نمایشگاه بزرگ چند رسانه ای «زیر آسمان ایمان روشن - اسلام و اروپا از دریچه بوسنی» روز دوشنبه چهاردهم آبان ماه در دانشگاه زاگرب با حضور تعداد زیادی از شخصیت های سیاسی، مذهبی و فرهنگی کرواسی و بوسنی و هرزگوین و همچنین حجت الاسلام و المسلمین ایمانی پور رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی ج. ا. ایران به عنوان مهمان ویژه، گشایش یافت.
این رویداد فرهنگی با سخنرانی حسین افندی کاوازوویچ رئیس العلماء جامعه اسلامی بوسنی و هرزگوین و آندری پلنکوویچ نخست وزیر جمهوری کرواسی افتتاح شد.
رئیسالعلما جامعه اسلامی بوسنی و هرزگوین در سخنان خود خطاب به حاضران تاکید کرد: «این نمایشگاه، نمایشی چندرسانهای از میراث غنی و حضور چند صد ساله اسلام و بوشنیاکها در عرصه فرهنگی، علمی، آموزشی، هنری، معماری و زندگی عمومی و ظرفیت آنها برای اجتماع، گفتگو و زندگی در تبادل با دیگران در بوسنی و هرزگوین و اروپا است. در این نمایشگاه، در بیست و سه بخش یا واحد موضوعی، گذشته و حال ما به هم می رسند. چه بودیم، چه هستیم و برای چه تلاش می کنیم. دیدار اسلام و اروپا، سنت های اسلامی و سایر سنت های دینی؛ شرق و غرب».
وی افزود: نمایشگاه «زیر آسمان ایمان روشن - اسلام و اروپا از دریچه بوسنی» برای اولین بار تلاشی است برای ارائه دیدگاه خود از تاریخ و مدرنیته اسلام در اروپا.
وی گفت: همچنین تلاش بر این است که به تجربه ای که بوسنی در مواجهه با اسلام داشت و همچنین برداشت اروپایی ها از اسلام که در قرن های گذشته تا زمان ما تغییر چندانی نکرده است، اشاره شود.
پلنکوویچ نخست وزیر کرواسی اظهار داشت که معتقد است: «این نمایشگاه موفقیت آمیز خواهد بود و مخاطبان را قادر می سازد تا درباره بوسنی و هرزگوین بیشتر بدانند. این یک نمایشگاه بی نظیر است. این نمایشگاه با آثار موضوعی و نگاهی به بافت تاریخی، فرصتی است برای بازبینی نقش دین در ابعاد مختلف زندگی افراد و گروه ها و در عین حال بیانگر تأثیر دین در شکل گیری هویت جامعه و روابط آن جامعه با همسایگان و جهان بینی های مختلف است.
همانطور که اشاره شد، این نمایشگاه به ما می گوید که مردم بوسنی و هرزگوین قرن ها در جامعه ای چند ملیتی، چند فرهنگی و چند زبانه زندگی کرده اند و دقیقاً همین تفاوت ها ثروت آن است».
او گفت: «این بسیار مهم است که ما با یکدیگر بیشتر آشنا شویم. جوهر واقعی ایمان تمایل آن به گفتگو و تفاهم است. خوشحالم که با کل جامعه اسلامی به ویژه با مشیخت بر این پایه ها ارتباط برقرار کرده ایم. این روابط برای جامعه کرواسی خوب و سازنده است».
پلنکوویچ گفت: «روابط ما مبتنی بر اعتماد است و میل به حل همه مسائل بر اساس گفتگو به نفع همه است».
این نمایشگاه در کرواسی توسط جامعه اسلامی بوسنی و هرزگوین و مشیخت جامعه اسلامی کرواسی برگزار شد. رئیس مشیخت کرواسی مفتی عزیز افندی حسنوویچ به این واقعیت اشاره کرد که «فرهنگ محل اجتماع در عین تنوع بوده، هست و باید باقی بماند». وی افزود که این نمایشگاه باز بودن، چندفرهنگی بودن و ماهیت چند قومیتی زاگرب را تایید می کند.
