امین معلوف نویسنده، ادیب و خبرنگار مسیحی لبنانی، متولد بیروت 1949، وتحصیلکرده مدارس فرانسوی زبان لبنان، سالهای سال چهره ای سرشناس بلکه قله ای در دنیای ادبیات عربی، تاریخ، تئاتر و سیاست در لبنان بوده است، که رمان های او به بیش از 40 زبان ترجمه و منتشر گردیده است. نام معلوف، کنار اسامی دیگر از جمله میخائیل نعیمه، امیلی نصرالله، ایلیا ابی ماضی، ذکر میشد و مردم لبنان از لبنانی بودن این ادیب احساس غرور و افتخار می کردند.
اما این امر ادامه نداشت. در سال 2016، رمان نویس لبنانی در شبکه اسرائیلی i24 در یک برنامه فرهنگی که با تمام جزئیات، از ابتدا تا انتها، برای ترویج و انسان سازی اسرائیل طراحی شده است، ظاهر می شود، تا درباره تاریخچه اکادمی فرانسوی توضیح دهد. به این صورت، امین معلوف تصویر نویسندهای را که عربها او را دوست داشتند، و با اشتیاق، لذت و کنجکاوی میخواندند، در قربانگاه تشکیلات فرانسوی که موفقیت ادبی او را به وجود آورد، قربانی جایزه گنکور (1993) و منبر خود در اکادمی فرانسوی که در سال 2012 به آن پیوست، کرد.
این امر باعث انتقاداتی گسترده از جامعه فرهنگی لبنان ونخبگان و حتی عموم مردم این کشور شد. خیلی ها درخواست کردند معلوف از مردم و علاقمندان و خوانندگان خود عذرخواهی کند.
تا اینکه چند روز پیش (28 سپتمبر 2023)، امین معلوف نویسنده فرانسوی- لبنانی به عنوان دبیرکل دائمی آکادمی فرانسه انتخاب شد و این سمت را تا آخر عمر حفظ خواهد کرد. از سال 1634 تاکنون تنها 32 نفر منصب دبیر کل آکادمی را برعهده داشته اند و معلوف اولین فرد اصالتاً غیر فرانسوی است که این وظیفه را بر عهده می گیرد.
واکنش ها:
نجیب میقاتی، نخست وزیر موقت لبنان، محمد وسام مرتضی وزیر فرهنگ لبنان، وتعدادی از سیاستمداران وفرهیختگان انتخاب امین معلوف به عنوان دبیر کل آکادمی فرانسه را تبریک گفتند. اما خیلی ها نسبت به این تبریک ها و این موضعیت ها ابراز تعجب کردند، چرا که عادی سازی این نویسنده با رژیم صهیونیستی آشکار بوده و کمترین کسی از اتفاق سال 2016 خبر نداشته است.
وزیر فرهنگ نوشت:
بعد از اینکه مطلب زیر را نوشتم و خبرگزاری صبح زود آن را منتشر کرد، چشمانم را با یک خبر زیبا بستم:
از همسایه بودن با کوه های صنین تا آکادمی جاودانگان، سفر خلاقیت با ابعاد عمیق انسانی که نویسنده بزرگ #امین_معلوف ایستگاه به ایستگاه از آن گذشت تا اینکه امروز به عنوان دبیر کل فرهنگستان فرانسه انتخاب شد.
نویسنده بینالمللی لبنانی-فرانسوی، حافظ میراث «آغاز»، که از «پلههای شرق» به باغهای نور بالا میرود، که مانند سیزیف «صخره تانیوس» را بر دوش میکشد و مردم را به بیرون آمدن از «هویت های مرگبار»، برای زیستن در هویت انسانی جامع فرا می خواند، برای لبنان افتخار است که او این مقام را به دست بیاورد و از طریق آن شاهد تأثیرگذاری سخن لبنانی در ساختن تمدن باشد.
امین معلوف تو لیاقتش را داری. و این را میلیونها بار میگوییم.
(معلوف یک فرانسوی شد که کشورش را انکار کرد و با اسرائیلی ها عادی سازی کرد. ما به لبنانی بودن وی افتخار نمیکنیم)
(جناب وزیر فرهنگ محترم، امین معلوف با اسرائیل عادی سازی کرده!)
(سفیر عربستان در لبنان ولید بخاری: به نویسنده لبنانی فرانسوی تبریک میگوییم...)
(وزیر تبلیغات زیاد مکاری: برای ما باعث افتخار است که نام نویسنده لبنانی فرانسوی در صدر تیترهای روزنامه های لبنانی و جهانی باشد، به عنوان رئیس دائمی اکادمی فر انسوی...)
(نماینده پارلمان میشال معوض: امین معلوف سپاسگزاریم از اینکه در قلب تاریکی مطلقی که لبنان را فرامیگیرد در فرانسه طلوع کرده ای...)
(نماینده پارلمان سامی جمیل)
لازم به ذکر است، همزمان بودن این رویداد با موج ترویج مفاهیمی از قبیل همجنسگرایی و عادی سازی با اسرائیل تصادفی به نظر نمی آید، بلکه انتخاب زمان موفق دیگری است برای گسترش دادن این مفاهیم، که گرایش عمومی اعراب به سمت عادی سازی و پذیرش خطرناک همجنسگرایی را تقویت می نمایند.
درباره اکادمی فرانسوی:
آکادمی فرانسه (به فرانسوی: L'Académie française) یک آکادمی است که در سال 1635 در زمان سلطنت شاه لوئی سیزدهم توسط کاردینال ریشلیو تأسیس شد و یکی از قدیمی ترین ارگان ها در فرانسه است. ماموریت این اکادمی نشر و توسعه زبان فرانسوی است. در سال 1793 در طول انقلاب فرانسه بسته شد، سپس توسط ناپلئون بناپارت در سال 1803 به عنوان بخشی از انستیتو فرانسه بازگشایی شد.
این آکادمی از 40 عضو تشکیل شده است. از بدو تأسیس تعداد افرادی که به عضویت آن پیوسته اند از هفتصد نفر فراتر رفته و شامل همه تخصصها بوده است، از جمله نویسندگان، شاعران، پزشکان و دانشمندان و همچنین شخصیت های نظامی و فلسفی و غیره.
آکادمی دبیر دائمی خود را انتخاب می کند که تا زمان مرگ یا استعفا دادن این مسؤولیت را بر عهده میگیرد. این ماندگاری او را به مهم ترین فرد در سازمان تبدیل می کند. همچنین هر سه ماه یکبار عضوی را برای ریاست جلسات انتخاب می کند.
لینک ها:
أمین معلوف... لیون الاسرائیلی؟
أمین معلوف أمیناً عاماً للأکادیمیة الفرنسیة مدی الحیاة
شخصیات هنأت الکاتب اللبنانی أمین معلوف بانتخابه أمینا عاما للأکادیمیة الفرنسیة
نظر شما