نگاه قانون اندونزی و آموزه های اسلامی به شبیه سازی انسان چگونه است

شبیه سازی انسان در معرض دید است، قوانین و آموزه های اسلامی چگونه آن را نگاه می کنند؟

شبیه سازی انسان در معرض دید است، قوانین و آموزه های اسلامی چگونه آن را نگاه می کنند؟

انسان با عقل و اندیشه آفریده شده است. این دو عنصر توسط احساسات و اعتقادات پشتیبانی می شود تا سطح زندگی بشر در جهان بهبود یابد. با چنین عقل و اندیشه، جای تعجب نیست که انسان اغلب به دلیل نارضایتی از مواجهه با مشکلات مختلف در جنبه های مختلف زندگی در جهان، سؤالات مختلفی را مطرح می کند.

پاسخ به این سؤالات متفاوت خواهد بود. یکی از مواردی که می تواند به صورت روشنی شناخته شود، ایجاد انواع کشف های جدید در زمینه های علم و فناوری است. اکتشافات جدید در زمینه های علمی و فناوری تأثیر بسزایی در حل مشکلات زندگی بشر دارد و می تواند رفاه انسان را بهبود بخشد. انسان همچنان راه هایی برای ایجاد کمال مطلوب خود دنبال می کند.برای تحقق این کمال، اکتشافات جدیدی در زمینه علوم و فنون زیست پزشکی به صورت شبیه سازی ظهور کرده است. از نظر ریشه شناسی ، شبیه سازی از یونان باستان "کلون" به معنی شاخه است، جمعیتی از ارگانیسم ها است که از تقسیم مکرر توسط یک ارگانیسم ایجاد می شود.

با پیشرفت زمان، اصطلاح "کلون" به "شبیه سازی" تبدیل شد که به معنای تلاش برای ایجاد یک نسخه تکراری از ارگانیسم از طریق یک فرآیند غیرجنسی یا تهیه یک موجود زنده از طریق غیرجنسی است.

به طور خلاصه می توان گفت که شبیه سازی روشی برای تولید مثل موجودات زنده است که می توان از طریق غیرجنسی انجام داد.

شبیه سازی در قوانین اندونزی

شبیه سازی به صراحت در مفاد قوانین و مقررات در اندونزی تنظیم نشده است. با این حال، از آنجا که شبیه سازی یک روش تولید مثل بدون گذراندن فرآیند غیرجنسی است، می توان گفت که این شباهت هایی با تلاش برای بارداری خارج از روش طبیعی دارد که در مقررات قانون شماره ۳۶ سال ۲۰۰۹ در مورد بهداشت (قانون بهداشت) پیش بینی شده است.

در بند (۱) ماده ۱۲۷ قانون بهداشت بیان شده است که تلاش برای باردار شدن در خارج از راه طبیعی فقط توسط یک زن و شوهر قانونی انجام می شود به شرطی که لقاح نطفه و تخمک زن و شوهر در رحم همسر

کاشته شود و توسط کارکنان بهداشتی که دارای تخصص و اختیار لازم برای انجام این کار هستند و در برخی از امکانات بهداشتی صورت پذیرد.

در ادامه بند (۲)، مقررات مربوط به الزامات بارداری خارج از روش طبیعی که در بند (۱) ذکر شده است، توسط مقررات دولت تنظیم می شود.

آیین نامه دولت مورد اشاره در این بند، آیین نامه دولت شماره ۶۱ سال ۲۰۱۴ در مورد بهداشت باروری است.

بند (۱) ماده ۴۰ بیان می دارد که باروری با کمک یا حاملگی از غیر طریق طبیعی فقط در زوج های متاهلی که از نظر قانونی مقید هستند و برای بدست آوردن فرزندان دچار ناباروری هستند، انجام می شود.

سپس بند (۲) توضیح می دهد که با استفاده از نتایج حاصل از لقاح اسپرم و تخمک از زن و شوهر مربوطه انجام می شود و در رحم همسر محل تولد تخمک کاشته می شود.

علاوه بر این، همچنین بیان شده است که باروری با کمک یا حاملگی خارج از روش طبیعی باید مطابق با پیشرفت علم و فن آوری انجام شود و خلاف آموزه های مذهبی نباشد.

توسعه شبیه سازی در جهان برای بقای انسان مانند چاقوی دو لبه است. از نظر تئوریک، شبیه سازی می تواند بدون گذراندن مراحل قانونی ازدواج انجام شود و می تواند از تخمک و سلول‌های دیگر به غیر از اسپرم از زن و شوهر استفاده کند. طبق قانون مثبت، این عمل البته ماده ۱۲۷ قانون بهداشت را نقض می کند.

کمک ناباروری در روش شبیه سازی، مشکل ناباروری را که زنان تجربه می کنند، حل می کند. با این حال، ما نمی توانیم این واقعیت را نادیده بگیریم که دانشمندانی که شبیه سازی گوسفندهای دالی را ایجاد کردند، برای موفقیت باید ۲۷۷ بار آزمایش کنند.

Clonaid آورنده کودک Eve، ادعا کرد که بیش از ۲۰۰ تخم انسان از سلول‌های بزرگ‌سال برای بدست آوردن ده مورد رشد طبیعی استفاده کرد، اما فقط ۵ مورد از آن‌ها با موفقیت کاشته شد.

