۴۸ میلادی تا کنون در چنگال رژیم صهیونیستی اسیر شده و از آن زمان تا کنون مردم قهرمان و مقاوم فلسطین با حمایت همه آزادی خواهان جهان همواره در برابر این تجاوز و وحشی گری اشغال گران مقاومت کردند و مبارزه شجاعانه آنها تا همین امروز هم ادامه دارد. رژیم صهیونیستی از آغاز شکل گیری اقدام به کشتار مسلمانان فلسطینی و سایر ملت های مسلمان و عرب کرده به گونه ای که کشتار حدود صد هزار مسلمان فلسطینی و عرب از سال ۱۹۴۸ تا کنون سندی بر جنایات این رژیم است که در همین رابطه طی سال گذشته نظامیان رژیم صهیونیستی بیش از۷۰ غیر نظامی را شهید کردند و ۶۷۴۰ نفر را مجروح کردند. رژیم صهیونیستی از آغاز تاسیس به صورت وحشیانه و سیستماتیک اقدام به کشتن زنان و کودکان فلسطینی کرده و فقط طی بیست سال گذشته یعنی از سال ۲۰۰۰ میلادی تا کنون بیش از ۲۱۰۰ کودک فلسطینی را به شهادت رسانده است. تنها طی سال ۲۰۲۰ حدود ۱۶ اسیر فلسطینی در اثر شکنجه و اهمال پزشکی در زندان های رژیم صهیونیستی به شهادت رسیدند. در حال حاضر فلسطینی ها با حدود هفت میلیون و دویست هزار نفر بزرگ ترین جمعیت آوارگان جهان را تشکیل میدهند که تعداد زیادی از آن ها در شرایط نامساعد در اردوگاه های سوریه و لبنان و اردن به سر می برند و بازگشت آنان به وطن مادری خود امری کاملا ضروری انسانی و مطابق با حقوق بشر است. نوار غزه برای چهاردهمین سال متوالی در یک اقدام کاملا غیر انسانی در محاصره رژیم صهیونیستی قرار گرفته و این امر باعث شده که بیش از دو میلیون فلسطینی ساکن غزه از آزادی جابجایی و دسترسی به مایحتاج زندگی به ویژه در شرایط ویژه کرونا محروم بمانند. همچنین رژیم صهیونیستی در یک اقدام نژاد پرستانه تلاش میکند از طریق تداوم شهرک سازی ها و الحاق بخش هایی از کرانه باختری، تخریب منازل و اخراج و آواره کردن فلسطینی ها پروژه یهودی سازی قدس را پیش ببرد.
وی در ادامه اظهار داشت: رژیم صهیونیستی نقش بسیار موثری در برهم زدن نظم و امنیت منطقه و نقض حاکمیت دولت های منطقه به ویژه دولت های سوریه و لبنان و همچنین تهدید آشکار کشورهای منطقه دارد. در همین هفته های اخیر شاهد بودید که رژیم صهیونیستی به طور سیستماتیک اقدام به عملیات خرابکارانه تاسیسات صلح آمیز هسته ای ایران و همینطور ترور دانشمندان هسته ای ایران کرد و بی شرمانه خودش مسئولیت این قبیل اقدامات را بر عهده گرفت. متاسفانه علی رغم همه این جنایات گسترده صورت گرفته توسط رژیم صهیونیستی دولت آمریکا به طور کامل و نظاممند از اقدامات مغایر و مخالف با قوانین بین المللی و اصول اخلاقی و انسانی حمایت کرده و می کند.
