در شرایطی که بیماری کرونا در جهان گسترش زیادی داشته، تحریمهای آمریکا باعث شده تا نظام بهداشت و درمان ایران با مشکلات زیادی روبرو شود.

:

در پی گسترش شیو ع ویروس کرونا در جهان و از جمله در ایران، با عنایت به اینکه تحریم های ظالمانه آمریکا علیه ایران و عدم دسترسی ایران به داروها و تجهیزات پزشکی مورد نیاز سبب شده است تا کار مقابله با کرونا و درمان مبتلایان به این ویروس بسیار سخت تر از کشورهای دیگر باشد، و در حالی که دولتها نسبت به این تحریمها سکوت کرده اند، بعضا در لابلای مطلب نشریات و نظراتی علیه تحریم های ناعادلانه آمریکا به چشم می خورد. متن ذیل نمونه ای از این موارد ا ست :

بخشهایی از یادداشت نشریه نویه زوریخر تسایتونگ درباره تحریمهای آمریکا علیه ایرا ن

در شرایطی که بیماری کرونا در جهان گسترش زیادی داشته، تحریمهای آمریکا باعث شده تا نظام بهداشت و درمان ایران با مشکلات زیادی روبرو شود. در این شرایط، نشریه نویه زوریخر تسایتونگ در گزارشی به تحریمهای آمریکا انتقاد کرده است. از نگاه نویسنده این گزارش، که بخش هایی از آن در ادامه از نظر می گذرد، تحریمهای ترامپ بیش از آنکه دولت ایران را تحت تاثیر قرار داده باشد، مردم ایران و زندگی آنها را هدف قرار  داده است . تحریمهای ایالات متحده باعث شده که مشکلات دولت ایران برای مقابله با کورونا تشدید شود. در واقع ویروس کرونا، اقتصاد و سیستم بهداشتی این کشور را مورد حمله قرار داده که پیش از این، به دلیل تحریمها تضعیف شده اند. نظام سلامت در ایران، بسیار توسعه یافته است و ایران با کمبود پزشکان ماهر نیز مواجه نیست. اما بحران کرونا نشان داده که تجهیزات بیمارستانها بسیار محدود است. نه تنها تجهیزات مراقبتی و دستگاههای تنفسی در بسیاری از بیمارستانها وجود ندارد، بلکه داروهای مهم نیز کمیاب شده اند. برخی از این مشکلات داخلی است اما کمبودها با تحریمهای آمریکا ارتباط نزدیکی دارند.

ترامپ، رئیس جمهور آمریکا از زمان خروج از توافقنامه هسته ای با ایران در ماه مه سال ۲۰۱۸ ، تعدادی زیادی از محدودیتهای مالی و تجاری را بر ایران تحمیل کرد از رهبر انقلاب گرفته تا وزیر امور خارجه، کمتر نهاد دولتی وجود دارد که مشمول تحریم نشده باشد. همچنین در این مدت، تحریمهایی علیه صنعت نفت، بخش بانکی و صنعت هواپیمایی وضع شده است.

جنگ اقتصادی واشنگتن علیه ایران

از صادرات فرش یا پسته تا واردات قطعات یدکی هواپیما، همه چیز تحت تاثیر تحریم است. واشنگتن تا به امروز با اطمینان اعلام کرده است که تحریمها علیه مردم اعمال نمیشود و منحصراً علیه حکومت است. اما تحریمهای آنها مدتهاست که بر کل جامعه ایران تأثیر میگذارد. این تحریمها آنقدر گسترده است که انجام هرگونه معاملات عادی در خارج از کشور به سختی امکانپذیر است و حتی بر اقدامات انسان دوستانه نیز تاثیر میگذارد.

اگرچه بر روی کاغذ، داروها، وسایل پزشکی و مواد غذایی از تحریمها معاف هستند، اما تحقیقات نشان میدهد که تحریم، تأثیر منفی بر نظام سلامت ایران گذاشته است. به گفته دیده بان حقوق بشر، سالهاست که تهیه داروهای سرطان، صرع و سایر بیماریها در ایران دشوار شده است. همچنین در شرایطی که بیمارستانهای ایران به محصولات غربی دسترسی ندارند، مجبورند به داروهای کم کیفیت روی آورند. کانال “توافقنامه تبادلات بشردوستانه سوئیس” که در ژانویه با تأیید ایالات متحده آمریکا راه اندازی شده است نیز به سختی میتواند این مشکل را حل کند.

در شرایط کنونی، آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد و بسیاری ا ز متخصصان خواستار کاهش این تحریمها هستند. آنها میگویند که ایالات متحده قبلاً در صورت وقوع زلزله و سایر بلایای طبیعی در ایران، تحریمها را به حالت تعلیق درآورده است. تاکنون دولت ترامپ هیچ واکنشی به این گفته ها نداشته است. برعکس، او حتی تحریمهای جدیدی را اعمال کرده است. این در حالی است که بحران کورونا شرایط خوبی برای تجدیدنظر در سیاست ایران ایجاد کرده است.

