نشست اسلامی اخیر در کوالالامپور، مالزی به منبع درگیری و تنش در جهان اسلام تبدیل شده است.

ا-روند اجلاس

نشست سران قطر ، ترکیه ، مالزی ، ایران برای به چالش کشیدن جایگاه عربستان سعودی در جهان اسلام

نشست اسلامی اخیر در کوالالامپور، مالزی به منبع درگیری و تنش در جهان اسلام تبدیل شده است. در این اجلاس که ۴۵۰ رهبر مسلمان، اندیشمند و محقق از سراسر جهان به آن دعوت شده بودند، همچنین شامل نشست اجلاس سران با شرکت ماهاتیر محمد نخست وزیر مالزی، رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه، تمیم بن حمد آل ثانی امیر قطر و حسن روحانی رئیس جمهور ایران، بود. این اجلاس یک نمایش قدرت برای به چالش کشیدن وضعیت عربستان سعودی در جهان اسلام توسط رقبای اصلی آن، ترکیه ، قطر و ایران بود.  

تنش پیرامون این اجلاس حتی قبل از شروع آن، به دلیل اظهارات میزبان، ماهاتیر محمد نخست وزیر مالزی، در مورد اهداف آن، قابل توجه بود. حدود یک ماه قبل، او اعلام کرده بود که کشورش میزبان "اجلاس محدود اسلامی" تنها پنج کشور مالزی، قطر، ترکیه، اندونزی و پاکستان خواهد بود که هسته اصلی همکاری های گسترده تر اسلامی را در بسیاری از موضوعات مربوط به جهان اسلام تشکیل می دهد.  وی افزود: در این اجلاس، استراتژی جدیدی برای مقابله با مشکلات جهان اسلام مورد بحث قرار خواهد گرفت. پیش از این، در ژوئیه سال ۲۰۱۹، در یک کنفرانس مطبوعاتی مشترک با اردوغان، رئیس جمهور ترکیه، ماهاتیر گفت که همکاری بین مالزی و ترکیه و بعداً نیز پاکستان، می تواند "احیای تمدن اسلامی" باشد.

اظهارات ماهاتیر به عنوان تلاشی برای ایجاد جایگزین برای سازمان همکاری اسلامی (OIC)، که عربستان سعودی در آن قرار دارد، تلقی می شد و به همین دلیل عصبانیت دوم را برانگیخت. عربستان اجلاس کوالالامپور به عنوان حرکتی خرابکارانه توسط رقبای خود در جهان اسلام نامید و تأکید کرد که OIC تنها مجمع مناسب برای ارتقاء اهداف مربوط به حل مشکلات جهان اسلام است. عربستان سعودی در روزهای منتهی به این اجلاس، با اعمال فشارهای سیاسی و اقتصادی بر پاکستان و اندونزی، اقدام به منصرف کردن آن کرد، که در واقع آنها را بر آن داشت تا تصمیم به حضور در این کشور نگیرند. در همین زمان، عربستان سعودی همچنین اقداماتی را در قبال نخست وزیر مالزی انجام داد تا از اهمیت این قله تا حد ممکن کاسته شود. ماهاتیر پس از مکالمه تلفنی با پادشاه عربستان سعودی، تأکید کرد که اجلاس محدود اسلامی "به معنای تشکیل جبهه جدید برای برتری OIC نیست"، افزود: "ما برای انجام چنین کاری خیلی کوچک هستیم.

