سالهاست که دیپلماسی فرهنگی به اولویت کشورها در حوزه بینالملل بدل شده است و دولتمردان تلاش میکنند تا از طریق برگزاری برنامههای آموزشی، تاسیس دانشگاهها، حمایت از جوانان مستعد و تاسیس موسسات تبادلات فرهنگی در کشورهای مختلف، ارزشها و هنجارهای کشور خود را به سایر نقاط جهان صادر کنند. آلمان از جمله اولین کشورهایی بود که دیپلماسی فرهنگی را در راس اهداف خود قرار داد و هنوز نیز در این عرصه پیشتاز است. دولتمردان آلمانی در سالهای اخیر حتی تلاش کردهاند تا روابط فرهنگی خود را با کشورهای اسلامی توسعه دهند. یکی از کشورهای اسلامی که در سالهای اخیر مورد توجه مسئولان دولت فدرال قرار گرفته، عربستان سعودی است. در این گزارش سعی کردهایم، روابط فرهنگی این دو کشور را مورد بررسی قرار دهیم که در ادامه میخوانید:
مدارس آلمانی در جده و ریاض
تاسیس مدارس آلمانی زبان در نقاط مختلف جهان، اهمیت زیادی برای دولت فدرال دارند. مدرسه ریاض یکی از صدها مدارس آلمانی در جهان است. در این مدرسه به صورت معمول، دروس به زبان آلمانی آموزش داده میشوند. همچنین کودکان در ابتدای تحصیل با زبان انگلیسی نیز آشنا میشوند و هر هفته، دو ساعت تحت آموزش عربی قرار میگیرند. دانشآموزان از کلاس ششم میتوانند زبان فرانسوی را نیز به عنوان زبان خارجی دیگر فرا بگیرند. در صورتیکه آنها بتوانند امتحانات کلاس دهم را با موفقیت پشت سر بگذارند،. مجوز ورود به دبیرستانهای آلمانی را دریافت میکنند. بدینترتیب آنها به راحتی میتوانند به هر دبیرستان آلمانی که بخواهند بروند و در آنجا به ادامه تحصیل بپردازند. مدرسه آلمانی جده نیز یکی دیگر از مدارس شناخته شده آلمانیها در خارج از کشور است. این مدرسه در سال ۱۹۷۵ تأسیس شد.
آموزش زبان آلمانی
یکی از اهداف دولت فدرال، گسترش آموزش زبان آلمانی است. در این راستا، در ماه مه سال ۲۰۱۴، موسسه گوته در ریاض افتتاح شد که فعالیتهای آن در سال ۲۰۱۶ گسترش یافت. این در حالی است که در دانشگاه ملک سعود در ریاض نیز، دورههای کمی در حوزه زبان آلمانی وجود دارد.
کمکهزینه موسسه تبادلات آکادمیک آلمان
دانشگاه ملک سعود در ریاض بزرگترین و قدیمیترین دانشگاه در کشور عربستان سعودی است. موسسه تبادلات آکادمیک آلمان به دانشجویان این دانشگاه برای ادامه تحصیل، کمکهزینه اهدا میکند. همچنین در این دانشگاه، رشته تحصیلی برای ترجمه آلمانی-عربی وجود دارد. علاوه بر این، برخی از دانشجویان سعودی برای حضور در دورههای تابستانی، به آلمان سفر میکنند. برآوردها نشان میدهند که حدود ۱۱۵۰ دانشجو عربستانی نیز با بورس تحصیلی که از سوی دولت سعودی به آنها تعلق گرفته است، در آلمان مشغول به تحصیل هستند.
برنامههای فرهنگی
مسئولان سفارت آلمان در ریاض و کنسولگری جده، با برگزاری کنسرتها، سخنرانیها، نمایشگاهها و همچنین نمایش فیلم، فرصتی را برای آشنایی افراد با فرهنگ آلمانی فراهم میکنند. همچنین در سال ۲۰۱۶، عربستان سعودی در جشن جنادریه میزبان مقامات آلمانی بود. جنادریه، جشنی است که هر ساله در عربستان برگزار میشود.
فعالیتهای باستانشناسی
موسسه باستانشناسی آلمان و دانشگاه ماربورگ در پروژه حفاری منطقه تیماء و پروژه باستانشناسی دیگری در منطقه جده در عربستان سعودی فعالیت میکنند. آنها همکاری نزدیکی با کمیسیون گردشگری و میراث ملی عربستان سعودی دارند.
منبع:
نظر شما