در اواخر مارس سال گذشته میلادی (فروردین ۱۳۹۹)، به دلیل شیوع بیماری ویروس همه گیر کووید- ۱۹، همه مدارس تعطیل شدند و کلاس ها تا پایان سال تحصیلی به صورت مجازی برگزار گردید.
در مدت زمان بسیار کوتاهی، معلمان و دانش آموزان مهارت های رایانه ای بی شماری را فرا گرفتند و تدریس به روش های مختلفی از طریق شبکه های مجازی، تلویزیون و غیره صورت گرفت.
همه باید به تغییراتی که ویروس کرونا در زندگی روزمره ایجاد کرده عادت کنند، خصوصاً کودکان.
رسانه ها مملو از گزارش های مختلفی در باره اطلاعات مربوط به ویروس کرونا بودند، در این گزارش ها از جمله مطالبی در مورد نوع ویروس، طبیعی بودن آن یا غفلت از دست انسان، خطرناک بودن آن، مدت قرنطینه بودن شهروندان در خانه و غیره دیده می شد.
هجوم مداوم اطلاعات جدید و محدودیت های فزاینده شدید در زندگی مردم باعث شد که خردسالان و همچنین بزرگسالان احساس ترس و عدم اطمینان و ناامنی از وضعیت نامشخصی که با آن رو به رو هستند، داشته باشند.
کارشناسان امور توصیه کردند که برای جلوگیری از فشارها و هیجاناتی که به بدن آسیب می زند، خردسالان زمان کمتری را در رسانه های دیجیتالی بگذرانند و در خانواده ها نیز درباره کرونا کمتر صحبت کنند.
کارشناسان همچنین توصیه کردند که توجه کودکان بیشتر به برخی از موضوعات خوش بینانه معطوف شود و معلمان کودکان را با مضامین و تکالیف بیش از حد خسته نکنند.
مدرسه مهم است، اما اینکه چطور خانواده ها می توانند تا حد ممکن و با موفقیت از پس بحران ناشی از ویروس کرونا بربیایند، بسیار مهمتر است.
برخی از والدین بازی های خلاقانه ای را در خانه برای بچه ها برنامه ریزی می کردند و برخی بچه های بزرگتر را در تهیه غذاهای مخصوص سرگرم می کردند و به این شکل همه مسائل بیشتر قابل تحمل بود.
والدین باید بدانند که امروزه بخش عمده ای از تربیت فرزندانشان نیز از طریق رسانه ها صورت می گیرد و اگر آنها در ارائه مشورت و اطلاعات صحیح به فرزندان خود تلاش نکنند، در آنصورت جوانان همه آنچه رسانه ها منتشر می کنند را باور خواهند کرد.
پس به همین دلیل والدین برای یافتن اطلاعات با کیفیت و ارائه آنها به بهترین شکل به فرزندان خود، باید وقت بیشتری پیدا کنند و با فرزندانشان بیشتر صحبت کنند.
والدین و معلمان موفق، الگوی خردسالان و نوجوانان هستند که به آنها با ارائه مشورت و توضیحات مبسوط نشان می دهند که تفکر انتقادی چگونه باید باشد و همچنین به آنها یاد داده شود که اگر جواب برخی از سؤالات را نمی دانند، راه و مکان مطمئن برای رسیدن به پاسخ را چگونه دریابند.
بدین ترتیب نوجوان بهتر می تواند خود را با شرایط مختلف بحرانی وفق بدهد. تحقیقات نشان می دهد که احساس ذهنی امنیت و رضایت برای رفاه زندگی روزمره مهم است.
از زمان بیماری همه گیر ناشی از ویروس کووید-۱۹ بایستی برای ایجاد توسعه اعتماد بین خود، اعضای خانواده، همکاران و غیره استفاده کرد و فراموش نکنیم که پیروی از توصیه های کارشناسان مورد اعتماد می تواند به ما کمک کند تا از این بحران عبور کنیم.
تأثیر اپیدمی بر سلامت روان کودکان اغلب مورد بحث قرار می گیرد. روانشناسان ادعا می کنند که ترس خاصی در نزد خردسالان بزرگتر و اضطراب جوانان در واقع یک عملکرد طبیعی و سالم است که ما را از تهدیدهای پیش رو هشدار می دهد و همچنین کمک می کند تا از خود به خوبی محافظت کنیم.
