موضوع بازگرداندن مجمسه های معبد تاریخی پارتنون آکروپلیس آتن از موزه انگلیس به یونان در بیست و چهارمین کمیته بین الدولی یونسکو در مورد استرداد اموال فرهنگی به کشورهای مبدا موسوم به ICPRCP مورد بحث قرار گرفت. هیئت یونانی سابقه موضوع مجسمه های پارتنون را تشریح کرد و مدعی شد بر اساس مستندات و مطالعات انجام شده، لرد الگین سفیر بریتانیا در امپراتوری عثمانی بدون وجود فرمان یا مجوز امپراتوری عثمانی مجسمه ها را از بدنه معبد پارتنون کنده و به بریتانیا منتقل کرده است.
ملاحظه:
۱- به گفته طرف یونانی، در طول استقرار مجسمه ها در موزه بریتانیا از قرن ۱۹ تا به امروز، این مجسمه ها بارها مورد بدرفتاری قرار گرفته و در شرایط بد نگهداری شدند. هیئت یونانی تلاش های مستمر اما بی نتیجه این کشور برای گفتگو با بریتانیا در مورد موضوع مذکور را به آگاهی اعضای کمیته رساند و تاکید کرد «مجسمه ها بخشی جدایی ناپذیر از میراث فرهنگی و هویت تمدنی یونان هستند.»
۲- به گفته انگلیس این کشور به سهم خود مدعی شد چارچوب قانونی موجود در این کشور اجازه استرداد مجمسه ها به یونان را نمی دهد و دولت بریتانیا قصد ندارد این چارچوب قانونی را تغییر دهد.
۳- انگلیس همچنین مدعی است برای کسب و انتقال مجسمه ها، دارای مجوز از سوی امپراتوری عثمانی بوده است ادعایی که نماینده ترکیه رد کرد. به گفته نماینده ترکیه، هیچ سندی مبنی بر اینکه فرمان یا مجوزی از سوی امپراتوری عثمانی وجود داشته باشد به گونه ای که به اقدام «لرد الگین» مشروعیت بخشد، وجود ندارد.
۴- به نقل از منابع یونانی، اکثریت قاطع کشورهای عضو کمیته چون هند، شیلی، ونزوئلا، پاناما، گواتمالا، گابن، زامبیا، مصر لیبی، عراق، ایتالیا، چک، روسیه و همچنین کشورها ناظر همچون ترکیه، فلسطین، نیکاراگوئه، اندورا و برزیل از موضع آتن حمایت کرده و از انگلیس خواستند تا مجسمه های پارتنون را به یونان بازگرداند.
۵- کمیته بین الدولی یونسکو از اینکه موضوع هنوز حل نشده ابراز نگرانی کرد و طرفین را به تشدید تلاش های خود برای حل اختلاف با توجه به ابعاد تاریخی، فرهنگی، حقوق و اخلاقی فرا خوانده و تصمیم گرفت که مسئله مجسمه های پارتنون در دستور کار بیست و پنجمین اجلاس کمیته بین الدولی قرار بگیرد. ضمنا از مدیر کل یونسکو خواسته شده است تا انجام نشست بین یونان و بریتانیا به منظور حصول توافق در مورد یک راه حل مورد قبول مشترک را تسهیل نماید.
منبع: کاتی مرینی ۳ ژوئن ۲۰۲۴
نظر شما