-
نگارخانه هنری بوسنی و هرزگوین؛ میراثی از هنر مدرن و معاصر
نگارخانه هنری بوسنی و هرزگوین که در سال 1946 تأسیس شد، بیش از 6000 اثر هنری مدرن و معاصر را مطالعه و نگهداری میکند و از منظر هنرهای تجسمی، قدیمیترین و مهمترین مؤسسه موزهای در بوسنی و هرزگوین محسوب میشود.
-
نسل جوان؛ پیشگام همزیستی مسالمت آمیز در بوسنی و هرزگوین
بوسنی پس از جنگ همچنان بهشدت تفکیک شده باقی مانده است. جوانان این کشور در تلاش برای تغییر این وضعیت هستند.
-
کتابخانه غازی خسروبگ سارایوو، حافظه تاریخی بالکان
کتابخانه تاریخی غازی خسروبیگ که در محله باش چارشیا سارایوو قرار دارد، با زیربنای ۷ هزار مترمربع و ۳۵ کتابدار بزرگترین کتابخانه کشور بوسنی و هرزگوین محسوب میشود. افزون بر قدمت ۵۰۰ ساله این کتابخانه، به دلیل وجود برخی آثار خطی نادر از جمله سومین نسخه قدیمی گلستان سعدی (و به روایتی قدیمی ترین…
-
موسسه زبان دانشگاه سارایوو؛ حافظ زبان بوسنیایی
موسسه زبان دانشگاه سارایوو یک مؤسسه علمی است که به تحقیق و پژوهش در زمینه زبان، آموزش کادر برای تحقیقات علمی و انتشار نتایج تحقیقاتی در نشریات خود میپردازد.
-
دین و دین گرایی در بوسنی و هرزگوین
دین گرایی در بوسنی و هرزگوین
گذار پرآشوب بوسنی و هرزگوین (BiH) پس از دوران سوسیالیسم، بهطور اساسی تحت تأثیر رابطه بین جوامع مذهبی و ناسیونالیسم قومی قرار گرفته است. سه جامعه اصلی قومی-مذهبی در این کشور یعنی مسلمانان بوشنیاک، کاتولیکهای رومی کروات و ارتدوکسهای صرب، در سطوح مختلفی به ایدئولوژیهای مبتنی بر هویت مشروعیت…
-
مؤسسه مطالعات بوشنیاک بوسنی و هرزگوین
مؤسسه مطالعات بوشنیاک یک نهاد پژوهشی در چارچوب انجمن فرهنگی بوشنیاکها در بوسنی و هرزگوین است.
-
جشنواره فیلم سارایوو در مسیر جهانی شدن
جشنواره فیلم سارایوو موفق به دریافت یک افتخار دیگر از آکادمی علوم و هنرهای سینمایی ایالات متحده (اسکار) شد. آکادمی اسکار آمریکا، جشنواره فیلم سارایوو را به عنوان یک جشنواره برجسته جهانی به رسمیت شناخت و به آن وضعیت «جشنواره فیلم واجد شرایط» اعطا کرد. این به این معناست که فیلمهای برنده در دستهبندی…
-
به مناسبت ماه مبارک رمضان
نمایش نسخههای نادر ترجمه قرآن در کتابخانه غازی خسروبیگ سارایوو
کتابخانه غازی خسروبیگ سارایوو به مناسبت ماه رمضان نمایشگاهی از نسخههای نادر ترجمه قرآن را با عنوان «ترجمههای قرآن در کتابخانه غازی خسروبیگ» برگزار کرده است.
-
آداب و رسوم ماه رمضان در بوسنی و هرزگوین
رمضان در بوسنی و هرزگوین
مسلمانان بوسنی و هرزگوین همواره ماه رمضان را به عنوان ماهی ویژه در نظر گرفته و برای فرارسیدن آن بهطور کامل آماده میشوند.
