دکتر الکساندروس ساکلاریو متولد ۱۹۷۷ در شهر آتن، پژوهشگر فوق دکتری در دانشکده علوم سیاسی – اجتماعی دانشگاه پانتئون و استاد رشته جامعه شناسی در دانشگاه آزاد یونان است.

 دکتر الکساندروس ساکلاریو استاد دانشگاه و پژوهشگر در زمینه اسلام هراسی در یونان

عصر روز سه­ شنبه ۱۱ آبان ماه ۱۴۰۰ آقای دکتر الکساندروس ساکلاریو استاد دانشگاه و پژوهشگر در زمینه اسلام هراسی در یونان با حضور در رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران با مهدی نیک خواه قمی رایزن فرهنگی کشورمان در آتن دیدار و گفت و گو کرد. در ابتدای این دیدار رایزن فرهنگی کشورمان ضمن عرض خیر مقدم با اشاراتی به مقاله های علمی و پژوهشی ایشان گفت: من طی هفته گذشته مقاله حضرتعالی را که با همکاری دکتر حسین اغلو در خصوص اسلام هراسی در یونان نوشته بودید را به دقت مطالعه کردم. اثر پژوهشی ارزشمندی بود و راه کارهای ارائه شده نیز بسیار سنجیده بود. مشتاقم بدانم که از چه زمانی به این موضوع علاقه­مند شدید و آیا اساسا اسلام هراسی در اروپا و یا یونان را یک پروژه می دانید و یا پروسه تعریف می­کنید که در فرآیندی تاریخی شکل گرفته است؟ همچنین در راه کارهایی که ارائه فرمودید بخشی بود که به نظر من نکته کلیدی است و آن هم ایجاد شناخت صحیح از اسلام در مدارس و در بین کودکان و نوجوانان است. آگاهی‌بخشی برای جامعه‌ای که می‌خواهد هم­زیستی را تجربه کند، بسیار ضروری است. فکر می‌کنم بزرگترین عامل برای هراس، جهل است. وقتی ما چیزی را نمی‌شناسیم از آن می‌ترسیم در صورتی که اگر این سطح آگاهی در جامعه به وجود آید خود به خود بسیاری از این مسائل مرتفع می­شود. بر این اساس است که ما در این مرکز سعی کرده ایم گفت و گو های دینی میان اسلام و ارتدکس شرقی را سامان دهیم. تاکنون هفت دور از این گفت و گو ها برگزار شده و من امیدوارم در ادوار بعدی این گفت و گو ها از دیدگاه حضرتعالی بهره ببریم.

در ادامه دکتر سالکلاریو نیز ضمن تشکر از دعوت برای حضور در این مرکز و دیدار با رایزن فرهنگی کشورمان در پاسخ اظهار داشت: باعث افتخار است که شما مقاله‌ی من را به صورت کامل مطالعه کردید. در خصوص سوالی که پرسیدید و مبنی بر اینکه چگونه به این موضوع علاقه‌مند شدم باید پاسخ بدهم که اصولا به مباحث جامعه شناسی دینی علاقه­مندم. معتقدم که شناخت یک جامعه بدون در نظر گرفتن پارامتر های دینی شناخت درستی نیست. لذا، اولین مطالعات من به عنوان یک محقق در موضوع دین و جوامع مسلمان حاضر در یونان بود. سپس در بین سال‌های ۲۰۱۳ و ۲۰۱۴ به صورت ویژه در حوزه مسلمانان به مطالعه پرداختم و از سال ۲۰۱۴ به بعد به صورت تخصصی تری در زمینه‌ی اسلام‌هراسی تحقیقات خودم را آغاز کردم.

وی در ادامه افزود: در خصوص مقاله‌ای که شما چندی پیش مطالعه کردید، ابتدا من پروژه‌ی نگارش این تحقیق را به تنهایی آغاز کردم و سپس با همکاری آقای حسین اغلو نگارش این تحقیق را به پایان رساندیم. این کار تحقیقی به صورت سالیانه صورت می‌گیرد و مشکلات مسلمانان در یونان و موضوع اسلام هراسی در این کشور را مورد بررسی قرار می‌دهد. البته به غیر از این مقاله بنده چندین مقاله‌ی دیگر را هم در این موضوع نوشته­ام که برای شما ارسال خواهم کرد.

 ایشان در پاسخ به اینکه اسلام هراسی یک پروژه و یا یک فرآیند است گفت: شاید در جواب باید به شما بگویم که هر دوی این موارد صدق می‌کنند. حداقل به واسطه‌ی تجربیات بین‌المللی که داشته ام، گروه‌های مختلف سیاسی، دینی و غیره وجود دارند که موضوع اسلام هراسی را به عنوان یکی از پروژه‌های خود در دستور کار دارند و به دنبال اهداف سیاسی یا مذهبی خود هستند. از این رو به این موضوع عمداً دامن می‌زنند. حتی برخی از این گروه ها با بست موضوع اسلام هراسی به دنبال جذب هواداران بیشتر هستند.  همچنین باید توجه کرد که واکنش طبیعی مردم در بسیاری از موارد تحت تاثیر این گروه‌هاست و این نکته‌ای که الان می‌خواهم به شما بگویم تجربه‌ی شخصی من است که چگونه رسانه‌های جمعی یک کشور می‌توانند به این موضوع دامن بزنند.