سفیر جمهوری اسلامی ایران در بخش پایانی سخنان خود گفت: فلسطین متعلق به همه فلسطینیان اعم از مسلمان، یهودی و مسیحی است و باید با اراده آن ها اداره شود. در همین راستا جمهوری اسلامی ایران طرحی را برای برگزاری یک همه پرسی از همه ادیان و اقوام فلسطینی مطرح کرده که امیدواریم در آینده نزدیک مقدمات اجرای آن فراهم شود و مردم فلسطین بتوانند به سرزمین خود باز گردند. توافقات عادی سازی برخی از کشور های اسلامی با رژیم صهیونیستی موسوم به طرح ابراهیم بدون نظر و مشورت مردم فلسطین انجام شده و اکثر آن ها مخالفت خود را با این سازش شرم آور اعلام کرده اند. توافقات ابراهیم نه تنها مشکلات مردم فلسطین را حل نمیکند بلکه موجب تشویق رژیم صهیونیستی به ادامه اشغال گری و اقدامات غیر انسانی میشود. در پایان امیدوارم که مشکل فلسطین با وحدت، همبستگی و مقاومت مردم عزیز و مظلوم فلسطین و با حمایت همه اندیشمندان و آزادی خواهان جهان حل شود و حقوق واقعی مردم فلسطین احیا شود.
در ادامه مهدی نیک خواه قمی رایزن فرهنگی کشورمان در یونان ضمن بیان چرایی نام گذاری جمعه آخر ماه مبارک رمضان به عنوان روز قدس گفت: مسئله قدس مسئله ای است که وجدان عدالت طلبان و آزادگان عالم را به درد می آورد. غصب یک کشور در عصر مدرن و بیرون راندن مردمان یک سرزمین آن هم با فجیع ترین جنایات مسئله ای است که هیچ رادمردی فارق از ملیت، دین و مذهب نمی تواند آن را هضم و درک نماید. درد آور تر آنست که عده ای با قلب و جعل واقعیت های تاریخی و دامن زدن به خبرسازی های دروغین سعی دارند تا جای ظالم و مظلوم را عوض کرده و به عادی سازی این جنایت عظیم بپردازند و شرم آور تر آنکه برخی از دولت های مسلمان نیز با همراهی در این عادی سازی ها در این جنایت شریک شده اند. غافل از اینکه سنت های الهی و تجربه تاریخی گواه آنست که در نهایت ظالم رفتنی است و ستم پایدار نخواهد بود. لذا این غده سرطانی نامشروع که بر اساس ظلم و غصب بنا شده مانند خانه ای که بنیان آن از پای بست ویران است فرو خواهد ریخت.
وی در ادامه با تاکید بر راهبرد مقاومت گفت: ایستادگی و ظلم ستیزی علاوه بر اینکه ریشه در اندیشه دینی و الهی دارد، در عصر حاضر با نگاه راهبردی رهبران جمهوری اسلامی ایران موجب پدیدار شدن جبهه ای از مقاومت در برابر منافع نامشروع زیاده خواهان در عرصه منطقه ای و بین المللی شده است. جبهه مقاومت با ایستادگی در مقابل ستمگران، نور امیدی را در دل ستمدیدگان روشن کرده و به این حرکت جان تازه ای بخشیده است. محور مقاومت با ایستادگی و ایمان به مسیر خود آن چنان منافع نامشروع قدرت های بزرگ را به چالش کشیده و بنیان های سست آن را متزلزل کرده که در یک اقدام جنایتکارانه و بر خلاف همه موازین و قواعد بین المللی دست به ترور چهره فراموش نشدنی و اسطوره مقاومت در عصر حاضر یعنی شهید سلیمانی زدند. غافل از اینکه شهید سلیمانی نماد یک مکتب فکری است که ریشه عمیق تاریخی و هویتی دارد. این مکتب عمیق و ریشه دار با حذف یک فرد هرچند ارزشمند نه تنها از حرکت باز نمی ماند بلکه رویش های جدیدی یافته و بنیان آن را مستحکم تر می شود. بنابر این مسئله فلسطین مسئله ای هویت محور بوده و با طرح های خیالی و خیانتکارانه به جایی نمی رسد. تنها راه حل مسئله فلسطین اتحاد و همبستگی مسلمانان و آزادگان عالم از یک سو و ایستادگی و مقاومت در برابر غاصبان از سوی دیگر است تا بر اساس حق تعیین سرنوشت، سرنوشت این سرزمین به رای و نظر مردمان واقعی این کشور واگذار گردد. فلسطین متعلق به فلسطینیان است و سرنوشت آن هم باید توسط مردم واقعی این سرزمین تعیین شود.
