روابط و مناسبات دیپلماتیک بین جمهوری قرقیزستان و جمهوری خلق چین در اواخر سال ۱۹۹۲ میلادی برقرار شده است. با برقراری این مناسبات؛ رشته آموزش زبان چینی در برخی دانشگاه های قرقیزستان راه اندازی شد و به مرور زمان تعداد دانشگاه هایی که مبادرت به اموزش زبان چینی کردند افزایش یافت. در دو دهه اخیر و بدنبال توسعه سریع اقتصاد چین ؛ افزایش اعتبار و جایگاه بین المللی این کشور و عوامل ژئوپلیتیکی و اقتصادی این کشور و گسترش مناسبات پکن – بیشکک؛ علاقه و اقبال به آموزش زبان چینی در جمهوری قرقیزستان از جمله در شهر بیشکک به عنوان مرکز توسعه آموزشی و فرهنگی کشور بیشتر شده است. در حال حاضر در قرقیزستان ۱۴ دانشگاه وجود دارد و در اکثر آنها رشته های آموزش زبان چینی یا دانشکده کنفوسیوس و یا حداقل دوره های آموزش زبان چینی وجود دارد. ولی در مدارس قرقیزستان تعداد دانش آموزانی که این زبان را یاد می گیرند بیش از ۳ هزار نفر برآورد می شود.
خانم دو وین سفیر فوق العاده و تام الاختیار جمهوری خلق چین در قرقیزستان در مصاحبه با یکی از خبرگزاری های این کشور در خصوص همکاری های آموزشی بین قرقیزستان و چین می گوید:
" در حال حاضر در زمینه آموزش روند رو به رشدی را در روابط متقابل مشاهده می کنیم. در سال های اخیر همکاری های دو کشور در زمینه های آموزشی به سرعت توسعه یافته است. در حال حاضر در قرقیزستان چهار دانشکده کنفوسیوس در دانشگاه دولتی بیشکک، دانشگاه ملی جمهوری قرقیزستان، دانشگاه دولتی استان جلال آباد و دانشگاه دولتی استان اوش وجود دارد. همچنین به همت و کمک دانشکده کنفوسیوس در تمام کشور ۲۱ کلاس کنفوسیوس وجود دارد. اینک در قرقیزستان بیش از ۱۰ هزار نفر زبان چینی را یاد می گیرند.
سفیر چین در قرقیزستان
علاوه بر این؛ بین دو کشور همکاری های فعالی در زمینه تبادل استاد و دانشجو وجود دارد. اخیرا هیاتی از یکی از دانشگاه های چین از دانشگاه دولتی بیشکک و دانشگاه دولتی جلال آباد بازدید بعمل آورد. دانشگاه های چین برای همکاری با دانشگاه های قرقیزستان و جذب دانشجویان قرقیز برای تحصیل در چین اعلام آمادگی کرده اند. . سال به سال تعداد دانشجویان قرقیزی تحصیل کرده در دانشگاه های چین افزایش می یابد. سالانه حدود ۷۰۰ نفر از فارغ التحصیلان در مقاطع لیسانس، فوق لیسانس، دکترا و کارآموزان وارد چین شده و در انجا مشغول به تحصیل می شوند. در حال حاضر حدود ۴ هزار دانشجو در دانشگاه های مختلف چین درس می خوانند. همچنین اخیرا در مسابقه آموزش زبان چینی شرکت کردم و در سخنرانی خود استعداد شرکت کنندگان به آموزش زبان و فرهنگ چینی را قدردانی و ارزیابی کردم. اعتقاد دارم که در شرایط احداث مشترک "یک کمربند و یک مسیر" دانستن زبان چینی برای جوانان قرقیزستان امکانات منحصر به فردی به زندگی و فعالیت آینده خودشان باز می کند. سفارت چین در قرقیزستان همواره به توسعه همکاری در زمینه آموزش بین دو کشور توجه می نماید و به اقدامات فعال در این حوزه ادامه خواهد داد".
دنیس بردیک اف کارشناسی سیاسی قرقیزستان در یکی از صحبت های خود با خبرگزاری داخلی این کشور در زمینه مکانیزم های اصلی "قدرت نرم" چین در قرقیزستان اشاره کرد:
بنا بر گزارش وزارت آموزش و علوم قرقیزستان؛ زبان چینی در ۸ دانشگاه کشور از جمه دانشگاه دولتی بیشکک، دانشگاه ملی جمهوری قرقیزستان، دانشگاه دولتی قرقیزستان موسوم به آرابایف، دانشگاه روسی- قرقیزی اسلاویانی، دانشگاه دولتی استان نارین، دانشگاه دولتی استان اوش، دانشگاه تکنولوژی شهر اوش و همچنین در انستیتو علوم انسانی اوش تدریس می شود. دانشکده های کنفوسیوس در دانشگاه دولتی بیشکک و دانشگاه ملی قرقیزستان در حوزه آموزش جایگاه مهمی دارند. آنها در سال های ۲۰۰۷-۲۰۰۸ با حمایت های مالی دولت چین تاسیس شده اند و همچنین از سال ۲۰۱۳ دانشکده کنفوسیوس در شهر اوش فعالیت می نماید. دانشکده کنفوسیوس دانشگاه دولتی اوش در سال ۲۰۱۷ عنوان بهترین دانشکده قرقیزستان را به خود اختصاص داده بود.