محقق ارشد دانشگاه پانتئون آتن ادامه داد: بارها شده که در روستاهایی در یونان سفر کردم که به هیچ‌وجه روستاهایی مسلمان نشین نیستند. پس از صحبتی که با من داشته اند به من گفتند که از سوی مسلمانان مهاجر که به یونان می‌آیند احساس خطر می‌کنند و وقتی که از آن‌ها پرسیدم چرا چنین حسی را نسبت به مسلمانان دارید به من پاسخ دادند کسی به ما گفته و یا از تلویزیون شنیده‌ایم. در جهت عکس صحبتی هم داشتم با کسانی که با مسلمانان همزیستی داشته‌اند یا در مجاورت آنها زندگی کرده‌اند و یا همکار بودند، به من پاسخ دادند که هیچ مشکلی با مسلمانان نداشته و با آنها روابط خوبی دارند و هیچ خطری را از سوی مسلمانان احساس نمی‌کنند. پس فکر می‌کنم گروه‌هایی با در اختیار داشتن رسانه‌های جمعی، افکار عمومی را تحت تاثیر قرار می دهند. واقعا بسیاری از یونانی‌ها اسلام را نمی‌شناسند و تفاوت‌هایی که بین طیف‌های مختلف اسلام وجود دارد را درک نمی کنند.  تحقیقات و مطالعات زیادی انجام شده که نشان دهنده این واقعیت است. یونانی‌ها از اسلام شناخت کم و نادرستی دارند. همچنین می‌خوام این نکته را هم تایید کنم که رسانه‌ها با اهدافی سعی دارند به افکار عمومی جهت دهند و بر اساس تحقیقاتی که خودم بر روی رسانه‌های جمعی انجام دادم به این نتیجه رسیدم که تمامی هدف رسانه‌های جمعی درحال حاضر پررنگ کردن و نشان دادن چهره‌ی سیاه از اسلام و نشان دادن معضلات و مشکلات این دین است. این سیاه نمایی مربوط به کشورهای اسلامی نمی‌شود بلکه حتی این موضوع نیز برای مسلمانان یونان هم صدق می‌کند و سعی در نشان دادن چهره‌ی بد از مسلمانان بومی یونان دارند.  برای مثال اگر یک شخص مهاجر مسلمان کار بدی را انجام بدهد این را نشان می‌دهند ولی هیچ وقت مسلمان موفقی که در یونان زندگی می‌کند را نشان نمی‌دهند و به هیچ وجه تصویر مثبتی از اسلام و مسلمانان مخابره نمی‌شود.

استاد دانشگاه آزاد یونان افزود: وقتی فقط این چنین تصویرهایی را از مسلمانان نشان می‌دهند چه در یونان و چه در سایر کشورهای غربی این تصور القا می‌شود که همه‌ی مسلمانان بد هستند و در کل همه‌ی مسلمانان و دین اسلام این چنین است و قطعا همه‌ی آن گروه‌هایی که قبل‌تر به شما گفتم روی این موج سوار می‌شوند تا به منافع خود برسند. همانطور که شما گفتید از سنین کودکی می بایست به بچه‌ها آموزش داده شود تا در خصوص ادیان به خصوص اسلام شناخت همه جانبه و درستی داشته باشند تا این توانایی از افرادی که می‌خواهند از بد نشان دادن اسلام سود ببرند سلب شود و کودکان و نوجوانان ما درک بهتری از ادیان داشته باشند. وقتی جهل در جایی باشد به راحتی می­شود افکار عمومی را کانالیزه کرد.

لازم به ذکر است آقای دکتر الکساندروس ساکلاریو متولد ۱۹۷۷ در شهر آتن، پژوهشگر فوق دکتری در دانشکده علوم سیاسی – اجتماعی دانشگاه پانتئون و استاد رشته جامعه شناسی در دانشگاه آزاد یونان است. وی تا مقطع کارشناسی در دانشکده فلسفه دانشگاه آتن تحصیل کرده و در ادامه در رشته جامعه شناسی دانشگاه پانتئون به تحصیل پرداخته و در سال ۲۰۰۸ موفق به اخذ مدرک دکتری جامعه شناسی از دانشگاه پانتئون یونان می­شود. گرایش تحقیقاتی وی در موضوعاتی مانند سیاست و دین، جامعه شناسی دینی و الحاد، آزادی دینی، جوامع دینی در یونان، اسلام هراسی، جامعه شناسی جوانان، راست افراطی و رادیکالیسم، است.

کد خبر 9775

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
5 + 13 =