در ادامه این نشست مجازی نکتاریا بوقذانی هماهنگ کننده بخش روابط بین الملل و سیاست خارجی حزب سیریزا اظهار داشت: برای من شخصا این موضوع، یعنی موضوع فلسطین بسیار حائز اهمیت است و هر طور که بود می خواستم در این نشست حضور داشته باشم. ای کاش چنین موضوع دردناکی وجود نداشت که ما به خاطرش بخواهیم امروز اینجا جمع شویم. اگر بخواهم موضوع فلسطین را با یک لغت بیان کنم خواهم گفت: بی عدالتی. ما به عنوان شخصیت هایی آکادمیک مطالب زیادی را در این حوزه می توانیم بیان کنیم. اما بی عدالتی لغتی است که از دل من و نه از تحلیل ها و مراکز دانشگاهی بر آمده است. ملت فلسطین و رهبران آن در طول نیمه دوم قرن بیستم عقب نشینی های زیادی را در برابر خواسته های به حق خود انجام دادند. با وجود این عقب نشینی ها اما متاسفانه حقوق ملت فلسطین در داشتن حقوقی برابر با دیگر ساکنان این منطقه بخصوص در بیست سال اخیر، روز به روز بد تر شده است. این شرایط با سرکار آمدن ترامپ به نقطه اوج خود رسید. اگر بخواهیم در خصوص مشکلات اساسی عصر حاضر ملت فلسطین صحبت کنیم، و اگر بخواهیم قله های این مشکلات را بررسی کنیم باید روی چهار محور متمرکز شویم. محور اول نام گذاری شهری مقدس برای ادیان ابراهیمی که باید محور صلح و همزیستی باشد یعنی اروشلیم به عنوان پایتخت اسرائیل است. محور دوم ارائه لایحه دولت ملی مردم یهود است. این قانون و لوایح آن نشان از آن داشت که شهروندان عرب اسرائیل بیش از پیش منزلت خود را از دست دادند و نشان از آن دارد که حکومت و رهبران اسرائیل چگونه فکر می کنند و چگونه در فکر حل موضوع فلسطین هستند. محور سوم هم معامله قرن ترامپ بود. به نظر می آید خوشبختانه امکان اجرای چنین معامله ای وجود ندارد. این معامله اگر فلسطینی ها می خواستند هم نمی توانست اجرایی شود زیرا به قدری بی فایده و دور از انتظار بود که عملا کاری را از پیش نبرد و در نهایت محور چهارم قرار داد ابراهیم است که شامل تفاهم اسرائیل با برخی حکومت های عرب منطقه است. همانطور که مسئولان سیاست خارجه سیریزا بویژه آقای کاتروکالوس، وزیر خارجه اسبق یونان در دوران سیریزا اعلام کرد هر تفاهمی ما بین حکومت اسرائیل و کشورهای عربی بدون اینکه به موضوع فلسطین توجه داشته باشد راه به جایی نخواهد برد. قطعا از منظر ژئوپلتیک، اتفاقاتی که در خاور میانه رخ می دهد در یونان نیز تاثیراتی دارد و از لحظ انسانی و اخلاقی بر همه انسان های دنیا تاثیراتی می گذارد.
وی در خاتمه سخنانش اظهار داشت: نکته آخر می خواهم اشاره کنم به ترور سردار سلیمانی، واقعا از این حرکت دولت آمریکا که در زمان ترامپ انجام شد شک زده شدیم، واقعا حرکتی تروریستی و قتلی فجیع بود. واقعا نمی توانم اظهار نظر نخست وزیر یونان میچوتاکیس را در اعلام حمایت از این حرکت بفهمم و واقعا حمایت از چنین جنایتی از سوی نخست وزیر کشورم جای خجالت دارد.
