نمایشگاه بین المللی کتاب ونزوئلا یا فِیلوِن (FILVEN)

نمایشگاه بین المللی کتاب کاراکاس مشهور به فیلوِن FILVEN از سال ۲۰۰۵ میلادی بمدت۱۳ سال متوالی است که در ونزوئلا برگزار می شود. این رویداد فرهنگی در یک برنامه فشرده مشتمل برنمایشگاه کتاب، انجمن های موضوعی و تخصصی ، برگزاری نمایش های سمعی و بصری، شعرخوانی، کتابخوانی ، داستان سرایی و اجرای کنسرت ، برگزاری همایش هایی با حضور نویسندگان و ناشران و شعرا برای مردم ونزوئلا ارایه می شود.

  مقدمه

   نمایشگاه بین المللی کتاب کاراکاس مشهور به فیلوِن FILVEN  از سال ۲۰۰۵ میلادی بمد۱۳ سال متوالی است که در ونزوئلا برگزار می شود. این رویداد فرهنگی در یک برنامه فشرده مشتمل برنمایشگاه کتاب، انجمن های موضوعی و تخصصی ، برگزاری نمایش های سمعی و بصری، شعرخوانی، کتابخوانی ، داستان سرایی و اجرای کنسرت ، برگزاری همایش هایی با حضور نویسندگان و ناشران و شعرا برای مردم ونزوئلا ارایه می شود.

مشارکت عمومی مردم در این نمایشگاه باعث ایجاد زمینه ای مناسب برای آموزش شهروندان و فراهم کردن فضایی برای خواندن و مطالعه و اندیشیدن و گذراندن ساعاتی در یک فضای فرهنگی بدور از دغدغه های کسب و کار و مشکلات معیشتی برای مردم شده است.

هر ساله این نمایشگاه شاهد حضور فعال تعدادی  از مهم ترین و مشهورترین شرکتهای چاپ و نشر در عرصه نشر ملّی و بین المللی می باشد.   بویژه اینکه در زمان برگزاری این رویداد فرهنگی از پیشکسوتان عرصه نشر و همچنین شاعران و نویسندگان برجسته و معروف ونزوئلائی و حتّی دیگر کشورها تشکرو قدردانی می شود..

نمایشگاه بین المللی کتاب ونزوئلا فِیلوِن یک رویداد ملّی است که از سال ۲۰۰۵ میلادی به ابتکار دولت سوسیالیستی و انقلابی ونزوئلا به رهبری هوگو چاوز - رئیس جمهور فقید این کشور- در مناطق مختلف ونزوئلا و به منظور ترویج فرهنگ مطالعه و تشویق مردم برای نزدیک شدن به کتاب و کتابخوانی ، طراحی وسامان دهی شده است.

پیشینه نمایشگاه بین المللی کتاب ونزوئلا از آغاز تاکنون

۱.   اولین نمایشگاه بین المللی کتاب ونزوئلا، با نام فِیلوِن ۲۰۰۵ در شهر کاراکاس در نوامبر سال ۲۰۰۵ میلادی به مدت ۱۰ روز برگزار شد. در این نمایشگاه کتاب نمایندگان بیش از۳۰  کشور آمریکای لاتین و بیش از ۶۰ مهمان بین المللی حضور داشتند. "کارائیب، یک کتاب پل و یک دریا بشریت" موضوع و شعار این نما یشگاه در سال ۲۰۰۵ بود .  

۲.   دومین نمایشگاه بین المللی کتاب ونزوئلا، در ۱۹ نوامبر سال ۲۰۰۶ میلادی برگزار شد. در این نمایشگاه از کشور "کوبا"  به عنوان کشور میهمان دعوت به عمل آمده بود. از برنامه های جانبی این نمایشگاه گرامی داشتن یاد و خاطره برخی از شاعران برجسته ونزوئلائی همچون رامون پالومارس ( برنده جایزه ملّی ادبیات شعر ۱۹۷۴) و ویکتور والرا مورا ( برنده جایزه بین المللی شعر ۲۰۰۶ ) بود. در این نمایشگاه ۱۰۳ غرفه کتاب برای ناشران مشهور ونزوئلائی و ۴۳ غرفه برای ناشران مشهور بین المللی فراهم شده بود.

