مسجد جامع شیخ زاید، سولو مسجدی است واقع درسوراکارتا، استان جاوه مرکزی اندونزی که از نظر معماری و طراحی همانند مسجد بزرگ شیخ زاید در ابوظبی بنا شده است. این مسجد هبه یا هدیه دولت امارات متحده عربی به دولت اندونزی است. مسجد جامع شیخ زائد با چهار برج مرتفع، یک گنبد اصلی، احاطه شده توسط 81 گنبد کوچک و تزئینات ساختمانی بنا شده است. مسجد شیخ زاید در 14 نوامبر 2022 توسط رئیس جمهور جوکو ویدودو و محمد بن زاید آل نهیان، رئیس جمهور امارات متحده عربی افتتاح شده است. در معماری داخلی آن ازطرح باتیک استفاده شده و شرکت های اماراتی Arkonin و Airmas Asri Architects به عنوان شرکت های معماری و طراح این مسجد بوده اند. آنچه این مسجد را از مسجد اصلی در ابوظبی متمایز می کند، اندازه کوچکتر آن است که مساحت آن تنها 2.7 هکتار (27000 متر مربع) یا تنها حدود 22.5 درصد از مساحت 12 هکتار (120000 متر مربع) مسجد اصلی است. جدای از وسعت کوچک مسجد، از ویژگی های دیگر این مسجد نسبت به مسجد اصلی، تطبیق نقوش باتیک با تک تک اجزای بنا مانند موتیوف میوه کاونگ (شکل یک دایره)، گل و بوکور کِنچونو (محل طلایی برای آبیاری گل ) است. مسجد شیخ زاید سولو گنجایش 10000 نمازگزار را دارد.
شش حقیقت مهم در خصوص مسجد جامع شیخ زاید، شهر سوراکارتا (سولو)
مسجد جامع شیخ زاید یکی از مقاصد جدید گردشگری مذهبی است که به عنوان جاذبه گردشگری برای شهر سولو تبدیل شده است. در این بخش شش حقیقت جالب در مورد مسجد جامع شیخ زاید، سولو آورده شده است:
1. مسجد اندونزیایی با سلیقه ای خاورمیانه ای
از ویژگی های مسجد شیخ زائد درسولو این است که امامان و مؤذنان مسجد جامع شیخ زاید سولو از امارات متحده عربی انتخاب و عازم این شهر می شوند. به گفته گیبران راکابومینگ راکا، شهردارسولو، طی یکسال گذشته پنج امام جماعت اعزامی از امارات متحده عربی نماز جماعت را دراین مسجد برپا کردند.
2. تزئینات ترکیبی خاورمیانه و اندونزی
این مسجد ماکتی از مسجد جامع شیخ زاید در امارات متحده عربی است ، اما طراحی مسجد هم ترکیبی از تفاوت های ظریف محلی است. یکی از آنها حیاط سرسرای مسجد است که با نقوش کاونگ باتیک (مانند شکل میوه کاونگ، یعنی شکل یک دایره) حجاری شده است. نقوش باتیک نیز فرش کف اصلی بنای مسجد را می پوشاند که با طرحی هندسی خاصی در وسط مسجد ترکیب شده است. سبک خاورمیانه ای بر طراحی مسجد غالب است زیرا معماری دقیقاً مشابه مسجد جامع شیخ زاید در ابوظبی است. این مسجد دارای چهار برج به ارتفاع 75 متر و یک گنبد بزرگ به ارتفاع 65 متر در ساختمان اصلی قرار گرفته است. مسجد جامع شیخ زاید در سولو دارای رنگ سفید غالب است.
3. مصالح مسجد (سنگ مرمر ویژه)
کلیه مصالح (سنگ) کف و برخی ازدیوارهای مسجد جامع شیخ زاید از ایتالیا وارد شده است. این سنگ مرمر به صورت مرحله ای ابتدا به جاکارتا وارد شده و پس از طی مراحل ساخت و طراحی به صورت زمینی به سولو منتقل شده است.
4. همجواری با کلیسا
مسجد شیخ زاید روبروی کلیسای سولا گراتیا واقع شده است. کلیسای سولا گراتیا دقیقاً روبروی خیابان و در شرق دروازه اصلی مسجد قراردارد. هدف از بنای مسجد شیخ زاید روبروی کلیسا سولاگراتیا حامل این پیام است که تساهل و تسامح و مدارای مذهبی در شهر سولو وجود دارد.
5. مسجد دوستی
این مسجد هدیه ای از سوی شیخ محمد بن زاید آل نهیان، ولیعهد امارات متحده عربی به رئیس جمهور جوکو ویدودو بوده است . به عنوان مسجد دوستی نامیده شده است. طرح توسعه مسجد جامع شیخ زاید بر ارتباطات بین فرهنگی تأکید دارد.
6. هزینه ساخت ونگهداری مسجد
هزینه ساخت مسجد شیخ زاید حدود 278 میلیارد روپیه بوده است. مسجد جامع شیخ زاید سولو از گردشگران صدقه و هبه نمی پذیرد. ازاهداف مسجد این است که جماعت یا گردشگرانی که می آیند تمرکز بیشتری روی عبادت دراین مسجد داشته باشند. تمامی هزینه های نگهداری این مسجد توسط دولت امارات متحده عربی تامین شده است.
https://tunashijau.id/2023/03/10-fakta-masjid-raya-sheikh-zayed-kota-surakarta/
درپایان یادآوری می شود اندونزی و امارات متحده عربی در این چند سال روابط فرهنگی و تجاری نزدیکی با هم داشته اند.دوستی این دو کشور درچندین بنای تاریخی وعمرانی انجام شده است. به عنوان مثال، پل هوایی محمد بن زاید (MBZ) درجاکارتا و جاده رئیس جمهور جوکو ویدودو در ابوظبی را می توان نمونه ای از این همکاری ها نام برد.
منابع :
نظر شما