طی این رویداد فرهنگی در مکانهای مختلف برلین، نمایشگاهها، کارگاهها، تورهای راهنمای مساجد، میزگردها و سخنرانیهایی در مورد هویت اسلامی و واقعیت آن در جامعه امروز برگزار میشود. امسال بیش از ۳۰ شرکتکننده و داوطلب، بیش از۴۰ برنامه را طی این رویداد برگزار می کنند. همچنین با برنامههایی که برای کودکان و نوجوانان طراحی شده است، برای اولین بار مخاطبان جوان نیز خطاب قرار میگیرند. مطمئناً برای همه، چه مسلمان چه غیرمسلمان چیزهای جالبی در این رویداد وجود دارد.
با اجرای برنامههای متنوعی برای کودکان از جمله تئاتر کودک، قصهگویی و اجراهای موسیقی کودکانه، کودکان به دنیای جذاب دیگری برده می شوند.
اجراهای زنده، معرفی کتاب و کنسرتها، برنامههای هفته فرهنگی مسلمانان را تکمیل میکنند. شعار امسال این رویداد «نزدیکتر شدن و ایجاد صلح» است؛ زیرا برگزارکنندگان آن معتقدند اکثر مردم در برلین و سراسر جهان خواهان صلح هستند. اما اگر صلح آرزوی مشترک ماست، پس چرا نباید به این خواسته عمل کنیم و آن را به یک هدف ارزشمند تبدیل کنیم؟ پیششرط این کار این است که همه به هم نزدیکتر شویم و یکدیگر را بهتر بشناسیم. برگزارکنندگان هفته فرهنگی مسلمانان برلین میخواهند با رویدادهای متنوع امسال خود، از جمله کارگاهها، سخنرانیها، نمایشگاه کتاب و اجراهای موسیقی، به این هدف دست یابند. آنها اعلام کردند با این برنامه، ما به طور مشترک موفق شدیم که زندگی عادی مسلمانان را به شکل جذابی نشان دهیم. در عین حال، ما به عنوان یک تیم کاملاً متقاعد شدهایم که سهم مهمی در صلح اجتماعی پایتخت داریم. این نمایشگاه استثنایی به یک گردهمایی از سبکهای هنری سنتی و مدرن اختصاص دارد که تنوع و غنای هنری را به نمایش میگذارد و بازدبدکنندگان آن می توانند از ظرافت خوشنویسی عربی، شکوه هنر تزئینات طلاکاری (تذهیب) و امکانات نوآورانه هنر دیجیتال لذت ببرید. هر یک از این سبکهای هنری تجربهای بصری منحصر به فرد ارائه میدهند. ما خوشحالیم که شما را به این سفر الهامبخش در دنیای هنر دعوت کنیم. در این نمایشگاه گروهی، آثار ارزشمند هنرمندان به نمایش گذاشته میشود. همچنین تصاویر برگزیدهای از کودکان و نوجوانانی که در مسابقه نقاشی صلح شرکت کردهاند نیز به نمایش در میآیند.
هفته فرهنگی مسلمانان برلین از چند ماه پیش با کارگاه خوشنویسی هنرمند مشهور چینی حاجی نورالدین و مسابقه نقاشی و پادکست آغاز شد. همچنین غرفه ای در بازار خوراکی، با همکاری روزنامه تاگس اشپیگل، برپا شد. از روز ۲۸ سپتامبر نیز این رویداد رسما با سه برنامه آغاز شد. برنامه های روز اول این رویداد به شرح ذیل است:
فضاهای معنوی
اسکنادی، هنرمند اندونزیایی، در نمایشگاه فضاهای معنوی، نگاهی به آثار خود ارائه میدهد که از تأملات معنوی، مراقبه اسلامی (تفکر) و موضوعات اجتماعی الهام گرفته است. این نمایشگاه به بررسی چالشهای بصری میپردازد؛ چگونه میتوان احساسات، عواطف و افکار را در اشکال ساده بیان کرد. نمادگرایی این اشکال میتواند برای همه افراد معنا داشته باشد. سادگی در رنگ، شکل، خط، فضا و تکرار آنها به عنوان ابزاری برای نمایش عمق معنوی استفاده میشود. تفکر به عنوان فرآیندی به کار میرود تا واقعیت معنوی (حقیقت) را توصیف کند و در نتیجه آگاهی از خود، زندگی، هنر و خدا را افزایش دهد.