پس از تصمیم پاکستان و اندونزی، مبنی بر عدم شرکت در اجلاس، برگزارکنندگان اجلاس اعلام کردند که ایران جای آنها را خواهد گرفت، و بدین ترتیب این اجلاس با رهبران مالزی، ترکیه، قطر و ایران برگزار شد و نشانگر ظهور محور اسلامی ضد سعودی بود. رهبران دولت مسلمان در سخنان خود در این اجلاس، انتقادات خود را به OIC و بطورغیرمستقیم به عربستان سعودی نشان دادند و همچنین ماهاتیر نخست وزیر مالزی از سیاست آمریکا، انتقاد کرد و از بحران ها و مشکلات جهان اسلام ابراز تاسف کرد و گفت که مسلمانان افتخار خود را در نگاه جهانیان از دست داده اند. رئیس جمهور ترکیه اردوغان خواستار اصلاح OIC شد و اظهار داشت که بزرگترین مشکل انجمن های مشترک مسلمان "مسئله اجرای" است. وی همچنین خواستار تغییر آرایش شورای امنیت سازمان ملل شد، زیرا "جهان از پنج کشور بزرگتر است" که اعضای دائمی آن را تشکیل می دهند، و به این دلیل که نماینده ۱.۷ میلیارد مسلمان جهان در بین آنها نیست. رئیس جمهور ایران روحانی از کشورهای مسلمان خواست تا با "ترور اقتصادی" ایالات متحده و هژمونی دلار در بازار جهانی مبارزه کنند. مسائل اقتصادی، از جمله ایده پیدا کردن یک جایگزین برای دلار، به نظر می‌رسد یکی از موضوعاتی بود که این اجلاس در آن درگیر بوده‌است. براساس گزارش‌ها، شرکت کنندگان درباره یک برنامه توسعه اقتصادی استراتژیک براساس" استقلال اقتصادی جهان اسلام و یک سیستم بین‌المللی پولی آزاد از استیلای خارجی بحث و گفتگو کردند. آن‌ها همچنین در مورد طرحی برای یک واحد پول مجازی برای جایگزینی دلار بحث کردند.

در کنفرانس مطبوعاتی پس از نشست، ماهاتیر از ایران برای حفظ ثبات و رشد خود با وجود تحریم آن تقدیر کرد و از قطر برای غلبه بر تحریم اعمال‌شده توسط چندین کشور عربی تقدیر کرد. وی افزود: از آنجا که کشورهایی در جهان وجود دارند که تصمیم می گیرند یک جانبه چنین تحریم هایی انجام دهند، مالزی و سایر کشورها باید در نظر داشته باشند که آنها نیز ممکن است همان رفتار را دریافت کنند. از این رو، مالزی، ایران، ترکیه و قطر بحث در مورد گزینه استفاده از طلا و تجارت کالا را میان خود ادامه می دهند.

رسانه های عربی و مسلمان حتی قبل از برگزاری اجلاس سران این نشست اظهاراتی داشتند. نویسندگانی که از آن حمایت کردند، از جمله یاسین آکتای، مشاور اردوغان، به صراحت اظهار داشتند که هدف آن به چالش کشیدن سیاست عربستان سعودی و یافتن جایگزینی برای OIC خود است. در مقابل، نویسندگان سعودی نسبت به برگزاری این اجلاس ابراز خشم کردند و از موضع عربستان سعودی به عنوان رهبر جهان اسلام تأکید کردند

این گزارش نمونه ای از واکنش های اجلاس کوالالامپور است که قبل از اجلاس و پس از آن منتشر شده است:

۲- ابراز حمایت از اجلاس:

عربستان سعودی، مصر و امارات متحده عربی منبع بیزاری مسلمانان هستند.

اجلاس محدود کوالالامپور به طور گسترده و مثبت در رسانه های طرفدار اخوان المسلمین و به طور کلی در رسانه های قطر پوشش داده شد. پست های رسانه های اجتماعی توسط چهره های رسانه ها و مقالات مطبوعاتی از برگزاری این اجلاس استقبال کرده و امیدوار بودند، ضمن انتقاد از عملکرد OIC و استدلال علیه عدم مشارکت عربستان سعودی در این نشست، اقداماتی مهم و ملموس از سوی شرکت کنندگان صورت گیرد.

به عنوان مثال، هنگامی که برگزاری این اجلاس برای اولین بار اعلام شد، شخصیت رسانه ای قطر، جابر الحرمی، توییت کرد: ترکیه، مالزی، پاکستان، اندونزی، قطر- قطار احیای اسلامی

· نماینده مجلس کویت، ناصر دوولله، حامی اخوان المسلمین، توییت کرد: "پنج کشور مهم اسلامی ... تاسیس یک نهاد جدید را اعلام کرده‌اند که اهمیت آن در تاریخ مدرن مسلمانان پس از خالی شدن کل جهان اسلام از محتوا است. این یک تلاش توسط کشورهای اسلامی است که در برابر پیمان شرق و غرب [ظاهراً پیمان میان کشورهای حوزه خلیج فارس و آمریکا] که علیه منافع مسلمانان هستند، بایستند. ما از آنها سپاسگزار هستیم.

