انتخابات دولت محلی گرجستان در ۲ اکتبر ۲۰۲۱ برای انتخاب نهادهای دولت محلی گرجستان برگزار می شود. شهردار سیاستمداری است که توسط مردم شهر انتخاب می شود. پیش از سال ۲۰۰۵ شهرداران توسط دولت مرکزی گرجستان به سمت شهرداری منصوب می شدند. در سال ۲۰۰۶ اولین انتخابات شهردار در تاریخ گرجستان برگزار شد. شهردار وظایف مختلفی دارد از جمله بودجه بندی و برنامه ریزی در کل شهر. برنامه های شهردار توسط شورای شهر بررسی شده و سپس اجرایی می شود.
خودگردانی محلی حق و توانایی شهروندان گرجستان است که در چارچوب قوانین گرجستان مسائل محلی را از طریق مقامات محلی که توسط آنها انتخاب شده است، حل کنند. دو نوع واحد خودگردان (شهرداری) وجود دارد: شهرهای خودگردان و جوامع خودگردان. شهر خودگردان یک قریه نوع شهرنشین است ، در حالی که یک جامعه خودگردان مجموعه ای از چندین شهرک با مرزهای اداری و یک مرکز اداری است.
در گرجستان ۵ شهر خودگردان و ۵۹ جامعه خودگردان وجود دارد. شهرهای خودگردان عبارتند از تفلیس ، کوتایسی ، باتومی ، روستاوی و پوتی.
شورای شهر (به زبان گرجی - "ساکرِبولوُ") و شهردار، رئیس دستگاه های اجرایی، مستقیماً توسط شهروندان گرجستان به مدت چهار سال انتخاب می شوند. اعضای شورای شهرهای جوامع خودگردان و شهرهای خودگردان از طریق سیستم های انتخاباتی اکثریت و متناسب انتخاب می شوند. تاریخ انتخابات توسط رئیس جمهور گرجستان ۶۰ روز قبل از رای گیری تعیین می شود و توسط نخست وزیر امضا و تائید می شود.
اصلاحات انتخاباتی در گرجستان
در پی دور اول انتخابات پارلمانی گرجستان در سال ۲۰۲۰ ، هشت حزب مخالف ، حزب حاکم را به تقلب در انتخابات متهم کردند و اعلام کردند که در جلسات پارلمان شرکت نخواهند کرد و خواستار برگزاری انتخابات مجدد پارلمانی شدند. این باعث بحران سیاسی در گرجستان شد. حزب حاکم "رویای گرجی" و احزاب مخالفان توافق کردند که مذاکراتی را که اتحادیه اروپا برای حل این بحران تسهیل کرده بود، انجام دهند. در ژانویه ۲۰۲۱، یکی از احزاب مخالف، حزب" شهروندان" که اخیراً با بقیه احزاب مخالفان جدا شد، مذاکرات جداگانه ای را با حزب حاکم آغاز کرد و پس از امضای توافق نامه اصلاحات انتخاباتی با رویای گرجی، با خروج از تحریم مخالفان و ورود به پارلمان موافقت کرد. در ماه مارس، نمایندگان پارلمان شالوا پاپواشویلی (حزب حاکم) و لوان ایوسلیانی (حزب شهروندان) لایحه اصلاحات در قانون انتخاباتی را تهیه کردند.
در ۱۹ آوریل ، حزب رویای گرجی و اپوزیسیون با وساطت اتحادیه اروپا توافقنامه را امضا کردند ، که همراه با سایر اصلاحات ، تغییر در نظام انتخاباتی را پیش بینی می کرد. بر اساس اصلاحات ، رئیس کمیسیون مرکزی انتخابات توسط رئیس جمهور معرفی می شود و با ۲/۳ آرا به تصویب مجلس می رسد. تعداد اعضای کمیسیون مرکزی انتخابات از ۱۲ به ۱۷ نفر افزایش می یابد ، از این تعداد ۸ نفر از نظر حرفه ای انتخاب و ۹ نفر توسط ۹ حزب معرفی می شوند. علاوه بر این ، رئیس کمیسیون مرکزی انتخابات دو معاون خواهد داشت که یکی از آنها از نظر حرفه ای بودن انتخاب می شود و دیگری - از طرف اعضای تعیین شده توسط مخالفان در کمیسیون مرکزی انتخابات. بر اساس این تغییرات، نمایندگی نسبی در انتخابات محلی نیز افزایش می یابد و در بخش اکثریت مانع ۴۰ درصد تعیین می شود. به عنوان مثال، ۴۰ نفر از ۵۰ نفر از اعضای شورای شهر تفلیس به طور نسبی و ۱۰ نفر با سیستم اکثریت انتخاب می شوند. پیش از این، این نسبت ۲۵/۲۵ بود.
در کنار اصلاحات انتخاباتی، توافق با اپوزیسیون، حزب رویای گرجی را ملزم می کرد در صورت عدم دستیابی به ۴۳ درصد آراء نسبی در انتخابات محلی، خواستار برگزاری انتخابات زودهنگام پارلمانی شود. اما، در ۲۸ ژوئیه حزب رویای گرجی به طور یکجانبه توافقنامه شارل میشل را ترک کرد. ایراکلی کباخیدزه ، رئیس حزب رویای گرجستان اظهار داشت که دلیل اصلی خروج از توافق این است که "حزب مخالف - جنبش ملی متحد، که بیشترین کرسی های مخالف را در پارلمان به دست آورد از پیوستن به این توافق خودداری کرد و سایر احزاب مخالف به طور مداوم توافق را نقض می کردند و حزب حاکم تنها حزبی بود که توافق را رعایت می کرد. "
انتخابات شهردار و شورای شهر تفلیس در ۲ اکتبر سال ۲۰۲۱ برگزار خواهد شد. کاندیداهای اصلی انتخابات شهرداری، کاکالا کالدزه، شهردار فعلی تفلیس از حزب حاکم ، نیکا مِلیا، عضو پارلمان از حزب جنبش ملی متحد و گیورگی گاخاریا، نخست وزیر سابق از حزب "برای گرجستان" می باشند. به طور کلی، ۱۶ نفر از نامزدها برای انتخابات شهرداری تفلیس نامزد شدند.
نظر شما