سخنران بعدی دکتر اوانگلوس پیسیاس استاد دانشگاه و تحلیل گر سیاسی ضمن تشکر از ایده برگزاری این برنامه گفت: مناسبت این روز فرصت مناسبی را در اختیار قرار می دهد تا یک صحبت باز و بی پرده ای در خصوص موضوعاتی بسیار مهم که در تیتر اول خبرها هستند داشته باشیم. برخی اوقات این بحث ها در سخنرانی های معمول ارئه نمیشوند. اولین نکته ای که می خواستم بیان کنم اینست که موضوع قدس با اینکه موضوعی محبوب در بین اقشار جامعه مسلمانان است، برای ما و همه ادیان ابراهیمی نیز اهمیت دارد. در برهه ای از زمان به این سطح از همزیستی رسیده بودیم که اورشلیم، منطقه ای است که سه دین ابراهیمی در آن با یکدیگر تلاقی دارند و برای هر سه دین این مکان حائز اهمیت است. این موضوع اما بعد از اقدام رئیس جمهور سابق آمریکا از مخدوش شد. ترامپ و نتانیاهو تصمیم گرفتند که اورشلیم را به عنوان پایتخت اسرائیل معرفی کنند. اکثر جامعه مسلمان و در سطوح مختلف، مخالفت و انزجار خود را از این موضوع صراحتا اعلام داشته اند. این امر نقض آشکار حقوق بین الملل توسط نهاد های بین المللی است که خود متولی اجرای این حقوق هستند اما سعی می کنند به این حرکت خلاف مشروعیت ببخشند. در اینجا یک سوالی را مطرح می کنم آیا ادیان دیگر نیز نسبت به این تفاهم اعتراض کردند؟ رهبران دیگر ادیان، نسبت به این اتفاق مخالفت خود را به صورت عمومی ابراز داشتند؟ اگر بله چطور این کار را کردند؟ از دیدگاهی کلی تر اورشلیم منطقه ای است که طی هزاران سال دارای اهمیتی چند لایه بوده است. در خصوص وضعیت امروز اورشلیم باید گفت، وقتی در خصوص اورشلیم صحبت می کنیم خواه ناخواه در خصوص مسئله فلسطین صحبت می شود. منطقه ای که هزاران سال است ملتی در آنجا رشد و نمود داشته، زاد و ولد داشته و همواره در این منطقه زندگی می کرده است و اکنون سعی دارند تا آن ها را از آنجا اخراج کنند. و این منطقه را کسانی که در سال ۱۹۴۸ به آن آمدند در دست گرفتند در صورتی که دو هزار سال از این منطقه دور بوده اند. درنگاه کلان تر باید گفت سوریه، لیبی، عراق و... امروزه زیر سلطه و نقشه های از پیش تعیین شده قرار گرفته اند و سعی دارند آنها را در جبهه اسرائیلی – آمریکایی قرار دهند. پس هر اتفاقی که در این منطقه بیافتد قطعا کل منطقه را در بر می گیرد. میبایست به حکومت ایران تبریک گفت که در این منطقه شعله ور دنیا، مقاومت را از خود نشان می دهد و در خلاف جهت و تمایلات محور اسرائیلی – آمریکایی که محوری ثبات زدا است فعالیت می کند.
وی در ادامه افزود: به این نکته توجه داشته باشید که فقط کشورهای منطقه از تحرکات ثبات زدای اسرائیل ضربه نمیخورند. به عنوان مثال کشور ما یونان به سبب این تجاوزات در شرایط سختی قرار گرفته است که این شرایط نه تنها برای مردم منطقه بلکه برای مردم کشور ما نیز مخاطراتی را به همراه خواهد داشت. نکته درد آور اینجاست که کشور یونان انتخاب درستی در حوزه سیاست خارجی نداشته و متحدان خوبی را برای خود بر نمیگزیند. متاسفانه در شرایط حاضر کشور ما متحدانی را بر اساس شرایط موجود برای خود انتخاب کرده که بر خلاف اخلاق و حق است و نتیجه این عمل این است که حتی سنت های ما که ریشه تاریخی دارند نیز لگد مال می شوند. من معتقدم و همواره گفته ام که روبط بین المللی باید ماهیتی اخلاقی داشته باشند.