· وزیر امور خارجه ایران، جواد ظریف، که در این اجلاس حضور داشت، از جلسات برگزار شده در آنجا ابراز خرسندی و  توئیت کرد:: «دیدارهای عالی دوجانبه و چندجانبه با دوستان در اجلاس سران در کوالالامپور داشتیم. ابتکاراتی درباره حکمرانی خوب، گفتگوی فراگیر، رسانه‌ها، اقتصاد دیجیتال، تحقیق و توسعه فناوری، صندوق نوآوری، تجارت و تهاتر، روش‌های جایگزین تأمین مالی و رمز ارز مشترک. با تشریک مساعی فراگیر به پیش خواهیم رفت

· مشاور اردوغان رئیس‌جمهور ترکیه: سازمان هم‌کاری اسلامی مشکلات مسلمانان را حل نمی‌کند؛ "امروز عربستان‌سعودی بسیار دور از ادعای حصانت" دو شهر مقدس"  است.

در تاریخ ۲۵ نوامبر، وب سایت الجزیره مقاله ای از یاسین آکتای، مشاور رئیس جمهور رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه با عنوان "اجلاس کوالالامپور: آیا سازمان همکاری اسلامی را جایگزین می کند؟" منتشر کرد؟ اکتای در مقاله گفت که OIC به رهبری عربستان سعودی و کشورهای عضو این کشور نه تنها غافل از مشکلات مسلمانان جهان هستند، بلکه آنها مقصر هستند. وی افزود: هرچند اجلاس کوالالامپور تصور نمی کند که خود را به عنوان بدیل برای OIC معرفی کند، اما با توجه به شرایطی که عناصر تشکیل دهنده آن در آن ایجاد می کنند، می توانند با بحران های جهان اسلام را که به درستی مدیریت نمی شوند، مقابله کنند.

وی ادامه داد: چه چیزی در پشت رسانه های سعودی پنهان است که همه نیروهای خود را بسیج کرده و یک کمپین وحشتناک علیه این اجلاس [کوالالامپور] از لحظه اعلام شدن آغاز کرده است؟ متأسفانه ، امروز OIC سازمانی نیست که مشکلات و بحران های مسلمانان را با آن حل و فصل کند. اگر عربستان سعودی با توجه به قدرت اقتصادی خود از روابط بین الملل خود [که آن را حفظ می کند] بهره می برد، می توانست به راحتی مسلمانان در سراسر جهان زندگی امن، پایدار و با عزت را فراهم کند. این وضعیت غم انگیز است، اما این یک واقعیت است. ما نمی توانیم بگوییم که عربستان سعودی، امارات متحده عربی، مصر و دیگر کشورهای قدرتمند بدنبال یافتن راه حلهایی برای بهتر کردن امور برای مسلمانان در میانمار، کشمیر، فلسطین، ترکستان و سوریه در تلاش هستند. آنها دلیل اصلی وضعیت فعلی مسلمانان در یمن، لیبی و مصر هستند. آنها خطرات موجود در جهان را گسترش می دهند و اسلام و مسلمانان را تهدید می کنند - یعنی گسترش نفرت و دشمنی به سمت اسلام.

· مقاله نویس روزنامه قطری الوطن: ما در آستانه یک عصر جدید هستیم که در آن بلوک امیدوار کننده اسلامی ظهور می کند

· ابراهیم الصداح ، ستون نویس روزنامه العرب قطر، ابراز امیدواری کرد که پنج کشور در این اجلاس کوچک اسلامی که در کنار هم قدرت سیاسی، نظامی و اقتصادی قابل توجهی دارند، در زمانی که OIC تقسیم و فلج می شود، نقش موثری در حل مشکلات ملت مسلمان ایفا کنند. وی تأکید کرد که این کشورها از مقاومت در برابر اسرائیل که به گفته وی تنها زبان قدرت را می فهمد پشتیبانی می کنند و بنابراین احترام جهانی را کسب می کنند.

این ائتلاف ، همان چیزی است که می توان آنرا نامید، از اروپا (استانبول ترکیه) از طریق [قطر] در خلیج و پاکستان امتداد می یابد و در آسیای جنوبی شرقی به مالزی و اندونزی می رسد. مسافتی که تقریباً نیمی از قطر جهان را پوشش می دهد ...

