پایان موفق مسیر آموزشی دو ساله درباره آزادی دین در آلمان

با برگزاری دوازدهمین و آخرین نشست، دوره آموزشی «مسلمانان و آزادی دین در آلمان» که توسط شورای اسلامی آلمان (Islamrat) برگزار شده بود، با موفقیت به پایان رسید. این دوره که به مدت دو سال ادامه داشت، شامل دوازده سمینار سطح بالا درباره موضوعات کلیدی دین، جامعه و همکاری میان دولت و نهادهای دینی بود.

دوره‌ آموزشی «کورس آزادی دین» که طی دو سال گذشته از سوی اسلام‌رات آلمان برگزار شد، با برگزاری دوازدهمین و آخرین نشست خود به پایان رسید. هدف این دوره، انتقال دانش تخصصی درباره قانون اساسی دینی، نقش جوامع دینی در جامعه، و چالش‌های کنونی در زمینه تنوع دینی بود. سخنرانی‌های علمی توسط پژوهشگران برجسته و میزگردهای تخصصی درباره گفت‌وگوی میان‌ادیانی، نژادپرستی ضد مسلمانان، جایگاه دین در ساختار احزاب، و بازنمایی اسلام در رسانه‌ها، محرک‌های فکری ارزشمندی را برای شرکت‌کنندگان فراهم کرد.آخرین نشست این دوره با عنوان «با هم گفت‌وگو کنیم، با هم بسازیم: تحولات در نمایندگی مسلمانان» برگزار شد. در این برنامه، چهره‌های برجسته‌ای چون دکتر ایوب آکسل کولر، بشیر دلز و علی قزلقایا - از پیشگامان سازماندهی مسلمانان در آلمان - از تجربیات خود در دهه‌های گذشته سخن گفتند و روند شکل‌گیری نهادهایی همچون شورای هماهنگی مسلمانان (KRM) را از دهه ۱۹۶۰ تا به امروز ترسیم کردند. در ادامه، موضوعات چالش‌برانگیز روز در حوزه نمایندگی مسلمانان مورد بررسی قرار گرفت. مصطفی ینر اوغلو، ایمن مازیک و نورهان سویکان، نقش فعالان مسلمان در سیاست آلمان را از منظر تاریخی و معاصر تحلیل کردند.

برهان قسیکی: هنوز کارهای زیادی پیش رو داریم

برهان قسیکی، رئیس اسلام‌رات، و دکتر زکریا الطوغ، سخنگوی فعلی شورای هماهنگی مسلمانان، به چالش‌های امروزی در مسیر حضور سیاسی و اجتماعی مسلمانان پرداختند. قسیکی تأکید کرد:با وجود گفتمان‌های منفی و رشد گرایش‌های راست‌گرایانه، شاهد دستاوردهای مهمی هستیم، مانند ایجاد گفت‌وگوی نهادی میان جوامع اسلامی و دولت. اما هنوز مسیر زیادی در پیش است. قسیکی بر اهمیت گفت‌وگوی درون‌اسلامی تأکید کرد و افزود که این امر به تقویت همکاری‌های درون‌اسلامی کمک کرده و در این زمینه هنوز جای کار بسیاری وجود دارد.

آزادی دین تحت فشار است

مورات گوموش، دبیرکل شورای اسلامی و هماهنگ‌کننده این دوره، بر اهمیت این مجموعه سمینارها تأکید کرد:ما می‌خواستیم فضاهایی برای یادگیری، تأمل فردی و تعامل ایجاد کنیم. بحث‌های متنوع نشان دادند که این نوع تبادل چقدر ارزشمند است. وی افزود: به‌ویژه در زمانی که انسجام اجتماعی و آزادی دین تحت فشار هستند، پرداختن علمی و عمیق به این موضوعات مهم‌تر از همیشه است. شرکت‌کنندگان با انگیزه بالا نشان دادند که آموزش، کلید همزیستی موفق است.کمال ارگون، رئیس IGMG، از فعالیت نمایندگان گذشته به‌عنوان پیشگامان راه قدردانی کرد: ساختارهای نمایندگی مسلمانان بخشی اساسی از فرایند تبدیل آلمان به وطن خود بوده‌اند، حتی در دوران‌های سخت. این افراد شایسته احترام و حمایت سازنده هستند. او همچنین اضافه کرد که خواسته‌های مسلمانان برای مشارکت، با مخالفت‌هایی نیز روبه‌رو شده‌اند. این مخالفت‌ها را باید به‌عنوان نشانه‌ای از "خانه شدن در وطن" و نشانه‌ای از پذیرش تدریجی و گسترده‌تر حضور مسلمانان دانست.

دوازده سمینار، ده‌ها کارشناس و شرکت‌کننده

کارشناسان برجسته‌ای چون پروفسور دکتر ورنر شیف‌اور، پروفسور دکتر دتلف پولاک، پروفسور دکتر ماتیاس روهه، پروفسور دکتر آلدین المفعالانی، پروفسور دکتر ایمان عطیه، پروفسور دکتر شیرین امیرمعظمی، پروفسور دکتر فلیکس هامر و دکتر عبدالرحمن ریدگلد، به‌همراه روزنامه‌نگاران و دیگر متخصصان، موضوعات کلیدی مانند حقوق اساسی دینی، نژادپرستی ضد مسلمانان، و گفت‌وگو میان دولت و جوامع دینی را مورد بررسی قرار دادند. تمرکز ویژه‌ای نیز بر بُعد سیاسی نمایندگی مسلمانان قرار گرفت. برخی از موضوعات مطرح‌شده در این سمینارها عبارت بودند از:

-زندگی مسلمانان در آلمان به‌عنوان موضوع بحث‌های مربوط به ادغام و امنیت

-حقوق اساسی دین- مقدمه و مرور کلی

-نژادپرستی ضد مسلمانان و کار ضدتبعیض

-گفت‌وگوی میان مسلمانان و دولت

-اسلام در عرصه عمومی: تحولات و تنش‌ها

-گفت‌وگوی میان مسیحیان، یهودیان و مسلمانان

شرکت‌کنندگان، شامل نمایندگان جوامع مسلمان، فعالان حوزه آموزش و افراد علاقه‌مند، در پایان این دوره، گواهی‌نامه‌ای به‌عنوان نشانه‌ای از تعهد و صلاحیت تخصصی خود دریافت کردند. در آیین پایانی این دوره، موضوع «با هم گفت‌وگو کنیم، با هم شکل دهیم: نمایندگی مسلمانان در حال تحول» مطرح شد. در این چارچوب، روند شکل‌گیری ساختارهای نمایندگی مسلمانان در آلمان از دهه ۱۹۶۰ تا زمان تأسیس شورای هماهنگی مسلمانان (KRM) مرور شد. از جمله مهمانان برجسته این مراسم می‌توان به دکتر ایوب آکسل کولر، بشیر دولز و علی قزلقایا اشاره کرد که از پیشگامان فعالیت‌های سازمانی مسلمانان در آلمان به شمار می‌روند.پایان این دوره، تنها پایان یک مسیر آموزشی نبود، بلکه گامی در راستای تقویت مشارکت اجتماعی، فرهنگی و سیاسی مسلمانان در جامعه‌ی آلمان بود. تجربه‌ی این دو سال نشان داد که آموزش، گفت‌وگو و تبادل علمی می‌توانند به ابزاری قدرتمند در برابر تبعیض و ناآگاهی تبدیل شوند و راه را برای جامعه‌ای متنوع، منصف و یکپارچه هموار سازند.

  منبع:  Islamrat

کد خبر 24334

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
1 + 8 =