در سالهای اخیر دولت جمهوری قرقیزستان اهمیت ویژهای برای حوزه فرهنگی قائل است و برای افزایش اعتبار فرهنگی کشور چندین برنامه منطقهای و بینالمللی برگزار میکند که اهم آنها بازیهای جهانی عشایر، جشنواره بینالمللی فیلم بیشکک، جشنواره جهانی حماسههای مردمان جهان، جشنواره فیلم جوانان کشورهای مشترک المنافع «امید» و جشنواره بینالمللی صنایع دستی «آیما» است.
بازیهای جهانی عشایر بزرگترین پروژه بینالمللی قرقیزستان است که توسط دولت این کشور در سال ۲۰۱۲ برای احیاء و حفظ فرهنگ تمدن عشایری آغاز شد. رویداد ورزشی بینالمللی که برای اولین بار در قرقیزستان طراحی و اجرا شد، جایگاه جهانی پیدا کرده است و کشورهای زیادی در آن شرکت میکنند. برای اولین بار بازیهای جهانی عشایر در قرقیزستان برگزار شد. شهر چولپونآتا سه بار میزبان این مسابقات بینالمللی بود: در سال ۲۰۱۴، ۵۸۳ ورزشکار از ۱۹ کشور در ۱۰ رشته ورزشی، در سال ۲۰۱۶، ۱۲۰۰ ورزشکار از ۶۲ کشور در ۲۶ رشته ورزشی و در سال ۲۰۱۸، ۲۰۰۰ ورزشکار از ۸۲ کشور در ۳۷ رشته ورزشی شرکت کردند. چهارمین دوره بازیهای جهانی عشایر در سال ۲۰۲۲ در شهر ایزنیک ترکیه برگزار شد و ۳۰۰۰ ورزشکار از ۱۰۲ کشور در ۱۳ رشته ورزشی به رقابت پرداختند. پنجمین دوره بازیهای جهانی عشایر روزهای ۸ تا ۱۳ سپتامبر ۲۰۲۴ در شهر آستانه قزاقستان برگزار شد. در طول هفته در چارچوب پنجمین دوره، مسابقات در ۲۱ رشته ورزشی، برنامه فرهنگی روزانه و کنفرانس علمی و عملی «عشایر: تاریخ، دانش، عبرت» برگزار شد. حدود ۲۵۰۰ شرکتکننده از ۸۹ کشور در پنجمین دوره بازیهای جهانی عشایر شرکت کردند.
جشنواره بینالمللی فیلم بیشکک برای اولین بار از ۱۷ تا ۲۱ نوامبر ۲۰۲۳ و دوره دوم آن از ۱۱ تا ۱۵ ژوئن ۲۰۲۴ در بیشکک برگزار شد. جشنواره بینالمللی فیلم بیشکک به عنوان یک رویداد مهم فرهنگی و بینالمللی در نظر گرفته میشود تا به یک پلتفرم تولید مؤثر برای متحد کردن متخصصان صنعت فیلم، ایجاد پروژههای فیلم مشترک بینالمللی جدید و جلب توجه جامعه جهانی فیلم به بیشکک، قرقیزستان و تمام منطقه آسیای مرکزی تبدیل شود. این جشنواره با حمایت وزارت فرهنگ، اطلاعات، ورزش و سیاست جوانان جمهوری قرقیزستان و شهرداری بیشکک برگزار میشود. در دومین دوره این رویداد بیش از ۷۰ مهمان از بیش از ۲۰ کشور جهان آمدند و حدود ۲۰۰ فیلمساز در آن شرکت کردند. در بخش رقابتی جشنواره فیلم که به دو بخش «بینالمللی» و «آسیای مرکزی» تقسیم شد، فیلمهای بلند به رقابت پرداختند، پروژههای سینمایی جدید در بخش آسیای مرکزی مورد بحث و بررسی قرار گرفتند و به بهترینها جوایزی اهدا شد. به عنوان بخشی از جشنواره بینالمللی فیلم بیشکک، ۶ کارگاه آموزشی برگزار شد. کشور مهمان اولین جشنواره ترکیه و کشور مهمان دومین جشنواره جمهوری اسلامی ایران بود و در همین راستا، این جشنواره از ۱۲ تا ۱۴ ژوئن میزبان «هفته سینمای ایران» بود که در آن چهار فیلم سینمایی و یک فیلم انیمیشن ساختهشده توسط کارگردانان ایرانی در یکی از محبوبترین سینماهای بیشکک به تماشاگران عرضه شد. شایان ذکر است که به یمن تلاشهای پیوسته رایزنی فرهنگی ایران در بیشکک و همکاری خوب با معاونت سینمایی وزارت فرهنگ قرقیزستان، ج.ا.ایران به عنوان مهمان ویژه این جشنواره انتخاب شد.
