تلاش علماء و در راس آنها حافظ طاهر اشرفی رئیس شورای علماء پاکستان برای حل تنش مسجد لعل (مسجد سرخ) در اسلام آباد بی نتیجه ماند. عبدالعزیز نکات قانونی ارسال شده از سوی دولت در خصوص مطالباتش را رد کرد. حافظ طاهر اشرفی رئیس شورای علماء پاکستان پس از ملاقات با وزیر کشور راهی مسجد لعل (مسجد سرخ) شد و با امام جماعت برکنار شده آن عبدالعزیز در این خصوص گفتگو کرد. طاهر اشرفی گفت من امیدوارم ظرف ۲۴ ساعت معادلات به سمت درستی پیش خواهد رفت و مهمتر از همه این است که اطمینان حاصل شود که از سوی هیچ کدام از طرفین گلوله شلیک نشود و همچنین محاصره اطراف مسجد نیز پایان یابد تا از این طریق مسائل ساکنان محله رفع شود. او گفت پیام دولت و نگرانی های آن را به عبدالعزیز رساندم. پس از آن گزارشی به وزیر کشور ارسال شد که مطابق آن تنها ۴ فرد مسلح در مسجد حضور دارند که آنان محافظان شخصی عبدالعزیز هستندو سلاح های آنان دارای مجوز است. به گفته منابع وزارت کشور در گزارش طاهر اشرفی آمده است که هیچ نگرانی در خصوص امنیت محله وجود ندارد و هیچ گروهی برای به چالش کشیدن نهادهای امنیتی در مسجد حضور ندارند. این گزارش از این جهت نیز حائز اهمیت است، زیرا که از سوی برخی از محافل دولتی پیشنهاد داده شده بود، اقداماتی با کمک نیروهای امنیتی برای خنثی سازی هرگونه اقدامات خشونت آمیز از داخل مسجد اتخاذ گردد.
انتصاب دوباره به عنوان پیش امام مسجد لعل (مسجد سرخ) و واگذاری زمین مدرسه دینی دختران از مطالبات اصلی عبدالعزیز می باشد. یکی از مقامات دولتی می گوید دولت برخی از محدودیت های قانونی خود را دارد و نمی توان تنها برای یک شخص قوانین را تبدیل کرد. به گفته این مقام روشن است که عبدالعزیز بازنشسته شده و مجاز به وعظ و ایراد خطبه جمعه در مسجد تحت تملک دولت نمی باشد. از طرفی واگذاری زمین مدرسه حفصه در ماه آوریل ۲۰۱۹ میلادی به حکم دیوان عالی کشور لغو شد. در پی حکم دادگاه اداره توسعه پایتخت ابلاغیه ای به مدرسه دینی دخترانه حفصه ارسال کرد که مطابق آن این مدرسه دینی پلمب شد. زیرا که این مدرسه دینی بدون مجوز نهادهای مربوطه ساخته شده بود. در همین راستا هیئتی از علماء با وزیر کشور ملاقات کرد تا بتوان این منازعه را رفع نمود، لیکن طرفین به موفقیت دست نیافتند. از یک سو علماء تاکید می کنند که دولت به محاصره پایان داده و مسیرهای اطراف آن را بازکند. از طرف دیگر وزارت کشور می گوید عبدالعزیز باید از مسجد خارج شود زیرا که این مِلک خصوصی نیست.