۳.   سوّمین نمایشگاه بین المللی کتاب ونزوئلا، از سوم اکتبر تا ۱۸ نوامبر سال ۲۰۰۷ میلادی بین ۳۳۵ منطقه شهرداری (تقریباً در سطح ونزوئلا) برگزار شد که شهرداری کاراکاس مدیریت تمام امور نمایشگاه را عهده دار بود. شعار این نمایشگاه عبارت بود از" کتاب بوجود آورنده آزادی است " . موضوع بحث متمرکز این رویداد خلاصه شده بود به  "ایالات متحده: یک انقلاب ممکن است ر این نمایشگاه بین المللی از ۱۱ ناشر بین المللی دعوت بعمل آمده بود و کشور آرژانتین مهمان افتخاری بود.

۴.   چهارمین نمایشگاه بین المللی کتاب ونزوئلا، در سراسر کشور بین روزهای ۷ و ۱۷ ماه نوامبر سال ۲۰۰۸ میلادی برگزار شد. کشور "اکوادور"  مهمان افتخاری  این نمایشگاه بود واز خانم " استفانیا موسکا" به عنوان نویسنده افتخاری تشکر و تقدیر به عمل آمد. موضوع و شعاراصلی این نمایشگاه اختصاص داده شده بود به  " برای کشور خوانندگان" .

لازم به ذکر است که در این نمایشگاه ۴۰۰ نویسنده از ۲۰ کشور مختلف جهان شرکت کرده بودند.

۵.   پنجمین نمایشگاه بین المللی کتاب ونزوئلا، در کاراکاس بین روزهای ۱۲و۲۱ ماه نوامبر سال ۲۰۰۹ میلادی برگزار شد. در این نمایشگاه کشور " بولیوی " به عنوان مهمان افتخاری حضور داشت. در نمایشگاه این سال یاد و خاطره آقای " خوزه مانوئل بِریْسِنیو گِرْرِرو" نویسنده اهل ونزوئلا گرامی داشته شد. در مجموع در این نمایشگاه ۲۰۰  ناشر و ۵۰ مهمان بین المللی حضور داشتند که به فعالیت های مختلفی مانند ایراد سخنرانی ، ارائه کتاب ، شرکت در میزگردهای تخصصی و دیگر امور می پرداختند.

۶.   ششمین نمایشگاه بین المللی کتاب ونزوئلا در کاراکاس بین روزهای ۱۳ و ۲۲ ماه نوامبر سال ۲۰۱۰ میلادی برگزار شد .در نمایشگاه فوق  نیز تعدادی از نمایندگان کشورهای آمریکای لاتین مانند آرژانتین، شیلی، کلمبیا، مکزیک و ونزوئلا حضور داشتند.  این کشورها دویستمین سالگرد استقلال خود را جشن گرفتند و یاد و خاطره این روزهای تاریخی را زنده کردند. شعارنمایشگاه بین المللی کتاب در این سال عبارت بود از:  "مردمان سرزمین بزرگ تاریخ خود را می نویسند."

۷.   هفتمین نمایشگاه بین المللی کتاب ونزوئلا در بین روزهای ۱۹ و ۲۷ ماه مارس سال ۲۰۱۱ میلادی در شهرستان کاراکاس برگزار شد.  تغییر تاریخ برگزاری نمایشگاه این سال بخاطر شروع نابهنگام فصل باران بوده است. در این نمایشگاه از نویسندگان معروف ونزوئلائی همچون " آندرس بِیو" و "خُوان هِرمان روسْسیو" تقدیر به عمل آمد.  شعار و موضوع این رویداد عبارت بود از  "افتخار باد بر شجاعت و دلیری مردم " تعداد ناشران بین المللی حاضر در این نمایشگاه به ۲۱ ناشر و تعداد ناشران ملی یا داخلی به ۱۰۳ناشر منتهی می شد.