دکتر پیسیاس در پایان سخنانش گفت: قطعا اگر اسرائیل با این سنگدلی، با این روش مستکبرانه و متکبرانه به مسیر خود ادامه دهد، و به مناطق مقدس مانند قدس هتک حرمت کند، بزودی تنبیه خواهد شد. تاریخ تمامی ماهیت ها را عوض خواهد کرد. من بسیار به این مناطق سفر داشته ام و چیزی که از نزدیک دیدم این است که مردم این مناطق سطح آگاهی و توانایی هایشان روز به روز بالاتر می رود و درحوزه های اقتصادی و تکنولوژی پیشرفت های خوبی داشته اند و امیدوارم همه این موارد دست به دست داده و نتیجه را تغییر دهد. من نسبت به آینده خوشبینم و فکر می کنم که نهایتا این فلسطینیان هستند که پیروز می شوند و هویت خود را باز پس می گیرند.
سپس سرکار خانم والاوانی قائم مقام اسبق وزارت دارایی یونان ضمن حمایت از مردم مظلوم فلسطین و انتقاد از سیاست های دولت یونان در بخشی از سخنان خود اظهار داشت: امشب می خواهم بر روی موضوع اورشلیم متمرکز شوم. تحلیل ها و صحبت های جالبی را تا به این لحظه شنیدم. می خواهم امشب بیشتر حول محور جنگی صحبت کنم که دهه هاست ادامه یافته است. مسئله اصلی تر اکثریت یهودیان در اورشلیم است. به همین دلیل است که سازمان های راست گرای یهودی، که ظاهراً تحت حمایت مجموعه ای از دولت های اسرائیل قرار دارند، طی دهه های گذشته تمام تلاش خود را برای خرید خانه های پنهان در محله های عربی و فلسطینی بیت المقدس انجام داده اند. به همین دلیل هر طرحی برای بازسازی شهر قدیمی شامل اخراج فلسطینیان است. ۳۰۰ نفر از ساکنان فلسطین، از جمله ده ها کودک، در حال حاضر در معرض تخلیه فوری قرار دارند و در طی ۴ یا ۵ روز آینده توسط دادگاه عالی اسرائیل تصمیم گیری می شود. بگذارید صدایمان را با صدای آنها یکی کنیم. بیت المقدس تنها نیست. ساکنان محله شیخ جراح تنها نیستند. فلسطینی ها تنها نیستند. ما می دانیم که مبارزه آنها چقدر دشوار است، اما در اعماق قلب خود ایمان داریم که در آینده ای نه چندان دور، آنها می توانند در یک فلسطین آزاد و واقعاً مستقل زندگی کنند.
در ادامه عبدال لطیف درویش نماینده جامعه فلسطین در یونان ضمن تشکر از هماهنگ کنندگان این نشست گفت: ما در عصری زندگی می کنیم که متاسفانه دلار حکومت می کند. جمله ای را از یک فلسطینی که در تظاهرات در فلسطین به یکی از فرماندهان پلیس رژیم صهیونیستی گفت، نقل می کنم. وی گفت به من بگویید که آیا در بین شما کسی هست که پدر بزرگش در این کشور به دنیا آمده باشد، اگر هست من خانه ام را به شما تقدیم می کنم. فکر کنید که چقدر این موضوع مسخره است که شخصی یهودی که از اتیوپی، روسیه و هر نقطه از جهان شاید ده سال قبل به فلسطین منتقل شده و به ما می گوید که شما خانه هایتان را به صورت نامشروع و غیر قانونی در این مناطق بنا کرده اید. حتی شما در بین نخست وزیران این رژیم هم شاهد این موضوع هستید که آنها هم مهاجر بودند و نهایتا این ما هستیم که امروز در خانه مان مهاجر شناخته می شویم.
