یک کارشناس برجسته سیاسی چینی هشدار داد که کشورهای جنوب شرق آسیا در صورت نزدیک شدن بیش از حد به ایالات متحده در جنگ تجاری علیه چین، با خطر انزوا از سوی پکن و کند شدن روند توسعه اقتصادی خود روبهرو خواهند شد. ژنگ یونگنیان، رئیس دانشکده سیاست عمومی دانشگاه چینی هنگکنگ در شنژن، اظهار کرد که هدف اصلی آمریکا حمایت از روند صنعتیسازی کشورهای عضو اتحادیه ملل جنوب شرق آسیا (آسهآن) نیست، بلکه بازگرداندن تولید به خاک خود است. به گفته وی، این چین است که ظرفیت بیشتری برای کمک به آسهآن در تحقق اهداف توسعهای خود از طریق سرمایهگذاری مستقیم خارجی، توسعه پارکهای صنعتی، ادغام در زنجیرههای تأمین و انتقال فناوری دارد.
ژنگ در حاشیه سومین سمینار روابط اقتصادی چین-آسهآن گفت: «کشورهای آسهآن در صورت عدم مدیریت صحیح روابط تجاری و اقتصادی با چین، ممکن است با چالشهای بیشتری روبهرو شوند.»او هشدار داد برخی کشورهای این بلوک، مانند ویتنام، مالزی و تایلند، ممکن است در صورت گرایش به سمت واشنگتن، با رکود در صنعتیسازی و انزوای اقتصادی از سوی چین مواجه شوند. در حالی که ایالات متحده به دنبال کاهش وابستگی به زنجیره تأمین چینی است، تعرفههایی سنگین بر صادرات این کشور اعمال کرده و برخی اعضای آسهآن را تحت فشار قرار داده است تا جریان صادرات چینی به آمریکا را محدود کنند.
براساس گزارشها، اعضای آسهآن با تهدید اعمال تعرفههای ۱۰ تا ۴۹ درصدی از سوی آمریکا روبهرو هستند، در حالی که کالاهای چینی با تعرفهای بالغ بر ۱۴۵ درصد مواجه شدهاند. در واکنش، ویتنام اقداماتی برای مقابله با تقلب در مبدأ صادرات به آمریکا آغاز کرده است. از سوی دیگر، وزارت بازرگانی چین به کشورهای منطقه هشدار داده که از معامله با آمریکا به قیمت آسیب به منافع چین خودداری کنند و تهدید کرده که در صورت چنین رویکردی، واکنش قاطعی نشان خواهد داد. ژنگ ضمن رد نگرانیها درباره احتمال انزوای چین، تأکید کرد:
«چطور میتوان کشوری را که با تمام جهان تجارت میکند، منزوی کرد؟»
او افزود که آمریکا به دنبال منافع اقتصادی خود در بازار آسهآن است و قصد حمایت واقعی از فرآیند صنعتیسازی این کشورها را ندارد. ژنگ ابراز امیدواری کرد که رهبران آسهآن با درایت خطرات این شرایط را درک کنند. طبق گزارش گروه رودیوم، بیشتر تنوعبخشی واردات آمریکا از طریق کشورهای آسهآن نیز با حضور پررنگ شرکتهای چینی تحقق یافته است. ۷۰ درصد سرمایهگذاری مستقیم خارجی چین در منطقه در سال گذشته به حوزه تولید اختصاص داشته است. همچنین نگرانیهایی وجود دارد مبنی بر اینکه در پی اعمال تعرفههای شدید آمریکا بر چین، مازاد کالاهای چینی به بازارهای جنوب شرق آسیا سرازیر شود. از سوی دیگر، با تشدید جنگ تجاری، نه چین و نه آمریکا نشانهای از تمایل به مذاکره بدون اخذ امتیاز نشان نمیدهند.
ژنگ افزود که تعرفهها قابل مذاکره هستند اما شروع گفتوگو با سیاست فشار حداکثری از سوی آمریکا اشتباه است و چنین رویکردی در برابر چین کارساز نخواهد بود. به گفته وی، چین فضای بیشتری برای مانور دارد و برای آغاز مذاکرات عجلهای ندارد. او تأکید کرد که فشارهای خارجی میتوانند به عنوان کاتالیزور برای اصلاحات داخلی عمل کنند و به توسعه مناطق مرکزی و غربی چین شتاب بخشند. ژنگ در پایان گفت: «بیایید ابتدا ببینیم توافق آمریکا و ژاپن چه نتایجی خواهد داشت؛ نیازی به عجله در تصمیمگیری نیست.»به گفته این کارشناس، با ادامه سیاستهای خصمانه واشنگتن، بسیاری از کشورها ترجیح خواهند داد فاصله خود را از آمریکا حفظ کنند تا منافع خود را بهتر حفظ نمایند.
منبع:
https://www.bangkokpost.com/business/general/3013840/asean-urged-to-weigh-risks-of-siding-with-us-over-china-in-tariff-war
نظر شما