وی گفت: "نیروهای نظامی کشورها در این اجلاس کوچک در حدود نیمی از ارتش همه کشورهای اسلامی را تشکیل می دهند، و آنها از توانایی های بیشتری در همه زمینه ها برخوردار هستند صنعت نظامی؛ ترکیه برای هر یک از این پنج کشور نقش اصلی را ایفا می کند. قطر سومین تولید کننده گاز طبیعی در جهان به حساب می آید؛ این انرژی اساسی را در اختیار پاکستان قرار می دهد،

شکی نیست که ما در آستانه یک دوره جدید هستیم و در طی آن پیش بینی می کنیم که یک بلوک امیدوار کننده اسلامی متحد شود که با موضوعات و اهداف مشترک روشن به هم پیوسته است. واقعیت ها و ابعاد ارائه شده به ما قدرت و اهمیت آن را برای ما روشن می کند. این ائتلاف، تأکید می کند که وزن سیاسی، اقتصادی و نظامی آن می تواند نقش مهمی و تأثیرگذار در سطح جهانی داشته باشد. این پنج کشور همچنین موضع مثبتی در مورد مسائل مربوط به ملل اسلامی به ویژه در مورد مردم فلسطین دارند. آنها مقاومت در برابر اشغال اسرائیل و مبارزه با آن در همه مجامع بین المللی را مشروعیت می دانند. علاوه بر این ، این کشورها دارای دولت های کارآمد هستند و آزادی عقیده و آرزوی مبارزه با فساد را دارند.

· گوینده الجزیره:  ترکیه نسبت به مردم عرب بسیار نزدیک‌تر از عربستان‌سعودی، امارات‌متحده‌عربی است.

"فیصل  Al "مجری الجزیره چنین نوشت": ما با یک درگیری پنهانی در سطح اسلام و  پان عرب مواجه هستیم که متخصصان و تحلیلگران به درستی آن را درک نکرده اند. این نبرد بزرگ بین عربستان‌سعودی و ترکیه نقطه عطف مهم و عامل اصلی است که آینده کل منطقه و کل جهان اسلام را تعیین خواهد کرد. ترکیه هم اکنون یک قدرت بزرگ اقتصادی و حتی نظامی است که از طریق آن اشتیاق به رهبری جهان عرب و مسلمان را در سر دارد.  برای رسیدن به این هدف، این کشور از فروپاشی تسلط عربستان‌سعودی بر کشورهای مسلمانان و عرب‌ها استفاده می‌کند.  علاوه بر این، مردم عرب در حال از دست دادن ایمان خود به توانایی عربستان‌سعودی برای ایفای نقش فعال در حل بحران‌های خود هستند.

ترکیه در حال حاضر به مردم عرب بسیار نزدیک‌تر از عربستان‌سعودی و امارات‌متحده‌عربی است. اگر شما یک کلمه از عربستان‌سعودی، امارات‌متحده‌عربی و هم پیمانانش به این افراد بگویید، آن‌ها را خواهید دید که خشمگین می شوند. اردوغان، رئیس‌جمهور ترکیه، بطور خستگی‌ناپذیری سخنرانی‌های مذهبی را ایراد می‌کند و نشست‌هایی برگزار می‌کند که خواهان اتحاد مسلمانان هستند. اجلاس کوالالامپور آخرین جبهه  در نبرد میان ترکیه و عربستان‌سعودی است. مرحله کنونی با فروپاشی نقش سعودی و ظهور ترکیه صورت گرفته است. این درگیری قرار است به طور مداوم رو به وخامت بماند ، با این کار هر طرف تلاش می کند تا نظر خود را با هر وسیله ممکن اعم از سیاسی، مذهبی، نظامی به دیگری تحمیل کند. وقایع [فعلی] در لیبی ثابت می کند که نبرد بین عربستان و ترکیه برای رهبری جهان اسلام  به سمت اعمال زور می رود. اگر ترکیه بتواند عربستان‌سعودی را به عنوان رهبر جهان اسلام و جهان عرب جایگزین کند ( مگر اینکه چیزی غیر منتظره اتفاق بیفتد ) در عرض دو دهه آینده به نظر می‌رسد شکوه گذشته خود را احیا خواهد کرد و ممکن است باعث شود که اعراب و مسلمانان چند دهه آینده را رهبری کنند.

