اجماع دو حزب اصلی شیعه پاکستان برای مقابله با محتوای متون درسی یکسان

رهبران احزاب نهضت اسلامی پاکستان و شورای وحدت مسلمین؛ دو حزب اصلی و پیش روی شیعه در پاکستان با تاکید براینکه متون درسی یکسان بر ضد حقوق شیعیان تدوین شده است بر برطرف شدن نگرانی های جامعه شیعه در این کشور تاکید کردند.

رهبران احزاب نهضت اسلامی پاکستان و شورای وحدت مسلمین؛ دو حزب اصلی و پیش روی شیعه در پاکستان با تاکید براینکه متون درسی یکسان بر ضد حقوق شیعیان تدوین شده است بر برطرف شدن نگرانی های جامعه شیعه در این کشور تاکید کردند.

دولت پاکستان به رهبری عمران خان نخست وزیر این کشور به منظور یکسان سازی کتب درسی در مدارس دولتی و خصوصی، با استفاده از کارشناسان حوزه آموزشی و مذهبی، متون درسی یکسان را تهیه و تدوین کرده است. قرار است این متون در همه مدارس به مرحله اجرا درآید. با این حال شیعیان پاکستان کتاب های تعلیمات دینی و تاریخ اسلام مدارس پاکستان را مغایر با اعتقادات خود می دانند و نگرانی خود را به صورت های گوناگون اعلام کرده اند. در همین راستا اعضای ارشد شورای وحدت مسلمین سه شنبه ۳ اسفند ماه پس از نشست مشترک برای دومین بار نسبت به پیامدهای آینده اجرای متون درسی یکسان هشدار دادند. در این نشست تاکید شد که هدف از تدوین متون درسی یکسان بر هم زدن نظم عمومی در جامعه مسلمان در پاکستان و تقسیم آن به دو جامعه شیعه و سنی است. علمای شیعه تاکید کردند که هر چند از تشکیل پاکستان بیش از هفت دهه می گذرد اما این کشور با چالش های جدی از جمله بیشتر شدن تبعیضات در جامعه و محروم ساختن حقوق شهروندان از جمله در بعد مذهبی است. علما گفتند: نظام آموزشی پاکستان به دلیل شکاف طبقاتی شدید در جامعه به شدت آسیب دیده است به نحوی که کودکان محروم از تحصیل در مدارس دولتی با کمترین امکانات لازم آموزشی سرخورده می شوند.

در بیانیه ای که پس از این نشست منتشر شد آمده است که شیعیان به هیچ عنوان متون درسی یکسان از سوی دولت را نمی پذیرند زیرا که دانش آموزان شیعه را مجبور به یادگیری اعتقاداتی می کنند که با اعتقادات مذهبی آنها کاملا در تضاد است. در بیانیه شورای وحدت مسلمین نسبت به حذف درود ابراهیمی (صلوات بر محمد و آل محمد )، قرار نگرفتن برخی از اصحاب گرامی اسلام و نادیده گرفته شدن شخصیت های ائمه معصومین و اهل بیت(ع) بویژه نقش امام علی(ع) در تقویت اسلام در دوران صدر اسلام  اعلام نگرانی عمیق شد.علما در این بیانیه همچنین استخدام معلمان شیعه برای دروس تعلیمات دینی را در مدارس این کشور خواستار شدند.

 از سوی دیگر  ۵ اسفند ماه هئیت مجلس وحدت مسلمین به ریاست سید ناصر عباس شیرازی؛ معاون دبیر کل و با حضور علامه مقصود علی دومکی، سید اسد عباس نقوی؛ معاون امور سیاسی، ابن حسن و علامه ضیغم عباس دیگر اعضای این حزب با دکتر شیرین مزاری؛ وزیر حقوق بشر دولت فدرال دیدار و درباره موضوع مورد اختلاف متون درسی یکسان به تبادل نظر پرداختند. این هئیت نگرانی ها و مطالبات خود را به صورت مکتوب به وزیر پاکستانی ارائه کردند. 

