مسجد بزرگ استقلال اندونزی
مسجد استقلال در در شهرجاکارتا (کشور اندونزی) یکی از بزرگترین مساجد جهان به شمار می آید که زمینی به مساحت ۱۰ هکتار و گنجایش 200 هزار نفر را دارد. طرح این مسجد از زمان استقلال اندونزی آغاز شده و ۱۷ سال ساخت آن طول کشیده و با معماری جالب و سقفهای بسیار بلند ، در نوع خود زیبا و کم نظیر است.
پیشینه
دولت اندونزی در ۱۹۷۵ برای ساخت مسجد ملی اقدام کرد و مسجد استقلال را بنا کرد. بر روی شبستان اصلی مسجد یک گنبد با قطر ۴۵ متر قرار گرفته که توسط ۱۲ ستون نگهداشته شده است. (12 ربیع الاول، تاریخ میلاد پیامبراکرم صلی الله علیه وآله)
اطلاعات کلی
موقعیت مکانی: جاکارتای مرکزی، اندونزی
وبگاه : www.istiqlal.or.id
معمار: فردریش سیلابان مسیحی
سبک معماری: فرمالیسم جدید بین المللی
تاسیس: 1978 میلادی
پیشگامانه: 24 آگوست 1961
تکمیل شده : 12 فوریه 1978
ظرفیت: 200 هزار نمازگزار
تعداد گنبد: 2
قطر گنبد (خارجی): 45 متر (سال استقلال اندونزی 1945)
برج: 1
مسجد استقلال پس از بازسازی، از بنای درخشان تا استفاده از انرژی خورشیدی
مسجد استقلال توسط رئیس جمهور جوکو ویدودو افتتاح شده است. این بازسازی و گشایش برای نخستین بار از زمان ساخت مسجد در 42 سال پیش است. بودجه نوسازی به 511 میلیارد روپیه می رسد که همه از بودجه دولتی تأمین شده است. در ضلع شرقی، یک زیرزمین دو طبقه برای پارک خودروهای بازدیدکنندگان ساخته شده و در بالای زیرزمین، غرفههایی برای فروش کالای مورد نیاز مردم در نظر گرفته شده است .
در مسجد استقلال نمازگزاران با آسانسور (آسانبر) زیبا با کابین شیشهای شفاف به طبقه دوم یا محوطه نماز هدایت میشوند. این آسانسور ویژه سالمندان یا افراد دارای معلولیت جسمی است. با ورود به محوطه داخلی مسجد، ستونهای درخشان، بسیار خیره کننده است. ستونهای مسجد استقلال اکنون با روکش آلومینیومی پوشانده شدهاند تا نور را در سراسر محوطۀ نماز منعکس کنند. چیدمان مجلدات قرآن کریم بر روی ستونها، زیبایی خاصی ایجاد کرده است. سقف مسجد نیز با افزودن چراغهای درخشان زیباتر شده است.
بازسازی مسجد استقلال
ابو هریره، معاون برگزاری عبادت مسجد استقلال گفت: بنای مسجد در طول بازسازی تغییر چندانی نداشته است. به این دلیل که مسجد استقلال یک میراث فرهنگی است، بنابراین شکل بنا را نمی توان تغییر داد. در واقع، افزون بر اینکه قانون می گوید نمیتوان آن را تغییر داد. از این روی، مرمت و بازسازی، بیرون مسجد یا حیاط که 30 درصد از مساحت مسجد را در بر می گیرد، متمرکز شده است.
در این میان، بازسازی بنای مسجد بیشتر بر زیباسازی ساختمان متمرکز است. به عنوان مثال، سنگهای مرمری که کف و دیوارهای مسجد را پوشانده بود، در حین بازسازی برای درخشندگی بیشتر آن را صیقل داده ، و سنگ2های آسیب دیده با سنگ های جدید جایگزین می شوند.
سپس گنبد بالای مسجد استقلال نیز اکنون نورپردازی شده و در شب، بر زیبایی و نمای گنبد افزوده است. رنگ نور نیز قابل تغییراست.
امکانات مسجد
بازسازی هایی نیز انجام شده که در ظاهر مشاهده نمی شوند، اما بسیار مهم هستند. به عنوان مثال، سامانه الکتریکی با آخرین فنآوری سازگار شده است تا از مصرف انرژی کاسته اما بازدهی بیشتری داشته باشد. از انرژی خورشیدی برای بخشهایی از سامانه روشنایی، گرمایش و سرمایش استفاده شده است.
رئیس جمهور جوکو ویدودو در آیین گشایش تأکید کرد که بازسازی مسجد استقلال، بیش از نیم تریلیون روپیه هزینه داشته است که برای نمایش یا فخرفروشی نیست، اما برای شکوه بیشتر آن است. این نه تنها مایه مباهات مسلمانان است، بلکه باعث افتخار ملت اندونزی است.
این بازسازی نه تنها کارکرد مسجد را به عنوان عبادتگاه به حداکثر میرساند، بلکه به جنبههای معماری، هنری و زیبایی شناختی نیز توجه دارد. در عین حال قوانین میراث فرهنگی برای استفاده از مسجد همچنان حفظ شده است. امید است که مسجد استقلال نه تنها از لحاظ ساختمان ظاهری با شکوه باشد، بلکه به وسیلهای برای افزایش ایمان و تقوا و همچنین محلی برای توانمندسازی روحیه معنوی مردم و پیشگام تبلیغ اعتدال برای مسلمانان جهان تبدیل شود. مسجد استقلال که در کشوری با بیشترین جمعیت مسلمان در جهان واقع شده است، باید نمونه ای از مساجد سایر کشورهای جهان در توسعه نمادهای اسلامی آرامش بخش، ایجاد مدارا و ایجاد صلح باشد.
برخی از برنامههای مسجد استقلال
- ارائه خدمات راهنمایی اعتقادی برای ورود به اسلام و شهادتین.
- برگزاری کلاسهای آموزشی ویژه بانوان در موضوعات معارف قرآنی، اعتقادی، اخلاقی، حدیثی و فقهی.
- برگزاری کلاسهای آموزشی برای نوجوانان (آموزش قرائت و تجوید قرآن، کتاب منهاج العابدین).
- برنامههای فرهنگی، هنری ویژه نوجوانان و جوانان (تواشیح، سرودهای مذهبی و ورزشهای رزمی).
- مشاوره مذهبی: (پاسخ به پرسشهای مذهبی و مشاوره).
- تشکیل دوره های آموزش زبان عربی و انگلیسی.
- همکاری با دانشگاه علوم قرآنی و دانشگاه بین المللی اسلامی اندونزی.
- آموزش مبلغ برای اعزام به شهرها و مناطق مختلف اندونزی
- و...
- موعظه حسنه بعد از نماز ظهر.
- موعظه حسنه قبل از نماز جمعه.
- آموزش کتاب احیاء علوم الدین.
بازبینی و ویرایش : محمد سعید معزالدین
منبع:
نظر شما