سمینار "نقش آموزش در رشد و توسعه زنان" در بلگراد
بمناسبت هشتم مارس روزجهانی زن، «انجمن قدرت و پیشرفت زنان (سسلای -CESLAJA )، انجمن"زنان خلاق و فعال"، انستیتوی مطالعات فرهنگ و مسیحیت کلیسای ارتودوکس، با همکاری اداره ارتباطات فرهنگی بین المللی زنان سازمان فرهنگ وارتباطات اسلامی و رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در صربستان سمینار نقش آموزش در رشد و توسعه زنان را در تاریخ 7 مارس در سالن اجتماعات شهرداری ساوسکی وناتس بلگراد برگزار شد.
در این سمینار که با حضور،شهردار منطقه، امیر پورپزشک رایزن فرهنگی، جمعی از شهروندان صرب و فعالان اجتماعی حوزه زنان برگزار شد، خانم ها سوتلانا پروشفسکی رئیس انجمن قدرت و پیشرفت زنان، مونا یوسفسپاهیچ مدیر انجمن زنان فعال، دانیلا مارکوویچ عضو انستیتوی مطالعات فرهنگ و مسیحیت کلیسای ارتودکس، لیلا رضایی کارشناس ارشد الهیات شخنرانی کردند همچنین مقاله خانم دکتر فاطمه ابراهیمی عضو هیئت علمی دانشگاه و رئیس اداره ارتباطات فرهنگی بین المللی زنان سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی توسط خانم ویولتا پروشفسکی نائب رئیس انجمن صربی دوستداران ایران قرائت گردید.
سوتلانا پروشفسکی رئیس «انجمن قدرت و پیشرفت زنان (سسلای -CESLAJA ) در سخنانش با عنوان فمیسید (کشتار زنان و زن آزاری) یک معضل اجتماعی است و نه یک مسأله فردی گفت:
بسیاری بر این باورند که مبارزه و تلاش ما برای برجسته کردن مشکلاتی که زنان امروز با آن روبرو هستند، بیهوده و بی معنی است، زیرا ما قدرت یا ابزاری برای حل آنها نداریم. من و دوستانم معتقدیم که بهتر است بیهوده با بی عدالتی در جامعه مبارزه کنیم تا بیهوده زندگی کنیم و سرمان را به سمت دیگری بچرخانیم. پشتیبانی مهم است و اگر هر بار که این موضوع را مطرح می کنیم فقط به یک دوست کمک کنیم، کار درست و عالی انجام داده ایم.
امروز ما اینجا هستیم تا صدای خود را علیه خشونت جنسیتی علیه زنان، با تاکید ویژه بر زن کشی، به عنوان نهایی ترین و شدیدترین شکل خشونت، بلند کنیم.
ما با مسئولیت پذیری تاکید می کنیم که موضوع جایگاه زن باید به عنوان فرآیندی مورد بررسی و تحلیل قرار گیرد که توسط جامعه و فرهنگی که زندگی روزمره در آن جریان دارد، مشروط شده است.
نمونه هایی از انواع خشونت علیه زنان چیزی نیست جز آثار تداوم نابرابری که در طیفی از ساختارهای سیاسی، اقتصادی، حقوقی، تاریخی و مذهبی منعکس شده است.
وی افزود یکی از اشکال مبارزه در پیشگیری از خشونت مبتنی بر جنسیت، دقیقاً آموزش و پرورش زنان است که زمینه ساز رشد و تکامل آنهاست.
دانیلا مارکوویچ عضو انستیتوی مطالعات فرهنگ و مسیحیت کلیسای ارتودکس در سخنرانی خود تحت عنوان زنانی که بشارتدهنده صلح هستند، جنگی درونی و صلحی جهانی؛ با اشاره به مفهوم صلح و آرامش که از طریق متون عهد جدید و اولین خطاب مسیح به زنانی است که بطور نمادین در ایجاد صلح نقش داشته اند گفت: زنان در عهد جدید آموزگارانی هستند که واژه صلح را در نظم جهانی حمل می کنند. این دقیقاً مکاشفه چهره و شخصیت مسیح برای زنان است که آنان را فرا می خواند برای فراگیری تعلیم و تربیت و نگاه به جهان مطابق با مسلک ایمانی از منظر دین. مسیر عهد جدید راهی است برای مواجهه و خطاب به زنان به عنوان کسانی که پیام را بدون تزلزل همچون پیام آوران ایمان و رسولان منتشر می کنند.
وی بر اهمیت سخنان مسیح خطاب در مورد زنان و شمول آن در شرایط امروزی تاکید کرد.
دکتر فاطمه ابراهیمی عضو هیات علمی دانشگاه و رئیس اداره ارتباطات فرهنگی بین المللی زنان در سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی درمقاله ای تحت عنوان نقش آموزش در رشد و پیشرفت زنان که توسط ویولتا پروشفسکی قرائت شد عنوان داشت:
اساس نگاه اسلامی به پیشرفت بر پایه نگاه به انسان است اسلام انسان را یک موجود دو ساحتی میداند. ساحت دنیا و آخرت. لذا پیشرفت واقعی مبتنی بر شناخت دقیق از خود حاصل میشود در بردارنده رشد و تعالی مادی و معنوی است و آموزش با هدف خود آگاهی برای هر انسانی به ویژه زنان اولین گام و اقدام مهم محسوب میشود . اسلام کرامت و ارزش مندی انسان را با توسعه و پیشرفت پیوند داده است لذا اولین و مهمترین هدف آموزش زنان باید خود آگاهی آنها نسبت به شان و کرامت انسانی و حقوق و مسئولیتهایی باشد که آنها دارند.