جشنواره جهانی حماسههای مردمان جهان در سال ۲۰۰۶ توسط وزارت فرهنگ، اطلاعات و گردشگری جمهوری قرقیزستان و با حمایت ریاست و دولت جمهوری قرقیزستان با هدف مطالعه، حفظ و رواج میراث تاریخی و فرهنگی بشر و تشریک مساعی برای حفظ هویت ملی هر یک از مردمان جهان و به عنوان یکی از راههای ابتکاری برای حفظ میراث حماسی جهان تأسیس شد و هر دو سال یکبار برگزار میشود. جشنواره شامل دو بخش کنفرانس علمی و عملی بینالمللی و رژه تنوع فرهنگی است. این پروژه با حمایت ریاست جمهوری قرقیزستان، کمیسیون ملی یونسکو - قرقیزستان، آکادمی ملی «ماناس» و چینگیز آیتماتوف، موسسه مطالعات «ماناس» آکادمی ملی علوم و اتحادیه صنعتگران عامیانه جمهوری قرقیزستان اجرا میشود و هر بار حامیان مالی جانبی نیز دارد. اهداف اصلی جشنواره شناسایی فرهنگهای کشورهای مختلف و حفظ آنها؛ تقریب مردمان، فراخواندن نسل جوان به مدارا و وحدت؛ کمک به بیداری و ترویج احترام و عشق به گذشته خود در بین جمعیت؛ تضمین دسترسی و مشارکت همه اقشار مردم در حیات فرهنگی کشور و اظهار هویت و اصالت هر قوم میباشد. از سال ۲۰۰۶ تا حال هفت دوره جشنواره جهانی حماسههای مردمان جهان برگزار شده است. به طور سنتی، دانشمندان مشهور، راویان حماسهها و داستانها، اجراکنندگان آیینهای هنر شامانی و رقص صوفی و هنرمندان حنجرهخوانی و آوازخانی گلوگاه و غیره از آذربایجان، ارمنستان، بلاروس، گرجستان، قزاقستان، روسیه، ترکمنستان، ازبکستان، ترکیه، پاکستان، فرانسه، سوئد، اسپانیا، ژاپن، مغولستان، ایالات متحده آمریکا، استونی، لتونی و هند در آن حضور دارند. رایزنی فرهنگی ج.ا.ایران در بیشکک نیز هر بار در این رویداد شرکت و سعی میکند در حد توان خود فرهنگ ایرانی را به نمایش بگذارد.
جشنواره بینالمللی صنایع دستی «آیما» به منظور توسعه بازار صنایع دستی قرقیزستان، احیای سنتها، حفظ میراث فرهنگی و تبدیل دریاچه ایسیقکول مروارید قرقیزستان به یک منطقه گردشگری فرهنگی بینالمللی برگزار میشود. جشنواره سالانه «آیما» به یک رویداد مهم در زندگی فرهنگی آسیای مرکزی تبدیل شده است و بسیاری از شرکتهای مسافرتی آن را در تقویم رویدادهای منطقهای گنجاندهاند که باعث جذب گردشگران بیشتری به قرقیزستان میشود. این جشنواره از سال ۲۰۰۶ تا کنون ۱۸ بار به طور سنتی در تابستان در بیشکک و سپس در سواحل ایسیقکول به منظور حمایت از تصویر مثبت قرقیزستان، صنعت گردشگری، گفتگوی فرهنگی و دیپلماسی عمومی برگزار شده است.
جشنواره فیلم جوانان کشورهای مشترک المنافع «امید» از سال ۲۰۱۳ هر ساله توسط معاونت سینمایی وزارت فرهنگ قرقیزستان با حمایت صندوق بیندولتی برای همکاریهای بشردوستانه کشورهای مشترک المنافع برپا میگردد و تا امروز ۱۱ دوره برگزار شده است. این رویداد به منظور حمایت از جوانان با استعداد، کشف کارگردانان جدید، ایجاد محیطی برای فیلمسازان جوان برای درک سینما به عنوان یک هنر، بهبود کیفیت فیلمهای در حال ساخت و جذب نسل جوان کشورهایی که در روند گفتگوی بینفرهنگی درگیر هستند، برگزار میشود. برنامه جشنواره شامل نمایش فیلمهای رقابتی و غیررقابتی، میزگردها، کارگاههای آموزشی فیلمسازان برجسته، نشستهای خلاقانه با سازندگان فیلم، نمایش اولیه فیلمها و همچنین نمایش ویژه فیلمهای برنده جشنوارههای بینالمللی معتبر در سراسر جهان است. دو برنامه رقابتی مسابقه فیلمهای ملی و مسابقه فیلمهای بینالمللی در چارچوب این جشنواره برگزار و بر اساس نتایج انتخاب هیئت داوران، برای هر برنامه رقابتی جوایزی به برندگان اهدا میشود.
تهیه شده در: رایزنی فرهنگی سفارت جمهوری اسلامی ایران در قرقیزستان
منابع:
نظر شما