دولت انتقالی سودان به ریاست دکتر عبد الله حمدوک در حالیکه هنوز دوساله نشده، با چالش بزرگی از سوی نظامیان سودانی و طرفداران آنها روبرو شده است.

دولت انتقالی سودان به ریاست دکتر عبد الله حمدوک در حالیکه هنوز دوساله نشده، با چالش بزرگی از سوی نظامیان سودانی و طرفداران آنها روبرو شده است.

از یک سو گروهی از شخصیت های با نفوذ و صاحب منصب در دولت کنونی مانند "جبریل ابراهیم" رهبر جنبش "العدل و المساوات" و وزیر امور مالی سودان، و شخصیت های انقلابی مانند "منی ارکو مناوی" رهبر جنبش آزادیبخش سودان و حاکم اقلیم دارفور که از افراد و گروه هایی که از خط مشی کلی نیروهای "آزادی و تغییر" جدا شده و "پیمان ملی" را که اساس آن انحلال دولت کنونی سودان است، امضا کرده اند و از سوی نظامیان بلند پایه سودانی مانند ژنرال " عبد الفتاح برهان" رئیس شورای رهبری سودان و ژنرال محمد حمدان دلقو (حمیدتی) حمایت و پشتیبانی می شوند، از طرفداران خود خواسته اند تا در برابر قصر ریاست جمهوری سودان تجمع کنند و خواهان انحلال دولت کنونی شوند. و بنابر گزارش مرکز خبری "سودان تربیون"، پس از اینکه این دعوت صورت گرفت، ظهر روز شنبه (۲۴/۷/۱۴۴۰) هزاران نفر در برابر قصر ریاست جمهوری تجمع کرده اند، و در خیابان های منتهی به این قصر، در رابطه با ادامه این تجمع تا صدور دستور انحلال این دولت شعارهایی سر می دهند.

از سوی دیگر دکتر "عبد الله حمدوک" نخست وزیر دولت انتقالی سودان، درخواست ژنرال برهان و ژنرال حمیدتی در رابطه با انحلال دولت کنونی که از شخصیت های وابسته به نیروهای "آزادی و تغییر" تشکیل شده، و تعیین دولت جدید، را نپذیرفت. این درخواست در جلسه ای که این سه نفر، برای بررسی اوضاع بحرانی سودان برگزار کردند، از سوی رئیس شورای رهبری سودان و معاونش به نخست وزیر داده شد. همچنین در این درخواست، از نخست وزیر خواسته شده بود که "کمیته مبارزه با رانت خواری" منحل شود، زیرا این کمیته در برابر ژنرال برهان رئیس شورای نظامی سودان نیز موضع منفی گرفته است.

در چارچوب این چالش فراروی دولت انتقالی، برخورد های مسلحانه ای نیز بین کمیته مقاومت منطقه "جریف شرق" در خارطوم و تظاهرکنندگان مخالف دولت صورت گرفت که بنابر گفته مسئولین این کمیته، هنگامی که از حرکت برخی از تظاهر کنندگان جلوگیری شد، تعدادی از افراد وابسته به جنبش مسلحانه "تمازج" که از گروه هایی که "میثاق ملی" را امضا کرده اند، روی پل "جریف شرق" به سوی افراد این کمیته آتش گشودند و عده ای را زخمی کردند.

لازم به یاد آوری است که پس از شکست کودتای نافرجام در ۲۱ سبتامبر سال جاری میلادی (۳۰ شهریور)، ژنرال "عبد الفتاح البرهان" رئیس شورای رهبری جلسات این شورا، شورای امنیت و دفاع و پارلمان موقت را تعطیل کرد.

البته دولت انتقالی می گوید که اختلاف بین دو گروه است یکی خواهان انتقال قدرت به صورت دمکراتیک به یک دولت منتخب مردم و گروهی که مخالف این روش هستند، و دکتر عبد اللحمدوک در جمعه شب در سخرانی خود خطاب به مردم، استراتژی پایان دادن به این بحران کنونی را اعلام کرد و تاکید کرد که ما خواهان انتقال قدرت به صورت دمکراتیک به دولت منتخب مردم و عمل به قانون اساسی موقت هستیم.