· سرمقاله در روزنامه قطر: عربستان سعودی باید تشخیص دهد که جایگاه آن در جهان عرب کاهش یافته است

سرمقاله روزنامه القدس العربی مستقر در قطر لندن، که در روز اجلاس منتشر شده است، اظهار داشت: "... علیرغم موانع موجود در مسیر آن، یک اجلاس با حضور ۴۵۰ رهبر، اندیشمند و روشنفکر از در سراسر جهان اسلام می تواند هسته رهبری جدید اسلامی را تشکیل دهد.این امر به این دلیل است که جرات می کند موضوعاتی را مطرح کند که سایر نهادهای اسلامی (از جمله OIC پرچمدار اسلامی محور سعودی) از آن گریزانند و همچنین به دلیل ظهور رهبری متفاوت اسلامی نشان دهنده نیاز اساسی برای تامل در مورد وضعیت مردم ملتهای مسلمان و اتحاد برای تقویت تأثیر این منطقه به جای اینکه به کشورهای مسلمان اجازه دهد نقش ثانویه ای را ادامه دهند.

مشارکت ایران در این اجلاس با توجه به نقش شناخته شده ای که ایران در عراق، سوریه، یمن و لبنان بازی می کند و همچنین به دلیل برخورد خشن مقامات این کشور از این جریان، اعتراضات و مخالفتی با ماهیت سیاسی و عقیدتی را برانگیخت. اما این نگرش نسبت به ایران می توانست متعادل شود ... اگر عربستان سعودی تصمیم می گرفت به جای فشار آوردن به پاکستان و سایر کشورها، در اجلاس کوالالامپور شرکت می کرد. ماهیت توخالی عربستان‌سعودی، و تفاوت عمده بین تصویر نمادین آن و واقعیت روی زمین، واقعیت عربستان‌سعودی را نشان می دهد و این بهترین راه برای بهبود وضعیت و حفظ رهبری مطلوب مسلمانان است.

۳-واکنش ها مخالف در عربستان سعودی و امارات متحده عربی:

 اجلاس سران با نفرت از عربستان سعودی و تلاش برای تصرف جهان عرب است

در واکنش به اجلاس سران رسانه های اجتماعی ، مقامات و شخصیت های رسانه ای در عربستان سعودی و امارات آن را به عنوان تلاشی برای تضعیف وضعیت OIC و عربستان سعودی به عنوان رهبر جهان اسلام محکوم کردند و گفتند که این اجلاس باعث تغییر روابط قدرت در جهان عرب نمی شود.

·  انور قرقاش وزیر مشاور دولت امارات ، توییت کرد: "تضعیف OIC به نفع جهان اسلام و کشورهای آن نیست. اتخاذ سیاست محورها علیه سازمان و اعضای آن کوتاه بین است و باهوش نیست.. اجماع و یک پیام متحد ، علی رغم دشواری های گاه و بیگاه در رسیدن به آنها ، همچنین تأثیرگذارتر از کار با محورهای انتخابی و تقسیم هستند ، و زمان این مسئله را ثابت کرده است. منطقه گرفتار سخنان افراطی و آتشین حکومت‌هایی شده است که هم‌وغم آن‌ها توسعه نفوذشان به ضرر جهان عربی است، تلاش‌های بیهوده‌ای که ای کاش صرف شکوفایی اقتصادی و سازندگی اجتماعی می‌شد. در طول اجلاس وی توئیت کرد: آیا شکوفایی جهان اسلام بدون حضور کشورهای عربی ممکن است؟ آیا شکوفایی این کشورها بدون حضور بلاد حرمین شریفین و الازهر ممکن است؟ پاسخ مشخص است، قطب‌بندی، تفرقه و حزب‌بندی ابدا راه‌حل نبوده و نخواهد بود.

· ستون نویس سعودی، حیله المشاوه ، توییت کرد: "این اجلاس (کوالالامپور) هرگز بیت المقدس را آزاد نخواهد کرد. این کشور با تروریسم در ایران روبرو نخواهد شد و به مصیبت های ملل اسلامی پایان نمی دهد. علاوه بر این، این اجلاس با انگیزه حسادت و نفرت علیه عربستان سعودی و بدون هدف سازنده است.