خردسالان باید به نوعی سرگرمی و تفنن مشغول شوند و مورد توجه ویژه قرار گیرند.
پیام هایی که از طریق عامل های رسانه ای تولید، استفاده و ارسال می شوند، محتوای رسانه ای را نشان می دهند، مانند؛ پیام های تلفن های همراه، فیلم ها، عکس ها، برنامه های تلویزیونی، برنامه های رادیویی، فیلم های ویدئویی، کتابخانه های اینترنتی و... برخی از این محتوای رسانه ای برای خردسالان مفید است و برخی دیگر برای بزرگسالان.
به همین دلیل والدین و معلمان باید کودکان و جوانان را به محتوای رسانه ای که خوب و به ویژه برای آنها مقرر شده باشد، تشویق کنند. هرچه خردسال کوچکتر باشد، تجربیات رسانه ای او باید کوتاهتر و متناسب با سن او باشد.
روزنامه نگاران خود نیز مشاهده کردند که چگونه اپیدمی بر افزایش اطلاعات نادرست در فضای عمومی تأثیر می گذارد.
بیش از ۸۰٪ روزنامه نگاران حداقل یک بار در هفته با اطلاعات نادرست درمورد ویروس کووید-۱۹ مواجه شده اند.
پاسخ دهندگان در این سنجش افکار عمومی همچنین برخی از مقامات دولتی را به عنوان منبع اطلاعات غیرمجاز درباره ویروس کرونا شناسایی کردند، اما بیشتر پاسخ دهندگان از فیس بوک به عنوان یک شبکه اجتماعی که بیشترین اطلاعات نادرست و اشتباه در مورد ویروس کرونا را گزارش کرده است، نام بردند و امروزه بیشتر جوانان صفحه فیس بوک دارند.
خواندن این همه اخبار و یا تماشای فیلم که در ماه های اول بیماری همه گیر ویروس کرونا اتفاق افتاده، تاکنون بی سابقه بوده است.
قوی ترین مارک های رسانه ای در این زمان، آنهایی بودند که موفق به برقراری ارتباط با مخاطبان شدند و یا آنهایی که نشان دادند توانایی تأمین نیازهای عمومی مردم را دارند.
به رسانه ها این فرصت داده شد تا خدمات خود را گسترش داده و محرک خوبی برای مخاطبان خود در مبارزه با ویروس کرونا باشند.
مانند همه موارد دیگر داشتن یک الگوی رسانه ای مطمئن و قابل اعتماد در زمان های بحرانی مانند بحران ناشی از بیماری همه گیر ویروس کووید-۱۹، برای خردسالان و جوانان نیز اهمیت ویژه ای دارد که ستاره راهنمای آنها باشد.
همانطور که می بینیم، تأثیر رسانه ها بر رفتار و کردار خردسالان و نوجوانان در طی دوران اپیدمی بسیار زیاد است و به همین دلیل عهده دار بودن هر مسئولیت سنگین باید با توجه به توانایی های فرد مسئول، تنظیم و برنامه ریزی شود.
در لحظاتی که همه مسائل نامطمئن و بیش از حد خطرناک بنظر می رسد، مطابق با این جمله گفته می شود: "مهم نیست که چه باری را به دوش می کشیم، بلکه مهم این است که چگونه آن را حمل می کنیم"، این مهم بطور خاص در مورد شخص مومن که به خالق خود اعتماد دارد و در نزدیکی او آرامش می یابد، برجسته می شود.
با این حال، شخص مومن از طریق الهام و منبع ایمانی به بهترین نحو آموزش می یابد که چگونه با برخی مشکلات و وسوسه ها کنار بیایید.
نویسنده: دکتر مرصادا نورالدینا آگوویچ – منطقه مسلمان نشین سنجاک
منبع:
https://mesihat.org/۲۰۲۱/۰۳/۱۶/uticaj-medija-na-ponasanje-djece-tokom-pandemije-covid-۱۹/
نظر شما