آیا واشنگتن میخواهد رژیم ایران تغییر کند؟

بیش از چهار دهه پس از انقلاب اسلامی در سال ۱۹۷۹ ، این سؤال پیش میآید که آیا تحریمهای آمریکا موثر بوده است یا خیر؟ ترامپ، سیاست خود را براساس فشار حداکثری بر تهران و همچنین اقدامات مخرب و بی ثبات کننده در منطقه پایه گذاری کرده است. واشنگتن میخواهد با اقدامات تحریمی مشابه آنچه علیه کره شمالی،

روسیه یا ونزوئلا به کار گرفته است، به ایران فشار بیاورد تا سیاست خود را تغییر دهد.

واشنگتن می گوید، ایران باید مانند یک کشور عادی رفتار کند. حال جدای از این سؤال که منظور از کشوری عادی در منطقه ای مملو از کشورهای استبدادگر چیست، این سوال مطرح میشود که آیا ترامپ واقعاً در تلاش برای "تغییر رژیم" نیست؟ به نظر میرسد که دولت او طرفدار تغییر سیستم جمهوری اسلامی است.

اما در کنار این سؤال که آیا ایالات متحده حق تصمیمگیری در مورد تغییر حکومت در سایر کشورها را دارد، این سؤال نیز مطرح میشود که آیا سیاست تحریم فعلی آمریکا برای دستیابی به تغییر رژیم یا حتی تغییر در سیاست مناسب است؟

پیش از هر چیز باید بدانیم که تحریمهای وضع شده از سال ۲۰۱۸ ، بر شرایط اقتصادی ایران تاثیر داشته است. پس از خروج آمریکا از توافق هسته ای، اکثر شرکتهای غربی از ترس تحریم ها، ایران را ترک کردند. میزان صادرات نفت از ۲.۵ میلیون بشکه در روز به کمتر از ۱۳۰ هزار بشکه در روز کاهش یافت. در نتیجه، نه تنها درآمد دولت ایران کاهش یافت، بلکه پول رایج این کشور نیز به میزان زیادی ارزش خود را از دست داد. در عینحال، تورم به بیش از ۴۰ درصد رسید. بانک جهانی در گزارش سال ۲۰۱۹ خود اعلام کرد که تولید ناخالص داخلی ایران در سال ۲۰۱۹ نسبت به سال ۲۰۱۸ حدود ۸.۷ درصد کاهش یافته است. این در حالی است که تولید ناخالص داخلی ایران در سال ۲۰۱۸ نسبت به سال قبل آن نیز ۴.۹ درصد کاهش یافته بود. این شرایط اقتصادی، تاثیر زیادی برای زندگی مردم داشته است: بیکاری افزایش یافته، قدرت خرید مردم کمتر شده و سطح زندگی به شدت افت داشته است.

سیاست در ایران تغییر نکرده است

بنابراین، تحریمها تاکنون تأثیر چندانی بر رفتار رژیم ایران نداشته است. تهران به جای ا متیاز دادن به آمریکا، با حملات هدفمند به فشارها پاسخ میدهد. ایران علیرغم رکود اقتصادی و درآمد کم دولت، برنامه موشکی خود را گسترش داده و میلیاردها دلار برای متحدین خود در منطقه خرج میکند.

تحریمهای جامع اقتصادی به چنین هدفی کمک نمیکند. بحران کورونا اکنون میتواند فرصتی برای اصلاح مجدد سیاستهای آمریکا علیه ایران باشد. ترامپ به جای امید واهی سقوط رژیم، باید یک استراتژی شفاف و هماهنگ

بینالمللی را تدوین کند. او باید با برداشتن تدریجی تحریمهای اقتصادی، پیشنهاد واقع بینانه ای درباره محدودکردن برنامه های هسته ای و موشکی به ایران ارائه د هد.

آمریکا در صورت برگشتن به توافق هسته ای، میتواند مجوز صادرات نفت را به ایران بدهد. در مرحله دوم حتی پرداخت های بین المللی نیز برای ایران میتواند آزاد شود.

توافقات در سال ۲۰۱۵ ، نشان داد که رژیم ایران در شرایطی که راه حل بین المللی وجود داشته باشد، سر میز مذاکره مینشیند. بنابراین، بازگشت به میز مذاکره مفید خواهد بود. در این راستا، اگر آمریکا ورود دارو به ایران را تسهیل کند، میتواند سیگنال مثبتی به رژیم ایران بفرستد. همچنین آمریکا میتواند مجوز ورود قطعات یدکی هواپیما به ایران را نیز صادر کند.

چنین سیاست هایی میتواند به نیروهای ایرانی که مدافع گفت وگو هستند و در حال حاضر با سیاستهای ترامپ گوشه نشین شده اند، تقویت کند. سیاست فعلی آمریکا، مردم ایران را تحت فشار قرار میدهد، تندروها را تقویت میکند و خطر جنگ را افزایش میدهد.

لینک مطلب :

https://www.nzz.ch/meinung/trumps-sanktionspolitik-muss-auf-den-pruefstandld. ۱۵۳۸۴۱۷

منبع: نویه زوریخر تسایتونگ

کد خبر 1074

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
5 + 2 =