مرکز کنفوسیوس در دانشگاه بین المللی قرقیزستان
دانشگاه ملی قرقیزستان بزرگترین دانشگاه کشور است که در رشته قرقیزی و چینی آن بیش از ۱۳۰۰ دانشجو تحصیل می کنند و سالانه بیش از ۱۰۰ نفر از آنها با حمایت مالی و گرانت مالی طرف چینی در دانشگاه های چین ادامه تحصیل می دهند. در دانشگاه ملی قرقیزستان ۲۴ استاد از کشور چین فعالیت می کنند. دانشکده کنفوسیوس دانشگاه ملی در تمام کشور ۸ کلاس آموزشی و ۱۸ کلاس کامپیوتری دایر کرده است. سال ۲۰۱۳ بیش از ۶۰۰ تن از شهروندان قرقیزستان برای اموزش زبان چینی به آن کشور اعزام شده و دوره های آموزشی برای ۸۰۰ مدرس برگزار شده است و چنین فعالیت هایی همچنان ادامه دارد. علاوه بر این کلاس های آموزشی زبان چینی در شهرهای جلال آباد و کاراکال نیز راه اندازی شده است.
در دانشگاه دولتی اوش برای دانشکده کنفوسیوس یک ساختمان جدا از دانشگاه برای ۶۰۰ نفر احداث شده است. . برای احداث این ساختمان ۸۰۰ هزار دلار از سوی طرف چینی اختصاص داده شده است و این ساختمان جدید رشته چینی و قرقیزی خوابگاهی نیز برای ۱۶۰ نفر دارد. امروزه دانشگاه دولتی اوش به طور مستقیم با ۵۲ دانشگاه چین همکاری می نماید. بیش از ۲۵۰ دانشجو و ۱۰۰ استاد این دانشگاه ادامه تحصیل و دوره های کارآموزی خود را در دانشگاه های شانگهای، پکن، لانچ ژاو، سوچ ژاو، داریان و اورومچی گذرانده اند.
در سال ۲۰۱۲ در موسسات آموزشی متوسطه و عالی قرقیزستان ۳۸ معلم از چین فعالیت می کردند. در سال ۲۰۱۴ آکادمی اداره دولتی وابسته به ریاست جمهوری قرقیزستان تفاهم نامه همکاری با آکادمی اداره دولتی چین امضا کردند. همچنین پکن دو برنامه سازمان همکاری شانگهای را تامین مالی می کند و بر اساس آن ۵۰ دانشجوی قرقیزی می توانند تحصیلات خود را در چین ادامه دهند. غیر از این از سال ۲۰۱۶ در کتابخانه علمی مرکزی آکادمی ملی علوم به همت دانشکده کنفوسیوس دوره های ۸ ماهه آموزش زبان چینی به طور رایگان برگزار می شود. این دوره برای دانش آموزان، دانشجویان و دانشمندان جوان متمرکز شده است. همچنین در ماه اکتبر همان سال در پایتخت کشور اولین بار در آسیای مرکزی فروشگاه کتاب های چینی دایر گردید.
مسابقات رزمی جام کنفوسیوس در بیشکک
در شهر بیشکک حدود ۴۰ دوره آموزش زبان چینی و در تمام کشور حدود ۷۰ دوره آموزش این زبان وجود دارد.. احداث دانشکده جاده ابریشم چین- قرقیزستان در دست برنامه ریزی می باشد. در سه سال اخیر سه دانشگاه قرقیزستان مجوز مربوطه برای تدریس درس "چین شناسی" را دریافت کرده اند. علاوه بر این برنامه های مختلف تبادل دانشجویی وجود دارند. بیش از هزار نفر در چین تحصیل کرده اند و یا در حال تحصیل می باشند.
همچنین وی گفت که آموزش چینی می تواند نه تنها در قرقیزستان بلکه در کشورهای آسیای مرکزی با آموزش زبان روسی رقابت کند. افرادی که در چین درس می خوانند از اول نمی خواستند در روسیه تحصیل نمایند.. آنها به جای روسیه تر جیح می دادند کشورهایی اروپایی و یا آمریکا را برای تحصیل انتخب نمایند ولی به خاطر برخی از دلایل به چین رفته اند.