وی در ادامه گفت: حوادث اخیر در فلسطین اشغالی در خبرگزاری های یونان به هیچ وجه بازتاب نداشت. جنایاتی که روزانه در غزه و دیگر نقاط این کشور علیه ما روا می دارند به هیچ وجه پوشش خبری داده نمی شوند. فلسطینیان امروز در خانه خودشان باید اقامت بگیرند، در خانه خودشان شهروندان درجه دوم محسوب می شوند و فرصت های شغلی برابر ندارند ولی متاسفانه هیچ گاه آنچنان که باید در رسانه های غربی و یونانی به این موضوعات حتی اشاره ای نمی شود. موضوع آنچنان غم انگیز است که وقتی به سوپر مارکت می روی امکان دارد که موقع برگشت به خانه ات با حمایت نیروی نظامی ارتش صهیونیست به اسارت شخص دیگری در آمده باشد. همانطور که در مقابل بیماری ایدز می ایستیم و با سرطان مقابله می کنیم باید با این رژیم هم مقابله کرد. قطعا بزودی وقتی کارشان با فلسطینیان تمام شود، نوبت کشورهای عربی خواهد رسید و آنها را هم زیر پا خواهد گذاشت. تنها راه حل پیش روی ما خروج صهیونیست ها از این منطقه است زیرا از زمان تاسیس این حکومت آشوب و فتنه در خاور میانه آغاز شده است.
بعد از آن شیخ احمد امام رئیس جامعه مسلمانان پوماک ضمن تشکر از برگزار کنندگان این نشست گفت: من از تراکیه یونان و از سوی مسلمانان پوماک یونان می خواهم نکاتی را بیان کنم. به عنوان یک شهروند یونانی، ناراحت هستم که دولت اسرائیل هم در دوران نخست وزیری کونستادینوس میچتسوتاکیس همکاری هایی را با اسرائیل داشتند و هم با فرزند او یعنی کریاکو میچوتاکیس که نخست وزیر کنونی این کشور است، با امضای تفاهم نامه های مختلف سیاسی و نظامی دست این رژیم را برای بست در خاورمیانه بازتر کرد و این تفاهم نامه ها به هیچ وجه به سود ملت یونان نبوده و نیست. واقعا برای دولت متاسفیم که در کنار ملت رنج دیده فلسطین نمیایستد.
در ادامه رئیس جامعه مسلمانان پوماک ضمن اشاره به تاریخچه رژیم صهیونیستی و جمع کردن یهودیان از سرتاسر عالم و اخراج فلسطینیان گفت: بعد از امریکا و انگلیس واقعا جای خجالت دارد که ترکیه سومین کشوری است که اسرائیل را به رسمیت شناخت. از یک سو فریاد آزادی خواهی و حمایت از فلسطین سر می دهد و از سوی دیگر سومین کشوری است که این رژیم را به رسمیت شناخته است. میخواهم کمی درباره قدس که محل تلاقی سه دین الهی است صحبت می کنم. اسرائیل و اونجلیست های آمریکا، برای اینکه سه دین بزرگ دنیا را اداره کنند و تحت تسلط خود در بیاورند، در عربستان که پایگاه مسلمانان است نفوذ کردهاند. آنها بدون در نظر گرفتن دیگر کشورهای اسلامی مانند ایران، قدس شریف را به عنوان پایتخت رژیم صهیونیستی اعلام کردند. ما مسلمانان به هیچ وجه این موضوع را نمی پذیریم. ما همواره پشت ملت مظلوم فلسطین هستیم و باید درهای قدس شریف بر روی همه مسلمانان باز باشد و باید برای تحقق این مهم تلاش کنیم. نه فقط رهبران مسلمان مانند رهبر معظم انقلاب آیت الله خامنه ای، بلکه رهبران دیگر ادیان نیز باید این توانایی را داشته باشند تا به این محل آزادنه سفر و از آن بازدید کنند. در پایان می خواهم یاد شهید سلیمانی را زنده نگه دارم و یادآور شوم که او خون خود را برای آزادی قدس داد و او شهید و قهرمانی جهانی است. و این را سردرمداران رژیم صهیونیستی بدانند ، هر گلوله و هر تیری که به فلسطینی شلیک می شود، انگار به سینه تک تک مسلمانان برخورد می کند. یادی هم می کنم از رهبر کبیر ایران آیت الله خمینی که با نام گذاری این روز، این واقعیت را در بین ما زنده نگه داشت. واقعا به عنوان مسلمان خجالت می کشم که هنوز خون شهید سلیمانی خشک نشده بود، کشورهای عربی با اسرائیل تفاهم کردند.