۸.   هشتمین نمایشگاه بین المللی کتاب ونزوئلا در بین روزهای ۱۰ ماه مه و ۲۹ ماه ژوئیه سال ۲۰۱۲ میلادی در تمام شهرستانهای کشور ونزوئلا برگزار شد. کشور "اروگوئه " نیز به عنوان مهمان افتخاری  به این نمایشگاه دعوت شده بود. آقای "لوئیس بِریتّو گارسیّا " نویسنده افتخاری نمایشگاه بود . در مجموع دراین نمایشگاه حدود۲۴۵ ناشر ملّی و بین المللی کارها و نشریّات خود را به نمایش گذاشته بودند.

۹.   نهمین نمایشگاه بین المللی کتاب ونزوئلا در بین روزهای ۲۴ ماه آوریل و ۳۰ ماه نوا مبر سال ۲۰۱۳ میلادی در تمام شهرستانهای کشور ونزوئلا بصورت سیّار برگزار شد . در نمایشگاه فوق ، یاد و خاطره  آقایان "هوگو رافائل چاوز فریّاس " رئیس جمهور فقید ونزوئلا و "گوستاوو پِریرا " ناشر و نویسنده ونزوئلائی گرامی داشته شد.

در دراین رویداد فرهنگی حدود  ۱۴۲ ناشر ملّی و بین المللی به ارایه آثار منتشر شده خود به زبانهای اسپانیولی ، انگلیسی و فرانسوی پرداختند..

۱۰. دهمین نمایشگاه بین المللی کتاب ونزوئلا در بین روزهای ۱۴ و ۲۳ ماه مارس سال ۲۰۱۴ میلادی در شهرستان کاراکاس برپا شد. کشور مهمان این نمایشگاه " برزیل "  و نویسنده افتخاری این سال هم "آقای سِزار چِرینوس " بود.موضوع و شعار این نمایشگاه هم "چشم اندازها و چالش های نشر عمومی در امریکای لاتین" انتخاب شده بود.

در این نمایشگاه حدود ۱۱۳ ناشر و نماینده ملی و ۲۹ ناشر بین المللی آثار و نشریّات خود را در غرفه های مختلف به نمایش گذاشتند .

۱۱. یازدهمین نمایشگاه بین المللی کتاب ونزوئلا در بین روزهای ۱۲ و ۲۲ ماه مارس سال ۲۰۱۵ میلادی در شهرستان کاراکاس در مجموعه فرهنگی ترسا کارینیو برگزار شد. کشور " پورتوریکو " به عنوان کشور مهمان ویژه  به این نمایشگاه دعوت شده بود . موضوع و شعار نمایشگاه "خواندن و مطالعه" انتخاب شده بود . در این نمایشگاه  ۱۵۲ ناشر ملی و بین المللی شرکت داشتند که کتابها و نشریات متعدد خود را در غرفه های مختلف این نمایشگاه به نمایش گذاشتند.

آقای مادورو رییس جمهور ونزوئلا در مراسم افتتاحیه این نمایشگاه شرکت کرد و ضمن سخنرانی به بازدید از غرفه های مختلف آن پرداخت. دومین غرفه مورد بازدید مادورو در این روز غرفه رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران بود . ایشان چند دقیقه ای جلوی غرفه ایران توقف کرد و در سخنانی به تمجید از ایران و فرهنگ و تمدن دیرینه ایران پرداخت. وی در بخشی از سخنان خود اظهار داشت " ایران کشوری با ۷ هزار سال تمدن است . این کشور دنبال صلح و عدالت و دوستی است و ... " در ادامه برنامه نسخه ای از شاهنامه فردوسی توسط رایزن فرهنگی به رییس جمهور اهداء شد.

