رصدخانه فرهنگ ملی با هدف ساماندهی و نظارت مستمر بر فعالیت ها و خدمات فرهنگی در یونان شکل گرفت. از جمله وظایف این نهاد رصد و پایش و انجام تحقیقات در مورد واکنش جامعه در رابطه با مسائل و چالش های فرهنگی، نظارت بر روند تولیدات فرهنگی به منظور قرار گیری در مدار توسعه پایدار، بررسی و ارائه طرح احیای سلول فرهنگی جامعه و ساختار شبکه ای، نظارت بر توزیع عادلانه ارائه خدمات به تولیدکنندگان در حوزه هنری و ارائه طرح های لازم در این خصوص عنوان شده است. بر این مبنا نهاد مذکور می بایست راهکار های علمی لازم را تنظیم و به وزارت فرهنگ و ورزش یونان ارائه دهد تا وازتخانه مورد اشاره بر اساس آن سیاست های فرهنگی خود را تنظیم نماید.
گستره فعالیت این رصد خانه نه تنها میراث هنری و فرهنگی، بلکه روند جاری هنر و فرهنگ در جامعه امروز و زندگی روزمره و سنت های عصر معاصر است که بدین منظور می بایست سازوکار لازم را با همکاری وزارت فرهنگ و ورزش فراهم نماید. این رصد خانه می بایست طرحی کارآمد برای ایجاد تعادل در مورد نقش فرهنگ در جامعه یونان و تاثیرگذاری آن بر اقتصاد کشور ارائه نماید. طرحی که قادر باشد آسیب های فرهنگی را شناسایی و برای مقابله و حل مشکلات مختلف حوزه فرهنگ راه کار ارائه نماید. با این حال برخی از دیگر مصادیق کاری این رصد خانه به صورت ذیل است:
فراهم ساختن زمینه حضور برخی گروه های فرهنگی و هنری که فعالیت آنها به علت سخت گیریهای کورکورانه میسر نیست، رصد و پایش سبک زندگی فرهنگی مردم به منظور پیش گیری از وقایع فرهنگی نا هنجار همچون مسایل جنسی، خشونت، ترس از خارجیان( تبعیض نژادی)، خودکامگی و غیره، بررسی کمبود های زیربنایی و ارائه طرح برای توزیع عادلانه منابع، ساده سازی و تسهیل فرایند اداری امور برای کسب و کارهای فرهنگی و هنری، حمایت از تامین شغلی هنرمندان و تولید کنندگان فرهنگی و بررسی تبعیض ها در این زمینه.
بر این اساس، رصدخانه فرهنگ ملی، مرکزی برای اجرا و توسعه اهداف مشخص و سیاست های اصلاحی با تمرکز بر اصول دموکراسی فرهنگی است. این مرکز می تواند به منظور توسعه سازمان های فرهنگی و حمایت از هنرمندان بودجه های تخصیص داده شده را بررسی و نسبت به تخصیص عادلانه آنها اقدام نماید. این راهبرد فرهنگی موجب تقویت امور فرهنگی یونان در سطح ملی و بین المللی با تاکید بر برتری صنایع خلاق فرهنگی می شود.
همچنین، این رصدخانه به شیوه ای علمی شاخص هایی را تعیین و به صورت پیوسته نسبت به رصد و ارزیابی آن اقدام خواهد نمود. عمده این شاخص ها مربوط به استفاده کنندگان از خدمات فرهنگی، ساختار فعالیت ها و ویژگی افراد شاغل در بخش فرهنگی، ویژگی کسانی که کالاهای فرهنگی تولید می کنند و ... علاوه بر این پالایش داده های منابعی که تاکنون نسبتاً بلااستفاده مانده اند از جمله وظایف این سامانه است، منابعی مانند:
· پایگاه های داده سازمان های فرهنگی دولتی و خصوصی
· پایگاه داده هزینه های مصرفی خانوار
· اطلاعات مربوط به صادرات فعالیت های فرهنگی به خارج از کشور
· تحقیقات خاص در زمینه های تولید و اخذ کالاهای فرهنگی
· اطلاعات مربوط به ساختار سرمایه فرهنگی در حوزه های تولید ، توزیع و انتشار کالاهای فرهنگی.