در ادامه وبینار روز قدس در یونان محمد البطا نماینده انجمن جوانان فلسطینیان و فعال فلسطینی اظهار داشت: از اینکه دوستانی مانند شما برای فلسطین و فلسطینیان وجود دارند بسیار خرسندم، متاسفانه دوستاران ملت فلسطین روز به روز کمرنگ تر می شوند. واقعا در دنیا کمتر کشور هایی و حکومت هایی هستند که به فریاد ملت فلسطین توجه می کنند. بیشترشان وقتی دستشان به قدرت می رسد همه چیز را فراموش می کنند و در ها را برای همکاری به روی همه کشورها بویژه ظالمان برای کسب منافع می گشایند. متاسفانه روزگار در بیت المقدس اصلا مناسب نیست. اتفاقات امروز در غزه و کرانه باختری و حتی بیت المقدس تکرار اتفاقات قبل از تصرف این کشور توسط صهیونیست ها در سال ۱۹۴۸ است. امروز هم شاهد هجوم های بدون توقف ارتش اسرائیل به خانه های مسلمانان هستیم تا یهودیان را در این خانه ها ساکن کنند. در حال حاضر بیش از ۳۰ درصد فلسطینیان ساکن در اورشلیم هویت خود را فراموش کرده اند. ساکنین اصلی این کشور که هزاران سال است در آنجا حضور دارند با اجازه اقامت در این کشور هستند و دولت صهیونیست می تواند به راحتی با عدم تمدید اجازه اقامت، آنها را براند. هیچ کس به این موضوعات اهمیت نمی دهد. همانطور که در دو دهه گذشته با استفاده از اسلحه های ممنوعه زن و بچه و خانواده های فلسطینی را به خاک و خون کشیدند ولی هیچکس اهمیتی نداد و همه چشم های خود را برگرداندند. من به شما به عنوان یک فلسطینی می گویم که ما در کشور خود شهروند درجه دوم هستیم. آموزش عالی فقط برای یهودیان رایگان است. ما به بسیاری از امکانات رفاهی دسترسی نداریم. قدس و تصرف آن برای یهودیان جنبه دینی دارد و بسیار نسبت به این موضوع متعصب هستند. نقشه آنها بروز جنگ داخلی در اردن و لبنان است تا بتوانند خاک بیشتری را تصرف و به آرزوی شوم خود برسند.
بعد از آقای البطا آقای خریسوستوموس لوکاس خبرنگار رادیو کوکینو و تحلیل گر موضوعات سیاست خارجی سخنان خود در خصوص موضوع قدس را بیان داشت و گفت: ما که کار اصلی مان رپرتاژ خبرهای بین المللی است شرایط را بسیار سخت ارزیابی می کنیم و به دنبال این هستیم تا نور امیدی در این فضا مشاهده کنیم. چیزی که می خواهم بگویم این است که کل منطقه در تحرکات دائم قرار دارد. قطعا شرایط روز به روز وخیم تر می شود زیرا حتی با وجود تفاهم نامه هایی که اخیرا امضا شده و اتحادی که بین کشورهایی که حتی تا چندی پیش با یکدیگر تماس نداشتند بر قرار شده، مسئله حل نخواهد شد. متاسفانه در این دریای طوفانی اتفاقات، فلسطین یک موضوع رها شده است و همه به این ملت پشت می کنند. هر گونه همکاری با این ملت و حمایت از این کشور عواقبی را برای حمایت کننده از سوی آمریکا و هم پیمانانش به همراه خواهد داشت. قطعا می خواهند با پول بسیاری را بخرند و به سمت خود بکشانند اما تاریخ نشان داده که نمی توان همه را خرید. قطعا نور حقیقت را نمی توان خاموش کرد. تلاش هایی برای ارتباط با اسرائیل بیش از پیش انجام خواهد گرفت اما تا زمانی که ملت ها مخالف این موضوع باشند هیچ تفاهمی به سرانجام نخواهد رسید. باید مجامع بین المللی مثل اتحادیه اروپا جلوی زیادی خواهی های اسرائیل بایستند. بدون شک در آینده نزدیک شاهد تغییرات اساسی در این منطقه هستیم و امیدوارم به سود ملت فلسطین باشد و حقوق این ملت به رسمیت شناخته شوند.