کارگاه شعر اسلام
در ورکشاپ شعرخوانی (شعر اسلام)، جوانان از جامعه مسلمان با اصول اولیه شعرخوانی آشنا میشوند و مهارتهایی در نویسندگی و اجرا کسب میکنند. از طریق تمرینات تعاملی و کار گروهی، خلاقیت آنها تقویت میشود و روشهایی برای اجرا و ارائه به آنها آموزش داده میشود. هدف این ورکشاپ توانمندسازی شرکتکنندگان است تا بتوانند متنهای خود را بنویسند و در فضایی امن آنها را آزمایش کنند. به دنیای شعرخوانی وارد شوند و اصول اولیه را بیاموزند .
مقابل تغییر
یک شعر در واقع چیست؟ و چگونه میتوان نوشتن را آغاز کرد؟ از سال ۲۰۱۷، پروژهی کارگاههای شعرنویسی آغاز شده است و در آن جوانان پناهجو در قالب دیالوگ شعری با یکدیگر ارتباط برقرار می کنند. پروژهی شعر بر این باور است که نوشتن به صورت گروهی بهترین نتیجه را دارد.
سیب میخک
با وجود اینکه دهها هزار کرد در برلین زندگی میکنند، فضاهای محدودی برای به نمایش گذاشتن تاریخ، زبان و فرهنگ تراژیک این قوم وجود دارد. داستان سیب میخکنشان (Sêva Mêxekrêj) گاهی در بازارها و گاهی نیز در گوشههای دنج خانهها در مناطق کردنشین روایت میشود و به عنوان دکور هم مورد استفاده قرار میگیرد. این سیب که با میخک پوشانده شده است، با عطر دلپذیر و ظاهر زیبا، نماد عشق، دوستی، صلح و صداقت است. علاوه بر این، ما به بررسی معانی مختلف و کاربردهای سیب میخکنشان در فرهنگ کردی خواهیم پرداخت. این سنت نه تنها نمادی از عشق و دوستی است، بلکه بیانگر هویت و میراث فرهنگی کردها نیز میباشد. از طریق تجربه و خلق مشترک سیب میخکنشان، قصد داریم درکی عمیقتر و ارتباطی قویتر با این فرهنگ غنی ایجاد کنیم.
چگونه داستانم را بگویم؟
در این کارگاه، جوانان بین ۲۰ تا ۳۰ سال فرصت دارند تا نگاهی به پشت صحنه بیندازند و به عنوان کارگردان فعالیت کنند. چگونه یک فیلم ساخته میشود، فیلمنامه نوشته میشود و دوربین هدایت و فوکوس میشود. علاوه بر این، کارگردانان و عکاسان با تجربه، شما را با رازهای دیگر فیلمسازی آشنا میکند. همچنین شرکتکنندگان با موضوعاتی همچون خودشناسی و هویت دست و پنجه نرم خواهند کرد و ایدهپردازی خواهند کرد که چگونه میتوان موضوعات جذاب را در قالب یک فیلم (مستند) تهیه کرد.
در پایان نیز، روز ششم اکتبر با برگزاری دو برنامه این رویداد فرهنگی به پایان می رسد.