-
صنعت سینمای بوسنی و هرزگوین
درحالیکه صنعت فیلمسازی در یوگسلاوی تحت حکومت تیتو، که یک عاشق سینما بود، شکوفا شد، پس از پایان جنگ بوسنی در سال ۱۹۹۵ این صنعت به ویرانهای تبدیل شد. با وجود موفقیتهای جهانی فیلمسازان معاصر بوسنی، مانند فیلم *Quo Vadis, Aida* از یاسمینا ژبانیچ، تولیدات سینمایی این کشور همچنان در مقایسه با…
-
گردشگری در بوسنی و هرزگوین در سال ۲۰۲۴
۱ میلیون و ۹۳۵ هزار و ۷۴۵ گردشگر در سال ۲۰۲۴ از بوسنی و هرزگوین بازدید کردند.
-
فرهنگ عمومی در بوسنی و هرزگوین
فرهنگ عمومی مردم بوسنی و هرزگوین ترکیبی از فرهنگ اروپایی، ترکی، مسیحی و اسلامی و پرداخته شده در محیط فرهنگی بومی و اسلاوی است. همچنین تفاوتهای قابلتوجهی بین فرهنگ سنتی و مدرن و همچنین بین فرهنگ روستایی و شهری وجود دارد.
-
چهلمین دوره جشنواره بینالمللی «زمستان سارایوو» افتتاح شد
با برگزاری رویدادهای گوناگون در نقاط مختلف شهر سارایوو، چهلمین دوره جشنواره بینالمللی «زمستان سارایوو» در روز جمعه، ۷ فوریه، افتتاح شد.
-
گلستان و گلستان خوانی در بوسنی و هرزگوین
گلستان همراه با چند اثر دیگر ادبیات فارسی در منطقۀ بالکان به عنوان غربیترین نقطۀ رواج زبان فارسی، که سرزمین بوسنی در قلب این منطقه واقع شدهاست، از جایگاه کم نظیری برخوردار بوده است. این آثار ادب فارسی که در استانبول و دیگر کانونهای قلمرو عثمانی نیز بیشترین رواج را داشتند، عبارتاند از مثنوی…
-
در مراسم ۴۸۸ امین سالگرد تاسیس کتابخانه غازی خسروبیگ سارایوو رونمایی شد:
تولید مستند «دیوان حافظ سارایوو» در بوسنی و هرزگوین
در مراسمی که در تالار بزرگ کتابخانه غازی خسروبیگ و با حضور حسین افندی کاوازوویچ رئیس العلماء بوسنی و هرزگوین، طارق زایموویچ رئیس دانشگاه سارایوو، مدیران نهادهای فرهنگی بوسنی و هرزگوین، نخبگان علمی-فرهنگی این کشور و همچنین سفیر و رایزن فرهنگی سفارت کشورمان برگزار شد، فیلم مستند «دیوان سارایوو…
-
احمد سودی؛ شارح بوسنیایی ادبیات فارسی در قلمرو عثمانی
احمد سودی؛ شارح بوسنیایی ادبیات فارسی
سنت مطالعه و پرداختن به زبان و ادبیات فارسی در قلمرو امپراتوری عثمانی شمار زیادی از مترجمان، مفسران، پژوهشگران، نویسندگان و ادیبانی را پدید آورده است که آثار خود را بر اساس نمونههای کلاسیک فارسی نوشتهاند. در این سنت غنی، بیشک احمد سودی بوشنیاکی (بوسنوی) (متوفی ۱۵۹۹م) جایگاهی بسیار مهم دارد.