موضع آمریکا در برابر این بحران در سودان

دو روز پس از این سخنرانی نخست وزیر موقت، روز یکشنبه (۲۵/۷/۱۴۴۰) دولت آمریکا توسط "انتونی بلیکن" وزیر خارجه خود از نقشه راهی که توسط دکتر عبد الله حمدوک برای پایان دادن به بحران کنونی سودان ارائه شد، استقبال وحمایت خود را از روش انتقال دمکراتیک قدرت به یک دولت منتخب مردم، اعلام کرد.

"بلینکن" در صفحه شخصی خود نوشت: آمریکا از همه اطراف سودانی می خواهد که به قانون اساسی موقت پایبند باشند.  

همچنین بنابر گزارش روز نامه انترنتی "التغییر" سودان، قرار است هیات دولت سودان به ریاست دکتر عبد الله حمدوک امروز دوشنبه (۲۶/۷/۱۴۰۰) جلسه ای برگزار کند و شرایط بحرانی کشور را موزرد بحث و بررسی قرار دهد.

ملاحظات کارشناسی:

۱. دکتر عبد الله حمدوک نخست وزیر پس از عدم پذیرش درخواست نظامیان سودان اعلام کرد که نیروهای "آزادی و تغییر" من را عهده دار نخست وزیری کردند و من تا تحقق اهداف انقلاب مردم سودان به راه خود ادامه می دهم. و این مطالب نشان از عمق زیاد اختلاف بین نظامیان و دولت انتقالی دارد.

۲. بنابر گزارش روزنامه انترنتی سودانی "الانتباهه"، برای تظاهر کنندگان اطراف قصر ریاست جمهوری خیمه هایی نصب شده و وعده های غذا به صورت مرتب توزیع می گردد که این امر بیانگر طولانی بودن این تجمع در برابر قصر تا سقوط دولت انتقالی می باشد.

۳. "ابراهیم جبریل" رهبر جنبش "العدل و المساوات" که خود و برادرش که قبلا توسط نظام سابق کشته شده بود، از رهبران انقلاب اخیر سودان بودند، و اکنون هم سو با نظامیان خواهان انحلال این دلت موقت می باشد، می گوید: باید نخست وزیر این فرصت را از دست ندهد و با انحلال این دولت و تشکیل دولت جدید، این بحران سیاسی را پایان دهد و مردم سودان خشنود گرداند.

۴. روز شنبه گذشته (۱۰/۷/۱۴۰۰) احزاب و گروه های زیادی که در به ثمر رساندن انقلاب اخیر مردم سودان شرکت داشته اند، به سالن معروف "قاعه الصداقه" آمدند تا پیمان ملی "وحدت نیروهای آزادی و تغییر" را که توسط برخی از احزاب و گروه های سیاسی امضا کننده توافقنامه صلح در جوبا، تهیه و تدوین شده بود، امضا کنند، تا بار دیگر این فرصت را به همه احزاب و گروه های سیاسی، (غیر از حزب غیر قانونی کنگره ملی) داده شود تا در تشکیل سودان جدید مشارکت کنند.

https://www.sudantribune.net/ - مرکز خبری سودان تریبیون – ۱۶/۱۰/۲۰۲۱م (۲۴/۷/۱۴۰۰) 

https://alintibaha.net/online/۹۱۸۴۲/ - روزنامه انترنتی الانتباهه سودان-۱۶/۱۰/۲۰۲۱م (۲۴/۷/۱۴۰۰)

https://alintibaha.net/online/۹۱۸۶۷/ - روزنامه انترنتی الانتباهه سودان-۱۷/۱۰/۲۰۲۱م (۲۵/۷/۱۴۰۰)

https://alintibaha.net/online/۹۱۸۶۴/ روزنامه انترنتی الانتباهه سودان-۱۷/۱۰/۲۰۲۱م (۲۵/۷/۱۴۰۰)

https://alintibaha.net/online/۹۱۸۶۱/ روزنامه انترنتی الانتباهه سودان-۱۷/۱۰/۲۰۲۱م

https://www.sudantribune.net/ - مرکز خبری سودان تریبیون – ۱۶/۱۰/۲۰۲۱م (۲۴/۷/۱۴۰۰) 

https://www.altaghyeer.info/ar/۲۰۲۱/۱۰/۱۸/  - روزنامه انترنتی "التغییر" در سودان –۲۶/۷/۱۴۰۰

تهیه کننده : محمد هادی تسخیری


 


کد خبر 9478

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
9 + 5 =