· عبدالله البندر، مجری سعودی در اسکای نیوز عربی، توییت کرد: وقتی این اجلاس را می بینید ، بلافاصله اجلاس های قبلی اسلامی را که بدون عربستان سعودی ، در تلاش برای فاصله گرفتن از عربستان بعنوان رهبری [جهان اسلام] برگزار می شد را به یاد می آورید. [اما ] آنها از همه جنبه ها شکست خوردند ، و همه [سرانجام] به سرزمین دو مکان مقدس یعنی عربستان سعودی بازگشتند.

· سردبیر روزنامه اماراتی روزانه: بلوک در حال ظهور وضعیت عربستان سعودی یا الازهر در مصر را تغییر نخواهد داد

این پیام ها در مقاله هایی در مطبوعات عربستان و امارات تکرار می شد. در یک مقاله: 

·  حمد الکعبی، سردبیر روزنامه امارات متحده عربی الاتحاد ، تأکید کرد که یک جبهه سیاسی روشن برای به چالش کشیدن رهبری امروز اسلامی در حال ظهور است ، اما این هدف را به دست نمی آورد. او نوشت: اهمیت تشکیل اجلاس محدود بدون عربستان سعودی ، مصر و امارات متحده عربی چیست - وقتی در همان زمان نخست وزیر مالزی اعلام کرد که جایگزین OIC نیست؟ ... اتحاد یک بلوک سیاسی روشن است. واضح است، اما زمان مناسبی نیست ، زیرا این جبهه مکان عبادت مسلمانان یعنی مکه و مدینه ، و نه وضعیت عربستان سعودی، و نه مرکزیت معنوی الازهر در مصر ، و نه آرزوهای برادری بشر در کل جهان اسلام را تغییر نخواهد داد.

· روزنامه نگار سعودی: ایران و ترکیه با کمک قطر سعی در فتح مکه و ایجاد خلافت غیر عربی دارند

محمد آل ساعد، ستون نویس روزنامه سعودی "اوکاز" نوشت که هدف اصلی اجلاس کولا لامپور حذف عربستان از سمت خود به عنوان خادم و متولی مساجد در مکه و مدینه و حتی گرفتن مکه و دور کردن سعودی ها برای کنترل جهان عرب است. وی افزود: هم ترکیه و هم ایران آرزو دارند که دوباره امپراطوری های گذشته خود را از نو بسازند و امروز برای این کار از یک روایت اسلامی استفاده می کنند. او نوشت:

این ایرانی‌ها و بعد از آن‌ها ترک‌ها به احساس برتری فرهنگی خودشان نسبت به اعراب ادامه دادند و هیچ‌گاه از زمان مسلمان شدن، آنها از آن دست برنداشته اند، زیرا ایرانی‌ها اعراب را به عنوان چوپان بادیه‌نشین می‌دانند و ترک‌ها آن‌ها را خائن می‌شمارند زیرا آن‌ها با خلافت ترکیه مخالف هستند. بر این اساس، ایرانی‌ها و ترک‌ها به دو خنجر در مرکز فضای عرب تبدیل شدند و از گذشته به خشم آمدند و رویای آینده‌ای را یافتند که در آن امپراطوری را دوباره به دست آوردند .

هدف واقعی از ایجاد این ائتلاف از جمله کشورهایی که از ترکیه عبور می کنند از طریق ایران، پاکستان، اندونزی، مالزی و قطر، و احتمالاً بعداً عراق و حماس را شامل می شود، سرنگونی عربستان سعودی از موضع خود به عنوان خادم و متولی مسجد کعبه در مکه و مسجد پیامبر در مدینه و حتی اشغال و تصرف مکه، به منظور ساختن رویای "خلافت غیر عربی"است. این طرح سیاسی تر از مذاهب است و هرچه تئوری های دولت سازی پیش می روند، برای به وجود آوردن [دولت] باید از تئوری دینی بهره ببرند.

وی گفت: "شاید بدترین چیز در طرح ترکیه و مالزی این باشد که یک خائن در" کاخ عرب "[یعنی قطر] وجود دارد ... که به آنها کمک می کند و نقش مکه را به سود استانبول، تهران، کراچی، جاکارتا و کوالالامپور تخریب کند.