در بخش دیگری از مقاله آمده است: اگر ما بر اساس ایفای نقش زنان سه عرصه مهم فردی، خانوادگی و اجتماعی را در نظر بگیریم بانوان باید از مزایای آموزشی در هر سه عرصه بهره شوند تا بتوانند نقش خود را به درستی ایفا کنند و به رشد و پیشرفت برسند امروز در جوامع مختلف شاهد توجه بیشتر به آموزش رسمی و ارتقاء سطح علم و فناوری زنان هستیم در جمهوری اسلامی ایران نیز دختران در حال حاضر بیش از ۶۰ درصد دانشجویان دانشگاهها را تشکیل میدهند و حدود ۳۳ درصد از زنان عضو هیئت علمی دانشگاهها هستند این بهرهمندی از علم موجب شده است که توانمندی و فرصتهای بیشتری برای ایفا نقش اجتماعی فرهنگی سیاسی هنری ورزشی قضایی حقوقی داشته باشند. وی تاکید کرد امروز فضای مجازی نقشه مهمی در آموزشهای رسمی و غیر رسمی دارد و نباید از آن غفلت کرد. زنان در دو کشور صربستان و ایران میتوانند از طریق فضای مجازی در ارتقاء امر مهم آموزش به همدیگر کمک کنند.
مونا یوسفسپاهیچ مدیر انجمن"زنان خلاق و فعال" در مقاله ای با عنوان آموزش، حق است یا تکلیف اظهار داشت:
امروزه، اگرچه در زمان پیشرفت بزرگ زندگی می کنیم، آموزش برای همه به یک اندازه قابل دسترسی نیست. میلیونها دختر در سراسر جهان هنوز حق تحصیل ندارند و این فقط در مورد کشورهای فقیر نیست – حتی در جامعه ما، زنان با موانعی روبرو هستند: از عدم حمایت از آموزش عالی تا فرصتهای نابرابر در بازار کار. گاهی اوقات موانع در ذهن ما و در هنجارهای اجتماعی هستند. اگر بدانیم که جهل یکی از بزرگترین عوامل بی عدالتی است، پس روشن می شود - دانش راه تغییر است دانشی که به اشتراک می گذاریم، آموزش می دهیم و منتشر می کنیم. ما در طول تاریخ دیده ایم که چگونه زنانی که تحصیل کرده بودند و جایگاه مناسب خود را می دانستند، جوامع را تغییر دادند.
وی افزود اولین فرمانی که خداوند نازل کرد "یاد بگیرید!" است. آموزش نه تنها یک حق بلکه یک وظیفه است و این فقط یک تکلیف شرعی نیست. اما علیرغم همه این اصول محافظت شده قانونی، میلیون ها دختر در سراسر جهان از تحصیل خارج می شوند، مجبور به ازدواج زودهنگام و تشکیل خانواده می شوند، قبل از اینکه فرصت تحقق رویاهای خود را داشته باشند. چه کار باید بکنیم؟ زمان می گذرد. ما انتخاب می کنیم - آیا ما کسانی خواهیم بود که می بازند یا کسانی که از زمان به خوبی استفاده می کنند؟ آیا ما کسانی خواهیم بود که در برابر ظلم ساکت می نشینیم یا کسانی که به یکدیگر به راستی و صبر سفارش می کنند؟ آیا در ساحل خواهیم ایستاد و زمان را تماشا خواهیم کرد یا پل های دانش، عدالت و پیشرفت خواهیم ساخت؟
لیلا رضایی کارشناس الهیات درسخنان خود با عنوان "گناه حوا و تجلی عظمت عشق و آگاهی در عالم هستی" گفت:
داستان گناه حوا به عنوان سرآغازی در آفرینش انسان ، حکایتی است که به رغم روایت هایی به ظاهر متفاوت ، ما را به وحدانیتی فراسوی ظواهر این داستان ، به پیام الهی نهفته در باطن آن متون رهنمون می سازد ؛ آنچنانکه به حوا مادر گوهر عشق و تجلی زیبایی در عالم هستی درود فرستاده و آنگونه نگرش منفی در طول تاریخ نسبت به زن،که پایه گذار خیلی از محرومیت های وی از حقوق انسانی و اجتماعی بود بی اثر می گردد. اینچنین شد که خداوند داستان زیبایی را با وجود زن درعالم هستی آغاز کرد، عظمت عشق را به تصویر کشید و نورعشق و محبت وآگاهی در بارزترین ظهورش در وجود مبارک حضرت مریم مقدس و حضرت فاطمه زهرا (ع ) وزنان مقدس دیگر در کتب آسمانی تجلی یافت.
وی افزود انسان چه زن و چه مرد توانست با مدد از هدایت نور آگاهی برخاسته از دل انسان کامل و کتب آسمانی که روشنگرتاریکی های جهل و ظلم بشری است، دامنه شناخت معرفت خویش را تا اعماق هستی از ملک تا ملکوت بگستراند.کتب آسمانی که ریشه در وحدانیت دارند جملگی حامل پیامی واحد برای نجات بشر هستند؛ درباره مفاهیم وجودی انسان سخن می گویند و برای انسان امروز که از هر دوره دیگری در معرض چالش هایی در تعامل با مسایل زندگی است راه گشا خواهند بود تا در خانواده و اجتماع نقش ها و مسئولیت های خود را برعهده گیرد.
1403/12/18
نظر شما