۱۲. دوازدهمین نمایشگاه بین المللی کتاب ونزوئلا فِیلوِن ۲۰۱۶ روزهای  سوم تا سیزدهم ماه نوامبر سال ۲۰۱۶  میلادی در کاراکاس پایتخت ونزوئلا در محل  مجتمع فرهنگی هنری تِرِسا کارریّنیو و با حضور معاون اجرایی رییس جمهور ونزوئلا  برگزارشد.

در نمایشگاه کتاب سال گذشته نمایندگانی از کشورهای مختلف از جمله بلژیک، چین، کوبا، اسپانیا، فرانسه، ایران، فلسطین و روسیه شرکت داشتند.  همچنین ناشران کشورهائی مثل بلژیک، کوبا، اسپانیا، فرانسه و روسیه هم در این نمایشگاه حضور یافتند .

در نمایشگاه بین المللی کتاب سال گذشته ، همچنین به ژنرال " فرانسیسکو د میراندا" و شاعر بزرگ " رامون پالومارِس " ادای احترام شد. از کشور "فرانسه " هم به عنوان کشور میهمان دعوت به عمل آمده بود.

شعار و موضوع نمایشگاه کتاب سال ۲۰۱۶   "خواندن و مطالعه تاریخ خودمان " انتخاب شده بود.

۱۳-سیزدهمین نمایشگاه بین المللی کتاب ونزوئلا با عنوانِ FILVEN ۲۰۱۷   در مجموعه فرهنگی هنری ترسا کارینیوی کاراکاس و مراکز فرهنگی هنری اطراف آن همانند دانشگاه هنرهای تجربی و موزه هنرهای زیبا با حضور معاون رییس جمهور ونزوئلا ، وزیر فرهنگ این کشور و برخی از سفرای کشورهای خارجی مقیم روز پنج شنبه  ۹نوامبر سال جاری برابر با ۲۰ آبان ماه گشایش و بمدت ده روز ادامه داشت .

 در این رویداد فرهنگی ۸ کشور خارجی ازجمله کشورهای ایران ، اسپانیا ، روسیه ، چین ، فلسطین ، هند ، اکوادور و اوروگوئه و ۲۵۰ ناشر داخلی شرکت داشتند . تلاش همه ناشران بر عرضه کتاب به زبان اسپانیایی است زیر حتی در بین افراد دانشگاهی ، افرادِ قادر به مطالعه متون انگلیسی و فرانسه بسیار کم هستند.

شعار امسال نمایشگاه بین المللی کتاب کاراکاس  " مطالعه آنچه که هستیم  " leer lo que somos    بود . در این نمایشگاه برنامه های متنوع و گسترده ای از جمله برنامه های  ادبی و هنری متفاوتی مشتمل بر برگزاری میزگردهای تخصصی توسط نویسندگان و ناشران ، معرفی کتاب ،  برگزاری کارگاه های آموزشی برای کودکان ، برنامه های شعرخوانی و کتابخوانی و ... برای استفاده بازدیدکنندگان نمایشگاه ارایه شده بود.

 

منابع

۱.     http://www.fundarte.gob.ve/festivales/feria-del-libro-de-caracas.html

۲.     https://es.wikipedia.org/wiki/Feria_Internacional_del_Libro_d e_Venezuela

۳.     http://albaciudad.org/۲۰۱۶/۱۰/filven-۲۰۱۶-barquisimeto-comienza-este-jueves-en-homenaje-al-editor-alberto-jaimes/

۴.     http://www.ministeriodelacultura.gob.ve/index.php/eventos/۱۱ ۸۳-la-filven-۲۰۱۲-llega-a-sucre

۵.     http://www.desdelaplaza.com/raiz/filven-۲۰۱۶-contara-con-la-participacion-de-escritores-franceses/

۶.     http://rnv.gob.ve/filven-۲۰۱۶-llega-a-caracas-del-۳-al-۱۳-de-noviembre/

 

کد خبر 6796

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
7 + 2 =