-
دوراکوویچ اندیشمند بوسنیایی؛ اسرائیل در حال سرمایهگذاری برای نابودی خود است
اسد دوراکوویچ، اندیشمند و استاد دانشگاه بوسنیایی، در کتاب خود "فلسطین بر وجدان بشریت" به تحلیل و نقد وضعیت فلسطین و نقش صهیونیسم در تحولات خاورمیانه پرداخته است. او معتقد است که هدف اصلی صهیونیستها ایجاد یک اسرائیل بزرگ است که شامل فلسطین، اردن، لبنان، سوریه، بخشهایی از مصر و حتی عربستان…
-
جادوی مجاز – گلچینی از رباعیات فارسی به انتخاب و ترجمه حمزه حالیتویچ
انتشار کتاب گلچینی از رباعیات فارسی به زبان بوسنیایی
«در بیش از ۳۰۰ صفحه متن، نویسنده این کتاب، حمزه حالیتویچ یک مطالعه بینقص و به طور دقیق مستدل درباره رباعی، این قالب شعری برجسته اما کمتر شناختهشده در ادبیات فارسی ارائه کرده است. او با اولین نوشتههای منتشرشده خود، به عنوان نویسندهای که دانش فوقالعاده، شناخت از فلسفه صوفیانه و استعداد شعری…
-
اولین مترجم رباعیات خیام به زبان بوسنیایی
«با طلب کردن روح خیام به یاری، از دستنوشتهام و نسخه چاپی قسطنطنیه ۱۰۱ رباعی را انتخاب کردم، که بیتردید آنها را معتبر میدانم، و آنها را با پایبندی به اصل، همانند مستی که به حصار چنگ میزند، ترجمه کردم. اگر در میان مخاطبان ما پاسخی بیابند، کار را ادامه خواهم داد و – بر اساس بهترین اعتقاد…
-
ذوالفقار زوکو جمهور؛ جهان از دریچه کاریکاتور
در ۲۴ سپتامبر ۱۹۲۰، ذوالفقار زوکو جمهور، نویسنده سفرنامه، نقاش، کاریکاتوریست، فیلمنامهنویس سینما و تلویزیون، طراح صحنه تئاتر و طراح لباس، مدیر هنری فیلم و منتقد هنر بوسنیایی در شهر کونیتس متولد شد. او در ۲۷ نوامبر ۱۹۸۹ در هرزگ نووی درگذشت و دو روز بعد در کونیتس به خاک سپرده شد.
-
مهرپرستی در قلمرو بوسنی و هرزگوین امروزی
آئین میترا به مدت سه قرن در هرزگوین حضور داشته است. اهمیت آن برای تاریخ و تمدن کلاسیک در این واقعیت منعکس میشود که این آئین پس از آنکه امپراتور روم، تئودوسیوس اول، در سال ۳۹۲ میلادی تمام اشکال ادیان بتپرستی را ممنوع کرد، همچنان در قلمرو هرزگوین امروزی به حیات خود ادامه داد. یافتههای سکهشناسی…
-
بوگومیلیسم جنبش دینی-عرفانی بالکان قرون وسطی
جنبش بوگومیل در قرن دهم میلادی در بلغارستان شکل گرفت، اما ریشههای آن از گذشتههای دور و از طریق پولس گرایان به مانویگری میرسد. در اواسط قرن سوم میلادی، مبلّغی به نام مانی در ایران ظهور کرد و آموزهای تلفیقی ارائه داد که در آن عناصر مسیحیت، آیین زرتشتی و بودیسم را ترکیب کرده بود. او بر دوگانگی…
-
مانویت در بوسنی و هرزگوین قرون وسطی
تاریخ گسترش مانویت بهخوبی مستند شده است؛ این آیین از طریق جاده ابریشم گسترش یافت و در قرون نهم و دهم پیروانی از مراکش تا چین داشت. مانویت همچنین در غرب رواج یافت؛ ما در قرن هفتم جوامع مانوی را در اسپانیای امروزی میبینیم. آنچه در مورد مانویت جالب است، این است که پیروان آن، بهویژه به دلیل…