· روزنامه نگار ارشد "اوکاز": اجلاس خیانت شکست خورد. اردوغان خنجر برای استدلال در جهان اسلام است

فهیم الحامد، معاون سردبیر اوکاز، در مقاله ای که در پایان اجلاس منتشر کرد، به شدت به اردوغان حمله کرد و نوشت: "رژیم اردوغان ترکیه به وضوح در فضای دیگری زندگی می کند، در دنیای مجازی جدا شده از واقعیت، جایی که سیاست بر مبنای آسیب رساندن به منافع ملت مسلمان است و جهان اسلام را به خطر می‌اندازد، ملت را از بین می‌برد اجلاس توطئه در مالزی این واقعیت را آشکار کرد که اردوغان، که متعلق به اخوان المسلمین است، نتوانسته یکی از رویاهایی سیاسی از زمان تصدی مقام خود، یعنی [رویای] تبدیل شدن به یک رهبر شناخته شده جهان اسلام، را تحقق بخشد.جمع ناتوانی و خیانت سیاسی نتوانست به اهداف مشکوک خود برسد، و شرکت کنندگان آن، توطئه گران بر علیه ملت مسلمان، به جایی که از آن آمده بودند بازگشتند. رهبران ملل مسلمان ندای اجلاس خیانت را که عضو اخوان المسلمین اردوغان به همراه چهار توطئه کننده دیگر علیه جهان اسلام با هدف آسیب رساندن به ملت مسلمان و پراکنده کردن بدن مسلمانان برگزار کرد، رد کردند.

· سرمقاله در روزنامه الریاض سعودی: عربستان سعودی رهبر جهان اسلام است

سرمقاله ای در روزنامه سعودی الریاض اظهار داشت: عربستان سعودی سرزمین دو مکان مقدس [مکه و مدینه] و مکان وحی است و این اولین کسی بود که مسلمانان را متحد کرد و جایگاه خود را در مقابل جهان تقویت کرد. این همان کسی بود که برای هر گونه نهضت مسلمانان، در هر اجتماع، به وسیله حمایت سیاسی، اقتصادی و توسعه‌ای مبارزه می‌کرد. همه اینها و بیشتر باعث شده‌است که عربستان‌سعودی رهبر جهان اسلام باشد و کسی که مسلمانان را با صلاحیت بزرگ متحد کند و هیچ کس این را انکار نخواهد کرد. کشورهایی که در آن اجلاس شرکت کردند، به وضوح از آنچه انجام می دهند بی اطلاع هستند. آنها در جهت انجام منافع عالی ملت [مسلمان] که مهمترین آنها وحدت مسلمانان است ، فاقد هر جهت، معنی و پیش بینی هستند

· خالد بن احمد بن محمد آل خلیفه وزیر امور خارجه بحرین در توییتر خود نوشت: ملک سلمان بن عبدالعزیر بر اهمیت کار مشترک در چارچوب سازمان همکاری کشورهای اسلامی تاکید کرده است برعکس کسانی که برای سیطره برآن تلاش کردند و وقتی تلاش آنها به شکست منجر شد دست به تخریب می زنند.  کدام نشست به سود ملت ما است؟ نشستی که در ریاض برگزار شد یا نشست کوچکی که در دورترین منطقه برگزار می شود؟

· سطام بن خالد آل سعود شاهزاده سعودی و فرزند ملک عبدالعزیز هم درباره این نشست نوشت: رویای افرادهای کوچک بر باد رفت. هر نشستی که در صدر آن عربستان نباشد قبل از آنکه آغاز شود شکست خورده است.

· او ادامه داد: عمران خان نخست وزیر پاکستان و جوکو ویدودو رئیس جمهور اندونزی هم حاضر نشدند که در این نشست شرکت کنند.تلاش قطر و ترکیه برای کم کردن نقش عربستان در منطقه راه به جایی نخواهد برد.

· ضاحی خلفان رئیس پلیس دبی هم در توییتی نوشت: قبل از اینکه این نشست برگزار شود تاکید کردم که هر نشست اسلامی بدون عربستان ارزشی ندارد. خودداری چهره های سرشناس هم از حضور در این نشست به خوبی گویا این موضوع است.

منبع:

https://www.memri.org/reports/kuala-lumpur-summit-۲۰۱۹-bid-qatar-turkey-malaysia-iran-challenge-saudi-arabias-standing

کد خبر 682

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
4 + 9 =