هئیت مشتمل بر اعضای مطرح شورای وحدت مسلمین همچنین روز جمعه ۶ اسفند ماه با قبله ایاز؛ رییس شورای عقیدتی اسلامی دیدار و درباره متون درسی یکسان به تبادل نظر پرداخت. علامه دومکی که ریاست این هئیت را بر عهده داشت با بیان نگرانی های شیعیان پاکستان نسبت به محتوای به شدت تبعیضانه متون درسی یکسان گفت: این متون می تواند فضای هماهنگی و یکپارچگی کشور را مختل کند. وی گفت: دانش آموزان شیعه در پاکستان حق دارند که تعلیمات دینی خود را داشته باشند. دومکی افزود: باید از هر اقدام از جمله اجرا شدن متون درسی یکسان که باعث می شود اتحاد بین المسلمین و هماهنگی بین مذاهب اسلامی لطمه بخورد جلوگیری شود. وی با بیان اینکه ۷۰ میلیون شیعه پاکستانی با متون درسی یکسان مخالف هستند گفت: متون درسی یکسان باید برای پیروان همه مذاهب اسلامی از جمله شیعیان قابل قبول باشد. این فعال مذهبی شیعه در ادامه خاطرنشان کرد: باعث تاسف است که ۸۵ درصد اعتقادات  بین شیعه و سنی یکسان و مشترک است اما در متون درسی یکسان بر موضوعات اختلافی تاکید شده است.

قبله ایاز در این ملاقات گفت: شورای ایدئولوژی اسلامی وظیفه دارد تا بین مذاهب مختلف اسلامی هماهنگی و همگرایی ایجاد کند. وی تصریح کرد: یقینا کارشناسان بخش تحقیقات این شورا موضوعات اختلافی در این متون را دوباره بررسی خواهند کرد. دکتر اکرام الله؛ مدیر کل بخش تحقیقات شورای ایدئولوژی اسلامی و دیگر اعضای ارشد در این نشست حضور داشتند.

در پی این تحولات جدید سید ساجد علی نقوی؛ رئیس حزب مذهبی نهضت اسلامی پاکستان از دیگر احزاب مهم شیعه در این کشور نیز با اعلان مخالفت نسبت به تهیه و تدوین متون درسی یکسان بر رفع نگرانی های جامعه شیعه این کشور تاکید کرد.

 نشست اعضای عالی رتبه شورای علمای شیعه به ریاست سید ساجد علی نقوی و با حضور شبیر حسن میثمی؛ دبیر کل این شورا، علامه عارف واحدی؛ دبیر کل نهضت اسلامی پاکستان،افضل حیدری، مظهر عباس علوی و زاهد آخوند زاده   روز شنبه ۷ اسفند ماه برگزار شد. دراین نشست تلاش دولت در  تجاری کردن اعزام زائران به عتبات عالیات در ایران، عراق و سوریه مورد انتقاد قرار گرفت و بر حفظ حرمت زائران تاکید شد. در پایان این نشست برای حل موضوع متون درسی یکسان و دیگر امور و مشکلات شیعیان، کمیته ای ۵ نفره به ریاست علامه شبیر حسن میثمی تشکیل شد.

ملاحظه: متون درسی یکسان از موضوعات اختلافی و مناقشه برانگیز در پاکستان است. در حال حاضر کودکان شیعه پاکستانی درایالت های این کشور مجبور به خواندن کتب تعلیمات دینی منطبق با عقاید اهل تسنن هستند. دراین کتاب ها نه تنها اکثرا از احادیث مورد مناقشه در کتب صحاح سته و درباره جایگاه اصحاب عشره مبشره اهل سنت  و همچنین سه خلیفه اول سخن به میان آمده است بلکه نسبت به فتوحات خلفای بنی امیه از جمله اقدامات جنگی معاویه بن ابوسفیان در فتح سوریه، اردن، بخش هایی از ترکیه امروزی و یا اقدامات خلفای بنی مروان در فتح پاکستان امروزی و آسیای صغیر بزرگنمایی شده است. این در حالیست که در دیگر کتب درسی پاکستان از جمله تاریخ اسلام هیچ اشاره ای به نقش ایرانیان در شکوفایی علم، فرهنگ و هنر نشده بلکه تنها از ابوعلی سینا، ابوریحان بیرونی و عمر خیام به عنوان دانشمندان بزرگ اسلام یاد شده است. متون درسی در این کتاب ها به گونه ای به تصویر کشیده شده است که گویا اسلام از آسیای میانه از جمله ازبکستان، تاجیکستان و افغانستان به شبه قاره هند راه یافته است و دانشمندان ایرانی در شکوفایی تمدن سلسله پادشاهان مسلمان در این قاره هیچ نقشی نداشته اند. 

منابع مختلف از روزنامه های مختلف پاکستان از جمله روزنامه نوای وقت، روزنامه پاکستان ، روزنامه جنگ، سایت خبری اسلام تایمز بین تاریخ ۲ تا ۸ اسفند ماه ۱۴۰۰

   

کد خبر 12547

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
1 + 7 =