احزاب سوسیال دموکرات، دموکراتهای آزاد و سبزها حدود دو ماه بعد از انتخابات پارلمانی آلمان از تشکیل دولت ائتلافی آینده موسوم به چراغ راهنمایی خبر دادند. اعضای این سه حزب اظهار امیدواری کردند که با دستیابی به توافق بتوانند اولین دولت ائتلافی سه حزبی در آلمان را تشکیل دهند. به این ترتیب، دوران صدراعظمی ۱۶ ساله آنگلا مرکل به پایان خواهد رسید. در این شرایط، گروههای مختلف مذهبی، قومی و فرهنگی تلاش میکنند تا انتظارات خود از دولت جدید ابراز کنند و طبیعی است که اعضای جامعه مسلمانان نیز میخواهند که دولت ائتلافی “چراغ راهنمایی” شرایط بهتری برای آنها ایجاد کند. در این راستا، آیمان مازیک، رئیس شورای مرکزی مسلمانان آلمان در یادداشتی که در سایت رادیو شمال آلمان منتشر شده است، انتظارات مسلمانان از دولت ائتلافی را بیان کرده که در ادامه ترجمه بخشهایی از آن را میخوانید:
دولت ائتلافی آینده موسوم به چراغ راهنمایی اولین ائتلاف میان سه حزب آلمان خواهد بود که در سطح فدرال تشکیل شده است. همچنین برای اولینبار در تاریخ جمهوری فدرال آلمان، صدراعظمی خواهیم داشت که خود را غیر فرقهای معرفی کرده است. اعضای ائتلاف هم ادعا میکنند که افراد با مذاهب و فرهنگهای مختلف تحت حمایت آنها خواهند بود. همچنین در توافقنامه ائتلاف، درباره موضوع رفع تبعیض و مقابله با نژادپرستی نیز تاکید شده است. با این حال، تمرکز اصلی گروههای ائتلاف بر چالشهایی مانند بحرانهای آب و هوا، بیماری کرونا، عدالت اجتماعی، دیجیتالی شدن و مهاجرت است. همچنین آنها موضوع دین را نیز نادیده نگرفتند. در توافقنامه مذکور، تضمینهای شناختهشدهای درباره کلیساها و جوامع مذهبی مورد توجه دولت وجود دارد و جوامع مذهبی همچنان به عنوان شرکای دائمی دولت ارزشمند خواهند بود. نکته جالب این است که برخلاف قراردادهای ائتلافی قبلی که به مسلمانان توجه چندانی نداشتند و تنها به مسئله مبارزه با افراطگرایی اشاره کرده بودند، اکنون مسلمانان نیز مورد توجه قرار گرفتهاند . با این حال، من فکر میکنم که جامعه مسلمانان آلمان میتواند سهم بیشتری در برنامههای دولت جدید داشته باشند. در حقیقت، نهادهای اسلامی و اعضای آنها، بخش مهمی از جامعه آلمان هستند که ارزش محافظت دارند. از اینرو، دولت جدید باید توجه بیشتری به جامعه مسلمان نشان دهد. اعضای دولت باید با هر نوع نفرت و تبعیض که در جامعه وجود دارد، مقابله کنند. برای رفع این معضلات باید اقدامات اساسی صورت گیرد. همه ما باید از اتفاقات ناگوار در هاناو و هاله درس بگیریم.
علاوه بر اینها، باید در حوزه دیجیتال نیز شرایط بهتری فراهم شود و نفرتپراکنی علیه مسلمانان در شبکههای اجتماعی آلمان پایان یابد. در واقع، دولت جدید آلمان برای رسیدن به جامعهای آرمانی، راه زیادی در پیش دارد.
از سوی دیگر، مقابله با تغییرات آب و هوایی مسئله مهم دیگری که زندگی همه ما را تحت تاثیر قرار داده و دولت موسوم به چراغ راهنمایی میخواهد به آن رسیدگی کند. مسلمانان در سالهای اخیر تلاشهای زیادی در راستای مقابله با تغییرات آبوهوایی انجام دادهاند و دولت ائتلافی میتواند از دانش و تجربه آنها استفاده کند. برای مثال، بسیاری از محققان و کارشناسان مسلمان با ارائه طرحهایی در زمینه مقابله با تغییرات آب و هوایی، به سازمانها و مؤسسات کمک میکنند تا در حوزه ساخت و ساز پایدار، آموزش پایدار و ... توسعه یابند.
بیشک محافظت از محیطزیست، وظیفه تک تک شهروندان و همچنین جوامع مذهبی است. این امر در قرن اخیر بیش از گذشته باید مورد توجه قرار گیرد. ما در حوزه محیطزیست نه تنها باید به فکر نسلهای آینده باشیم، بلکه در مقابل خداوند متعال نیز مسئولیم. از اینرو، من مطمئنم که مسلمانان میتوانند برای محافظت از محیطزیست نیز به دولت فدرال کمک کنند. در مجموع، مسلمانان به عنوان بخشی از جامعه آلمان باید در فعالیتهای مختلف مشارکت داشته باشند و دولت فدرال نیز میبایست بیش از گذشته به آنها توجه کند.
منبع: رادیو شمال آلمان
لینک گزارش:
https://www.ndr.de/kultur/sendungen/freitagsforum/Der-Koalitionsvertrag-der-Ampel-Regierung-aus-muslimischer-Sicht,bundesregierung۱۵۲.html
نظر شما