با تأمل در این آزمایش‌ها، شبیه سازی برای انسان مراحل بسیار پیچیده تری را طی می کند و بعداً امکان کشتن یا مرگ جنین وجود دارد.

قتل یا مرگ جنین مطابق قانون کیفری نوعی جرم است که می تواند تحت مجازات های کیفری قرار گیرد.

مقررات دقیق تر مربوط به مواد در این قانون کیفری در چندین ماده ذکر شده است، یعنی ماده ۳۴۶ قانون کیفری اگر مرتکب آن زن باشد، ماده ۳۴۷ اگر مرتکب شخص دیگری باشد بدون مجوز زن، ماده ۳۴۸ اگر مرتکب شخص دیگری باشد که دارای مجوز زن است و ماده ۳۴۹ اگر مرتکب موقعیتی یا سمتی یا مقامی داشته باشد. بعلاوه، طبق قانون مدنی، تخمک که در جنین انسان موجود است، می تواند به عنوان موضوع حکم گفته شود، زیرا زنده در نظر گرفته می شود که دارای حقوقی در رابطه با حقوق وراثت است که در ماده ۸۵۲ قانون مدنی مقرر شده است.

واضح است که اگر (تخمک) جنینی بمیرد یا کشته شود، بر حقوق ارثی کودک تأثیر می گذارد که باعث می شود حق ارث کودک از بین برود، زیرا هرگز وجود نداشته است.

تولد جنین در جهان به سادگی مشکلات حقوقی را حل نمی کند. جنینی که متولد و به یک انسان تبدیل می شود، در دانستن وضعیت حقوقی خود در حقوق ارث و در مورد اثبات انکار و یا به رسمیت شناختن کودک در آینده که به آزمایش DNA یا شناسنامه احتیاج دارد، مشکل خواهد داشت.

مطابق قانون شماره ۱ سال ۱۹۷۴ در مورد ازدواج (قانون ازدواج)، فرزند قانونی کودکی است که در یک ازدواج قانونی یا در نتیجه آن ازدواج، متولد شده باشد. کودکانی که با استفاده از روش شبیه سازی متولد می شوند فقط با یکی از طرفین اعم از مادر یا پدر ارتباط خون خواهند داشت، حتی این امکان وجود دارد که خارج از هر دو والدین بتواند با طرف های دیگر رابطه خون داشته باشد، زیرا تخمک ها و DNA گرفته شده از افراد دیگر است.  یکی از دلایل احتمالی روابط مختلف خون به دلیل لقاح خارج رحم توسط تخمک مادر جایگزین است. مادر جایگزین توافق نامه ای بین زنی است که از طریق توافق با طرف دیگر (زن و شوهر) خود را ملزم به حامله شدن می کند و نتیجه این عمل برداشت زن و شوهر در رحم او است و پس از زایمان موظف است نوزاد را بر اساس توافق نامه تحویل زن و شوهر دهد.  به عبارت دیگر، زنی که باردار است رحم خود را اجاره داده است. این قرارداد اجاره رحیم در قانون مثبت اندونزی مجاز نیست، زیرا زایشی که اتفاق می افتد از یک زوج متاهل که به یک ازدواج قانونی مقید هستند، حاصل نشده است. اگر در مورد وضعیت حقوقی کودک در وراثت اختلاف نظر وجود داشته باشد، کودک به اثبات انکار و  یا به رسمیت شناختن کودک بستگی دارد که برای طی آن کار آسانی نیست. قانون مثبت اندونزی هنگام شبیه سازی به مفاد احکام اسلامی نیز نگاه می کند. اسلام معتقد است که رابطه بین زن و شوهر از طریق ازدواج اساس شکل گیری جامعه ای است که طبق هدایت خدای سبحان تنظیم شده است. کودکانی که در پیوند ازدواج متولد می شوند، نه تنها اجزای ژنتیکی هر دو والدین را دارند، بلکه هویت کودک را نیز به همراه دارند. اعتقاد بر این است که شبیه سازی در این مورد منجر به از بین رفتن نسب و در نتیجه از دست دادن حقوق کودکان و نادیده گرفتن تعدادی از قوانین موجود می شود.

پس از آن، از آنجا که فرآیند تولید مثل می تواند به صورت غیر جنسی انجام شود، دیگر نیازی به نهاد ازدواج که به عنوان یک واسطه تولید مثل اعلام شده است، نیست، نهاد خانواده از طریق ازدواج از بین می رود و دیگر نیازی به یکدیگر بین زن و مرد نیست. پس از این توضیحات در مورد شبیه سازی، روشن است که جامعه نمی توانند بلافاصله استفاده از فناوری زیست پزشکی را بپذیرند. تاکنون، شبیه سازی که می تواند پایداری جامعه را به خطر بیندازد، هنوز از نظر قانون جایگاه مشخصی ندارد.

با این حال، می توان مشاهده کرد که شبیه سازی قانون مثبت اندونزی را نقض می کند. بنابراین، لازم است قانون در مورد شبیه سازی بیشتر تنظیم شود تا اطمینان حقوقی وجود داشته باشد و طرف های زیان دیده چتر قانونی دریافت کنند.

توسط: خانم لوقیانا آگنی انیساتقیه، دانشجوی حقوق دانشگاه اندونزی

منبع: رپوبلیکا

https://republika.co.id/berita/ql۰myd۳۸۵/hukum-indonesia-dan-ajaran-islam-memandang-emkloningem-manusia

کد خبر 3485

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
6 + 12 =