آمارهای حیرتانگیز
آنطور که سال گذشته، رسانههای آلمانی از قول وزیر خانواده آلمان اعلام کردند؛ اکثر زنان آلمانی هر روز از سوی شریک زندگی فعلی یا سابق خود تهدید به مرگ میشوند. به گفته او در میان قربانیان خشونت خانگی، مردان نیز دیده میشوند. آمارهای پلیس جنایی آلمان نیز بیانگر این است که ۱۴۰ هزار و ۷۵۵ نفر در سال ۲۰۱۸، قربانی خشونت خانگی شدهاند. از این میان، ۸۰.۵ درصد از قربانیان را زنان و ۱۹.۵ درصد را مردان تشکیل دادهاند. براساس گزارش پلیس جنایی آلمان، حتی افراد معلول، ناتوان و سالخورده نیز از خشونت خانگی در امان نبودهاند.
همچنین در حالی که همواره اخبار مربوط به مشکلات خانوادههای مسلمان و مهاجر در رسانههای آلمان به شکلی ویژه منتشر میشود، اما آمارها نشان میدهند که تنها ۴۴ درصد از خشونتهای خانگی در خانوادههای غیرآلمانی رخ میدهد. براساس گزارش پلیس جنایی آلمان، مهاجران ترک ساکن آلمان در سال ۲۰۱۸، بیش از سایر مهاجران مورد خشونت خانگی قرار گرفتهاند. پس از آنها نیز مهاجران لهستان، سوریه، رومانی، صربستان و ایتالیا در معرض خشونت خانگی بوذهاند. از سوی دیگر، پلیس جنایی آلمان اعلام کرده است که مصرف الکل و مواد مخدر عامل اصلی خشونتهای خانگی در آلمان است.
حمایت از قربانیان
با این اوصاف، بسیاری از کارشناسان حقوقی معتقدند؛ بهرهگیری از قوانین آلمان میتواند به کاهش آسیبهای جسمی و روانی خشونتهای خانگی کمک کند. براساس قوانین آلمان، خشونت خانگی امری خصوصی نیست و جنبه عمومی دارد. همچنین قانون، هر دو جنبه جسمی و روانی خشونت خانگی را در نظر گرفته است. در این راستا، هرگونه آسیب عمدی به جسم، سلامتی و یا آزادی فردی دیگر، جرم محسوب میشود. خشونت روانی هم شامل تهدید، مزاحمت و یا اعمالی است که به فرد مقابل آسیب میرساند. از سوی دیگر، دولت آلمان در سالهای اخیر، طرحهای متنوعی را برای حمایت از قربانیان خشونتهای خانگی به اجرا گذاشته است. به طور مثال، در بسیاری از ایالتهای فدرال، پلیس میتواند مجرم را از نزدیک شدن، تلفن کردن و حتی نامه نوشتن به فرد قربانی باز دارد. تنها مشکل این است که اکثر کارکنان مراکز تماسهای اضطراری پلیس، تنها به زبان آلمانی تسلط دارند. بنابراین افرادی که زبان آلمانی را نمیدانند، برای ارتباط با نیروهای پلیس ممکن است با مشکل روبرو شوند.
همچنین در حال حاضر، نهادهای متعددی در آلمان از قربانیان در مقابل خشونتهای خانگی حمایت میکنند.