دعای صلح
همه با هم علیه خشونت – برای صلح در جهان – این پیام پروژه صلح «خانهای برای همه» است، پروژهای که توسط یهودیان، مسیحیان و مسلمانان در برلین ایجاد شده است. در دورانی که با بحرانها همراه است، گفتگوی بین ادیان و فرهنگها بیش از هر زمان دیگری اهمیت دارد. خاخام آندریاس ناچاما، کشیش کوردولا گاردئی و امام کاظم سانجی در چارچوب هفته فرهنگی مسلمانان همه را به یک دعای مشترک برای صلح دعوت میکنند. تحت شعار «با هم علیه خشونت – برای صلح جهانی» آنها میخواهند نشانهای را ایجاد کنند. تصاویر مناطق جنگی مانند سوریه، سودان و اوکراین غیرقابل تحمل است. وقایع در غزه و اسرائیل نیز بسیار دردناک است. امام کاظم سانجی با ابراز همدردی عمیق گفت وقتی زخمیها و کشتههای فلسطینی را در غزه میبینم، قلبم میشکند، حمله به غیرنظامیان برای ما قابل تحمل نیست.
خاخام آندریاس ناچاما اضافه میکند:ما با همه قربانیان سوگواری میکنیم و میخواهیم با دعای خود نشان دهیم که چگونه میتوانیم از چرخه خشونت خارج شویم. تا زمانی که در سرزمین مقدس ادیان ما جنگ وجود داشته باشد، خونریزی در سایر نقاط جهان نیز پایان نخواهد یافت. بسیاری از مردم در آلمان نیز با دیدن تصاویر وحشتناک ناامید شدهاند.کشیش ماریون گاردئی تأکید میکند: تنفر و خشونت راه حل نیستند؛ آنها فقط رنج را افزایش میدهند. همدلی، صرف نظر از دین یا منشأ، میتواند کمک کند.
از نیل تا اندلس
آیا میدانستید که جنوب شرقی اسپانیا، که بیشتر به نام «الاندلس» شناخته میشود، قرنها تحت حکومت مسلمانان بوده و به خاطر همزیستی مسالمتآمیز اقوام، ادیان و فرهنگهای مختلف و همچنین بهخاطر معماریاش شهرت دارد. بسیاری از دانشمندان و اندیشمندان مسلمان، از جمله عارف مشهور، محیالدین ابن عربی، از این منطقه برخاستهاند. این متفکران نقشی مهم در شکلگیری عصر روشنگری غرب ایفا کردهاند. گروه موسیقی «ال فردوس»، که توسط نوازنده ویولن و خواننده انگلیسی علی کیلر تأسیس شده، نمادی از سبک زندگی اندلسی در ترکیب چندفرهنگی خود است. اعضای موفق این گروه از انگلستان، اسپانیا و مراکش آمدهاند. نام فارسی «ال فردوس» (باغ برین بهشت) بهطور نمادین نشاندهنده رسالت آنها است.
از لحاظ موسیقی، این گروه عناصر کلاسیک غربی مانند موسیقی سلتیک و فلامنکو را با تنظیمات جدیدی از موسیقی سنتی صوفیانه که از منابع عربی، اندلسی و ترکی الهام گرفته است، ترکیب میکند. رپرتوار آنها همچنین شامل اقتباسهایی از اشعار به زبان «الجامیادو» است، زبانی قدیمی اسپانیایی که با حروف عربی نوشته میشد. کنسرت گروه «ال فردوس» نقطه اوج معنوی هفته فرهنگی اسلامی خواهد بود و مخاطبان را به سفری موسیقایی به «باغ برین بهشت» خواهد برد.
بعد از ظهر اندونزیایی، شب پاکستانی، فلسفه در گفتگو، اسلام و کانت، هنر همزیستی، زیباییشناسی تلاوت قرآن، بیایید به صورت صلحآمیز همدیگر را بشناسیم، یاران جوان پیامبر و میراث آنها، زنان در قرآن،صدای اشتیاق، شعر ایمان، آفرینش با نور و سایه،اهمیت و نقش جوانان مسلمان در جامعه، شب آسیای مرکزی، هنر تزیین، هنر خط از دیگر برنامه هایی است که در شب های مختلف این رویداد ۱۸ روزه برگزار می شوند.
منبع: RND
نظر شما