نتیجه این رصد و پایش و تجزیه و تحلیل اطلاعات در گزارش های سالانه و بولتن های دوره ای برای استفاده های گسترده اجتماعی-فرهنگی منعکس می شود. منطق سیاسی ایجاد این نهادی جدید تحت عنوان رصدخانه بر این پایه استوار است که برای اعمال حاکمیت موثر فرهنگ، دریافت و ارزیابی سیستماتیک شاخص های موثر اجتماعی و اقتصادی ضروری است.
طرح ها و برنامه های اساسی رصدخانه فرهنگ ملی:
۱- هیات نظارت ملی فرهنگی: هدف از تشکیل هیات نظارت ملی فرهنگی، تجزیه و تحلیل سرمایه های فرهنگی مادی و معنوی کشور و نظارت بر تحولات آن به صورت سالانه می باشد. چنانچه بخواهیم از تعریف مرسوم فرهنگ که محدود به هنر و میراث فرهنگی است فراتر رفته و از ظرفیت های غنی جامعه یونان استفاده شود می بایست، با دیده باز و ایده های نو به روند مسائل نگریست و در واقع فرهنگ و هنر را در اقتصاد یونان و پیشرفت ملت این کشور بکار گیریم، فقط از این طریق و با بهبود شرایط دموکراسی فرهنگی و افزایش سهم آن در اقتصاد است که می توان کشور را در مسیر جدید توسعه پایدار قرار داد.
۲- اتخاذ سیاست فرهنگی منطقه ای مدرن برای دهه آینده (۲۰۲۰ تا ۲۰۳۰)، به عنوان یک متغییر ضروری و اجتناب ناپذیر برای ساخت الگوی جدید فرهنگی بر اساس توسعه پایدار و انسجام فرهنگی اجتماعی، ساختار شبکهای و سلول های فرهنگی منطقه ای می بایست تقویت شده و با موسسات و سازمان های نوآورانه فرهنگی گسترش یابند.
۳- ساماندهی کتاب و کتابخوانی بر اساس الگوهای روزآمد پس از هماهنگی و مشورت با فعالان در حوزه نشر و کتاب و در نظر گرفتن تحولات فناورانه اخیر در زمینه تولید، توزیع و شیوه های مطالعه کتاب
۴- فرهنگ و کودکان: هماهنگی با بخش تعلیم مدرس دانشگاه آتن به منظور پژوهش و ارائه طرحی در مورد ارتباط کودکان با فرهنگ، نحوه دسترسی آنان به تولیدات فرهنگی و تحقیقات در مورد حمایت و هدایت کودکان به منظور روی آوردن به تولیدات فرهنگی و آشنایی آنان با میراث فرهنگی کشور و تشویق آنان به روی آوردن به تولیدات هنری داخلی
۵- نوجوانان و جوانان: مجموعه طرح ها و پیشنهادات ابتکاری برای جوانان و نوجوانان به منظور بارور سازی خلاقیت ایشان و جهت دهی و هدایت آنها در زمینه های مستعد و مورد علاقه، بر این اساس برنامه ای اوایل سال آینده اعلام خواهد شد که گروه های خلاق تولیدکنندگان و هنرمندان جوان را گرد هم خواهد آورد. در این زمینه فاصله و شکاف زیادی وجود دارد که دولت می بایست این جنبه حیاتی تولید هنری را تقویت و بهبود بخشد.
۶- فرهنگ و ورزش: ورزش یک رویداد فرهنگی پیچیده و با ابعاد بزرگ است که قادر است خلاقیت و پویایی این حوزه را به سایر حوزه های فرهنگی تسری بخشد. لذا، لازم است از این فرصت بهره برداری و ابتکاراتی به نفع هواداران انجام شود.
۷- محل آکروپل:
منطقه آکروپل ظرفیت ایجاد یک قطب فعالیت فرهنگی را دارا است، فضایی مملو از آثار هنری، که میتواند زمینه شکل گیری گفتگو بین سیاست های عمومی و تولید مستقل مدرن را فراهم آورد. در واقع می بایست با تمرین های آزاد، سمینارها ، جلسات مشارکتی ، نمایشگاه ها ، کنفرانس ها و جشنواره ها ، مرکزی را ایجاد کنیم که از فعالیت هنری در تمام مراحل پشتیبانی کند. این طرح قصد دارد فضایی را فراهم کند تا شیوه های نامتعارف فرهنگی و هنری بتواند ما را به چالش بکشد و غافلگیر کند.
نظر شما