به طور مثال، مرکز مقابله با خشونت علیه زنان در آلمان، شمارهای تلفنی برای کمک به زنان آسیبدیده اعلام کرده است. کارکنان این مرکز به صورت شبانهروزی در دسترس هستند و به زبانهای مختلفی از جمله انگلیسی، عربی، فرانسوی، فارسی ،دری، کردی و ترکی تسلط دارند. علاوه بر اینها، مراکز ذیگری نیز برای بررسی و ثبت صدمات و جراحات وارده به قربانیان خشونت خانگی، فعالیت میکنند. موسسه وایزر رینگ از جمله مراکزی است که به قربانیان خشونتهای خانگی رسیدگی میکند. کارکنان این مرکز به زبانهای آلمانی و انگلیسی صحبت میکنند. قربانیان میتوانند به صورت رایگان و ناشناس از خدمات این مرکز استفاده کنند. همچنین موسسه وایزر رینگ، افرادی را که در خانه یا محل اقامت خود احساس امنیت نمیکنند، به یکی از خانههای امن میفرستند. در آلمان حدود ۴۰۰ خانه امن وجود دارد. خانههای امن محل مناسبی برای نگهداری افراد آسیبدیده است و اطلاعات قربانیان در این مراکز به صورت پنهانی بایگانی میشود. کارکنان این خانهها اغلب به زبانهای آلمانی و انگلیسی صحبت میکنند و قربانیان میتوانند بدون پرداخت هزینه از خدمات این خانهها بهره بگیرند. هر چند اغلب خانههای امن به زنان اختصاص یافته، اما تعدادی از خانههای امن نیز پذیرای مردان آسیبدیده است. با این حال، تعداد خانههای امن در کل آلمان بسیار کم است و نمیتواند پاسخگوی نیاز همه آسیبدیدگان باشد. آنها همچنین بودجه کافی برای حمایت از زنان و مردان آسیبدیده را ندارند. اینها در حالی است که مقامات دولتی آلمان به تازگی اعلام کردهاند؛ در چهار سال آینده، ۱۲۰ میلیون یورو به خانههای امن و مراکز مشاوره زنان کمک خواهند کرد.
در کنار این موسسات، مراکزی نیز مسئول رسیدگی به کودکان آسیبدیده در خانوادهها هستند. کودکان در اکثر مواقع تحت تاثیر خشونتهای خانگی، از نظر جسمی و روحی آسیب میبینند و نیاز به کمک فوری دارند. به طور کلی، اداره رفاه جوانان مسئول بررسی شرایط زندگی کودکان و نوجوانان و حمایت از آنها در آلمان است. در شرایط ویژه نیز، این اداره از کودکان و نوجوانان آسیبدیده حمایت میکند.
همچنین مرکز مشاورهای با عنوان ”شمارهای برای مقابله با غم و اندوه” در آلمان آماده پاسخگویی به کودکان و نوجوانانی است که تحت تاثیر خشونت خانگی قرار دارند. آنها به صورت ناشناس و بدون پرداخت هزینه میتوانند به صورت تلفنی از مشاوران این مرکز استفاده کنند. این گروه همچنین میتوانند در صورت بروز مشکل، به صورت رایگان و ناشناس با کارکنان مرکز تلفنی مراقبتهای معنوی تماس بگیرند.
ترس قربانیان
هر چند مسئولان دولت فدرال و فعالان اجتماعی در آلمان تلاش میکنند تا از قربانیان خشونتهای خانگی حمایت کنند، اما به نظر میرسد که تعداد زیادی از قربانیان از ثبت شکایت در دفاتر پلیس و یا تماس با مراکز مشاوره بیم دارند. رئیس مرکز مقابله با خشونت علیه زنان در این باره میگوید:« یک چهارم زنان ۱۶ تا ۸۵ سال در طول زندگی خود خشونت خانگی را تجربه کردهاند، اما متاسفانه تعداد زیادی از قربانیان حاضر نیستند به مراکز مشاوره و یا دفاتر پلیس مراجعه کنند. براساس آمارهایی که به دست ما رسیده است، تنها ۲۰ درصد از قربانیان خواستار حمایت و کمک متخصصان میشوند. در این میان مردان حتی تمایلی کمتری به بیان مشکلاتشان دارند. آنها ترجیح میدهند درباره مشکلاتشان در خانه صحبت نکنند.ترس از ضعیف جلوه کردن، تحقیر و باور نشدن از سوی اطرافیان، از دلایل سکوت افراد آسیبدیده است.»
منبع: گزارش پلیس جنایی آلمان، موسسه وایزر رینگ ، مرکز مقابله با خشونت علیه زنان ، مرکز تلفنی مراقبتهای معنوی و رادیو آلمان
https://weisser-ring.de/hilfe-fuer-opfer/opfer-telefon
https://www.hilfetelefon.de/
https://www.bka.de/SharedDocs/Downloads/DE/Publikationen/JahresberichteUndLagebilder/Partnerschaftsgewalt/Partnerschaftsgewalt_2018.html;jsessionid=9791BAE1D5E4EE5E629364BFE66B2E56.live2291?nn=63476
https://www.nummergegenkummer.de/ueber-uns.html
https://www.telefonseelsorge.de/
نظر شما