در ماه فوریه سال ۲۰۰۴ بر اساس مصوبه شماره ۳۳ دانشگاه دولتی بیشکک رشته قرقیزی و چینی تاسیس شده است. این رشته در واقع یکی از بهترین رشته های دانشگاه می باشد. هدف اصلی این رشته تربیت کادر متخصصان رقابت پذیر و حرفه ای در بازار کار می باشد.
دانشجویان موسسه آموزش زبان چینی در بیشکک
با توجه به تقویت همکاری های قرقیزستان با چین و همسایگی با این کشور و توسعه سریع روابط قرقیزستان و چین در زمینه های ذیل مجموعه کادر کارشناسان و متخصصان تربیت و اماده می شوند:
- روابط بین المللی (لیسانس)
- شرق شناسی (لیسانس)
- مدیریت
- ترجمه
- زبان شناسی
- فلسفه
- منطقه شناسی
- رشته قرقیزی و چینی با دانشگاه های برجسته چین همکاری دارد:
- دانشگاه مرکزی ملت ها
- دانشگاه سین کیانگ
- دانشگاه تربیتی سین کیانگ
- دانشگاه مالی و اقتصادی سین کیانگ
- دانشگاه علمی و تکنولوژی پکن
- دانشگاه علمی و تکنولوژی تیان شیانگ
- دانشگاه سیان
- دانشگاه پلیتکنیک شمال و غرب
- دانشگاه ملی چین
- دانشگاه تربیتی چین شمالی
- دانشگاه تکنولوژی چین جنوبی
علاوه بر این در برخی از مدارس شهر بیشکک و مناطق غیر از زبان روسی و انگلیسی درس زبان چینی نیز به عنوان زبان اصلی آن مدارس محسوب می شود. در سال ۲۰۱۷ در شهر بیشکک مدرسه آموزشی و تربیتی شماره ۹۵ موسوم به "دوستی" تاسیس شد. افتتاحیه این مدرسه با حضور آلبیغ ابراهیم اف شهردار آن زمان شهر بیشکک، سیا سین هوا سفیر کشور چین در بیشکک، صلی الدین کالدیبایف معاون وزیر آموزش و علوم قرقیزستان و هیئتی از چین برگزار گردید. این مدرسه در شهرک مسکونی "جال" با حمایت ملی کشور چین احداث شد. ۱۳۱۰ دانش آموز در این مدرسه تحصیل می کنند. این مدرسه با تمام دستگاه های آموزشی روز مجهز شده و شرایط خوبی برای آموزش وتربیت دانش آموز دارد. در این مدرسه به زبان های روسی و قرقیزی تدریس می شود و زبان دوم این مدرسه چینی و انگلیسی می باشد.
مراسم ده سالگی تاسیس انستیتوی کنفوسیوس در دانشگاه ملی قرقیزستان
همچنین دانش آموزان و دانشجویان زبان چینی در مسابقات مختلف برنده می شوند، به عنوان مثال در سال ۲۰۱۷ دانش آموز مدرسه شماره ۶۲ شهر بیشکک در مسابقه جهانی زبان چینی موسوم به "پل زبان چینی" در کشور چین عنوان و جایگاه اول را بدست آورد.
دانشجویان رشته زبان چینی دانشگاه دولتی علوم انسانی بیشکک
همچنین در مدرسه ۳۱ که مدیر آن خانم تاتیانا عمرزاق اوا می باشد از سال ۲۰۰۹ زبان چینی تدریس می شود و این مدرسه با دانشگاه های چین همکاری دارد. در این مدرسه ۱۸۰۰ دانش آموز تحصیل می کنند و در میان آنها ۹۳۶ دانش آموز زبان چینی را یاد می گیرند. هر سال اساتید این مدرسه در مراکز آموزشی چین دوره های آموزشی ویزه معلمان را می گذرانند و سالانه حد اقل ۱۰ فارغ التحصیل از این مدرسه در بهترین دانشگاه های چین ادامه تحصیل می دهند.
منابع:
- http://slovo.kg/?p=۱۰۸۱۸۶
- http://inozpress.kg/news/view/id/۵۲۵۷۲
- http://arch.kyrlibnet.kg/uploads/LI%۲۰DYANDYUN,%۲۰%۲۰MA%۲۰LEJ.pdf
- http://www.bhu.kg/academics/kcf
- https://۲۴.kg/obschestvo/۴۹۸۶۴_kitayskiy_yazyik_vkyirgyizstane_est_spros/
- http://intl.manas.edu.kg/ru
- https://kaktus.media/doc/۳۶۲۷۶۹_mnogo_li_kitayskogo_v_kitayskoy_shkole_v_djale.html
نظر شما