لازم به یادآوری است که عبدالعزیز چندی پیش با وجود ممنوعیت به همراه برخی از طلاب تولیت مسجد را به دست گرفت و برای ارزیابی واکنش دولت به ایراد خطبه جمعه پرداخت و در این خطبه سخنان تحریک آمیز بیان شد. با این وجود دولت آن را نادیده گرفت. شرایط، زمانی به وخامت گذاشت که صدها طلبه دختر با شکستن قفل مدرسه حفصه واقع در بخش اچ ۱۱ اسلام آباد وارد آن شدند. پس از این حادثه مقامات دولتی اسلام آباد با هشدار به عبدالعزیز برای خروج از مسجد لعل (مسجد سرخ)، منطقه را به محاصره درآوردند و مانع ورود نمازگزاران به آن شدند. مسئولان دولتی اسلام آباد پس از آن برای مذاکره به مسجد سرخ رفتند، لیکن این ملاقات بی نتیجه ماند. زیرا که عبدالعزیز اصرار داشت که با یکی از وزرای فدرال یا مقامی در سطح آن گفتگو خواهد کرد. همچنین برخی از مسئولان حزب ممنوعه اهل سنت و الجماعت (سپاه صحابه) داوطلبانه تمایل خود را برای میانجیگری اظهار داشتند. در نهایت عبدالعزیز با وعده متصدیان دولتی در اسلام آباد مبنی بر واگذاری زمین برای تعمیر دوباره مدرسه دینی حفصه حاضر به ترک مسجد لعل (مسجد سرخ) شد.
پیش از این عبدالعزیز از سال ۱۹۹۸ الی ۲۰۰۴ میلادی خطیب و پیش امام مسجد لعل (مسجد سرخ) بود. او در سال ۲۰۰۷ میلادی در زمان حکومت پرویز مشرف طی عملیاتی که در آن صدها کشته برجاگذاشت، دستگیر شد. پس از آن عبدالغفار به عنوان خطیب و عامر صدیقی به عنوان جانشینش منصوب شد. خطیب عبدالغفار پس از رهایی عبدالعزیز در سال ۲۰۰۹ میلادی مسجد را ترک کرد و عبدالعزیز دوباره امامت مسجد را تا سال ۲۰۱۴ میلادی و تا زمان ممنوعیت دوباره به دست گرفت. در این مدت میانجیگری های بسیاری برای حل این منازعه با کمک علماء صورت گرفت. اکنون با امتناع عبدالعزیز از کوتاه آمدن از مطالبات خود این منازعه همچنان ادامه دارد.
توضیح:
عبدالعزیز یکی از روحانیون تندرو مذهبی سنی مذهب با گرایش دیوبندی است. او به همراه برادرش عبدالرشید غازی از سال ۱۹۹۸ میلادی پس از مرگ پدرش محمد عبدالله غازی کنترل مسجد لعل (مسجد سرخ) در اسلام آباد را بدست داشتند. او همواره سخنرانی های تحریک آمیز ایراد می کرد. چنانچه در زمان حکومت مشرف، عبدالعزیز به همراه برادرش خواهان اجرای شریعت اسلامی در کشور شده و عملا در مقابل دولت ایستادند. او به همراه برادرش و سایر طلاب دختر و پسر وابسته به مدرسه دینی دخترانه حفصه پا را فراتر گذاشته و اقدام به تصرف یک کتابخانه کودکان در اسلام آباد نمود. به دستور او همراهانش فروشگاه های سی دی و فیلم در یکی از بخش های تجاری اسلام آباد را از بین بردند. پس از آن هوادارانش به مراکز ماساژ چینی ها حمله بردند و آن را به تعطیلی کشاندند. همچنین دختران مدرسه دینی حفصه با حمله به یک خانه در شهر راولپندی که از آن به عنوان محل فحشا یاد می شد، یک زن اداره کننده آن را ربوده و به اسلام آباد آوردند. این چنین عبدالعزیز، برادرش عبدالرشید و هوادارانش فضای ترس و وحشت در اسلام آباد ایجاد کردند. که در نهایت دولت وادار به انجام عملیات خونین بر علیه آنان شد. در این عملیات صدها تن از هواداران عبدالعزیز و همچنین برادرش کشته شدند. عبدالعزیز شخصیتی تندور است که هیچ ترس و واهمه ای نسبت به اظهار دیدگاه های خود ندارد و علنا از دیدگاه های افراط گرایانه، حملات انتحاری و همچنین گروه های تروریستی نظیر طالبان و داعش حمایت می کند.
دان، ۲ اسفند
نظر شما