با برگزاری این نمایشگاه زیبا در یک مکان فرهنگی-مذهبی در شهر زاگرب و تحت حمایت عالی نخست وزیر جمهوری کرواسی و رهبر عالی جامعه اسلامی در بوسنی و هرزگوین، ما این پیام روشن را ارسال می کنیم که تنوع، یک سرمایه و نه ضعف یک جامعه است.
این نمایشگاه حاصل یک پروژه جامع علمی-پژوهشی، آموزشی و نمایشگاهی است که زیر نظر اداره آموزش و علم جامعه اسلامی در بوسنی و هرزگوین با همکاری موسسات فرهنگی متعدد، آرشیوها و موزهها، گالری ها و هنرمندان، دانشمندان و کارشناسان برجسته به اجرا درآمده است.
این اولین بار است که نمایشگاهی از این دست در زاگرب برپا می شود که اسلام بوشنیاکی را در تمام رشته هایی که از آن صحبت کردیم در 23 بخش ارائه می دهد.
بازدیدکنندگان تا 15 نوامبر می توانند از این نمایشگاه دیدن کنند.
این نمایشگاه علاوه بر ارائه فرصتی به مخاطبین برای آشنایی با موضوعات دارای اهمیت تاریخی، به آنها امکان میدهد تا موضوعات فرهنگی خاص، اسناد، آثار هنری و صنایع دستی را که قرنها بخشی از زندگی روزمره مسلمانان بوسنیایی بوده است را ببینند.
در این نمایشگاه تمرکز ویژه ای بر اشیاء، نمادها و مصنوعاتی است که بازتاب سنت ها، رواداری، مدرنیته، معنویت و بیان هنری است که فرهنگ مسلمانان در بوسنی و هرزگوین را شکل داده است.
یادآوری می کنیم که این نمایشگاه در اکتبر سال گذشته در سارایوو برگزار شد.
ملاحظه:
جامعه اسلامی بوسنی و هرزگوین در تلاش است تا با برگزاری نمایشگاه هنر اسلامی، زمینه وحدت بین بوشنیاک های بالکان را فراهم آورد و هویت بوشنیاکی را تقویت نماید.
این نمایشگاه برای نخستین بار سال گذشته در سارایوو با عنوان «نمایشگاه هنر اسلامی» برگزار شد و صرفا هنرمندان بوسنیایی در آن حضور یافته بودند.
بوشنیاک ها قومی عموما مسلمان با جمعیت حدودا دو میلیون و پانصد هراز نفری در سراسر جهان هستند. از این تعداد یک میلیون و ههفتصد و هفتاد هزار نفر در بوسنی و هرزگوین، و الباقی در کشورهای ترکیه، آمریکا، صربستان، مونته نگرو، کانادا، کرواسی، آلمان، اتریش و مقدونیه شمالی ساکن هستند. جمعیت زیادی از بوشنیاک ها در چند برهه زمانی بصورت گسترده به کشورهای دیگر مهاجرت کرده اند. از جمله در قرن نوزدهم و عقب نشینی ارتش عثمانی از بوسنی و هرزگوین و همچنین جنگ دهه 90 میلادی کشور بوسنی و هرزگوین.
بوشنیاک های خارج از بوسنی و هرزگوین نقش مهمی در فعالیت های اقتصادی و ارسال پول به داخل این کشور دارند. همچنین انجمن هایی را در کشورهای دیگر برای پیشبرد فعالیت های فرهنگی و اجتماعی بوشنیاک ها تاسیس کرده اند.
برگزاری این نمایشگاه در کشورهای مختلف با هدف حفظ و تقویت هویت بوشنیاکی صورت می گیرد.
حجت الاسلام و المسلمین ایمانی پور رئیس محترم سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی که برای برگزاری گفتگوهای دینی در زاگرب به سر می بردند به عنوان مهمان ویژه در مراسم افتتاحیه حضور پیدا کردند.
نظر شما