سپس خانم لابرینی ثوما خبرنگار و تحلیل گر مسائل خاورمیانه که در عین حال مدیریت و اجرای این نشست را بر عهده داشت در نوبت سخنرانی خود گفت: در چنین روزی در کنار هم جمع شده ایم، روز جهانی قدس، روز بزرگداشت مردم فلسطین و اتفاقاتی که سالهاست در حال رخ دادن است. روزی مهم برای ما و بسیاری از ملت ها است. باعث افتخار من است که در چنین روزی گرداننده این برنامه باشم. مخصوصا در دوره ای که حق ما برای ابراز آزادانه عقایدمان دائما در حال نقض شدن است و با زدن برچسب هایی مانند نژاد پرستی و ... یاد فلسطین، نام فلسطین و ارتباط با این مردم نژاد پرستی تلقی می شود. اینکه افرادی در این سطح در کنار هم و با یک هدف واحد جمع شده اند و آن احقاق حق است، بسیار مهم و تاثیر گذار است و من از قرار گرفتن در کنار چنین افرادی بسیار خرسندم. من فکر می کنم بسیاری دوست داشتند امروز در کنار ما و در این نشست باشند. هر انسان آزاده ای با شنیدن صدای ملت مظلوم فلسطین در کنار این ملت خواهد ایستاد. به مرور زمان جامعه هواداران فلسطین پررنگ تر و بزرگ تر خواهد شد و قطعا قدرت متعلق به مردم است. قطعا اهمیت موضوع فلسطین، معیار میزان ضد امپرالیستی بودن برای هر کدام از ماست. حتما وقتی شخصی نسبت به این موضوع بیتوجه است شاید نتوان با او نسبت به سیاست خارجه صحبت کرد. فلسطین معیاری اصلی است برای اینکه بفهمیم افراد چگونه به مسائل منطقه و بین المللی نگاه می کنند. باید این نکته را هم بگویم که ملت یونان در بسیاری از موارد با تصمیمات حکومت مخالف است و همیشه حق طلبی در بین مردم یونان زنده است. با وجود اینکه بسیاری فکر می کنند فلسطین هواداری ندارد اما باید بگویم که فلسطین تنها نیست. به ما اجازه ظهور و بروز نمی دهند به گونه ای که چندی پیش حساب کاربری من را در فیسبوک بستند.
وی در پایان سخنانش گفت: لازم است از سردار ایرانی که برای همه ما قهرمان بود و میراثی که از خود بجای گذاشت هم یاد کنیم. ایشان برای همه ما قابل ستایش و ارزشمند است. نه تنها مسلمانان بلکه بسیاری از مسیحیان عالم نیز او را دوست می داشتند.
در انتها این برنامه، پیام ارسالی دکتر دیموستنیس داوتاس استاد فلسفه، شاعر، نویسنده و نامزد پارلمان اروپا از حزب دموکراسی نو به این نشست مجازی توسط خانم ثوما قرائت شد، در بخشی از این پیام آمده است: تبریک و آرزوی موفقیت برای هر حرکتی که برای صلح انجام شود. باید همه ما یاد بگیریم که در صلح و صفا زندگی کنیم. هدف زندگی، آفرینش انسانی مفید و خوب است. خداوند انسان را خلق کرد تا در کنار یکدیگر با برابری و مساوات و احترام متقابل زندگی کنند. در چارچوب برنامه امروز امیدوارم هرجا که هستید با یکدیگر در صلح و صفا زندگی کنید. همچنین بطور ویژه امیدوارم که عدالت برای مردم زجر دیده فلسطین اجرا شود تا بتوانند آزادانه و خلاقانه در کشورشان زندگی کنند. با یاری خدا، امیدوارم قلوب و ارواح و ذهن های ما منور شود به نور الهی تا نفرت برچیده و عشق حاکم شود.
نظر شما