-
تصوف در بوسنی و هرزگوین
بر اساس اطلاعات مجله «کلام الشفا» که توسط تکیه مسعودیه در شهر کاچونی، نزدیک سارایوو، در بوسنی و هرزگوین منتشر میشود، امروزه در مجموع ۵۶ مکان برای اجرای مجلس ذکر وجود دارد. از این ۵۶ مکان، ۱۷ مورد به معنای واقعی کلمه تکیه هستند، به عبارت دیگر، مراکزی با ساختمانها و اتاقهای همراه که در آنها…
-
ایوو آندریچ؛ حکایتگر هویت ملت های بالکان
ایوو آندریچ یکی از مهمترین نویسندگان در تاریخ ادبیات یوگسلاوی و بوسنی و هرزگوین است و در سال ۱۹۶۱ برنده جایزه نوبل ادبیات شد. نام او از طریق آثار ادبی غنی، فلسفه عمیق زندگی و توانایی ظریف در نوشتن درباره سرنوشتهای پیچیده انسانی، رویدادهای تاریخی و روابط میانفردی به یادگار مانده است. او در…
-
جواد کاراحسن؛ چهره بی تکرار ادبیات معاصر بوسنی و هرزگوین
جواد کاراحسن (۱۹۵۳-۲۰۲۳) یکی از برجستهترین نویسندگان و روشنفکران بوسنیایی معاصر بود که نقش مهمی در ادبیات مدرن بوسنی و هرزگوین داشته است. او نه تنها نویسندهای خلاق و پرآوازه بلکه منتقد ادبی، نمایشنامهنویس و استاد دانشگاه نیز بود. آثار او اغلب به بررسی تاریخ، فرهنگ و انسانشناسی جوامع بالکان،…
-
موسسه آرشیو تاریخی سارایوو؛ حافظه تاریخی بوسنی و هرزگوین
موسسه آرشیو تاریخی سارایوو یکی از برجستهترین مراکز نگهداری اسناد تاریخی در منطقه بالکان است. این آرشیو به عنوان یکی از منابع اصلی مطالعات تاریخی در مورد شهر سارایوو، کشور بوسنی و هرزگوین، و تاریخ بالکان شناخته میشود. این نهاد نهتنها به حفظ و نگهداری اسناد تاریخی میپردازد، بلکه در جهت پژوهش،…
-
ثبت موسیقی سودالینکا بوسنی و هرزگوین در فهرست میراث یونسکو
ثبت موسیقی سنتی بوسنی و هرزگوین در یونسکو
سودالینکا ژانر موسیقی مردمی و شهری بوسنی و هرزگوین در فهرست میراث فرهنگی ناملموس بشریت یونسکو ثبت شد.
-
فرصت ها، چالش ها و راهکارهای تقویت و گسترش زبان فارسی در کشور بوسنی و هرزگوین
تقویت و گسترش زبان فارسی در بوسنی و هرزگوین
آشنایی با زبان و ادبیات فارسی در بوسنی هرزگوین، سنت دیرینه ای دارد. قریب به پانصد سال است که در این سرزمین شعر فارسی خوانده می شود و شاعران و نویسندگان بزرگی در این سرزمین زیسته اند که به فارسی شعر سروده و تحت تأثیر شاعران بزرگ ایرانی قلم زده اند. بنابر نظر اکثر پژوهشگران، ادبیات فارسی همزمان…
-
نفوذ ایران در بوسنی و هرزگوین، تحلیل روابط فرهنگی و دیپلماتیک ۱۹۹۲ – ۲۰۲۳
نگاهی به روابط دو جانبه ایران و بوسنی و هرزگوین
این نوشتار ترجمه مقاله با عنوان «نفوذ ایران در بوسنی و هرزگوین؛ تحلیل روابط فرهنگی و دیپلماتیک ۱۹۹۲ – ۲۰۲۳» به قلم خانم «امینا زوپارویچ» دانش آموخته رشته روابط بین الملل دانشگاه بین المللی سارایوو است که در قالب مجموعه مقالات شرکت کنندگان دوره سوم مدرسه تابستانی دیپلماسی موزه علی عزت بگوویچ…